153-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:40 Збройні Сили України завдали удару по Антонівському мосту, котрий поєднує окупований росіянами Херсон із лівим берегом Дніпра.

 

23:23 Президент України Володимир Зеленський заявив, що зростання цін на газ вище двох тисяч доларів – це "свідомий ціновий терор Росії проти Європи". "Використовуючи «Газпром», Москва робить усе, щоб ця зима стала для європейських країн найбільш жорсткою. На терор потрібно відповідати – відповідати санкціями", - сказав Зеленський.

 

21:52 Голова Національного банку України Кирило Шевченко повідомив, що офіційний Київ направив запит МВФ з приводу нового фінансування. Шевченко сказав у коментарі Reuters, що Україна сподівається домовитися про суму розміром у 15-20 мільярдів доларів протягом двох або трьох років у формі резервної угоди Stand-By або механізму розширеного фінансування.

 

21:26 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що країнам Європейського Союзу не можна йти на поступки президенту Росії Владіміру Путіну щодо України задля дешевого газу, оскільки далі буде гірше. "Путін сприйме це як прояв слабкості й іще більше посилить  тиск", – заявив Кулеба в інтерв'ю France24.

 

20:43 Міністр закордонних справ Уганди Джедже Одонго вважає розмови про голод в Африці намаганням Заходу втягнути африканські країни у конфлікт між Росією та Україною. Про це Одонго сказав у розмові з журналістом "Голосу Америки". "Послухайте, африканці не ідіоти. Ми чітко дали зрозуміти, що вони не повинні втягувати Африку в цей конфлікт, говорячи «голод в Африці», «голод в Африці», «голод в Африці». Я навіть не знав, що Україна постачає зерно в Африку, поки це питання не виникло. Але вони роблять так, ніби це африканська справа, змушуючи нас ставати частиною конфлікту", – сказав він. Минулого тижня Одонго мав зустріч із Сєрґєєм Лавровим.

 

20:09 Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат натякнув, що Сполучені Штати Америки розробляють рішення про передачу Україні своїх літаків. "Був ухвалений законопроєкт американським урядом про виділення 100 млн доларів на підготовку військових пілотів у 2023 році. Якщо уряд США виділяє кошти на підготовку українських пілотів на американських літаках, значить це говорить про серйозність намірів США. І про те, що ми будемо отримувати авіаційну техніку", – сказав Ігнат на брифінґу.

 

19:44 Президент Росії Владімір Путін склав пропозицію Туреччині відкрити на території РФ завод Bayraktar. Про це сказав Реджеп Таїп Ердоган, як повідомляє турецька служба CNN.

 

19:16 "Нафтогаз" повідомив про дефолт: 26 липня вичерпався термін виплат НАК держателям єврооблігацій. Національна компанія покладає відповідальність за дефолт на уряд: Кабмін зобов’язав посадових осіб компанії не вчиняти будь-яких дій при виконанні правочину щодо єврооблігацій без окремого погодження. "Нафтогаз" нібито поінформував офіс Дениса Шмигаля про те, що компанія має вдосталь коштів для виплат, і повідомив про ризики дефолту – та уряд буцім не дослухався.

 

18:59 Президента України Володимира Зеленського удостоїли медалі Вінстона Черчилля за лідерство. Про це повідомив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. "Велика Британія завжди стоятиме поруч із Україною", – прокоментував Джонсон. 

 

18:46 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках продовжується дія обмеження на відвідування цивільним населенням лісів у прикордонних з Україною районах республіки білорусь. Відзначається ведення повітряної розвідки БпЛА оперативно-тактичного рівня в прикордонних районах Волинської області.

На Сіверському напрямку ворог здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Зноб-Новгородське, Хрінівка, Сеньківка та низки інших. Вів повітряну розвідку біля Зноб-Новгородського.

На Харківському напрямку ворог здійснював вогневе ураження із ствольної та реактивної артилерії зокрема неподалік Борщової Соснівки, Петрівки, Рубіжного, Мосьпанового, Чугуєва, Світличного та Слатиного. Завдав авіаударів біля Залимана, Мосьпанового та Явірського. Силами розвідувальної групи намагався розкрити побудову оборони наших військ в районі населеного пункту Чепіль. Окупантів знешкоджено.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв із ствольної, реактивної артилерії та танків райони Норцівки, Долини, Грушувахи, Краснопілля, Мазанівки та інших населених пунктів. Намагався просунутися неподалік Богородичного, успіху не мав, відійшов.

На Краматорському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Райгородка, Закітного, Серебрянки, Верхньокам’янського, Виїмки, Переїзного та Білогорівки. Ворог завдав авіаудару біля Григорівки.

Безуспішно намагався розвідати позиції Сил оборони в районі Верхньокам’янського.

Спробу окупантів покращити тактичне положення в районі Івано-Дар’ївки українські воїни успішно відбили та змусили ворога тікати.

На Бахмутському напрямку противник обстріляв військову та цивільну інфраструктуру в районах Берестового, Соледара, Покровського, Веселої Долини, Вершини, Кодеми, Майорська і Торецька. Цинічно завдав авіаційних ударів безпосередньо по населених пунктах Покровське та Новолуганське.

Ворожі спроби штурмів в районах Берестового, Соледара та Семигір’я наші захисники успішно відбили. Тривають бої зі штурмовою групою в районі Покровського.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. Здійснював систематичні обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Веселе, Піски, Красногорівка, Новомихайлівка, Павлівка, Шевченко, Велика Новосілка, Новопіль, Малинівка, Новоселівка, Новоандріївка, Малі Щербаки та низки інших.

Завдав авіаудару біля Малинівки. Також окупанти вели штурмові дії в районах сіл Павлівка та Благодатне. Отримали відсіч та, з втратами, відійшли.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля противник продовжує зосереджувати на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших підрозділів. Ворог активно веде повітряну розвідку БпЛА та здійснює обстріли вздовж лінії зіткнення.

У противника фіксується системна проблема з поповненням особовим складом – російська федерація вже намагається набрати найманців з числа громадян країн Центральної Азії, представників віддалених регіонів та ув’язнених злочинців.

 

18:17 Німеччина відправила Україні реактивні системи залпового вогню Mars II. Про це заявила міністерка оборони країни Крістіне Лямбрехт, поінформувала "Німецька хвиля". Також Лямбрехт повідомила про передачу Києву ще трьох самохідних артилерійських установок Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). "Ми дотримуємося свого слова", – прокоментувала Лямбрехт. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак підтвердив: "РСЗВ Mars II вже передані Україні нашими німецькими союзниками".

 

17:42 Ініціатива з вивчення російського піратства (ISRP) повідомила, що Росія викрала з України пів мільйона тонн зерна та 11 тисяч тонн металу. Ще 28 тисяч тонн металу очікують черги на відправку. 

 

17:05 Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що по чорноморських поселеннях у вівторок випустили 13 ракет. "Спершу було завдано ударів літаками Су-35 та Су-30 з акваторії Чорного моря. О пів на п’яту трьома літаками було завдано ударів ракетами Х-59, вилетіли п'ять ракет. Переважно Одеська область, район Затоки", – сказав Ігнат на брифінґу. З його слів, після цього близько п'ятої ранку одразу 10 літаків Су-22, М-30 – це дальні бомбардувальники – з району базування на півночі від України, район Шайковка у рф, перелетіли в акваторію Чорного моря і звідти теж завдали вісім ударів ракетами Х-22.

 

16:13 Колишній канцлер Німеччини Ґергард Шредер поїхав до Москви, хоча був звільнений із "Роснєфті". Про це повідомляє Німецька хвиля. "Я тут кілька днів на відпочинок. Москва – чудове місто", – сказав він. Відповідаючи на зауваження, що неподалік розташована штаб-квартира "Роснєфті", Шредер нарочито здивувався: "Невже? О, справді, ви маєте рацію".

 

15:16 В Івано-Франківську арештували проросійського пропагандиста, який підтримував армію окупантів. 63-річному чоловіку повідомили про підозру за виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України та глорифікацію русскіх. За даними слідства, підозрюваний упродовж березня-травня 2022 року в забороненій соцмережі "Однокласнікі" публічно схвалював збройну агресію РФ, поширював матеріали про "звільнення" України та її мешканців від нацизму. В розмовах зі знайомими він називав росіян визволителями.

 

14:40 Міністри енергетики країн Європейської Унії погодили політичне рішення про добровільне скорочення споживання газу найближчого опалювального сезону. "Та місія не була нездійсненна!", - йдеться у повідомленні чеського головування. Інсайдери повідомляють, що проти виступила тільки Угорщина. Та для голосування вистачало кваліфікованої більшості.

 

14:21 Польські дипломати не братимуть участі у заходах, де будуть офіційні представники з Росії та Білорусі. Про це заявив в етері Польського радіо заступник голови МЗС Польщі Павел Яблонський. “Росію треба максимально ізолювати рамках усіх міжнародних форумів і форматів, в яких вона може виступати”, - заявив Яблонський. Міністр підкреслив, що Росія “не є нормальним партнером, а агресором, котрий порушує міжнародне право”.

 

13:08 У бік Миколаєва росіяни випустили 18 ракет, заявив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім в ефірі національного телемарафону: "Зранку у нас було шість ракет Х-59 з літаків та дванадцять ракет типу С-300. Не всі вони влучили в ціль – частину збили, частину – мимо".

 

12:33 МЗС Ізраїлю рекомендувало громадянам утриматися від відвідування Умані напередодні святкування Рош га-Шана. Про це повідомляється на сторінці посольства Ізраїлю в Україні у Facebook. “В Україні зберігається небезпека ракетних ударів та повітряних атак по населених пунктах та цивільних об'єктах, у тому числі – у центрі та на заході країни", – йдеться у повідомленні.

 

12:08 В окуповані Росією Мелітополь і Бердянськ Запорізької області прибули російські політтехнологи; вони шукають колаборантів для створення масовки на підтримку псевдореферендуму. Про це повідомив інтернет-сайт Центру національного спротиву. Згідно з даними розвідки, російські піарники планують створити т.зв. рух "Ми вмєстє з Росієй", який практикуватиме проведення політичних акцій із оплатою масовці. Для участі в акції треба залишити паспортні дані – натомість учасникам даватимуть гроші та "гуманітарку".

 

11:54 Міністерство реінтеграції повідомило про повернення 25 тіл полеглих захисників на вільну від окупації територію. "Процес повернення тіл відбувається відповідно до норм Женевської конвенції", – прокоментували у відомстві.

 

11:29 Росія зняла з баз зберігання в Омську десятки 203-міліметрових самохідних артилерійських установок 2С7 "Піон". Про це повідомляє портал "Мілітарний", покликаючись на інформацію OSINT-розслідувачів із twitter. На початку квітня 2022-го на супутникових знімках, знятих над Омськом, було зафіксовано зберігання 170 одиниць 2С7 "Піон". На супутникових знімках Planet від 2 червня було 135 "Піонів". На найсвіжіших супутникових знімках, датованих 18 липня, залишилося вже 110 одиниць. "Враховуючи, що вони зберігалися протягом дуже тривалого часу (ймовірно, з мінімальним обслуговуванням) на відкритому просторі та при значних перепадах температур у цьому регіоні, ймовірно, частина з цих 2С7 «Піон» непридатна для відновлення", – прокоментував "Мілітарний". Вього, за даними довідника "The Military Balance 2022", в Росії на зберіганні перебуває 260 одиниць 2С7 "Піон".

 

 

11:01 Президент України Володимир Зеленський висловив обурення обстрілом селища Затока росіянами. "Ранок. Звичайне село Затока. Люди відпочивали та жили. Просто жили. Ні баз, ні військ. Просто терористам із РФ захотілося постріляти. За все відповідатимуть. Кожен. Кожен "визволитель", який руйнує наше життя", – написав Зеленський у своєму Instagram. Вранці Оперативне командування "Південь" повідомило про масований ракетний удар по приморських поселеннях на півдні України. На Одещині снаряди влучили у приватні будівлі й викликали пожежу.

 

10:36 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що газова війна Владіміра Путіна проти Європи є прямим продовженням війни з Україною. "Скрізь, де він може завдати шкоди, він шкодитиме. Він використовуватиме будь-яку залежність Європи від Росії, щоби зруйнувати нормальне життя кожної європейської сім'ї. Єдиний спосіб – дати здачу і позбавитися від будь-якої залежності", – наголосив Кулеба.

 

10:14 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 39 870 (+170) осіб,

танків – 1737 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 3959 (+9) од.,

артилерійських систем – 880 (+4) од.,

РСЗВ 258 (+2) од.,

засобів ППО – 117 (+1) од.,

літаків – 222 (+1) од.,

гелікоптерів – 189 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 722 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2835 (+3) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 75 (+2) од.,

крилатих ракет – 174 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

50,8% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

22,8% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

47,3% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

28,6% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

23,2% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

17,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

21,2% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

8,3% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

10:10 У Донецьку в Будьонівському районі палає нафтобаза. Відео пожежі опублікувало Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. Згідно з повідомленням Страткому, підготовка операції була "дуже ретельною". Вогонь видно у кількох районах міста  полум'я б'є на кілька десятків метрів заввишки. Горять цистерни з паливно-мастильними матеріалами.

 

09:48 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив про те, що росіяни продовжують застосовувати на Донбасі тактику "випаленої землі": аби закріпитися на фронті, спалюють населені пункти, котрі не підкорюються. "Вже майже місяць, як ворог підійшов майже на межу нашого регіону та, щоб її перетнути, жертвує всіма резервами, спалює села на Луганщині та Донеччині. Окупантам не потрібні люди – потрібен референдум, скількох би жителів вони не вбили і не залишили без даху над головою", – прокоментував Гайдай. За добу із реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії обстрілів зазнали десятки населених пунктів. Росія використовувала авіацію.

 

09:29 Сполучені Штати Америки вважають, що Росія навмисно намагається не допустити продукти харчування з українських портів у Чорному морі до "тих, хто найбільше страждає від найгострішого браку харчової безпеки". Про це заявив речник Державного департаменту Нед Прайс під час брифінгу, передає "Голос Америки". Державний департамент вважає, що Росія порушила свої зобов'язання, коли обстріляла порт Одеси. "Це підтверджує, що Москва продовжує поводитися таким чином, що навмисно намагається не допустити надзвичайно потрібні продукти харчування до найбідніших людей у світі, тих, хто страждає від найгострішого браку харчової безпеки, який посилило російське вторгнення в Україну", – сказав Прайс.

 

09:25 У Харкові росіяни вночі обстріляли частину міста неподалік від центру, повідомив міський голова Ігор Терехов: "Традиційно потрапляння поряд із будівлею, яка до військової інфраструктури не має жодного стосунку".

 

09:22 Вночі російські окупанти обстріляли із "Градів" та артилерії громади Криворізького та Нікопольського районів Дніпропетровської області, жертв немає, повідомляє голова обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

У Широківській громаді ворог влучив зі ствольної артилерії по селу Кошове. Пошкоджено лінію електропередач. Червоногригорівську та Марганецьку громади накрили вогнем із РСЗВ.

 

09:11 По півдню України завдано масований ракетний удар, в тому числі зі застосуванням авіації, з напрямку Чорного моря – випущено кілька ракет повітряного базування, повідомляє ОК "Південь".

На Одещині є влучання в приватні будівлі прибережних сіл з наступним загорянням. Попередньо постраждалих нема.

Унаслідок ракетного обстрілу Миколаєва у вівторок вранці, 26 липня, вражено об'єкт критичної інфраструктури й автотранспортне підприємство. Була спроба вразити портову інфраструктуру міста, повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. Жертв немає.

Водночас по Миколаївському району завдано удар із ЗРК С-300 з тимчасово окупованої Херсонщини. Є влучання в авторинок, інші відкриті території передмістя.

 

09:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

24 липня 2022 року російські крилаті ракети влучили в причал Одеського порту України. Міноборони Росії стверджує, що вразило український військовий корабель і запас протикорабельних ракет. Немає жодних вказівок, що такі цілі були в тому місці, куди потрапили ракети..

Росія майже напевно сприймає протикорабельні ракети як ключову загрозу, яка обмежує ефективність її Чорноморського флоту. Це суттєво підриває загальний план вторгнення, оскільки Росія не може спробувати провести десант для захоплення Одеси.

Росія продовжуватиме приділяти пріоритетну увагу зусиллям щодо ослаблення та знищення протикорабельного потенціалу України. Проте російські процеси націлювання, ймовірно, регулярно підриваються застарілими даними розвідки, поганим плануванням і підходом до операцій за принципом "зверху вниз".

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках, в збройних силах республіки білорусь, було проведено тренування зі зв’язку пунктів управління. З території цієї країни відзначалося ведення повітряної розвідки БпЛА оперативно-тактичного рівня у напрямках на міста Луцьк та Ковель Волинської області. Зберігається загроза ракетно-авіаційних ударів з території і повітряного простору республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Хрінівки Чернігівської області та Товстодубового Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог веде бойові дії з метою утримання зайнятих рубежів та недопущення просування наших військ.

На Харківському напрямку здійснював вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Борщова, Питомник, Соснівка, Руські Тишки, Петрівка, Дементіївка, Рубіжне, Дуванка, Мосьпанове, Руська Лозова, Чугуїв, Клугино-Башкирівка, Світличне, Пришиб та Слатине. Завдав авіаударів біля Залимана та Мосьпанового.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв райони Норцівки, Богородичного, Долини, Чепіля, Грушувахи та Великої Комишувахи.

На Донецькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на спробах покращити тактичне положення та створенні умов для наступу на міста Сіверськ і Соледар. Ворожі підрозділи поповнюють запаси боєприпасів та паливно-мастильних речовин.

На Краматорському напрямку обстріли із ствольної та реактивної артилерії зафіксовано неподалік Кривої Луки, Закітного, Дронівки, Григорівки, Верхньокам’янського, Званівки, Спірного та Переїзного. Ворог завдав авіаударів біля Спірного та Серебрянки. Ворожі штурмові дії в районах Спірного та Національного природного парку “Святі Гори” наші воїни успішно відбили та відкинули противника назад.

На Бахмутському напрямку ворог здійснює артилерійські обстріли в районах населених пунктів Берестове, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Покровське, Костянтинівка, Весела Долина, Зайцеве, Вершина, Семигір’я, Кодема, Травневе, Майорськ та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів біля Соледара, Веселої Долини та території Вуглегірської ТЕС.

Штурмові дії в районах населених пунктів Берестове та Семигір’я завершились для ворога втратами та відступом. Але підрозділи противника намагаються вести наступ у напрямку Покровського, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. Обстріли зафіксовано зокрема біля Авдіївки, Зеленого Поля, Оріхова, Щербаків та Кам’янського.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує оборонятися, зосереджує зусилля на недопущені просування наших військ. Здійснював обстріли із артилерії та танків по лінії зіткнення. Також завдав авіаударів біля Великого Артакового, Калуги та Ольгиного. Вів повітряну розвідку БпЛА.

В акваторії Чорного моря поза пунктами базування перебувають два носія крилатих ракет морського базування типу “Калібр”. Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури.

Наші літаки та гелікоптери продовжують завдавати авіаційних ударів по скупченнях живої сили та військової техніки противника на визначених напрямках. Окупанти і далі зазнають значних втрат у боях із українськими воїнами.

 

08:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

Російські війська досягли незначних успіхів на південь від Бахмута, але навряд чи зможуть ефективно використати ці досягнення для повного контролю над самим Бахмутом.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північ від Харкова, на схід від Сіверська та на схід від Бахмута.

• Російські війська продовжують укріплення та зміцнення позицій у Запорізькій та Херсонській областях в очікуванні контрнаступу українських військ.

• Українські війська продовжують завдавати ударів по російських опорних пунктах уздовж південного напрямку.

• Російські війська продовжують виводити військову техніку зі складів в Омську та стикаються з проблемами ремонту пошкоджених бойових машин.

•  Російська окупаційна влада продовжує створювати умови для приєднання окупованих територій до Російської Федерації та розширення адміністративного контролю над окупованими районами України.

 

06:00 Поточна оперативна обстановка на півдні України: підсумок минулої доби від Оперативного командування "Південь":

Ворог продовжує ведення бойових дій, тримаючись за укріплені рубежі оборони. Намагається підтягувати резерви живої сили та техніки з кримського напряму.

В черговий раз ворожі сили кількістю до РТГр із залученням резервів, спробували здійснити наступальні дії з напрямку Іщенки на Білогірку. Зазнавши втрат, ретирувалися.

Протягом дня противником нанесено три удари:

Опівдні, з літаків, з напрямку тимчасово окупованої території випущено 2 ракети Х-59 по Миколаївський області. Одна крилата ракета влучила поблизу Великого Артакового, друга – по околицях Калуги. Без втрат.

Годиною пізніше в районі Новогригорівки вдарила пара Ка-52. Без втрат.

Надвечір парами штурмовиків та ударних Ка-52 атаковано Андріївку. Втрат не допущено.

Натомість нашою авіацією нанесено 7 ударів по місцях дислокації та розгортання підрозділів: 6 опорних пунктів, скупчення озброєння та військової техніки та командно-спостережний пункт в Бериславському та Херсонському районах області.

Узагальнені дані щодо ворожих втрат свідчать, що південні степи України зачищено від 48 рашистів, 4 танків Т-72, ста п’ятдесяти двох міліметрової гармати-гаубиці, самохідної артилерійської установки, 3 одиниць броньованої та 3 – автомобільної техніки. Знищено пункт управління 11-ої окремої десантно-штурмової бригади рашистів та їх склад боєприпасів в районі П`ятихатки.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

Корабельне угруповання ворожих сил в Чорному морі змін складу та задач не має.

2 ракетоносії та 1 вдк чатують, решта корабельно-катерного складу переховується в ракетно безпечних районах моря поблизу Кримського півострова.

Тож загрози ракетного удару та висадки десанту залишаються активними у ворожих планах.

Море після шторму може бути надто щедрим на неприємні сюрпризи. Зважте на це перед тим, як планувати свій відпочинок на узбережжі.

 

26.07.2022