«Реґіонали» колишніми не бувають

Дожилися! В Коломийській міській раді за секретаря обрали «рига»! Так емоційно сприйняла галицька громадськість новину про те, що обранці прикарпатського міста відправили у відставку секретаря-«бютівця», а на його місце поставили члена Партії реґіонів. Народний депутат Олесь Доній та політолог Тарас Случик, до яких «Z» звернувся за поясненням ситуації, у своїх міркуваннях теж одностайні — вони обидва вважають поведінку коломийських депутатів дивною. Зате один із представників більшості у Коломийській раді, Любомир Глушков, пояснює все несподіваним маневром мера, який уже під час сесії вніс питання про обрання секретаря, заскочивши депутатів зненацька, тож вони не встигли домовитись про спільні дії.

 

Міський голова Ігор Слюзар (ліворуч) вітає Богдана Колодніцького з обранням на посаду секретаря ради.

 

У Коломийській міській раді новий секретар — Богдан Колодніцький. За повідомленнями ЗМІ, пан Колодніцький позапартійний, нещодавно він припинив своє членство у Партії реґіонів. З іншого боку, прес-служба обласної організації ПР поширила прес-реліз про те, що «реґіонал» став секретарем Коломийської міської ради. Зауважмо, що Колодніцький був єдиною кандидатурою на посаду секретаря, яку подав міський голова Коломиї. Загалом в раді є 5 фракцій і позафракційні депутати. «За» проголосували 26 із 38 присутніх у залі народних обранців. До слова, попереднього секретаря, екс-«бютівця», депутати охрестили «тушкою» і висловили йому недовіру через підозри у співпраці з владою. Трохи непослідовною виглядає позиція депутатів, які нині переконливою більшістю обирають новим секретарем «реґіонала» (навіть якщо й колишнього).

 

Прокоментувати ситуацію «Z» попросив івано-франківського політолога Тараса Случика. «Ситуація справді виглядає дивною. Якщо подивитись на цифри (з 38 депутатів 26 проголосувало «за»), то явно видно, що опозиція теж підтримала кандидата. Очевидно, Колодніцький — це найбільш компромісна фігура, яка задовольнила і мера, і опозицію. Оскільки опозиційного кандидата точно не підтримав би міський голова, а за мерського ставленика не проголосувала би міська рада. От і обрали "реґіонала". Щоправда, сам Колодніцький заявив, що написав заяву на вихід з партії. Але ніде не можна ознайомитись з копією заяви, а прес-служба партії розповсюджує прес-реліз про обрання саме "реґіонала" секретарем Коломийської міськради. Також не відомо, чи вийшов Колодніцький із фракції ПР, бо на сайті Коломийської міськради він все ще там числиться. А навіть якщо він вийшов з партії, то як це виглядає? Він змінив свою політичну позицію заради посади? Адже балотувався й обирався депутатом саме від Партії реґіонів.

 

Як фіґура у політиці Колодніцький з'явився нещодавно. Фактично до 2010 року про нього як про публічну персону ніхто не чув. Його позиція як секретаря міськради виглядає досить слабко, бо він не зможе протистояти меру і водночас мусить бути підконтрольний опозиції. Адже проти нього є "залізний" арґумент — його партійна приналежність. І якщо щось піде не так — депутати його знімуть. Швидше всього, це перехідна людина до місцевих виборів 2015 року», — переконаний Тарас Случик.

 

Коломийські депутати у сесійній залі за роботою

 

Нечесною назвав гру коломийських депутатів Олесь Доній — народний депутат-мажоритарник, обраний до ВРУ від округу, до якого входить місто Коломия: «Більшість у коломийській міській раді становлять фракції "Фронту змін", "Батьківщини", "Свободи»" та УДАРу. Як вони могли зняти свого секретаря-"батьківщинівця" і обрати "реґіонала"? Причому звинувачуючи попереднього у "тушкуванні". Очевидно, є якісь приховані причини такого рішення депутатів. На мою думку, це дестабілізація ситуації в місті й особисті інтереси. Але їхня поведінка уже давно виглядає досить дивною. Ще під час виборів народних депутатів я зловив "бютівця" (правда, з районної ради), який розносив газетки з брехливою про мене інформацією. Висновок напрошується один. Є проблема місцевого політикуму, моральний стан якого є незадовільним. І очищення треба проводити не тільки нагорі, у ВРУ, а й на місцях. Бо прикриваючись помаранчевими політичними брендами, до рад усіх рівнів тут потрапили люди з власними інтересами».

 

Не підтримує ухвалу своїх колеґ депутат міської ради від «Свободи» Петро Кривюк. Для нього не важливо, вийшов Колодніцький із ПР чи ні. На своїй сторінці у Facebook пан Кривюк написав: «Колишніх регіоналів, як і колишніх кегебістів, не буває. Сьогодні в Коломийській міській раді опозиційна "Батьківщина" вибрала собі секретарем регіонала. Принаймні 7 з 13 проголосували за Колодніцького. Ганьба».

 

«Z» звернувся по коментар до представника більшості у Коломийській міській раді, голови фракції «За зміни у Коломиї» («Фронт змін») Любомира Глушкова. Пан Глушков розказав передісторію нинішніх подій. Конфлікт у міській раді Коломиї триває від листопада-грудня минулого року, коли вперше постало питання про недовіру тодішньому секретареві міськради Ярославу Гошію. За зняття секретаря проголосували 28 з 50 депутатів. Але міський голова наклав вето на рішення міськради. Мер зважив, що зняття з посади секретаря призведе до дестабілізації в роботі ради.

 

Але ситуація не змінилась на краще. Навпаки, почалися протести, блокування, фактично рада пригальмувала свою роботу. І врешті-решт міський голова навесні згодився вислухати пропозиції фракцій щодо нового секретаря. Всі фракції подали свої кандидатури і з усіх кандидатур мер вибрав «реґіонала» Богдана Колодніцького. Але фракції більшості домовились, що не будуть голосувати за представника Партії реґіонів, і на травневій сесії голосування за кандидатуру секретаря провалилось.

 

Як розповідає Любомир Глушков, згодом з'ясувалося, що вже в червні Богдан Колодніцький написав заяву про вихід з Партії реґіонів. А в липні міський голова скликає позачергову сесію з єдиним питанням у порядку денному — щодо трансфертів у медицині. «Ми завжди це питання вирішуємо до 1 серпня, тому нікого ніщо не насторожило», — пояснив Любомир Глушков. А на сесії мер несподівано пропонує почати роботу з питання обрання секретаря міськради і знову виносить на голосування кандидатуру вже позапартійного Богдана Колодніцького.

 

«Це був такий політичний хід мера. Фракції не мали ні часу, ні можливості домовитись про спільні дії. Адже на попередній сесії ми домовлялись не голосувати за представника ПР. Тому цього разу кожен проголосував, як особисто вважав за потрібне. Зараз мені важко судити, чи стане Колодніцький компромісною фіґурою. Побачимо його у роботі. Час покаже, які можна зробити висновки про людину. А наперед не хотілось би ставити клеймо. Те, що він вийшов з ПР, — це, звичайно, плюс. Вихід із провладної партії — це щось таки значить. Якби так по всій Україні відбувалось, то "реґіонали" позбулись би багатьох своїх членів», — прогнозує Любомир Глушков. Але зазначає, що епопея ще не закінчилась, бо вже колишній секретар міськради Ярослав Гошій не хоче звільняти кабінет, не пускає туди депутатів і нового секретаря. Каже, що це його приміщення.

 

«Просто соромно про таке й говорити. Це якась хвороба службовця. Мав би гонорово піти, а він отаке влаштовує. Ще й мер йому підіграє. Призначив Гошія своїм радником на платній основі. В час браку фінансів вводити нову посаду у міськраду зовсім недоцільно», — розпачає Глушков.

 

До речі, Колодніцький не такий вже й колишній «реґіонал». В офісі обласної організації Партії реґіонів «Z» пояснили, що насправді Богдан Колодніцький не вийшов з Партії реґіонів, а лише тимчасово припинив у ній членство і невдовзі його відновить.

 

А коломияни кажуть, що в такому невеликому провінційному містечку політична належність не відіграє великої ролі у стосунках між депутатами. Найважливішими тут є особисті чи бізнесові зв'язки. І те, що Колодніцький — «реґіонал», не означає, що він не має добрих відносин з іншими депутатами, з опозиційних фракцій також.

 

Ратуша в Коломиї — робоче місце тамтешніх мера і депутатів

 

08.08.2013