135-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:40 Президент України Володимир Зеленський своє традиційне звернення записав у потязі. У п'ятницю він відав Дніпропетровщину, зокрема, побував у своєму рідному Кривому Розі.

 

 

23:47 Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 400 мільйонів доларів, в якій входитимуть чотири високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS, боєприпаси, транспортні засоби, підривні боєприпаси, контрбатарейні РЛС та запчастини. Про це оголосили у п’ятницю у Пентагоні, повідомляє "Голос Америки". Зі слів посадовців, вже понад сто українських військовослужбовців отримали навчання із керування системами HIMARS. "Ми очікуємо, що вони будуть використані українцями з великим ефектом, враховуючи їхній успіх досі," – сказав представник міністерства. З його слів, елементом мотивації надати новий пакет допомоги є те, що у США хочуть дати росіянам знати, що "українці зможуть продовжувати боротьбу". Пентагон високо оцінив майстерні маневри українців у перешкоджанні російському просуванню. За свої успіхи в Луганській області росіянам довелося платити високу ціну, а українці в окремих місцях ведуть ефективний контрнаступ.

 

22:52 Міністр оборони України Олексій Резніков назвав три базові сценарії закінчення війни в Україні.

"Перший сценарій буде приблизно такий самий, як звучить «добра воля росіян», яка була ними оголошена, коли вони тікали з Київщини, Чернігівщини, Сумщини та острова Зміїний. Відповідно, я думаю, він буде розбитий на декілька ланцюжків. Спочатку ми вийдемо з вами на позиції до 24 лютого цього року, далі будуть, звісно, якісь розмови щодо статусу окупованого раніше Донецька, Луганська і Криму, але за столом з нашими потужними партнерами будемо вести ці перемовини. Мінська-3 точно не буде. Капітуляційних домовленостей не буде, і з дулом біля скроні ніхто вести перемовини не буде", – сказав міністр, як повідомляє "Укрінформ".

Другим сценарієм, на думку Резнікова, може бути поступова "війна ресурсів". Ефекту Україна зможе досягти лише у разі, якщо використовуватиме сучасні технології. "Війна ресурсу на ресурс. У них більше людей, більше територій, танків, літаків і так далі, але воно все несучасне, все стародавнє, і вони сьогодні використовують принцип «м’ясорубки»", – пояснив Резніков. Якщо Україна буде використовувати сучасні технології і завдавати ударів по найбільш болючих точках, тоді точно переможе. "Другий варіант перемоги не такий, можливо, швидкий. Не до кінця року. Можливо, зачепить початок нового року, але я його бачу в такий спосіб", – зазначив Резніков.

Третім варіантом є розпад Росії внаслідок війни в Україні. "Це її розвал, це «парад суверенітетів» на декілька різних суб’єктів: Татарстан, Башкортостан, на сході тощо. Ми це з вами точно за нашого життя побачимо, але це така трохи довготривала історія", – сказав міністр.

 

21:49 Bayraktar із Литви вже прибув в Україну. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга. "Це неабиякий прояв дружби та єдності, що вкотре доводить – не лише Україна бореться з агресором", – написав Сибіга у Twitter. Він висловив подяку журналістові Андрюсу Тапінасу за ініціативу розпочати народний збір коштів на "Байрактар", а генеральному директору компанії Baykar Defence Халуку Байрактару – за рішення надати безпілотний апарат литовським благодійникам безкоштовно.

 

21:10 Бійці миколаївської 79-ої окремої десантно-штурмової бригади знищили п'ять російських танків. Про це йдеться у повідомленні бригади. "Деяких з членів екіпажу, які не згоріли в бойовій техніці, вдалося взяти в полон", – прокоментували у 79-й. Нагадаємо, за підсумками доби Генштаб ЗСУ повідомив про знищення 35 танків – це рекорд, починаючи із лютого.

 

 

20:38 Українська артилерія на Херсонському напрямку знищила два командні пункти російської армії. Про це повідомила в етері національного телемаратону начальник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк. "Наслідки цих влучень дорозвідуються", – прокоментувала вона.

 

20:11 Заступника керівника міліцейського управління окупаційної адміністрації Нової Каховки Сергія Томку застрелили у власному автомобілі. Про це повідомив Центр національного спротиву. "Зрадник займався інформаційними та політичними заходами, тобто пропагандою. Колаборант побудував яскраву кар’єру, але вона була недовгою. 7 липня його застрелили у власній машині", – прокоментували у центрі.

 

19:46 Державне бюро розслідувань повідомило про підозру російському олігарху Ігорю Чуркіну та його спільнику, які намагалися обманом зберегти майно підприємства у Львові. "Велике українське підприємство ТОВ «Львівські автобусні заводи» взяло значний кредит у державному банку під заставу свого майна. Його власник – громадянин рф Ігор Чуркін, витратив гроші на власний розсуд та відмовився повертати кредитні кошти банку. Водночас він не хотів втрачати майно підприємства, яке перебувало у заставі. Тому російський бізнесмен розробив схему блокування проведення аукціону з продажу заставного майна українським банком. Підконтрольний олігарху керівник підприємства подав до поліції завідомо неправдиву заяву про вчинення кримінального правопорушення представниками банку. Він звинуватив службових осіб установи у вигаданому особливо тяжкому кримінальному правопорушенні. Така заява стала підставою для реєстрації кримінального провадження та накладення арешту на заставне майно", – переповіли у ДБР. Чуркіну і його спільнику повідомили про підозру за статтею 383 КК України – завідомо неправдиве повідомлення органу досудового розслідування про вчинення кримінального правопорушення, поєднані з обвинуваченням особи в особливо тяжкому злочині. 

 

19:05 Міністр оборони Олексій Резніков назвав кількість бійців, які обороняють Україну: задіяно до 700 тисяч військових Збройних Сил, Національної гвардії – до 90 тисяч, прикордонників – під 60 тисяч, Національної поліції – 100 тисяч. Резніков підсумував, що понад мільйон осіб у формі забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони, і закликав бізнес більш активно долучатись до їх підтримки та інвестувати в оборонку, передає "Укрінформ".

 

18:42 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: 

 

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь ведуть розвідку, посилюють заходи протидії технічним засобам розвідки, насамперед БпЛА. На території цієї країни продовжено дію закриття повітряного простору над південною частиною країни до 7 жовтня поточного року. Заборона на польоти цивільних повітряних суден діє з 24 лютого поточного року.

На Сіверському напрямку ворог без особливих змін.

На Харківському напрямку противник веде оборонні дії та намагається покращити тактичне положення в окремих районах. Обстрілював із ствольної та реактивної артилерії околиці та місто Харків, а також райони населених пунктів Уди, Дементіївка, Леб’яже, Піщане, Замулівка, Петрівка, Питомник, Мосьпанове, Коробочкине, Слатине, Світличне, Шевелівка, Перемога, Верхній Салтів, Нове та Байрак. Неподалік Дементіївки наші захисники двічі відбили штурмові дії ворога та відкинули його назад. Противник завдав авіаудару в поблизу Петрівки.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Обстріляв із мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Долини, Мазанівки, Краснопілля, Гусарівки, Новопавлівки, Червоного, Вірнопілля та Хрестища. Наступальні дії ворога в районі населеного пункту Богородичне, в результаті вогневого ураження, захлинулися. Окупанти, з втратами, відійшли.

На Краматорському напрямку ворог здійснив обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Сіверськ, Серебрянка, Карпівка, Слов’янськ та Крива Лука. Авіаудар зафіксовано поблизу Тетянівки.

Сили оборони України завдали потужного вогневого ураження по позиціях противника в районі Верхньокам’янського, чим змусили підрозділи ворога відійти від населеного пункту.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші позиції поблизу Спірного, Івано-Дар’ївки, Нью-Йорка та в районі Вуглегірської ТЕС. Здійснив авіаудари неподалік Берестового і Покровського.

За підтримки артилерії та оперативно-тактичної авіації окупанти безуспішно намагалися вести наступ у районах населених пунктів Спірне та Івано-Дар’ївка. Зазнали втрат та відійшли.

Тривають бої поблизу Веселої Долини.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках продовжуються обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Ворог завдав авіаційних ударів неподалік Новоандріївки.

На Південнобузькому напрямку підрозділи противника намагалися вести наступальні дії в районі населеного пункту Велике Артакове. Українські воїни швидко придушили цю спробу та відігнали окупантів. Зберігається велика загроза ракетних ударів по критичній інфраструктурі регіону.

Корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання в акваторії Чорного та Азовського морів, триває блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

 

18:01 Президент України Володимир Зеленський у межах робочої поїздки до Дніпропетровської області відвідав передові позиції захисників країни. Голова держави поспілкувався з військовослужбовцями, подякував їм за службу і вручив військовикам державні нагороди. 

 

 

17:51 Інфляція в Україні у червні прискорилася до 21,5% у річному вимірі. Про це свідчать дані Держстату. Місяцем раніше було 18%. 

 

17:20 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок розкритикувала поведінку російського міністра Сєрґєя Лаврова на марґінесі саміту G20 на Балі. "Факт, що міністр закордонних справ Росії провів більшу частину переговорів не в залі, а за її межами, наголошує, що російський уряд не бажає говорити", – сказала Бербок.

 

16:59 Як випливає із даних Генштабу ЗСУ, минулої доби українське військо знищило більше російських танків, аніж навіть першої доби російського вторгнення! Згідно з офіційними даними, вчора хлопці демілітаризували 35 машин. Для порівняння, 25.02 повідомлялося про 30 спалених танків, 26.02 – про 72, 27.02 – про 44, 28.02 – про 45. Таким чином, учора ЗСУ перевершили свій 130-денний максимум.

 

16:31 У білоруському суспільстві "тане" підтримка Росії, свідчить нова хвиля соціологічного опитування міського населення Білорусі. Кремль і раніше не мав підтримки більшості білорусів, але тепер відбувається її подальше зменшення. Це не падіння, це танення, кажуть автори дослідження. Місяць за місяцем все менше білорусів хочуть підтримувати війну.

 

Ви підтримуєте чи не підтримуєте військові дії російських військ на території України?

 

Навіть прихильники Лукашенка рідше очікують на позитивні наслідки війни. Зменшується кількість тих, хто хоче, щоб Білорусь визнала ЛДНР.

 

Що треба було зробити Білорусі після початку воєнних дій між Росією та Україною?

 

 

Люди рідше вірять, що якщо Лукашенко вступить у війну, то білоруські війська візьмуть у ній участь, і дещо прихильніше ставляться до того, щоб у цьому випадку білоруські війська відмовилися воювати.

 

 

За два роки досліджень підтримка перебування Білорусі в ОДКБ є найменшою. Нині – 42%, у листопаді 2020 року було 63%; нині 10% білорусів прагнуть у НАТО, у листопаді 2020 року було 6%.

До розміщення в Білорусі російської військової бази, а тим більше ядерної зброї, білоруси як ставилися негативно (відповідно 43% і 80%), так і ставляться.

 

Ставлення міських білорусів до Росії та України

 

Однак 40% білоруських міських жителів вважають, що російські війська не застосовують зброю проти мирних громадян під час війни з Україною і 49% (у квітні було 62%) – і що звичайні білоруси не винуваті в тому, що з території Білорусі чиняться воєнні дії проти України. Отак.

 

Chatham House опитав 804 респондентів (статистична похибка з 90% довірчим інтервалом не перевищує 3%) з 6 по 17 червня 2022 року; вибірка відповідала структурі міського населення Білорусі та була скоригована за статтю, віком, розміром населених пунктів та рівнем освіти. Опитування було проведено за допомогою інтернет-інтерв'ю (CAWI), що на практиці означає, що вибірка була обмежена користувачам інтернету. 

 

16:02 Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна могла би завершити війну з Росією ще до кінця цього року – та для цього слід дотримати низки обставин, зокрема досягнути національної єдності й отримати підтримку Заходу. "Якщо наша держава буде об'єднаною, такою, як зараз, якщо потужна зброя надійде від наших партнерів вчасно, і якщо удача та Бог будуть на нашому боці, то ми зможемо багато речей зробити до кінця цього року. Я впевнений, можемо завершити військову частину цієї війни.  Якщо ми будемо міцними, як я сказав, то ми можемо прийти до того моменту, коли Росії доведеться сісти за стіл перемовин", – заявив Зеленський у інтерв'ю CNN.

 

15:31 Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата, одного з лідерів колишньої "ОПЗЖ" Вадима Новинського. "За" – 295 голосів. У складі парламенту номінально залишилося 420 нардепів.

 

14:37 Суд у Москві призначив покарання у вигляді семи років позбавлення волі муніципальному депутату Красносільського округу столиці Росії Алєксєю Ґорінову за поширення нібито "хибної інформації" про діяльність збройних сил РФ, повідомляє російський "Інтерфакс". Ґорінов перебуває під арештом із кінця квітня. Його звинуватили за статтею про поширення "свідомо хибної інформації" про діяльність російської армії з використанням службового становища з мотивів ненависті чи ворожнечі. У цій справі проходить також колега Ґорінова, голова ради депутатів Красносільського округу Альона Котьоночкіна. Приводом для порушення справи проти політиків стало засідання ради депутатів 15 березня – тоді Ґорінов і Котьоночкіна критично висловилися про вторгнення, назвали його "війною", а також стверджували, що російський режим схожий на фашистський.

 

14:04 Українські десантники знищили танкову роту росіян – під час спроби їхнього наступу вдалося вразити дев'ять одиниць техніки, повідомило командування Десантно-штурмових військ ЗСУ. Нагадаємо, цієї доби Генштаб ЗСУ відзвітував про спалення 35 танків РФ за добу.

 

13:49 У Дністровському водосховищі на Чернівеччині знайшли російську ракету. Як повідомив голова Чернівецької обласної адміністрації Сергій Осадчук, бледина лежала на глибині 20 метрів. Осадчук оприлюднив відео занурення.

 

13:07 Збройні Сили України завдали удару по військовій базі росіян у Новій Каховці. Внаслідок обстрілу знищено запаси бойового комплекту, системи ППО, живу силу, повідомив речник Одеської військово-цивільної адміністрації Сергій Братчук. 

 

12:51 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступив на засіданні G20, котре проходить на Балі в Індонезії. "Поставити Росію на місце є глобальним викликом номер один, і сьогоднішня зустріч це підтвердила", – прокоментував Кулеба у twitter. У своєму виступі міністр сказав: "У нас сьогодні за цим столом є така країна – Росія. Чесно кажучи, я вважаю, що після всього, що Росія зробила за останні пів року, їй не місце ні на яких міжнародних форумах. Країні, яка веде загарбницьку війну проти свого сусіда та вчиняє масові жорстокі злочини проти цивільного населення, слід запропонувати лише одне місце: місце в суді міжнародного правосуддя", – заявив Кулеба, згідно з повідомленням "Європейської правди". Російського міністра Сєрґєя Лаврова не було в залі під час виступу Кулеби – він покинув приміщення одразу по завершенні свого виступу та не став чекати на промову міністерки закордонних справ Німеччини Анналени Бербок. Лавров виїде з Балі дочасно: він пропустить заплановані на п'ятницю сесії та спільну вечерю, повідомляє "Німецька хвиля".

 

12:28 Казахстан виходить із угоди Співдружності Незалежних Держав 1995 року про міждержавний валютний комітет. Про це йдеться в указі президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва.

 

11:50 Аґенція The Associated Press опублікувала фоторепортаж українського фотографа Євгенія Малолєтки із Харкова, обстріляного 7 липня.

 

 

 

11:36 Служба безпеки України затримала ворожого коригувальника. На підставі його даних окупанти обстрілювали південно-східні позиції ЗСУ. "Уродженець Запорізької області був завербований співробітником фсб через закриту проросійську групу в одному з месенджерів. Чоловік був ігроманом і мав фінансові проблеми, тому з легкістю погодився на пропозицію «підзаробити». Російські спецслужби були особливо зацікавлені у розвідданих щодо позицій ЗСУ у Дніпропетровській і Запорізькій областях. Інформатор хотів якнайшвидше отримати гроші, тому активно взаємодіяв із «замовником»: після нанесення авіаудару по одному з мостів у Запорізькій області він особисто перевіряв точність влучання. Представник фсб призначив агенту зустріч на тимчасово окупованій території Херсонської області. За свої «послуги» зрадник розраховував отримати 20 тисяч гривень. Спецпризначенці СБУ затримали агента при спробі перебратися на непідконтрольну Україні територію", – повідомили у СБУ. Корегувальника взяли під варту.

 

 

11:17 В окупованому росіянами місті Шахтарськ на Донеччині лунають вибухи і триває пожежа на складі боєприпасів. Про вибухи повідомляють у соціальних мережах. Пишуть, що біля 2-ої ночі розпочалися вибухи від детонації боєприпасів, які зберігалися на складі російських військ. Окупаційна адміністрація почала евакуацію населення з околиць.

 

10:54 За сім днів функціонування візового режиму жоден громадянин Росії не подав документів на отримання української візи. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив в етері національного телемаратону. "Дуже показовий момент. За сім днів функціонування візового режиму на всю багатомільйонну Росію не знайшлося жодного громадянина, який би подався на отримання української візи", – сказав голова МЗС. Кулеба зауважив, що за цей час було понад сто дзвінків до МЗС, посольств України в різних країнах від громадян Росії з проханням роз’яснити правила в’їзду, як отримати візу, що для цього потрібно, але власне жодної заявки не було. На думку голови української дипломатії, це насправді історичний момент, який демонструє, до якого рівня агресія Путіна довела відносини не між нашими державами, а між нашими народами, цитує "Укрінформ".

 

10:45 Російські солдати, намагаючись захопити всю Луганщину, нещадно обстрілюють вільні від окупації населені пункти. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай у Telegram. "Аби вийти на адмінмежу Луганщини, росіяни артилерією знищують навколишні села. Їх не зупиняє навіть те, що там залишаються мирні жителі, які гинуть у будинках та на подвір’ях. Зі всіх видів важкого озброєння вони не припиняють вогневий вплив по Білогорівці та Золотарівці. Застосовують ствольну та реактивну артилерію. Б’ють по домівках, по кожній будівлі, яка здається їм можливим укріпленням. Аби просунутись, не рахують особистих втрат і не жаліють жителів області", – прокоментував Гайдай.

 

10:08 На Херсонщині противник ударним гелікоптером Ка-52 намагався атакувати позиції українських сил. "Але без наших втрат і свого успіху був змушений утекти, ухиляючись від вогню у відповідь", – повідомило Оперативне командування "Південь". У ході повітряного протистояння над Чорним морем ворожий винищувач Су-35 застосував керовані ракети “повітря-повітря” по парі наших штурмовиків. "Для нас – без втрат, для ворога – без успіху".

 

09:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 36 900 (+250) осіб,

танків – 1637 (+35) од.,

бойових броньованих машин – 3811 (+14) од.,

артилерійських систем – 828 (+13) од.,

РСЗВ 247 (+0) од.,

засобів ППО – 107 (+2) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 187 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 669 (+2) од.,

автомобільної техніки – 2685 (+20) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 66 (+0) од.,

крилатих ракет – 155 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Краматорському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Це найбільша кількість знищених за добу танків у звітах Генштабу від 1 березня, п'ятого дня війни.

 

Загалом зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

47,9% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

22,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

44,8% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

26,9% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

22,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

09:35 Міністри закордонних справ країн G7 бойкотували вечерю на саміті очільників дипломатій держав G20 через присутність там російського злочинця Сєрєя Лаврова, повідомляє Reuters.

 

09:07 У російському "Сбєрбанку" почали виколупувати чипи зі старих банківських карток і встановлювати їх на нові картки. Про це повідомила виконавча директорка банку Ольга Маклашина. Топменеджерка банку пояснила, що таке рішення було ухвалено на тлі дефіциту нових мікросхем в умовах санкцій Заходу.

 

08:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Росія, ймовірно, зосереджує техніку на лінії фронту в напрямку Сіверська, приблизно за 8 км на захід від поточної російської лінії фронту. Її сили, ймовірно, роблять паузу для поповнення перед початком нових наступальних дій у Донецькій області.

• Українські війська продовжують поступове просування на південно-західному напрямку Херсона.

• Існує реалістична ймовірність того, що найближчим тактичним об’єктом Росії буде Сіверськ, оскільки її сили намагатимуться просунутися до своєї найбільш ймовірної оперативної мети в районі міст Слов’янськ–Краматорськ.

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін у складі та діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь у прикордонних районах Брестської та Гомельської областей не відзначається.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв із реактивної артилерії та мінометів район населеного пункту Михальчина Слобода Чернігівської області.

На Харківському напрямку окупанти продовжують ведення оборонних дій. Ворог здійснював обстріли із артилерії, реактивних систем залпового вогню і танків в районах населених пунктів Харків, Микільське, Леб’яже, Уди, Дементіївка, Верхній та Старий Салтів, Петрівка, Руські Тишки та Байрак. Завдав авіаудару неподалік Петрівки.

Українські воїни рішуче придушили спробу ворожого штурму в напрямку Дементіївки.

На Слов’янському напрямку ворог здійснював вогневий вплив із артилерії різних калібрів в районах населених пунктів Волобуївка, Хрестище, Гусарівка, Чепіль, Мазанівка, Долина, Червоне, Дібрівне, Богородичне та Адамівка.

У районі Богородичного наші захисники завдали ворогу втрат під час його чергової спроби наступу та відкинули окупантів назад.

На Краматорському напрямку окупанти обстрілювали зі ствольної та реактивної артилерії райони Сіверська, Григорівки, Білогорівки, Золотарівки, Серебрянки, Верхньокам’янського, Званівки та Роздолівки. Ворог вів наступ в напрямку Верхньокам’янського, має частковий успіх.

На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Бахмут, Спірне, Івано-Дар’ївка, Берестове, Покровське, Вершина, Володимирівка, Опитне, Торецьк, Зайцеве, Кодема, Клинове та Нью-Йорк. Завдав авіаційних ударів поблизу Вершини та Вуглегірської ТЕС.

Окупанти наступають у напрямку Веселої Долини та в районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають перестрілки вздовж лінії зіткнення із мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії. Ворог завдав авіаударів неподалік Василівки, Авдіївки, Новоселівки, Веселого та Новомихайлівки.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує свої зусилля на недопущенні наступу Сил оборони України. Здійснює систематичний вогневий вплив із ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення для сковування дій наших військ.

Українська авіація та ракетно-артилерійські підрозділи продовжують завдавати вогневого ураження по скупченнях живої сили, військової техніки та складах боєприпасів російських окупантів.

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

Міноборони Росії повідомило, що російські війська проводять оперативну паузу для відпочинку та відновлення.

Російські війська продовжували просуватися до Слов’янська з південного сходу Ізюму і, можливо, створюють умови для наступу з південного сходу від Барвінкового – або в бік Слов’янська, або в бік Краматорська.

Російські війська досягли незначних успіхів на південний схід від Сіверська та продовжили наступальні операції на захід від Лисичанського району.

Російські війська продовжували наступальні дії на південь і схід від Бахмута.

Російські війська здійснили обмежену та невдалу атаку на північ від міста Харкова.

Українські партизани, ймовірно, продовжують обстріли підконтрольних Росії залізниць навколо Мелітополя.

У Росії продовжують створювати в областях власні спеціальні добровольчі загони, щоб компенсувати втрати особового складу в Україні.

 

00:08 Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зведенні заявив про великий персональний внесок Бориса Джонсона у підтримку України й запевнив, що Велика Британія підтримуватиме українців і далі.

 

#цитата

 

Роль Британії у захисті свободи – справді глобальна. І хоча це відображення позиції британського суспільства, все ж таки лідерство й харизма керівника держави завжди мають особливе значення. І тим більше в такий час – час повномасштабної антиєвропейської війни Росії, яка розпочала наступ на Європу саме з нашої держави. Тож не дивно, що українці відчувають особисту вдячність Борису.

Але все ж не забуваймо, що відносини ми будуємо між державами. Підтримка Великою Британією України не має змінитися, хоч би що відбувалося в лондонських владних колах, – і Борис, і всі наші друзі у Сполученому Королівстві запевнили мене в цьому. 
Зустрівся сьогодні в Києві з представниками Конгресу США – сенаторами Ліндсі Гремом і Річардом Блюменталем. Вони представляють обидві партії, Республіканську й Демократичну, і обидва дуже принципово підтримують Україну. Саме вони стали авторами резолюції, яка закликає Державний департамент визнати Росію державою – спонсором тероризму. Подякував їм за цю активність і сподіваюся, що вона буде доведена до результату. 

 

08.07.2022