133-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:06 США та їхні союзники обговорюють встановлення граничної ціни на російську нафту на рівні 40–60 доларів за барель, повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела. Оцінюють, що з врахуванням дисконту нині російська нафта продається на рівні 80 доларів за барель.

Напередодні саміту G7 cоюзники досліджували кілька способів обмежити доходи Росії від нафти, мінімізуючи при цьому вплив на власні економіки. 28 червня лідери домовилися вивчити варіанти обмеження цін шляхом заборони страхування та транспортних послуг, необхідних для транспортування російської нафти та нафтопродуктів – якщо нафта не купується нижче узгодженої ціни. Запропонований діапазон цінового мінімуму ґрунтується на собівартості видобутку російської нафти та її вартості до вторгнення РФ в Україну. При цьому в адміністрації президента США вважають обмеження 40 доларів занадто низьким, що породжує ризик стрибка нафтових цін. Наразі представники адміністрації Байдена проводять по кілька зустрічей на тиждень, аби реалізувати план.

 

21:11 Литва відправила Збройним Силам України безпілотник Bayraktar TB2, повідомив міністр оборони Арвідас Анушаускас. "Скоро його буде доставлено в Україну", – прокоментував міністр.

 

20:57 Очільник угорської громади Києва Тібор Томпа висловив обурення заявою міністра закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, котрий пояснив відмову транспортувати зброю для українців страхом обстрілів угорців Закарпаття. "Я обурений заявою пана Сіярто, яку він виголосив на каналі CNN. За його логікою виходить, що у мене як українського угорця, який не проживає на Закарпатті, а в Києві, і ще в 500 людей громади стріляти можна", – обурився Томпа в етері "24 каналу".

 

20:20 Росія заявила про очікувані провокації зі застосуванням хімічної зброї в Україні. Представник РФ в Організації із заборони хімічної зброї Алєксандр Шульґін заявив в етері російського телебачення, що під загрозою можуть опинитися Миколаїв, Харків і вся Донецька область. При тім Шульґін вказав, що Москва направила в ОЗХЗ ноту про підготовку провокації Україною.

 

19:47 Президент України Володимир Зеленський запевнив, що в нього немає непорозумінь із головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Про це Зеленський сказав під час спільної з прем'єр-міністром Ірландії Міхалом Мартіном пресконференції, коментуючи резонанс довкола рішення Генштабу щодо дозвільного порядку виїзду військовозобов’язаних осіб. "Ніякого непорозуміння у нас немає. У нас війна, і ми повинні працювати однією командою. І ми так і працюємо. Якщо є якась неузгодженість або непогодженість, треба виправляти ці помилки. Вони дрібні, я вважаю, порівняно з тією міцністю, яку демонструє наша держава, народ України, наші ЗСУ, як ми разом воюємо", – заявив Зеленський, згідно з "Укрінформом".

 

19:11 У селі Мікулішки Гродненської області за наказом білоруської влади знищили цвинтар бійців Армії Крайової. МЗС Польщі сприйняло повідомлення про знищення "з обуренням". "Польща засуджує всі акти наруги над пам’яттю воїнів, які принесли найвищу жертву, захищаючи свою батьківщину", – йдеться у заяві. Згідно з оцінкою дипломатичного відомства, "це безпрецедентний акт звірства, який важко пояснити, і незрозумілий підрив взаємних зобов'язань Польщі та Білорусі у сфері охорони пам'ятних місць". "Ми закликаємо владу в Мінську припинити ці практики, які нагадують найтемніші сторінки з історії комуністичного режиму", – йдеться в заяві.

 

Заступник посла Польщі в Білорусі Марцін Войцеховський на місці, де було облаштовано цвинтар у Мікулішках

 

18:45 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Тривають заходи з інженерного обладнання позицій, проводиться перевірка пунктів управління, ведеться радіоелектронна розвідка.

На Сіверському напрямку без істотних змін. Для уточнення положення наших військ ворог вів повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

На Харківському напрямку противник утримує угруповання військ зі складу Західного військового округу. Ворог здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Соснівка, Дементіївка, Нове, Питомник, Циркуни, Петрівка та Мосьпанове. Завдав авіаудару поблизу Рубіжного.

Ворожі штурмові дії в напрямку Козача Лопань – Соснівка наші воїни успішно відбили.

На Слов’янському напрямку противник намагається покращити тактичне положення та створити умови для проведення наступу на напрямку Ізюм – Слов’янськ. Обстріляв із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню райони Дібрівного, Краснопілля, Гусарівки, Барвінкового, Карнаухівки та Великої Комишувахи.

Окупанти наступали на напрямку Довгеньке - Мазанівка. Отримали відсіч наших воїнів та, з втратами, відійшли.

На Краматорському напрямку ворог намагається оволодіти населеними пунктами Верхньокам’янське та Григорівка. Застосовує комплекси радіоелектронної боротьби. Обстріляв із ствольної та реактивної артилерії райони Слов’янська та Верхньокам’янського. Завдав авіаударів поблизу Тетянівки та Сидорового.

На Бахмутському напрямку противник намагається покращити тактичне положення та встановити повний контроль над дорогою Бахмут – Лисичанськ. Здійснив артилерійські обстріли в районах Спірного, Виїмки та Веселого.

Наступи ворога на напрямках Миронівка – Луганське та Гольмівський – Новолуганське наші воїни зупинили та змусили окупантів відійти.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках, з метою сковування наших військ, ворог обстрілював позиції наших підрозділів із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Завдав авіаудару неподалік Мар’їнки.

На Південнобузькому напрямку противник намагається утримати зайняті рубежі. Веде артилерійські обстріли наших військ в районах населених пунктів Олександрівка, Українка, Луч, Миколаївське, Зоря, Поляна та Біла Криниця.

У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України в морі утримується чотири носії високоточної зброї.

У російських підрозділах, що діють на території України, фіксується тотальне п’янство. Окрім того, значно деморалізує особовий склад російських окупаційних військ примусова мобілізація, що триває у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей.

Підрозділи Сил оборони України продовжують стійко тримати оборону на всіх напрямках та завдавати суттєвих втрат військам противника.

 

18:16 Сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ прийняла три важливі для України резолюції.

У найважливішій – «Агресивна війна російської федерації проти України та її народу, що також становить загрозу всьому регіону ОБСЄ» – Асамблея зокрема:

• закликає Постійний комітет ПА ОБСЄ внести зміни до Правил і процедур, які створять механізм оскарження і позбавлення повноважень делегації держави-учасниці, яка порушила суверенітет та територіальну цілісність іншої держави-учасниці;

• розглядає злочини РФ як воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид;

• наполягає на якнайшвидшому створенні спеціального міжнародного кримінального трибуналу задля забезпечення притягнення до відповідальності за згадані злочини;

• вимагає негайно і цілковито вивести війська та відновити територіальну цілісність України;

• засуджує примусове переміщення громадян України на територію РФ, зокрема дітей без супроводу дорослих, а також практику фільтраційних таборів;

• звертає особливу увагу на морську блокаду, яка не дозволяє Україні постачати зерно, що загрожує продовольчій безпеці багатьох країн;

• висловлює стурбованість знищенням та викраденням об’єктів культурної спадщини, які належать українському народові.

Ще дві резолюції стосуються питань безпеки журналістів у зоні конфлікту, а також впливу безпекових загроз під час війни на життя людей та громадянського суспільства.

 

17:55 Командування Об'єднаних сил застерегло, що повідомлення росіян про знищення американської артилерійської системи HIMARS є брехнею. "Наголошуємо, що це повідомлення не відповідає дійсності і є нічим іншим, як фейком. Реактивні системи HIMARS, надані американськими партнерами, постійно завдають нищівного удару по стратегічно важливих пунктах противника, що призводить до колосальних втрат серед техніки, особового складу та забезпечення окупаційних військ", – ідеться у повідомленні.

 

17:23 Європейський Союз розробляє законодавство, яке б дозволило конфіскувати підсанкційні російські активи та використовувати їх для повоєнної відбудови України, повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, пояснивши, що "розгляд цього питання пов’язаний зі справедливістю. І ми працюємо над юридичною основою, щоб уможливити використання активів Росії та частково олігархів для відбудови України". Розробку такого законодавства підтвердила й президентка Європейського парламенту Роберта Метсола.

 

16:40 На території Софії Київської відбулася перша неформальна, але публічна зустріч духовенства Православної церкви України і Української православної церкви. Про це повідомив протоієрей Георгій Коваленко, додавши, що ця зустріч "перевершила очікування". Модератором дискусії був голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Олег Богдан. Міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко прокоментував: "Крига зрушила! Сьогодні, коли війна ставить перед нами нові виклики, все зайве залишається позаду... Долати розділення, служити народу України та будувати наш спільний дім – наші спільні цілі. Я вірю, що ця зустріч – це початок нового, мудрого, сильного шляху наших Церков заради вільного й мирного майбутнього України". Зустріч відбулася у день пам'яті Блаженнішого митрополита Володимира.

 

 

16:11 Генеральний прокурор України підписав повідомлення про підозру народному депутату України Олексію Ковальову. Його підозрюють у державній зраді та пособництві державі-агресору. Згідно з даними слідства, із 12 березня підозрюваний постійно перебував на тимчасово окупованій території Херсонської області. "Народний депутат України публічно висловлював підтримку дій і рішень представників окупаційної влади з інтеграції тимчасово окупованих територій області у РФ. Він пропагував вирішення країною-агресором економічних питань суб’єктів сільського господарювання регіону", – йдеться у повідомленні Офісу генпрокурора. Крім того, підозрюваний прийняв у незаконно створеному окупаційною адміністрацією РФ органі псевдопосаду – заступника голови "уряду Херсонської області".

 

15:50 Генеральний штаб ЗСУ скасовує порядок видачі дозволів на виїзд військовозобов'язаним. Наказ про заборону військовозобов'язаним залишати місце проживання без дозволу військкомату скасовано та відправлено на доопрацювання, повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Зі слів генерала, сьогодні відбулося засідання Ставки Верховного головнокомандувача ЗСУ, під час котрого, зокрема, розглядалося питання "Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час". "Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобовʼязань, обмежень прав і свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання і навіть незаконні дії з перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави", – зазначив Залужний. Відтак начальник Генштабу ЗСУ повідомив, що "з метою недопущення подальших маніпуляцій довкола цього питання ухвалено рішення про скасування дії Порядку з відправленням на доопрацювання". "Оновлений документ буде розроблено на основі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану. Наявна законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів. Як Головнокомандувач Збройних Сил і громадянин України закликаю українців до виконання свого конституційного обовʼязку із захисту держави", – наголосив Залужний.

 

15:09 Збройні Сили України завдали удару по базі з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами росіян у тимчасово окупованому Донецьку. Про це повідомило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

 

14:56 У заступника голови Харківський обласної ради знайшли російський паспорт. Як повідомила пресова служба Державного бюро розслідувань, депутат отримав метрику 2014 року в окупованому Севастополі. ДБР ініціювало його відсторонення від посади.

 

14:14 Український олігарх, колишній соратник Віктора Януковича Вадим Новинський вирішив скласти мандат народного депутата. Про це Новинський повідомив на своїй сторінці у Facebook. Він поінформував, що планує зосередитися на служінні УПЦ (Московського патріархату) і відбудові храмів. 

 

13:42 Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив про те, що бойовий досвід отримує мільйон українців. "Щодо так званих цілей росії. За чотири місяці замість демілітаризації відбулась максимальна мілітаризація. Україна ударними темпами здійснює переозброєння за стандартами НАТО. Відбувається постійне накопичення й насичення Сил оборони західною зброєю та технологіями. Близько мільйона українців отримують бойовий та військовий досвід. «План путіна» йде за графіком? Українська якість обов’язково переважить рашистську кількість. Дякуємо партнерам!" – написав Данілов у Facebook.

 

13:01 Заборона діяльності Комуністичної партії України тривала у три великі етапи, і жодна партія не давалася для оскарження "настільки важко". Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в етері національного телемаратону. "Було прийнято спеціальний закон, який забороняє як фашистську, так і комуністичну ідеологію і символіку. Власне це, напевно, був важливий перший крок для того, щоб нівелювати комуністичну загрозу для нашого суспільства... Був тривалий судовий процес. Проблема полягала у тому, що багато років провадження було зупинене у зв’язку із розглядом справи Конституційним Судом. До того ж, Комуністична партія усіляко намагалась затягнути судовий процес", – розповів Малюська. З його слів, перші кроки до заборони робилися ще при старому законодавстві. Пізніше державні служби ініціювали третій етап, із конфіскацією майна. "Активів там, як це не дивно, дуже багато... Особливо багато на окупованій території країни, але й поза окупованою територією мова йде про більше сотні об’єктів... Найбільша кількість майна – це по різноманітних селах, районних центрах. Але в містах-мільйонниках на кшталт Одеси чи Києва так само є нерухоме майно Комуністичної партії", – сказав Малюська, згідно з повідомленням УНІАН.

 

12:23 Білоруське видання "Наша Ніва" повідомляє, що з бою з-під Лисичанська не повернулося шестеро бійців полку Кастуся Каліновського. Як розповіли побратими, загін білорусів прикривав відхід групи і намагався стримати танковий наступ. У бою загинув, зокрема, командир батальйону "Волат" Іван Марчук із позивним "Брест" (на фото). Відомо, що принаймні один воїн – Ян Джубрейко – потрапив у полон.  

 

 

12:09 Прем'єр-міністр Ірландії Міхал Мартін прибув до України. Він заявив, що підтримуватиме Україну перед обличчям "аморальної та безпричинної терористичної війни" Росії, пише The Irish Times. Мартін відвідав Бородянку, у Києві він матиме зустріч із Президентом Зеленським. "Бомбардування та атаки на цивільних є нічим іншим, як воєнними злочинами. Я використаю свій візит для того, щоб підтвердити підтримку Ірландією кроків задля притягнення до повної відповідальності тих, хто стоїть за цими атаками... Дух і воля українського народу надихнули всіх нас. Ірландія надасть усю можливу підтримку на шляху України до членства в ЄС і продовжить підтримку мирних мешканців, які тікають від цієї війни", – заявив Мартін.

 

11:48 Під час нічного обстрілу росіяни знищили будівлю Харківського національного педагогічного університету імені Сковороди. Це випливає із фотографій, поширених у медіях з Харкова. "РФ веде якусь окрему війну зі Сковородою. Ось так від сьогодні виглядає пам'ятник Григорію Савичу на подвір'ї нашого університету", – прокоментував історик Олександр Зінченко. 

 

 

 

11:20 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив у інтерв'ю CNN, що Будапешт не дає згоди на транспортування зброї Україні мадярською територією, бо вважає, що тоді Росія може обстріляти представників угорського етносу на Закарпатті. "Якби ми постачали цю зброю, очевидно, що ці поставки були би ціллю росіян для обстрілів. Ми не хочемо, щоб вони стріляли по регіонах проживання угорців. Ми мусимо брати до уваги безпеку Угорщини та угорців", – сказав Сійярто.

 

10:57 Підтримка американцями України у червні зросла, як свідчить опитування, оприлюднене фахівцями вашингтонського Брукінгського інституту. Американці підтримують ідею допомоги Україні, навіть якщо за це доведеться розплачуватися зростанням цін і життям військовослужбовців США. Результат знаменний тим, що деяке падіння підтримки у травні не стало постійним трендом.

Заради допомоги Україні

62% опитаних готові більше платити за бензин (демократи: 77%, республіканці: 44%, незалежні: 67%),

58% готові на загальне зростання цін,

а 32% респондентів вважає, що для підтримки України допустима навіть загибель американських військовослужбовців (зокрема, 37% серед демократів, 22% – серед республіканців і 53% серед незалежних).

Усі ці показники підвищилися порівняно з опитуванням, проведеним у травні.

Натомість:
постачання зброї України підтримують 75% американців (демократи: 88%, республіканці: 63%, незалежні: 64%),
продовження жорстких економічних санкцій проти Росії підтримують 87% американців (демократи: 93%, республіканці: 83%, незалежні: 74%),
ідею запровадження НАТО безпольотної зони над Україною підтримують 65% американців (демократи: 72%, республіканці: 57%, незалежні: 65%),
посилення дипломатичного тиску на Росію підтримують 86% американців (демократи: 91%, республіканці: 82%, незалежні: 77%).

Хоча більшість респондентів стверджують, що ні Росія, ні Україна не досягають успіху і не зазнають поразки у своїх військових зусиллях (37% і 40% відповідно), відносна більшість вважає, що успішніша у війні Україна, а не Росія (27% до 20%), тоді як Росія зазнає більше невдач, ніж успіхів (29% до 20%); американці вважають, що НАТО більше зазнає невдач, ніж успіхів (28% до 9%)

Невисока оцінка шансів Росії на перемогу позначається на загальній готовності підтримувати Україну, вважають соціологи. За їхніми словами, такі настрої є «хорошою новиною» для адміністрації Джо Байдена, для якої допомога Україні стала одним із головних пріоритетів. Цей висновок особливо примітний, враховуючи, що американці вже відчули вищі ціни на бензин та зростання інфляції.

Опитування 2208 респондентів було проведено Nielsen-Scarborough 22–28 червня з похибкою ±2,1%. 

 

 

10:53 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що Збройні Сили України стримують ворога на межі Луганщини та Донеччини – окупанти зазнають значних втрат. "Учора росіяни хотіли просунутися до Донеччини, перерізати автошлях Бахмут–Лисичанськ, що пролягає повз Білогорівку, але знов доповісти своєму керівництву їм нічого. Під тиском наших бійців ворог змушений був відійти. Поступово дається взнаки окупанту і несвоєчасне підвезення боєприпасів – завдяки влучності наших бійців, які за останні два тижні знищили декілька складів на окупованій території. Один із них днями палав у Кадіївці", – прокоментував Гайдай.

 

10:24 Росіяни під час обстрілу Харкова розбомбили університетську будівлю. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. "Близько 1-ої години росіяни завдали удару в Основ’янському районі, влучили по відкритій території. У Новобаварському – в адмінбудівлю, зруйновано частину приміщення. У Київському районі через ракетний удар фактично знищено приміщення вищого навчального закладу, що на фото", – повідомив голова адміністрації. Синєгубов на розкрив назви розгромленого вишу. З його слів, упродовж доби росіяни окупанти обстрілювали Ізюмський, Харківський, Чугуївський, Богодухівський райони області. Горіли житлові будинки, відкриті території, поле з пшеницею.

 

10:09 Під час боїв за Лисичанськ загинув командир батальйону "Волат" полку імені Кастуся Калиновського Іван із позивним "Брест". "Із перших днів війни стояв у обороні України від російської агресії і був біля витоків формування полку імені Калиновського. Ми знали його як мужню, рішучу та самовіддану людину, готову на все заради кожного бійця. «Брест» мав винятковий авторитет серед вояків полку. Крім того, він був відданим сином білоруської землі і вірив у майбутнє вільної Білорусі. Це дуже велика та болісна втрата для нас", – ідеться у повідомленні полку. Командир "Волату" загинув 26 червня при обороні Лисичанська. Воїни відбили танкові атаки та спроби противника зайти в місто, але після другої хвилі наступу були змушені відступати. Перед відходом білоруський легіон направив на супротивника українську артилерію. Після бою кілька військовиків вважалися зниклими. 5 липня отримано підтвердження, що "Брест" загинув.

 

 

09:50 Міністерство оборони США  підсумувало, яку саме військову допомогу надано Україні з серпня 2021 року:

• Понад 1400 зенітних систем Stinger;

• Понад 6500 протиброньових систем Javelin;

• Понад 20 000 інших систем протиозброєння;

• Понад 700 тактичних безпілотних літальних систем Switchblade;

• 126 155-мм гаубиць і до 410 000 155-мм артилерійських снарядів;

• 36 000 артилерійських снарядів калібру 105 мм;

• 126 тактичних машин для буксирування 155-мм гаубиць;

• 19 тактичних транспортних засобів для відновлення обладнання;

• Вісім високомобільних артилерійських ракетних систем і боєприпасів;

• Дві національні вдосконалені зенітно-ракетні системи (NASAMS);

• 20 вертольотів Мі-17;

• Сотні броньованих багатоцільових колісних машин високої мобільності;

• 200 бронетранспортерів M113;

• Понад 10 тис. гранатометів і стрілецької зброї;

• Понад 59 000 000 боєприпасів до стрілецької зброї;

• 75 000 комплектів бронежилетів і шоломів;

• 121 Тактичний безпілотний авіаційний комплекс «Привид Фенікс»;

• Ракетні системи з лазерним наведенням;

• Дрони Пума;

• Безпілотні кораблі берегової оборони;

• 26 протиартилерійських РЛС;

• Чотири протимінометні радари;

• Чотири радари повітряного спостереження;

• Дві гарпунні системи берегової оборони;

• 18 прибережних та річкових патрульних катерів;

• Протипіхотні боєприпаси M18A1 Claymore;

• C-4 вибухові речовини та підривне обладнання для ліквідації перешкод;

• Тактичні захищені системи зв'язку;

• Тисячі приладів нічного бачення, тепловізійних систем, оптики та лазерних далекомірів;

• Послуги комерційних супутникових зображень;

• Захисне спорядження для знешкодження вибухонебезпечних предметів;

• Хімічне, біологічне, радіологічне, ядерне захисне обладнання;

• Медичні засоби, включаючи аптечки;

• Обладнання радіоелектронних перешкод;

• Польове обладнання та запасні частини;

• Фінансування навчання, обслуговування та підтримки.

З початку каденції адміністрації Байдена Сполучені Штати виділили на безпекову допомогу Україні близько 7,6 мільярда доларів США, в тім числі приблизно 6,9 мільярда доларів із початку неспровокованого вторгнення Росії 24 лютого.

 

09:47 Росія заблокувала експорт казахстанської нафти через свої порти після нової серії заяв президента Касим-Жомарта Токаєва, який запропонував допомогти Європі впоратися з енергокризою, викликаною скороченням постачання вуглеводнів з Росії. Вчора Приморський районний суд Новоросійська призупинив діяльність морського терміналу Каспійського трубопровідного консорціуму, через який на експорт щодня йшло понад 1,2 млн барелів нафти з Казахстану. Найбільшими покупцями нафти з Казахстану минулого року були Італія (17,9 млн тонн), Нідерланди (8,2 млн тонн) та Франція (4,5 млн тонн).

 

09:21 Перша ротація українських військовослужбовців прибула у Велику Британію і незабаром приступить до військових навчань, повідомив міністр оборони королівства Бен Уоллес. Ці українські військові пройдуть курси, засновані на британській базовій військовій підготовці, що включає навчання володінню зброєю, надання першої медичної допомоги на полі бою, польову техніку, тактику патрулювання та навчання законам збройних конфліктів. Кожен курс триватиме кілька тижнів, планується охопити ним до 10 тисяч українських новобранців.

 

09:09 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 36 500 (+150) осіб,

танків – 1600 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 3789 (+17) од.,

артилерійських систем – 812 (+6) од.,

РСЗВ 247 (+0) од.,

засобів ППО – 107 (+2) од.,

літаків – 217 (+0) од.,

гелікоптерів – 187 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 664 (+4) од.,

автомобільної техніки – 2648 (+14) од.,

кораблів /катерів – 15 (+0) од.,

спеціальної техніки – 65 (+0) од.,

крилатих ракет – 153 (+9) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби на Слов'янському та Донецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

46,8% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

21,8% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

44,1% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

26,4% артилерійських систем (з них 0,7% за минулий тиждень),

22,2% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

21,0% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

08:54 Росіяни вночі обстріляли село Шестірня, що лежить за 30 км на південь від Кривого Рогу, повідомив керівник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко. Пошкоджено кілька житлових будинків, але постраждалих немає.

 

08:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Росія, ймовірно, продовжує консолідувати свій контроль над Лисичанськом і Луганською областю. На півночі вона кинула на Ізюмський напрямок більшість наявних підрозділів Східної та Західної груп військ.

• Протягом останнього тижня російські війська, ймовірно, просунулися ще на 5 км по головній дорозі E40 від Ізюму, стикаючись із надзвичайно рішучим опором України.

• Російські сили зі Східної та Західної груп збройних сил зараз, ймовірно, знаходяться приблизно в 16 км на північ від Слов’янська. Оскільки місту також загрожує Центральна та Південна групи військ, існує реальна можливість, що бій за Слов’янськ стане наступним ключовим змаганням у боротьбі за Донбас.

 

08:15 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках ситуація без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань противника на території республіки білорусь не виявлено.

На Сіверському напрямку агресор обстрілював позиції наших військ в районах населених пунктів Залізний Міст, Шалигине та Есмань. Вдосконалює інженерне обладнання передових позицій в прикордонних районах.

На Харківському напрямку ворог веде оборонні дії. Зафіксовано обстріли із вертольотів, танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Соснівка, Слатине, Мала Данилівка, Черкаські Тишки, Веселе, Кутузівка, Мосьпанове, Гусарівка, Чепіль та Нова Миколаївка.

Російські окупанти дистанційно мінували місцевість неподалік Шестакового та Перемоги.

На Слов’янському напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Здійснив обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії поблизу Краснопілля та Богородичного. Наші захисники відбили ворожий штурм та відкинули окупантів назад в районі населеного пункту Долина. Противник веде штурмові дії поблизу Мазанівки, бої тривають.

На Краматорському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах Сіверська та Григорівки. Українські воїни завдали ворогу значних втрат під час його спроби наступу в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Білогорівка та Григорівка. Окупанти відійшли.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші позиції із артилерії різних калібрів поблизу Берестового, Білогорівки, Травневого, Шумів і Нью-Йорка. Завдав авіаудару в районі Вуглегірської ТЕС. За підтримки артилерії вів штурмові дії у районі населеного пункту Новолуганське, успіху не мав, відійшов. Наші воїни зупинили ворожий наступ в районі Спірного та відбили атаку неподалік Вершини. Завдали окупантам втрат та відкинули назад. Противник намагається провести перегрупування.

Загарбники наступають в районі Луганського, бойові дії тривають.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках по лінії зіткнення тривають обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії. Ворог завдавав авіаційних ударів неподалік Авдіївки.

На Південнобузькому напрямку ворожа артилерія вела обстріли в районах населених пунктів Трудолюбівка, Князівка, Миколаївка, Тополине, Кобзарці, Благодатне, Шевченкове, Лупареве. Російські окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по об’єктах у Миколаївській області. Залишається подальша загроза таких дій. У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України утримує в морі чотири носії високоточної зброї.

Спробу наступу загарбників в напрямку Лозового українські воїни жорстко придушили. Ворог продовжує заходи з поповнення втрат.

Українська ударна авіація продовжує атакувати ворога на кількох стратегічних напрямках. Так, минулої доби бомбардувальники та штурмовики Повітряних Сил Збройних Сил України знищили два польових склади боєприпасів, два взводних опорних пункти російських окупантів та понад 10 одиниць ворожої техніки. Втрати у живій силі уточнюються.

 

08:06 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Секретар Ради безпеки Росії Ніколай Патрушев повторив початкові цілі президента Росії Путіна щодо операції в Україні, суґеруючи, що Кремль зберігає максималістські цілі, включаючи зміну режиму та територіальне розширення далеко за межі Донбасу.

• Російські війська продовжували наступальні дії на північний захід і схід від Слов'янська.

• Російські війська намагаються просунутися на захід від району Лисичанська в напрямку Сіверська.

• Російські війська, ймовірно, намагаються отримати доступ до сільських доріг на південний схід від Бахмута, щоб наступати на місто з півдня.

• Українські сили здійснили обмежений контрудар на південний захід від Донецька.

• Російські війська продовжували обмежені та безуспішні штурми на півночі Харківської області.

• Російська влада проводить посилені заходи з призову на окупованих територіях, щоб компенсувати постійні втрати живої сили

• Російська влада продовжує консолідувати адміністративний контроль над окупованими територіями України, щоб створити умови для прямого приєднання цих територій до Російської Федерації.

06.07.2022