119-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:11 Американська компанія Maxar Technologies оприлюднила свої знимки острова Зміїний після атаки Збройних Сил України. Якщо порівнювати фото 17 і 21 червня, на знимках видно сліди вогню, розтрощені будівлі, завалену стелу на південному краю острова.

 

 

22:46 Посол України в Німеччині Андрій Мельник хоче вибачитися перед канцлером Німеччини Олафом Шольцом через те, що назвав його "ображеною ліверною ковбасою". "Це висловлювання, про яке я, озираючись назад, звісно, жалкую", – сказав Мельник в інтерв'ю Der Spiegel. Він додав, що готовий вибачитися перед Шольцом особисто. Заява про ліверну ковбасу, визнає Мельник, була "дипломатично недоречною" і "образила багатьох людей не тільки в Німеччині". Амбасадор додав, що таким висловлюванням були незадоволені і Президент України, і міністр закордонних справ.

 

22:10 Британське видання The Mirror повідомило, що колишній співробітник федеральної служби охорони Росії Вадім Зімін, котрого кілька днів тому знайшли із важким вогнепальним пораненням голови, раніше був бодіґардом Владіміра Путіна і носив за ним "ядерний портфель". Російські медії пишуть, що Зімін – клерк середнього рівня у митній службі – спробував застрелитися після того, як його звинуватили в корупції.

 

 

21:45 Опитування Pew Research Center, проведене навесні цього року у 18 країнах, показує загальне падіння довіри до російського президента Путіна у 17 з них (у Малайзії, єдиній країні з опитування, де рівень довіри перевищує рівень недовіри, дослідження за попередні роки відсутні).

 

 

(синя барва – недовіра (темніша – цілковита), зелена – певна довіра є)

 

Динаміка довіри (зелена барва) та не недовіри (синя барва) до Путіна.

 

21:34 Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов підтвердив підрив автомобіля депутата-зрадника від "Слуги народу" Олексія Ковальова на Херсонщині. "Я можу підтвердити, що було скоєно певну дію. Автомобіль точно підірваний. В якому стані перебуває цей колаборант і зрадник, ми з'ясовуємо", – сказав Буданов в етері національного телемаратону, як передає УНІАН. Раніше у соцмережах пліткували, що Ковальова забили. Нагадаємо, після початку війни Олексій Ковальов вирушив на окуповані території Херсонщини нібито "допомагати виборцям", а потім визнав юрисдикцію Росії над реґіоном.

 

21:12 Командувач Військово-Морських Сил ЗСУ Василь Неїжпапа заявив про те, що в Україні сформовано дивізіон річкових катерів, який забезпечує підтримку сил у прирічкових операційних районах біля Дніпра. "На річкові катери поставили озброєння, і тепер вони належать до ВМС України. Як пояснюють військові моряки, хоча ці судна не нові, але дуже гарно показують себе на річках", - сказав Неїжпапа порталові Армія Inform. Він наголосив, що Дніпро є головною логістичною артерією України, "втратити яку ми не можемо собі дозволити".

 

20:43 Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія відкинув звинувачення прем'єр-міністра Грузії Іраклія Гарібашвілі в тому начебто він, Арахамія, блокував надання статусу кандидата на членство в ЄС для грузинів. "Арахамія конкретно займався тим, що обґрунтовував концепцію про те, що пан Іванішвілі (екс-прем'єр Грузії Бідзіна Іванішвілі, – Ред.) є олігархом проросійського плану, який має маріонетковий уряд і, по суті, підставляє звичайний грузинський народ, який хоче в Європу", – сказав Арахамія. Голова фракції "СН" запевнив, що влада України "допомагатиме максимально Грузії стати членом Європейського Союзу". 

 

20:14 Головнокомандувач збройних сил Фінляндії Тімо Ківінен заявив, що армія готова дати відсіч Росії. Зі слів генерала, Фінляндія десятиліттями готувалася до російської атаки і чинитиме жорсткий опір, якщо до цього дійде. "Ми планомірно розвивали нашу військову оборону саме для такого виду війни, який ведеться там (в Україні, – Ред.), з масованим використанням вогневої потужності, бронетехніки, а також повітряних сил. Але найважливіша лінія оборони пролягає між вухами, про що зараз свідчить війна в Україні", – сказав Ківінен.

 

19:58 Під час мінометного обстрілу села Пришиб в Ізюмському районі Харківської області загинуло п'ятеро жінок. "Загинуло п'ять мирних жителів. Всі жінки, які перебували в селі біля під'їзду багатоповерхового будинку. Обстріл був чотири години тому (близько 13:30)", – повідомив голова Ізюмської районної адміністрації Степан Масельський у коментарі "Суспільному".

 

19:40 Міністерство закордонних справ України наголосило, що наразі нема домовленостей про переговори України, Росії, Туреччини та Організації Об'єднаних Націй щодо вивезення зерна із заблокованих Росією українських морських портів. Про це йдеться у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка. "Україна вітає зусилля Генерального секретаря ООН задля розв'язання питання вивезення зернових із заблокованих Росією українських морських портів. Нині тривають експертні консультації між зацікавленими сторонами. Конкретних домовленостей про проведення чотиристоронніх переговорів за участі України, Росії, Туреччини та ООН наразі не досягнуто. Як і раніше, принциповим елементом української позиції залишаються питання безпеки", – цитує Ніколенка УНІАН.

 

19:19 Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна планує виконати рекомендації Європейської комісії щодо надання статусу кандидата в члени ЄС до кінця року. "Ми розраховуємо так, що до кінця року реалізація всіх цих кроків можлива. Я думаю, що більшість із них ми можемо реалізувати навіть швидше, що стосується певного законодавства та реалізації технічних завдань", – сказала вона на брифінгу в середу. З її слів, наприкінці 2022 року Єврокомісія підготує висновки та оцінку того, наскільки ефективно Україна впоралася з реалізацією рекомендацій. "Це в наших інтересах, тому що ми хочемо говорити про початок переговорів", – цитує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

18:51 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках обстановка суттєвих змін не зазнала.

На Сіверському напрямку ворог застосував ствольну артилерію для обстрілів районів населених пунктів Тур’я, Миропільське та Славгород Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник штурмовими діями намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів в районі міста Слов’янськ. Застосовував ствольну та реактивну артилерію в районах населених пунктів Богородичне, Нова Дмитрівка, Новопавлівка, Курулька, Долина, Пришиб, Краснопілля, Вірнопілля, Рідне, Червоне, Шнурки, Червона Поляна, Карнаухівка, Велика Комишуваха, Нова Дмитрівка та Семиланне.

На Харківському напрямку ворог веде бойові дії для стримування підрозділів Сил оборони та недопущення їх виходу до державного кордону. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Харків, Байрак, Перемога, Коробочкине, Шевелівка, Рубіжне, Леб’яже, Мосьпанове, Шестакове, Петрівка, Руська Лозова, Хрестище, Кулиничі, Уди, Старий Салтів, Верхній Салтів, Питомник, Ртищівка та Печеніги.

На Донецькому напрямку окупаційні війська намагаються просунутися у напрямку міста Бахмут та встановити контроль над містом Сєвєродонецьк.

На Сєвєродонецькому напрямку противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Верхньокам’янка, Сєвєродонецьк та Сиротине. Тривають бойові дії за місто Сєвєродонецьк.

На Бахмутському напрямку ворог завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Берестове, Яковлівка, Клинове і Вершина та авіаційно-ракетних ударів неподалік Часового Яру, Новолуганського та Гірського.

На Краматорському напрямку противник активних наступальних дій не вів. Обстрілював позиції Сил оборони із ствольної артилерії в районах Пришиба, Сидорового, Донецького та Маяків.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог продовжує систематичний вогневий вплив з метою недопущення перекидання підрозділів Сил оборони на інші напрямки. Противник завдав авіаційних ударів поблизу Новобахмутівки, Кам’янки, Авдіївки, Павлівки, Вугледара та Шевченка. В районі Новобахмутівки наші воїни відбили штурм та змусили ворога відійти.

На Південнобузькому напрямку противник, інженерним обладнанням позицій, вогневим впливом із ствольної та реактивної артилерії, намагається не допустити просування підрозділів наших військ вглиб захопленої території. 

 

17:56 Українські захисники майже цілком знищили "еліту" збройних сил РФ із Західного округу. Про це свідчить телефонна розмова росіян, котру перехопила СБУ. "Західного округу вже немає, бо він весь у Росії, відмовники. Повз мене одні "східняки" мотаються, бо "західняків" уже майже немає. Вся техніка підбита – то вежа не працює, то колеса пробиті, то ще щось не працює", – розповідає дружині росіянин з Харківщини. СБУ додає, що Західний округ роками дресирували на "війну з НАТО".

 

17:23 Личаківський суд Львова продовжив арешт Віктора Медведчука до 9 серпня. Про це йдеться в рішенні, оприлюдненому в реєстрі судових рішень. Арешт колаборанта продовжено на 60 днів без опції застави.

 

16:45 Голова правління НАК "Нафтогаз Україна" Юрій Вітренко заявив, що нафтопереробка в Україні зупинилася цілковито через обстріли РФ.

 

16:07 Президентка Європарламенту Роберта Мецола впевнена, що Україна стане державою – кандидатом у члени ЄС. Про це вона сказала у коментарі ТСН. "Для мене Україна – це Європа. Цей тиждень дуже важливий – коли ми ухвалюємо рішення разом з усією європейською родиною відкрити наші двері українцям, які показали стільки сміливості та відваги, які борються за ті самі цінності, у які ми віримо. Ми готові широко розкрити ці двері, і я не можу дочекатися, щоб обійняти українських братів та сестер разом із нашою родиною", – заявила Мецола.

 

15:46 Троє військовиків та одна цивільна особа загинули у військовій частині у підконтрольній Кремлю Володимирській області від вибуху снаряду під час розвантажування боєприпасів на складі. Про це повідомляє російський "Интерфакс".

 

15:25 У Чорнобаївці підірвали автомобіль колишнього керівника місцевої автостанції, очільника окупаційної адміністрації Юрія Турульова. Цю інформацію підтвердив радник голови Херсонської обласної адміністрації Сергій Хлань у коментарі "Укрінформу". Пишуть про це і пропагандистські медії.

 

14:50 Делеґація міністерства оборони Туреччини в середу відбула переговори в Москві щодо розблокування експорту українського зерна. За підсумками розмови у Туреччині заявили про досягнення певного порозуміння, повідомляє Milliyet.

 

14:14 Президент Росії Владімір Путін у середу скликав засідання Радбезу. Про людське око тема засідання – підготовка до "Єдиного дня голосування" у Росії у вересні.

 

13:28 У Білорусі на території сусідньої з Україною Гомельської області почалися "мобілізаційні навчання". Лукашенківська воєнщина рекрутує на збори військовозобов'язаних запасу – комісаріати планують тренувати систему оповіщення та відправку громадян у військові частини. До навчань залучать сили спеціальних операцій Білорусі. Навчання триватимуть до 1 липня, повідомляє "Белта".

 

13:02 У місті Новошахтинськ у підконтрольній Кремлю Ростовській області спалахнула пожежа на нафтопереробному заводі. Телеграм-канал Baza опублікував відео, на котрому видно, що НПЗ зазнав удару безпілотника-камікадзе. Російські силовики визнали, що новошахтинська нафта зазнала атаки дронів – на підприємстві виявили уламки двох апаратів.

 

 

12:31 Організація "Репортери без кордонів" припускає, що українського журналіста й фотографа Макса Левіна та його друга солдата Олексія Чернишова російські солдати могли стратити. Не виключено, перед розстрілом Левіна і Чернишова піддавали допитам і тортурам. Про це йдеться у звіті Reporters sans frontières, укладеному на підставі попередніх висновків керівника слідчого відділу RSF Арно Фроже і французького військового фоторепортера Патріка Шовеля. Тіла Левіна й Чернишова знайшли 1 квітня у лісі поблизу села Мощун, за 20 кілометрів на північ від Києва. Чоловіків убили 13 березня. Представники організації вилучили на місці злочину кулі, понівечені документи, у спаленому авто є сліди пострілів. Інформацію передали українським правоохоронцям. 

 

 

12:03 По Миколаєву завдали удару сімома ракетами, повідомив Віталій Кім.

 

11:54 Росіяни завдали удару забороненими касетними снарядами по пляжу біля озера в місті Часів Яр Бахмутського району Донецької області. Загинула одна людина, 11 поранено, повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

 

11:35 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон обговорили проблему вивезення зерна зі заблокованих Росією портів України, повідомляє британський уряд. Джонсон звинуватив Росію у вмисній блокаді й похвалив Ердогана за його лідерську позицію в переговорному процесі. Під час переговорів також ішлося про співпрацю в оборонній сфері й економіці. Як повідомляє видання The National News, міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс вирушить із візитом у Туреччину для переговорів щодо продовольчої кризи. "Ми робимо все можливе з нашими альянтами, щоб забезпечити безпечний маршрут і бути певними, що Одеса в цілковитій безпеці", – повідомила Трасс.

 

11:07 Президент Польщі Анджей Дуда заявив на нараді польських послів, що у східній частині Європи неможливо залишатися нейтральною державою, і Україну потрібно підтримати всіма силами, повідомляє "Укрінформ".

 

#цитата

 

Хто боїться, той програє.

 

У цій частині Європи немає нейтральних країн, тут немає змоги залишатися нейтральним: тут маєш бути або зі Сходом, або з Заходом. Якщо українці проливають кров за те, щоб бути з Заходом, то треба їм показати, що країни Заходу тримають для них відкриті двері, що спільнота від них не закривається і не бачить їх як частину “русского міра”.

 

Соромно слухати, що не можна принижувати Росію і треба дозволити їй зберегти обличчя. Це Росія напала і вбиває, ніхто не напав на Росію. Розповіді Росії про загрози з боку НАТО у контексті вбивств у Лондоні упродовж десятиліть, війни в Україні, раніше – у Грузії та Сирії є огидною пропагандою. Саме Росія відповідає за цю війну, і вона відповідатиме за те, що у світі може статися голод через неможливість поставити зерно з України до Африки та інших частин світу.

 

Скажу навіть більше: санкції мають діяти доти, доки Україна не скаже, що їх можна скасувати. Якщо Україна, на яку напали, скаже: так, можемо скасувати санкції, бо повертаються нормальні відносини і ми вважаємо, що вже досить. А поки вона цього не скаже, санкції треба посилювати.

 

Не йдеться про те, щоб не розмовляти з Путіним. Йдеться про те, щоб Путін хотів говорити, а не щоб європейські лідери просили агресора про розмову. Треба так закрутити гайки і так допомогти Україні, щоб це Путін просив про розмову.

 

Анджей Дуда

 

10:47 Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо виходить із партії "Рух 5 зірок". Раніше він критикував її за підрив зусиль уряду щодо підтримки України. Ді Майо сказав, що робить "болісний" вибір. Він планує сформувати нову парламентську групу, котра підтримуватиме уряд прем'єр-міністра Маріо Драгі. 

 

10:13 Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що Збройні Сили поступово звільняють Херсонщину. Він назвав найжорстокішою ділянкою Луганщину. "Окупанти дуже серйозно тиснуть", – сказав він.

 

10:01 Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав світ покласти край російському фашизмові "прямо зараз". Про це він заявив на засіданні Ради безпеки ООН, передає "Укрінформ". "Перетворення Росії на агресивний фашистський режим уже продемонструвало її нездатність утриматися від нападу на тих, кого вона вважає слабкою здобиччю. Це має бути зупинено всіма нами, і чим швидше, тим краще", – наголосив він. "Якщо ми дозволимо путіну або його наступникові на кремлівському троні відростити свої відрубані клешні, просочені кров'ю українців, наступна війна буде неминуча, і цивілізований світ заплатить утричі більшу ціну, ніж сьогодні. Покладімо край російському фашизмові прямо зараз", – закликав Кислиця.

 

09:49 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 34 230 (+300) осіб,

танків – 1496 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 3614 (+8) од.,

артилерійських систем – 752 (+0) од.,

РСЗВ 239 (+0) од.,

засобів ППО – 99 (+1) од.,

літаків – 216 (+0) од.,

гелікоптерів – 182 (+2) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 614 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2543 (+6) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 60 (+1) од.,

крилатих ракет – 137 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Слов'янському, Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

45,3% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

26,3% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

42,4% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

13,2% артилерійських систем (з них 0,4% за минулий тиждень),

15,9% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

15,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

19,0% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія намагається охопити район Сіверськодонецька через Ізюм на півночі та Попасну на півдні й продовжує сильні обстріли. Росія, швидше за все, готується до спроби розгорнути велику кількість резервних підрозділів на Донбасі.

Російська влада не повідомляє загальної кількості військових втрат в Україні з 25 березня. Однак самопроголошена Донецька народна республіка (ДНР) публікує дані про втрати сил ДНР. Станом на 16 червня ДНР визнала, що з початку 2022 року загинули 2128 військовослужбовців і 8897 отримали поранення. Рівень втрат "ДНР" становить приблизно 55% від початкової сили, що підкреслює надзвичайне виснаження росіян і проросійських військ на Донбасі. Виглядає, що сили "ДНР" оснащені застарілою зброєю та технікою. Здатність обох сторін конфлікту формувати та розгортати резервні підрозділи на фронті, ймовірно, стає все більш важливою для результату війни.

 

09:20 На Зміїному ЗСУ влучили в ЗРК "Панцир С1", радіолокаційну станцію та  ворожу автомобільну техніку, повідомляє ОК "Південь".

 

На фото від компанії Planet Labs, зробленому вранці у вівторок, 21 червня, видно три вигорілі ділянки.

 

09:02 Президент США Джо Байден відкидає можливість втоми від України – на противагу Борису Джонсону, який вважає, що у світі присутня «втома від України» на тлі конфлікту, що затягується. За словами Бадена, цей конфлікт буде змаганням на витривалість, коли обидві сторони перевірятимуть, що можуть винести росіяни і що буде готова винести Європа – це питання обговорюватиметься на саміті НАТО в Іспанії 29–30 червня.

 

08:55 Втрачено контроль над Тошківкою, Мирною Долиною, Підлісним, ворог закріплюється також в Устинівці, повідомив Луганської ОВА Сергій Гайдай. Окупанти вже закріплюються в Устинівці, Підлісному та Мирній Долині, ведуть наступ на Білу Гору. Непросто нашим бійцям тримати оборону і в районі Гірського. Лисичанськ повністю під контролем України, поблизу самого міста росіян нема, обстріли тривають, у ближніх селах – бої; доба минула більш-менш спокійно, росіяни "видохлися" і використовують цей час на перегрупування, орки "оголили" свої позиції на інших напрямках, перекинувши техніку та рашистів на Луганщину. Ми маємо справу з великою кількісною перевагою.

 

Мапа від deepstate станом на кінець минулої доби

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь основні зусилля зосереджують на веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій та охороні державного кордону.

На Сіверському напрямку ворог, з метою демонстрації присутності, утримує до трьох батальйонних тактичних груп та підрозділи повітряно-десантних військ в прикордонних районах Брянської та Курської областей. Противник обстріляв з мінометів та ствольної артилерії райони населених пунктів Середина-Буда, Миропілля Сумської області, а також населеного пункту Грем’яч Чернігівської області.

На Харківському напрямку ворог веде повітряну розвідку з метою виявлення місць дислокації наших військ. Агресор проводив інтенсивні артилерійські обстріли українських позицій поблизу Харкова, Старого Салтова, Рубіжного та Чепіля. Крім того, ворог обстріляв із ствольної та реактивної артилерії цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Українка, Петрівка, Шевелівка, Базаліївка і Прудянка.

На Слов’янському напрямку окупанти здійснюють систематичний вогневий вплив з метою створення умов для відновлення наступу на місто Слов’янськ. Ведуть штурмові дії. Здійснюють вогневе ураження із реактивних систем залпового вогню неподалік Нової Дмитрівки, Осинівки, Курульки, Іванівки та Адамівки.

На Донецькому напрямку противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках з метою виходу на адміністративні кордони Луганської області.

Ворог намагається встановити повний контроль над містом Сєвєродонецьк, блокувати підрозділи Сил оборони в районах населених пунктів Борівське та Воронове, бойові дії тривають.

З метою посилення, на Бахмутському напрямку противник перегрупував війська.

Українські воїни на напрямку Миронівка – Семигір’я відбили штурм в напрямку Вуглегірської ТЕС. Також зупинили наступ у напрямку Молодіжне – Катеринівка. Ворог відійшов.

На Краматорському, Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник веде бойові дії з метою сковування дій підрозділів Сил оборони та недопущення їх перекидання на загрозливі напрямки. Обстріляв райони населених пунктів Андріївка, Новодонецьке, Стара Українка та Гуляйполе. Завдав авіаційного удару поблизу Красногорівки.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на недопущенні наступу наших військ. Активних дій не вів. Водночас, здійснював вогневий вплив із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Таврійське, Шевченкове, Киселівка, Квітневе. Завдав авіаудару поблизу Білої Криниці.

Російський агресор продовжує блокування цивільного судноплавства. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває шість носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Ударні групи українських штурмовиків та бомбардувальників, під прикриттям винищувачів, здійснюють авіаудари по ворожих позиціях. Ліквідовано близько 10 бойових броньованих машин, живу силу противника та знищено декілька складів боєприпасів. Успішно продовжує бойову роботу і наша артилерія.

 

22.06.2022