116-й день війни Росії в Україні. Хроніка

01:07 Президент України Володимир Зеленський заявив, що цього тижня очікує посилення ворожої активності Росії. "Завтра починається історичний тиждень. Тиждень, коли ми почуємо відповідь від Євросоюзу щодо статусу кандидатства для України... Я думаю, що для всіх очевидно, що від 1991 року було небагато настільки доленосних рішень для України, як очікуємо ми зараз. І я впевнений, що інтересам усієї Європи відповідає тільки позитивне рішення", – сказав Президент у свому зверненні. Зеленський розповів, що цього тижня докладе щонайбільше зусиль, аби захистити європейську перспективу. "Очевидно, що у такий тиждень варто очікувати від Росії посилення ворожої активності. Спеціально – показово. Саме цього тижня. І не тільки проти України, а й проти інших країн Європи. Ми готуємося і ми готові. Попереджаємо партнерів", – додав він.

 

00:24 У Львові у самовільно збудованому храмі святого рівноапостольного князя Володимира УПЦ МП на Сихові виникла пожежа. Як повідомили у пресовій службі ДСНС Львівщини, повідомлення про пожежу до рятувальників надійшло о 22:45; локалізувати її вдалось о 23:19.

 

 

23:10 Міський голова Одеси Геннадій Труханов виступив проти перейменування вулиці Пушкінської. "Одеса – багатокультурна столиця України", – сказав він у розмові з The New York Times. Труханов сказав, що не поділяє "ненависті до всього російського". Раніше одеський бургомистр заявляв, що в Одесі перейменують всі вулиці, назви котрих пов'язані з країною-аґресором. "Ми не бажаємо мати нічого спільного з державою, яка сьогодні намагається стерти наше місто, нашу країну з лиця землі", – обурювався він.

 

22:38 Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо обурений позицією своєї партії – "Руху п'яти зірок" – з приводу війни в Україні. З його слів, італійський уряд дбає про демократію і свободу, а позиція окремих політиків перешкоджає цьому. Наступного тижня італійський парламент планує "українські" дебати, частина "Руху п'яти зірок" вимагає накласти заборону на постачання озброєння Україні, повідомляє SKY News.

 

21:23 У неділю росіяни намагалися здійснити прорив у районі Тошківки, навіть мали успіх, але після роботи української артилерії зазнали поразки. Про це повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. Тривають запеклі бої у Сіверськодонецьку.

 

20:17 Росіяни завдали ракетного удару по Очакову. Як повідомили в оперативному командуванні "Південь", армія РФ вочевидь намагалася знищити портову інфраструктуру. Натомість унаслідок удару зазнали руйнації житлові будинки у приватному секторі. Загинула одна людина, двох поранено.

 

19:40 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Агресор продовжує завдавати ракетних та авіаційних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території нашої Держави.

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь виконують завдання з прикриття білорусько-українського кордону, здійснюють фортифікаційне обладнання місцевості в Гомельській області, ведуть радіоелектронну розвідку.

На Сіверському напрямку підрозділи збройних сил російської федерації продовжують інженерне обладнання позицій в прикордонних районах Курської області. Відзначається нарощення системи протиповітряної оборони на території Брянської області.

На Харківському напрямку ворог інтенсивно обстрілював позиції наших військ зі ствольної та реактивної артилерії. Провів розвідку боєм в районі населеного пункту Рубіжне, успіху не мав.

На Слов’янському напрямку противник активних дій не проводив. Основні зусилля ворог зосереджує на накопиченні ресурсів з метою здійснення подальшого наступу у напрямку міста Слов’янськ. Ворог обстрілював позиції наших військ та вів повітряну розвідку БпЛА “Орлан-10”.

На Лиманському напрямку активних дій окупантів не зафіксовано.

На Сєвєродонецькому напрямку противник проводить цілодобову повітряну розвідку БпЛА “Орлан-10”. Веде штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк, бойові дії тривають, успіху ворог не має.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаударів вертольотами Ка-52 неподалік Яковлівки та ракетних ударів в районах населених пунктів Травневе, Доломітне, Зайцеве та Нью-Йорк.

На східній околиці населеного пункту Берестове українські воїни успішно відбили ворожий штурм.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій противник не вів. На Авдіївському напрямку відзначається збільшення інтенсивності артилерійських обстрілів наших позицій.

На Південнобузькому напрямку ворог обстрілював мирні населені пункти Лимани, Лупареве, Нова Зоря, Таврійське, Новогригорівка, Білоусове, Князівка, Тополине, Велика Костромка та Осокорівка. Противник вдосконалює інженерне обладнання першого та другого рубежів оборони.

Російські окупанти нарощують систему протиповітряної оборони на тимчасово захопленій території Херсонської області.

Підрозділи Сил оборони України продовжують завдавати суттєвих втрат військам противника та стійко тримати оборону на всіх напрямках.

 

18:01 Верховна Рада підтримала проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора. "Законом 7273-д визначили поняття національного музичного продукту, запровадили програми його підтримки та розвитку, в т.ч. шляхом грантування, заборонили публічне виконання, показ, демонстрацію, сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, які здійснені співаком (співачкою), який після 1991 року був громадянином держави-агресора або зареєстрованим у рф фіз/юр особам (крім колишніх, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають або не мали на момент смерті рф-громадянства)", – повідомив народний депутат Павло Фролов. При тім ВР збільшила до 40% частку пісень державною мовою при здійсненні радіомовлення, а до 75% – добового обсягу ведення новинно-аналітичних та розважальних передач. Також буде заборонено проведення гастрольних заходів співаками – громадянами РФ (крім тих, які засуджують агресію проти України та внесені до відповідного переліку).

 

17:18 На війні з Росією загинув Олег Куцин – командир батальйону "Карпатська Січ", 49-го окремого піхотного батальйону при 93-й бригаді. Про це повідомив голова партії "Свобода" Олег Тягнибок. "Просто нереальна втрата", – прокоментував Тягнибок. Олег Куцин очолював Закарпатську обласну організацію "Свободи", був лідером "Легіону Свободи" – комбатантського об'єднання партійців, які беруть участь у війні з Росією. Брав участь у бойових діях із 2014 року. Загинув на Ізюмському напрямку. 

 

 

#in memoriam

 

"Він створив добровольчий батальйон у 2014 році – а вже на цьому етапі перетворив його на один із найбільш боєздатних підрозділів у складі ЗСУ.

Пам’ятаю його слова, сказані ще в 2014-му: “Ця війна завершиться або в Чопі, або у Владивостоці”.

Олег Іванович був легендою за життя, легендою залишиться назавжди”.

 

Андрій Іллєнко

 

16:00 Міністр оборони Олексій Резніков розповів анекдот, котрий йому розповіли польські колеги. "І, звісно, цей тост вже знають усі міністри оборони країн клубу «Рамштайн»", – зауважив Резніков:

 

"За російський воєнний флот, до дна!"

 

15:11 Допомагати українцям закликав Папа Франциск під час своєї проповіді наприкінці молитовної зустрічі, що зібрала на площі Святого Петра у Ватикані кількадесят тисяч прочан. Перед тим, як попрощатися, Святіший Отець підвів погляд і сказав кілька слів експромтом: "І в цей момент не забуваймо про багатостраждальний український народ – народ, який страждає. Я хочу, щоб усі ви ставили собі запитання: Що сьогодні роблю саме я для українського народу? Молюся? Докладаю якісь зусилля? Чи стараюся зрозуміти? Що я сьогодні роблю для українського народу? Нехай кожен відповість у своєму серці". Перед цим Папа Франциск скерував думку присутніх до ще одного народу, що потребує солідарності, зазначивши, що з М’янми підноситься голос болю багатьох людей, "яким бракує базової гуманітарної допомоги та які змушені залишати свої домівки, які підпалюють, і щоб втекти від насильства", повідомляє "Радіо Ватикану".

 

14:40 Упродовж минулих трьох діб на території ОРДЛО високоточними ударами було уражено щонайменше сім об'єктів, на котрих розміщувалися значні запаси боєприпасів, починаючи із 2014–2015. Про це пише волонтерська ініціатива InformNapalm. Зокрема, Збройним Силам України вдалося знищити склад боєприпасів в окупованому Хрустальному (Красний Луч). Згідно з інформацією інсайдерів, на цьому арсеналі зберігалося до тисячі тонн боєприпасів. Серед місцевих мешканців ходять чутки, що ЗСУ "високоточною натовською зброєю великого калібру" прицільно знищують склади зі снарядами неподалік від Донецька.

 

13:23 Молдова запровадила заборону на трансляцію новиннєвих програм Росії. Голова Ради з телебачення і радіо Ліліана Віцу заявила: новий закон встановлює поняття дезінформації та передбачає жорсткі санкції. "Якщо факт [дезінформації] буде доведений, то компанії позбавлять ліцензії на сім років", – сказала Віцу. З її слів, до таких кроків Молдову спонукає ситуація в Україні.

 

13:01 У лікарні помер іще один рятувальник, травмований унаслідок вибуху на палаючій нафтобазі на Дніпропетровщині. "Лікарі зробили все. Але врятувати не вдалося. Цей ворожий "приліт" забрав життя двох людей. Будьте прокляті всі, хто посилає на нас ракети. Помстимося за кожного загиблого", – прокоментував голова Дніпропетровської обласної адміністрації Валентин Резніченко.

 

12:20 Під час гасіння пожежі на нафтобазі в Новомосковському районі на Дніпропетровщині вибухнув резервуар із паливом. Один рятувальник загинув, ще двоє з опіками потрапили до лікарні. Загалом унаслідок ракетного обстрілу та пожежі постраждало 13 людей.

 

11:36 Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон вважає, що Росія перейшла до тактики війни на виснаження і посилює зусилля для упокорення України. У колонці для видання The Sunday Times Джонсон закликав альянтів посилити підтримку України для того, щоб допомогти встояти супроти РФ і перемогти. Британський прем'єр вважає, що партнери мусять: забезпечити Україну належним озброєнням та оснащенням; підтримати економічну спроможність і функціонування державних інститутів; налагодити сухопутні маршрути для експорту; розблокувати українські порти. Джонсон закликав світову спільноту підтримати те бачення перемоги, котрого дотримуються українці. "Це має стати нашим визначенням успішного завершення війни", – наголосив він.

 

11:11 Заступник голови комітету держдуми Росії у справах СНД Костянтин Затулін заявив про територіальні претензії до Казахстану: «Вони дуже добре знають, що ціла низка областей, населених пунктів із переважно російським населенням мало слабке відношення до того, що називалося Казахстаном. Ми скрізь і всюди, і щодо України зокрема, говоримо: якщо у нас дружба, співпраця та партнерство, то тоді жодні територіальні питання не порушуються. А якщо цього немає, то все можливе. Як у випадку з Україною.

Наші так звані союзники щодо СНД, Євразійського союзу та ОДКБ дуже своєрідно розуміють свої зобов'язання та своє союзництво. Вони відносяться до всіх інтеграційних об'єднань як до шведського столу – те, що їм подобається, вони беруть, а те, що не подобається, не беруть. Коли від них ніхто нічого не чекає, то могли б принаймні промовчати».

 

10:51 Президент України Володимир Зеленський оприлюднив своє традиційне щоденне звернення не ввечері, а вже на світанку – через розтягнутий візит на південь України. "Південь ми нікому не віддамо, все своє повернемо, і море буде українським і безпечним", – запевнив Зеленський. Президент відзвітував про наради із військовиками і посадовцями на Миколаївщині та Одещині.  Йшлося, зокрема, про розблокування цивільного судноплавства, відбудову інфраструктури. "Немає в Росії стільки ракет, скільки в наших людей бажання жити", – підкреслив голова держави.

 

10:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми днями і Росія, й Україна продовжували вести потужні артилерійські обстріли в напрямках на північ, схід і південь від Сіверськодонецького мішка, але без змін на лінії фронту.

Бойові підрозділи з обох сторін ведуть інтенсивні бойові дії на Донбасі і, ймовірно, відчувають перепади морального духу. В українських силах останніми тижнями, можливо, були випадки дезертирства, однак моральний дух Росії, ймовірно, залишається особливо низьким. Продовжують траплятися випадки відмови цілих підрозділів Росії виконувати накази, доходить до збройних протистоянь між офіцерами та їхніми підлеглими.

Російській владі, ймовірно, важко чинити юридичний тиск на незадоволених військових, чому перешкоджає офіційний статус вторгнення як "спеціальної військової операції", а не як війни. Факторами низького морального духу росіян є усвідомлення поганого керівництва, обмежені можливості для ротації підрозділів поза бойовими діями, дуже великі втрати, бойовий стрес, погане матеріально-технічне забезпечення та проблеми з оплатою праці. Багато російських військовослужбовців усіх рангів також, ймовірно, спантеличені цілями війни. Моральні проблеми у російських військах, можливо, настільки значні, що обмежують здатність Росії досягати оперативних цілей.

 

10:12 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що світовій спільності слід готуватися до затяжної війни Росії в Україні. "Маємо підготуватися до того, що це може тривати роки. Ми не можемо зупинитися у підтримці України. Навіть якщо витрати є великими – не лише на військову підтримку, а й через зростання цін на енергоносії та продукти", – сказав Столтенберґ, як повідомляє Reuters.

 

09:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 33 600 (+250) осіб,

танків – 1468 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 3577 (+4) од.,

артилерійських систем – 745 (+6) од.,

РСЗВ 235 (+2) од.,

засобів ППО – 98 (+0) од.,

літаків – 216 (+0) од.,

гелікоптерів – 181 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 598 (+4) од.,

автомобільної техніки – 2523 (+10) од.,

кораблів /катерів – 14 (+0) од.,

спеціальної техніки – 55 (+0) од.,

крилатих ракет – 130 (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Запорізькому напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

44,5% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

26,0% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

42,1% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

13,1% артилерійських систем (з них 0,5% за минулий тиждень),

15,7% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

15,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

18,9% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

08:41 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Продовжує зберігатися загроза ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку, з метою сковування дій Сил оборони, в прикордонних районах Брянської та Курської областей ворог продовжує утримувати підрозділи зі складу Західного військового округу. Противник продовжує удосконалювати інженерне обладнання позицій та вести повітряну розвідку.

На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих рубежів та обстрілах позицій наших військ. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Тимофіївка та Цапівка. Триває постачання озброєння, військової техніки і матеріальних засобів з території російської федерації.

Неподалік Рубіжного ворог безуспішно намагався провести розвідку боєм. Провів дистанційне мінування місцевості у районі населеного пункту Черкаські Тишки.

На Слов’янському напрямку противник обстріляв позиції наших підрозділів неподалік Дібрівного, Вірнопілля, Курульки, Богородичного та Долини.

На Лиманському напрямку ворог активних дій не вів. Обстріляв наші підрозділи в районах населених пунктів Донецьке та Миколаївка. Завдав авіаудару неподалік Пришибу та ракетного - по населеному пункту Маяки.

На Сєверодонецькому напрямку окупанти здійснюють обстріли у районах населених пунктів Лисичанськ, Борівське, Біла Гора та Устинівка. Завдали авіаційних ударів поблизу Білої Гори, Мирної Долини та ракетного удару в районі Верхньокам’янки.

З метою корегування вогню в районі Сєверодонецька ворог проводить цілодобову повітряну розвідку із застосуванням БпЛА “Орлан-10”. Тривають бойові дії за встановлення повного контролю над цим містом.

Наші підрозділи відбили штурм в районі населеного пункту Тошківка. Противник відійшов та проводить перегрупування.

На Бахмутському напрямку окупанти обстрілюють позиції наших військ в районах населених пунктів Миколаївка, Білогорівка, Яковлівка та Покровське. Зафіксовано ракетні удари поблизу Зайцевого та Нью-Йорка.

Ворог веде штурмові дії у напрямку Оріхове – Гірське, бойові дії тривають.

Штурм у напрямках Оріхове – Золоте та Первомайськ – Золоте наші захисники успішно відбили.

З метою викриття вогневих позицій сил оборони, силами штурмових груп, загарбники намагаються вести розвідку боєм у напрямку Ниркове – Миколаївка, бойові дії тривають. Спробу просування у напрямку Врубівка – Миколаївка наші воїни зупинили точним вогнем. Противник відійшов.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів.  Завдав ракетних ударів в районах населених пунктів Миролюбівка та Гродівка.

На Південнобузькому напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на утриманні раніше зайнятих позицій.

На Миколаївському напрямку ворог здійснював вогневе ураження підрозділів Сил оборони із ствольної та реактивної артилерії у районах населених пунктів Правдине, Посад-Покровське та Благодатне. Вів повітряну розвідку позицій наших військ із застосуванням БпЛА у районі населеного пункту Таврійське.

На Криворізькому напрямку противник обстрілював з артилерії та реактивних систем залпового вогню у райони населених пунктів Червоний Яр та Кобзарці.

Українські захисники завдають ворогу втрат на всіх напрямках, де тривають активні бойові дії.

Російські окупанти, щоб хоч якось виправдати руйнування цивільних об’єктів на території України, продовжують інформаційні вкиди про розташування військових підрозділів в школах, лікарнях та церквах.

 

19.06.2022