113-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:29 Президент України Володимир Зеленський схвально оцінив підсумки візиту до України лідерів Франції, Німеччини та Румунії у своєму вечірньому зверненні. З його слів, у четвер Україна наблизилася до своєї мети – набути статусу кандидата у члени ЄС.

 

#цитата

 

Завтра й післязавтра буде багато новин для України, і я вірю, що позитивних. Дуже вірю. Вкотре підкреслю, що все це можливо передусім завдяки нашим героям, завдяки кожному й кожній, хто захищає нас від російських військ.

На сьогодні українська армія бореться в умовах значної кількісної переваги ворога – в техніці, в артилерійських системах. Воювати в таких умовах – це щоденний подвиг. Ми робимо все, щоб дати нашим героям сучасну й потужну зброю. І я пишаюсь усіма, хто вже 113-й день повномасштабної війни стримує окупанта і відбиває всі атаки.

Саме завдяки хоробрості українців, українок Європа може створювати цю нову історію свободи і нарешті прибрати на сході Європи «сіру» зону між ЄС і Росією. Україна наблизилася до Євросоюзу найбільше за весь час незалежності.

 

Володимир Зеленський

 

23:56 Coca-Cola HBC більше не вироблятиме і не продаватиме продукцію своїх брендів у Росії. Про це повідомляє Reuters. Наразі компанія та дистрибютори розпродають запаси. Коли вони вичерпаються, компанія "більше не вироблятиме і не продаватиме Coca-Cola або інші бренди Coca-Cola Company в Росії".

 

23:04 Міністр оборони США Ллойд Остін відреагував на заяву України про отримання лише десятої частини від запитаної зброї: "Під час війни жодна допомога не відчувається як достатньо велика чи достатньо швидка. Щодо питання 10%, ви цитуєте заступницю міністра оборони – ми щойно зустрічалися з її босом у сусідній кімнаті, ми пройшлися по кожному пункту, що їм потрібно і що доречно в цій боротьбі. Коли ти на війні, тобі ніколи не достатньо. Ти завжди хочеш більше. Ти завжди віриш, що тобі потрібно більше. Я був у такій ситуації. Тому я, звичайно, розумію, чому українці так говорять. І ми будемо боротися, щоб надати їм все, що їм потрібно".

 

Важлива не кількість, а якість – наголосив генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США: “Оскільки це високоточна зброя, кількість боєприпасів, які ми виділили, якщо їх правильно використати (а ми щойно провели сертифікаційні тренінги, які тривали 48 годин, для цих хлопців), якщо вони правильно використовують цю зброю у своїй роботі, то вони матимуть змогу знищувати надзвичайну кількість цілей. Українська артилерія, артилерійська майстерність українців дуже і дуже висока. Вони одні з найкращих артилеристів. І той ефект, якого вони досягають на полі бою зараз за допомогою 777-х, є дуже, дуже, дуже хорошим, дуже ефективним. Ми очікуємо такої ж ефективності з системами HIMARS".

 

22:37 Президент Франції Емманюель Макрон розчарований тим, що його довготривалі розмови із Владіміром Путіним не запобігли війні. Про це Макрон розповів групі українських журналістів під час свого візиту до Києва, передає "Європейська правда". "З огляду на ту кількість годин, які я провів у розмовах із ним, і враховуючи те прозріння, яке є тепер, коли я відвідав Ірпінь та Бучу, – то я не те, що розчарований. Це недостатньо сильне слово, зважаючи на те, до чого привели діє цієї людини", – сказав Макрон. Президент Франції додав, що часом телефонував у Москву на прохання Президента Зеленського, "коли він хотів донести до Путіна певні меседжі чи пропозиції". Водночас Макрон ствердив, що не мав ілюзій щодо намірів Путіна. "Я розумів, що кожен етап, до якого він переходитиме, кожен новий крок буде створювати щось незворотне і для України, і для Росії", – пояснив він.

 

21:59 У чотирьох прикордонних областях перевіряють стан військової готовності на випадок ескалації на білоруському напрямку. Про це заявив в етері телеканалу NTA секретар  РНБО Олексій Данілов. "У нас дуже багато закритої роботи, про яку ми не звітуємо, про неї не знає суспільство, але вона триває. І повірте, ми розуміємо і що відбувається в Білорусі, і що відбувається в Російській Федерації", – сказав секретар Радбезу.

 

20:42 Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило технічну документацію Керченського моста у відповідь на заяви Кремля про те, начебто цей міст перебуває під цілковитим захистом. "У найближчому оточенні Путіна заявляють про «гарантовану» безпеку «Кримського мосту». Речник кремля Дмітрій Пєсков стверджує, що військові РФ повністю контролюють ситуацію. Втім, важко серйозно ставитися до заяв щодо повної безпеки від людей, які не здатні забезпечити збереження технічної документації стратегічного об'єкта. Зокрема, мова про технічну документацію «Будівництво транспортного переходу через Керченську протоку». Окрім іншого, вона має докладну інформацію про рельєф місцевості, дорожнє покриття, опори мосту, протизсувні конструкції, заїзди-з’їзди та всю інфраструктуру комплексу", – прокоментували у розвідці.

 

19:58 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ прокоментував заяви Папи Римського Франціска про те, начебто Альянс міг спровокувати Росію на вторгнення: "НАТО – оборонний альянс, і війна проти України є війною президента путіна. Це війна, яку він вирішив розв’язати проти незалежної суверенної держави. Союзники по НАТО багато років підтримували суверенну та незалежну європейську країну, якою є Україна, забезпечуючи тренування, допомагаючи в оснащенні Збройних Сил. Це не є загрозою, не є провокацією, і ми продовжуємо це робити. Тож саме президент путін і москва несуть відповідальність за жорстоку агресію проти України", – сказав Столтенберґ на пресовій конференції у Брюсселі, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

19:22 Президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц під час відвідин Києва запевнили, що не примушуватимуть Україну до прикрих поступок і підтримують українців у прагненні відновити територіальну цілісність. Макрон наголосив, що Україна повинна виграти цю війну. “При цьому виграти так, щоби зберегти територіальну цілісність і суверенітет”, – сказав він. Олаф Шольц заявив: "Росії має бути зрозуміло, що вона не зможе встановити мир під свою диктовку, їй не вдасться нав’язати українцям свої умови. Це не буде акцептовано ані українцями, ані нами".

 

#цитата

 

 

“Ані Німеччина, ані Франція ніколи не будуть виступати переговорниками за спиною України. І ніколи не вимагатимуть від України якихось поступок – цього ніколи не було і не буде. Ми тут лише для того, щоб виступати як вимогливий посередник, для того, щоб вносити більшу ясність і ставити певні вимоги, але в жодному разі не отримувати якихось поступок... Умови будуть висуватися лише українським Президентом і лише на тих умовах, які буде приймати український народ”.

 

Емманюель Макрон

 

 

18:51 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття білорусько-українського кордону. Триває інженерне обладнання позицій у прикордонних районах Брестської області. У період з 14 по 16 червня проведено командно-штабне навчання з військовими частинами тилового забезпечення збройних сил республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони населених пунктів Леонівка Чернігівської області та Уланове, Сопич і Баранівка Сумської області. Завдав авіаудару парою вертольотів Ка-52 неподалік міста Глухова, що на Сумщині.

На Слобожанському напрямку противник веде бойові дії з метою стримування підрозділів Сил оборони від подальшого просування в бік Державного кордону.

На Харківському напрямку ворог застосовував ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Золочів, Уди, Байрак, Перемога, Рубіжне, Верхній Салтів, Печеніги та Леб’яже.

На Слов’янському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Мазанівки, Краснопілля та Дібровного. Українські воїни відбили ворожий штурм в напрямку населеного пункту Долина. Противник відійшов.

На Донецькому напрямку ворог не припиняє вогневе ураження позицій наших військ вздовж лінії зіткнення із зосередженням основних зусиль на Сєверодонецькому та Бахмутському напрямках.

На Лиманському напрямку активних наступальних дій не відзначено. Окупанти обстріляли із ствольної артилерії район Стародубівки.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог застосовував артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Устинівка, Лоскутівка, Метьолкіне та Борівське. Завдав авіаційного удару по Лоскутівці.

На Бахмутському напрямку російські окупанти обстріляли із артилерії райони населених пунктів Нью-Йорк, Зайцеве, Покровське, Нова Кам’янка, Яковлівка, Берестове, Миколаївка та Новоіванівка. Завдали авіаудару парою вертольотів Ка-52 по мирному населеному пункту Яковлівка. Наші воїни знову успішно відбили штурмові дії противника в напрямку Берестового.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагався вести штурмові дії з метою недопущення перекидання наших військ на інші напрямки. Здійснив обстріли із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Мар’їнка, Новомихайлівка, Залізничне, Гуляйполе та Чарівне.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Ворог продовжує зосереджувати зусилля на утриманні займаних рубежів та вдосконаленні інженерного обладнання позицій.

Застосував ствольної та реактивну артилерію в районах населених пунктів Осокорівка, Добрянка, Тополине, Князівка, Мурахівка, Червона Долина, Зоря, Котляреве, Новомиколаївка, Степова Долина, Таврійське, Лимани та Олександрівка.

Ворог підтримує у готовності до застосування три носії високоточної зброї сумарним залпом до 20 крилатих ракет типу “Калібр”.

Значні втрати російських окупаційних військ руйнують плани військового керівництва щодо швидкого просування вглиб території України. Почастішали випадки звільнення великої кількості особового складу через відмову від участі у бойових діях на території України. Це не дозволяє у стислі терміни здійснити посилення та заміну російських підрозділів, що втратили боєздатність.

Тим часом українські підрозділи, виконуючи вогневі завдання, продовжують успішно зменшувати кількість російських окупантів на українській землі.

 

18:18 Франція, Німеччина, Італія і Румунія підтримують надання Україні статусу кандидата на членство у Євросоюзі. Про це президент Франції Емманюель Макрон заявив на пресконференції у Києві, передає "Укрінформ". "Завтра Європейська комісія виступить з висновком, а наступного тижня Європейська рада ухвалюватиме рішення щодо європейської перспективи. І ми всі вчотирьох підтримуємо надання Україні статусу кандидата на вступ у Європейський Союз", – сказав Макрон.

 

 

17:59 Російська армія силкується взяти в оточення українські підрозділи у районі Сіверськодонецька та Лисичанська. Про це заявила на брифінґу заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "З огляду на те, що Росія не спроможна вести успішні наступальні бойові дії одночасно на декількох напрямках, наразі основні зусилля Кремля зосереджені на встановленні повного контролю над територією Луганської та Донецької областей. Для цього російські війська намагаються оточити та знищити підрозділи сил оборони у районах Сіверськодонецька, Лисичанська, Золотого, Слов’янська та Краматорська", – сказала Маляр.

 

17:33 Президент України Володимир Зеленський обговорив із президентом Франції Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом нагальні кроки, необхідні для посилення оборони України, підтримки євроінтеґрації, нарощення санкційного тиску на РФ, запобігання продовольчій кризі. Про це йдеться у заяві Зеленського, котру поширив у Facebook заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга. "Українці сьогодні – на передовій у боротьбі проти російських ударів. Але не наодинці, і це підтверджується саме таким форматом сьогоднішньої зустрічі. Ми говорили, цілком розуміючи один одного, про продовження і посилення нашої оборони. І я вдячний партнерам за відповідні кроки, які були погоджені сьогодні", – сказав Зеленський.

 

 

17:21 Метою підтримки України має бути поразка Росії та звільнення окупованих Росією українських земель, вважає абсолютна більшість громадян Німеччини, Франції та Нідерландів: серед тих, хто визначився, відповідно 76%, 78% та 85%.

Опитування 3100 респондентів у цих трьох країнах провела компанія Kantar на замовлення Центру «Нова Європа».

 

 

17:20 Проти надання статусу кандидата в члени ЄС для України лиш 22% у Німеччині та 24% у Франції та Нідерландах.

Опитування 3100 респондентів у цих трьох країнах провела компанія Kantar на замовлення Центру «Нова Європа».

 

 

16:22 Восьмий апеляційний суд Львова заборонив “Партію Шарія”. Це вже дев'ята партія, котра отримує заборону на діяльність у судовому порядку, повідомляє рух "ЧЕСНО".

 

15:46 Міністр оборони Олексій Резніков заявив у інтерв'ю CNN, що Збройні Сили України планують звільнити цілу територію держави від російського окупанта включно з Кримом. "Крим є стратегічною ціллю для України. Це українська територія", – заявив Резніков. Відповідаючи на питання про те, чи може спроба України повернути півострів спровокувати Росію на ще більшу ескалацію, міністр сказав: "Байдуже. Росіяни побачать це в Херсоні, вони побачать це в Запоріжжі, вони побачать це і в Маріуполі… Тому що це українські землі, і Крим – теж українська земля, попри все", – резюмував очільник Міноборони.

 

15:11 Міністерства оборони Сполучених Штатів Америки, Великої Британії та Німеччини виступили зі спільною заявою щодо підтримки України, в якій зобов’язалися надати реактивні системи залпового вогню з керованими ракетами, котрі дозволять вести точний вогонь по силах вторгнення на відстані близько 70 кілометрів. 1 червня 2022 року США оголосили про надання чотирьох артилерійських ракетних систем високої мобільності M142 (HIMARS) та боєприпасів GMLRS. 6 червня Велика Британія оголосила, що надасть три пускові установки M270 MLRS із боєприпасами GMLRS. "На засіданні Контактної групи з питань оборони України у Брюсселі міністр оборони Крістін Лямбрехт оголосила, що Німеччина передасть три пускові установки M270 Mittleres Artillerie Raketen System (MARS) та боєприпаси GMLRS із запасів Бундесверу", – зазначається в повідомленні.

 

14:56 Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь повідомив, що словаки успішно передали анонсовані напередодні гелікоптери Україні. "Радий підтвердити, що тисячі 122-мм словацьких ракет для «Градів» і п'ять гелікоптерів серії Mi були безпечно передані Збройним Силам України", – написав Надь у twitter'і.

 

14:31 Президент Володимир Зеленський зустрів президента Франції Емманюеля Макрона, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єр-міністра Італії Маріо Драгі та президента Румунії Клауса Йоганніса у Маріїнському палаці у Києві.

 

 

13:59 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що третя зустріч у форматі "Рамштайн" показала єдність НАТО і готовність надавати більше зброї для боротьби за свободу і незалежність. Альянти домовилися надати Україні більше озброєння – 155-мм гармати, HIMARS, Harpoons, вертольоти зі Словаччини, артилерію з Канади, Польщі та Нідерландів, РСЗВ від Німеччини "і дещо ще". "Україна продовжить боротьбу за свободу і незалежність. Наші партнери продовжать підтримувати Україну. НАТО має найбільшу єдність у своїй історії. Україна переможе", – заявив Резніков.

 

13:45 Країни НАТО та їхні ключові міжнародні партнери є непохитними у підтримці України та готові продовжувати надання допомоги протягом тривалого часу. Про це в четвер у Брюсселі перед початком другої сесії дводенної зустрічі міністрів оборони країн НАТО заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберґ. "Учора під час зустрічі міністрів оборони країн Альянсу від країн-союзниць та від партнерів прозвучав потужний сигнал з підтримки України у її боротьбі проти російського вторгнення, а також підтвердження, що вони готові до довгого шляху в досягненні поставлених цілей. Союзники по НАТО готові продовжувати надавати суттєву та безпрецедентну допомогу для України", – цитує "Укрінформ".

 

13:36 Президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоганніс відвідали Ірпінь. Про це повідомляє французький телеканал BFM TV. Уранці, прибувши до Києва, Макрон сказав: "Ми зустрінемося з Президентом Володимиром Зеленським. Вирушимо на місце бойових дій, де скоювалися вбивства, і проведемо заплановані зустрічі. Це місто – Ірпінь", – розповів президент Франції. 

 

 

12:45 Сили спеціальних операцій ЗСУ оприлюднили відео знищення понтонної переправи ворога на Луганщині. "Ми не знаємо, про що думали окупанти, коли прокладали понтонний міст для форсування річки на Луганщині. Адже навколо того місця – більш ніж достатньо недобрих знаків у вигляді спаленої російської техніки. Ми не знаємо, на що сподівався противник в той момент, коли під його носом серед ночі воїни ССО України мінували понтон. Але ми точно знаємо, які емоції були в наших воїнів, коли вони відправили в повітря чергову ворожу переправу", – ідеться у повідомленні.

 

12:33 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив після прибуття до Києва: "Ми прагнемо не лише продемонструвати солідарність, а й запевнити, що допомога, яку ми організуємо, – фінансова, гуманітарна, а також військова – буде продовжена. І ми продовжуватимемо її доти, доки це буде необхідно для боротьби України за свою незалежність", – заявив Шольц.

 

 

12:01 Керівник Офісу президента Андрій Єрмак поділився очікуваннями від приїзду лідерів Німеччини, Франції та Італії: "Продовольча безпека, зброя та підтримка України – це важливі теми для обговорення. Очікуємо підтримку заявки України на отримання статусу кандидата на членство в ЄС", – написав Єрмак у Telegram.

 

11:47 Росія використала близько 70% свого арсеналу високоточних ракет, оцінив Христо Грозев у розмові з телеканалом Україна 24: "У них близько 30% того, з чого вони почали війну. Також виникає питання: хто керує цими ракетами? Ресурс тих, хто може працювати з цими ракетами, також обмежений. Наші розслідування вказують, що це приблизно 30–40 людей. Україна працює не тільки над тим, щоби збивати та знищувати ракети, а й над виявленням осіб, які можуть програмувати ці ракети. Тому я не здивуюся, якщо в Росії закінчиться не лише апаратне забезпечення, а й так зване програмне забезпечення". Враховуючи, що Росія з початку війни випустила по Україні більше 2,6 тис. високоточних ракет, у неї залишається ще біля 1,1 тисячі одиниць цього озброєння. Протягом лютого-березня Росія використовувала щодня біля сорока таких ракет, протягом травня-червня – біля десяти: з такими темпами застосування через три місяці їх Росії бракне.  

 

11:39 Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив після зустрічі у форматі "Рамштайн": підтримка України мусить відповідати українським очікуванням – лише тоді вона матиме сенс. Блащак підкреслив, що для поляків незалежна Україна означає незалежну Польщу. "Наша мета – щоб ми мали південно-східний кордон із Україною, а не з Росією. Ми всі розуміємо: якщо Росія окупує Україну, то вона не зупиниться, а йтиме далі", – заявив Блащак, згідно з повідомленням Interia.pl. Голова Міноборони Польщі підкреслив, що допомога українцям має бути тривалою і безперервною. "Російська імперія загрожувала і продовжує загрожувати свободі європейських країн. Тому треба рішуче протидіяти цій агресії, звідси – тверда підтримка, конкретна, реальна допомога, котру ми надаємо Україні", – зауважив польський міністр.

 

11:33 Перша група українських військових вчора завершила навчання з управління американськими РСЗВ, і наступного тижня на фронті розгорнуть чотири системи, повідомили представники Пентагону. Відразу має розпочати тренування наступна команда, після його завершення США обіцяють надати Україні ще вісім систем. Повідомляється, що США вже поставили більше сотні гаубиць M777 калібру 155 мм, ще біля сотні гаубиць надійшло від інших країн. Однак уже кілька десятків цих гармат відстріляли свій ресурс і перебувають на ремонті. Сполучені Штати поставили 250 тисяч снарядів калібру 155 мм, і за нинішньої інтенсивності їхнього використання ЗСУ мають запас на місяць. Американські оборонні підрядники переведені на роботу у три зміни, і Пентагон сподівається протягом 20–30 днів забезпечити Україну стабільним постачанням цими боєприпасами.

 

10:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Усі головні мости через річку Сіверський Донець, які з’єднують Сіверськодонецьк з рештою контрольованої Україною території, тепер, найімовірніше, зруйновано. Україні, ймовірно, вдалося вивести значну частину своїх бойових військ, які на початках тримали місто. Для українських військових і цивільного населення, які залишаються на схід від ріки, ситуація залишається надзвичайно важкою. Оскільки мости зруйновані, Росії ймовірно, тепер доведеться або з боями провести переправу через ріку, або просунутися на своїх застопорених нині флангах, щоб перетворити тактичну вигоду на оперативну перевагу.

Російські бойові сили на Донбасі, найімовірніше, діють у дедалі більш імпровізованих та вкрай недоукомплектованих угрупованнях. Як стверджує українська влада, деякі російські батальйонні тактичні групи, які зазвичай налічують від 600 до 800 осіб, змогли зібрати лише 30 солдатів. Для обох сторін бойові дії на передовій у містах, ймовірно, все частіше переходять до невеликих груп військ, що зазвичай діють пішо. В такій ситуації деякі сильні сторони Росії, такі як її перевага в кількості танків, стають менш актуальними. Це, ймовірно, сповільнює просування.

 

10:09 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 32 950 (+200) осіб,

танків – 1449 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 3545 (+17) од.,

артилерійських систем – 729 (+7) од.,

РСЗВ 230 (+0) од.,

засобів ППО – 97 (+0) од.,

літаків – 213 (+0) од.,

гелікоптерів – 179 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 591 (+0) од.,

автомобільної техніки – 2494 (+9) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 55 (+0) од.,

крилатих ракет – 129 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено :

43,9% танків (з них 1,2% за минулий тиждень),

25,8% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

41,6% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

12,8% артилерійських систем (з них 0,3% за минулий тиждень),

15,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

09:49 Вночі по території Садівської громади Сумського району ворог здійснив ракетний авіаудар, повідомив голова області Дмитро Живицький. Загинуло чотири людини, щонайменше шістьох поранено.

 

09:13 Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що візьме участь у саміті НАТО. "З вдячністю прийняв запрошення партнерів на участь у ключових міжнародних заходах: від федерального канцлера Олафа Шольца – у саміті "Великої сімки", а від генерального секретаря НАТО – у саміті НАТО в Мадриді", – написав Зеленський у twitter.

 

08:38 Лідери Франції, Італії та Німеччини Емманюель Макрон, Маріо Драгі та Олаф Шольц прибули в Україну. Про це повідомив голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін у Telegram.

 

 

08:20 Ранкове зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках, в рамках перевірки бойової готовності, в одній з механізованих бригад республіки білорусь відпрацьовано розгортання пунктів прийому мобілізаційних ресурсів з практичним прийомом військовозобов’язаних.

На Сіверському напрямку противник з метою демонстрації присутності та сковування дій підрозділів Сил оборони продовжує утримувати підрозділи збройних сил російської федерації зі складу Західного військового округу в прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Ворог здійснив артилерійські обстріли позицій наших військ у районах населених пунктів Леонівка та Бачівськ Чернігівської та Сумської областей відповідно.

На Слобожанському напрямку противник перегруповує війська з метою нарощування наступальних спроможностей.

На Харківському напрямку основні зусилля ворог зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. З метою сковування наших підрозділів та недопущення переходу у наступ ворог здійснював інтенсивні артилерійські обстріли, зокрема і з реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Базаліївка, Уди та Верхній Салтів.

На Слов’янському напрямку агресор веде штурмові дії, здійснює пошук слабких місць в оборонних позиціях наших військ. Обстрілював з артилерії різного калібру цивільну інфраструктуру неподалік Пришиба, Долини, Карнаухівки та Вірнопілля.

На Донецькому напрямку противник веде бойові дії уздовж лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджує на Бахмутському напрямку.

На Лиманському напрямку ворог активних дій не вів, обстріляв наші підрозділи із ствольної артилерії в районі Пискунівки.

На Сєверодонецькому напрямку російські окупанти продовжують вогневий вплив на підрозділи наших військ із усіх наявних вогневих засобів в районах населених пунктів Білогорівка, Лисичанськ, Сєверодонецьк.

Ворог не припиняє спроб встановлення повного контролю над містом Сєверодонецьк. Веде штурм, бої тривають.

На Бахмутському напрямку ворог проводить штурмові дії з метою покращення тактичного положення. Зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Веселе, Соледар, Берестове та Вовчоярівка.

На Лиманському, Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснює систематичний вогневий вплив з метою сковування дій підрозділів наших військ в районах населених пунктів Новобахмутівка, Водяне, Первомайське, Микільське, Антонівка, Гуляйполе, Новопіль та Оріхів.

На напрямку Єгорівка – Шевченко наші воїни виявили та знищили диверсійно-розвідувальну групу противника.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих рубежів та недопущенні наступу наших військ. Завдає вогневого ураження підрозділам Сил оборони. Продовжує удосконалення інженерного обладнання позицій в районах населених пунктів Безводне та Іщенка.

В Чорноморській та Азовській морських операційних зонах основні зусилля ворог зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства. В акваторії Чорного моря противник утримує в готовності до застосування три носії високоточної зброї.

 

00:23 Міністр оборони США Ллойд Остін після зустрічі у форматі "Рамштайн" розкрив деталі військової допомоги для України від декотрих країн: "Я хочу подякувати Німеччині, яка оголосила сьогодні, що надасть три реактивні системи залпового вогню і керовані снаряди для РСЗВ. Ми працюємо пліч-о-пліч з Великою Британією, і відтепер Німеччиною, над розвитком потенціалу України у веденні вогню на дальні відстані. Ці зусилля також включають роботу над передачею Сполученими Штатами Україні реактивних систем залпового вогню HIMARS", – сказав голова Пентагону. Він подякував Словаччині, яка анонсувала передачу Україні гелікоптерів серії Mi, а також реактивних боєприпасів. "Ми також обговорили важливі нові постачання артилерії з багатьох країн, у тому числі Канади, Польщі та Нідерландів. Це ключові інвестиції в здатність України вести вогонь на дальні відстані, і вони зіграють ключову роль у зусиллях України над відбиттям російського штурму на Донбасі", – цитує Радіо Свобода.

 

16.06.2022