112-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:06 Головнокомандувач Збройними Силами України Валерій Залужний заявив про посилення російського наступу з кількох напрямків на Луганщину:

 

#цитата

 

Триває запекла боротьба за Луганщину. Противник зосередив на півночі області свої основні ударні сили і намагається атакувати одночасно на девʼяти напрямках. Наступ ведеться з півдня на північ на напрямках Попасна-Комишуваха і далі на Лисичанськ, Попасна-Миколаївка, Попасна-Берестове, з півночі на південь на напрямках Богородичне-Словʼянськ, Ізюм-Словʼянськ, нижче – Попасна-Світлодарськ, зі сходу на захід у напрямку Сєвєродонецьк-Лисичанськ, а також на напрямках Сєвєродонецьк-Метьолкіне, Тошківка-Комишуваха.

З метою витіснення наших військ ворог застосовує авіацію, реактивні системи залпового вогню, артилерію.

Сєвєродонецьк – це ключова точка в системі оборонної операції Луганської області. Місто не може розглядатися ніяк інакше.

 

Валерій Залужний,

Головнокомандувач ЗСУ

 

22:55 Щоб зупинити російську агресію проти України, необхідне пряме втручання сил НАТО, заявив колишній головнокомандувач (1997 – 2000 р.) союзними силами США та НАТО Веслі Кларк під час дискусії "Точки тиску: Де вирішується війна в Україні", організовану "Атлантична рада": "Підтримувана нині думка Генерального секретаря Йєнса Столтенберга, що НАТО не може нічого зробити, якщо не буде прямої атаки, була знівельована іще у 90-х роках. Настав час повернутися до уроків, які ми засвоїли. НАТО має втрутитись. Давайте офіційно це оголосимо і накажемо росіянам припинити вогонь. Війну неможливо зупинити без втручання НАТО. Для НАТО настав час зрозуміти: або Альянс виходить за окреслену територію, або припиняє свою діяльність"/

 

22:18 Президент України Володимир Зеленський подякував у телефонній розмові президентові США Джо Байдену за лідерську позицію в підтримці нашої країни у протидії агресії з боку Російської Федерації, у боротьбі за свободу та право самостійно визначати своє майбутнє, а також за послідовну, незмінну підтримку незалежності й територіальної цілісності України, зокрема, за додатковий пакет допомоги обсягом 1 млрд дол. "Безпекова підтримка Сполучених Штатів є безпрецедентною. Вона наближає нас до спільної перемоги над російським агресором", – сказав Зеленський. "Ми маємо перемогти в цій війні та повернути наші окуповані території. Це буде наша спільна перемога", – додав Президент.

 

21:57 "Через кілька тижнів українці матимуть підготовану потужну ракетну артилерію дальної дії в бою", – оголосив генерал США Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США за результатами засідання Контактної групи з оборони України, "Рамштайн-3". З його слів, упродовж двох тижнів союзники привезуть до України системи HIMARS, боєприпаси та навчені команди для застосування цих систем. Озброєння відіграє ключову роль в стримуванні російського нападу на Донбасі та розбудові української системи дального вогню, заявив очільник Пентагону Ллойд Остін. До нового – дванадцятого – пакета допомоги увійдуть боєприпаси для MLRS, додаткові 18 гаубиць-777, тактичні машини для їхнього перевезення, 36 тисяч 155-міліметрових боєприпасів, дві системи берегового захисту "Гарпун", тисячі рацій, приладів нічного бачення, інших оптичних приладів, повідомляє "Голос Америки".

 

21:33 Воїни 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ знищили два сучасних російських танка Т-90 “Владімір” із ПТРК Javelin, йдеться у повідомленні Десантно-штурмових військ.

 

21:08 Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден оголосив про надання ще одного мільярда доларів безпекової допомоги для України. У повідомленні Білого дому зазначено, що нова допомога включатиме додаткові артилерійські системи, зброю для захисту узбережжя, а також артилерійські боєприпаси і сучасні ракетні системи (із цікавим коментарем – "для оборони Донбасу"). Президент США також оголосив про надання додаткової допомоги обсягом 225 мільйонів доларів для гуманітарних потреб. У середу Байден мав телефонну розмову з Президентом України Володимиром Зеленським. Американський лідер відзначив "хоробрість, стійкість та рішучість українського народу, котрі продовжують надихати світ". Байден підтвердив зобов'язання перед українським народом стояти поруч "у боротьбі за свободу".

 

20:48 Бундесканцлер Німеччини Олаф Шольц відхилив пропозицію про повну націоналізацію німецької дочірньої компанії "Газпрому" – Gazprom Germaniа. Як повідомила інформаційна аґенція Bloomberg, Шольц побоюється, що цілковита націоналізація фірми "може роздратувати" президента Росії Владіміра Путіна і спричинити ескалаціїю протистояння щодо імпорту російського газу.

 

20:11 На Михайлівській площі в Києві відкрилася вулична фотодокументальна виставка "Комунізм = рашизм". Зі слів директора Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам'яті Ігоря Кулика, на стендах виставки описано долі тринадцятьох жінок і чоловіків, яких знищили лише через те, що вони були українцями, працювали на батьківській землі, розмовляли рідною мовою. "Сьогодні за допомогою цих восьми стендів ми хочемо показати тих 13 українців, які стали жертвами комуністичного режиму у ХХ столітті, так і тепер, вже в ХХІ столітті. Ці люди певним чином схожі: директори шкіл, фермери, працівники сільського господарства, представники проукраїнської влади", – розповів Кулик. Організатори виставки переконані в тому, що комунізм, не засуджений після розпаду Радянського союзу, призвів до його повторення у сучасній Росії. "На переконання росіян, українці не мали права на існування", – підкреслив Кулик.

 

 

19:58 Прем’єр-міністри Албанії – Еді Рама, Чорногорії – Дрітан Абазович і Північної Македонії – Димитар Ковачевський ухвалили спільну заяву про підтримку надання Українській державі статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. Про це повідомив Президент України Володимир зеленський під час брифінгу з главами урядів Албанії та Чорногорії в Києві. Прем’єр Північної Македонії долучився до перемовин за допомогою відеозв'язку: йому не вдалося приїхати. 

 

19:22 Національна гвардія України продемонструвала відео знищення точки радіоелектронної боротьби російських окупантів на Харківщині. "Окупанти використовують системи РЕБ як потужний асиметричний інструмент війни, який дозволяє нівелювати технічні переваги противника [без ефективного зв’язку жодна сучасна армія воювати не може]. Щороку рф витрачає пів мільярда доларів на такі системи, кожна їхня бригада має роту РЕБ", – прокоментували у Нацгвардії.

 

19:03 Секретар ради безпеки рф Ніколай Патрушев заявив, що "росія зацікавлена в якнайшвидшому досягненні політико-дипломатичних домовленостей, які би дозволили припинити бойові дії". 

 

18:51 Генеральний штаб ЗСУ повідомляє у вечірньому зведенні, що росіяни кинули на фронт нові батальйонно-тактичні групи:

 

На Волинському та Поліському напрямках триває інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Пінського району Брестської області. Продовжує зберігатися загроза ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник обстрілював позиції наших військ із мінометів в прикордонних районах Сумської та Чернігівської областей. З метою уточнення положення наших підрозділів та корегування вогню вів повітряну розвідку БпЛА. Для порушення системи управління та зв’язку Сил оборони ворог застосував комплекси радіоелектронної боротьби.

На Харківському напрямку основні зусилля ворога і далі зосереджуються на утриманні зайнятих рубежів, недопущенні виходу наших військ на Державний кордон України на північ від Харкова.

На Слов’янському напрямку основні зусилля агресор зосереджує на продовженні наступу на напрямку Ізюм – Слов’янськ. Ворог безуспішно вів штурмові дії на напрямку Довгеньке – Краснопілля. Противник намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Долина. Українські воїни дали рішучу відсіч та змусили окупантів відійти.

На Лиманському напрямку активних дій ворог не вів, обстрілював наші підрозділи із ствольної артилерії.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти продовжують вогневий вплив по позиціях Сил оборони із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. Підрозділи противника ведуть штурмові дії з метою встановлення повного контролю над містом Сєвєродонецьк, бойові дії тривають. У Тошківці наші захисники успішно відбили черговий ворожий штурм.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював наші війська із ствольної та реактивної артилерії. Українські воїни завдали ворогу втрат під час його наступу на напрямках Василівка – Яковлівка та Василівка – Берестове. Окупанти відійшли.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних дій ворог не вів. З метою сковування дій та недопущення перекидання підрозділів наших військ на інші напрямки противник здійснював обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках ворог продовжує утримувати оборонні позиції. Намагається вдосконалювати інженерне обладнання позицій у районах населених пунктів Безводне та Іщенка.

З метою протидії технічним засобам розвідки Сил оборони російські окупанти розгорнули комплекс радіоелектронної боротьби у районі міста Мелітополь.

За наявною інформацією, виявлено зміни у бойовому та чисельному складі противника, який діє на території України. Так, угруповання окупаційних військ збільшено на одну батальйонну тактичну групу зі складу 138-ї окремої мотострілецької бригади Західного військового округу.

Крім того, на Бахмутському напрямку противник наростив угруповання батальйонною тактичною групою зі складу оперативного резерву, що була передислокована до Первомайська з району Куп’янська. В райони населених пунктів Комишуваха та Попасна, після відновлення боєздатності, введено окремі підрозділи 8-ї загальновійськової армії Південного військового округу.

Керівництво силових відомств російської федерації продовжує проводити заходи щодо залучення додаткового людського ресурсу до війни проти України шляхом збільшення виплат і запровадженням короткострокових контрактів, з можливістю їх продовження.

Противник продовжує використовувати підприємства на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області для відновлення та ремонту пошкодженого озброєння та військової техніки.

За наявною інформацією, в місті Бєлгород та області здійснюється додаткове залучення медичних працівників з інших регіонів російської федерації для роботи з пораненими військовослужбовцями. Все це свідчить про значні втрати російських окупантів.

 

18:36 Прем'єр-міністр Чорногорії Дрітан Абазович та голова уряду Албанії Еді Рама у середу відвідали Ірпінь та Бородянку. 

 

18:01 Президент України Володимир Зеленський виступив перед двома палатами чеського парламенту у вівторок. "Російські танки, які штурмують міста українського Донбасу, які намагаються наступати на українські Харків, Миколаїв, Запоріжжя, мають бути зупинені або вигнані з території незалежної України. Щоб вони ніколи більше не змогли прийти ні до Праги, ні до Острави, ні до Брно, ні до Пльзеня, ні до Карлових Вар, ні до будь-якого іншого міста нашого континенту. Саме в Україні й наразі відбувається битва за майбутнє Європи", – заявив Президент.

 

17:39 У Брюсселі розпочалося третє засідання контактної групи з питань оборони України. На засіданні присутні очільники оборонних відомств понад 45 країн, зокрема представники Еквадору, Молдови та Грузії. У зустрічі бере участь міністр оборони України Олексій Резніков. "Ставки надто високі. Україна переживає вирішальний момент на полі бою. І ми бачимо те, про що нас попереджав Президент Зеленський. Після невдачі у захопленні Києва та переоцінки своїх бойових цілей, Росія перемістила свій фокус на Донбас. І ми не можемо недооцінювати виклик, із яким стикається Україна", – сказав міністр оборони США Ллойд Остін на відкритті засідання. Він висловив подяку за значну безпекову допомогу, котру надала Україні контактна група. "Але ми не можемо собі дозволити здатися і зменшувати оберти", – додав Остін, згідно з повідомленням "Інтерфаксу".

 

17:27 Генерал-майор ЗСУ, який із перших днів керував обороною Миколаївщини, Дмитро Марченко підтвердив, що Україна зацікавлена в знищенні Керченського моста. "Це не є секретом ні для їхніх військовослужбовців, ні для наших військовослужбовців. Ні для їхніх цивільних, ні для наших цивільних. Це буде ціль номер один для ураження. Це ми ніби основну кишку підтягування резервів просто повинні обрізати. Як тільки обріжеться ця кишка, у них розпочнеться паніка. І повірте: ті, хто бігав у Сімферополі та Криму з російськими прапорами, вони швидко дістануть українські та бігатимуть з українськими. Ну, тому що, на жаль, населення там таке", – сказав Марченко у інтерв'ю "Крим. Реалії".

 

16:40 Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що необхідності у розмінуванні чорноморського узбережжя України для початку транспортування зерна немає. "Райони перебування морських мін відомі. Можна створити безпечні виходи в три порти, і це дасть змогу суднам слідувати без будь-якої загрози. Українські катери слугуватимуть путівниками. Після входження суден у зону безпеки їх оглядатимуть", – сказав Чавушоглу. Голова МЗС Туреччини назвав здійсненним план ООН з вивезення українського зерна. "Ми очікуємо відповіді від Росії з цього питання. Туреччина підтримує цей план. Якщо сторони підтримають ініціативу, то ми можемо організувати у Стамбулі зустріч із обговорення деталей", – цитує "Інтерфакс-Україна".

 

16:11 В Офісі президента збиткуються із погроз Дмітрія Мєдвєдєва ("А хто сказав, що за два роки Україна взагалі існуватиме на карті світу?"). "Якби імперіалізм мав обличчя, це був би #Мєдвєдєв. Маленька людина з великими комплексами, єдина можливість якої привернути до себе увагу та самоствердитися – бризнути отрутою в бік України чи погрожувати світу. Україна була, є й буде. Де буде Д. Медведєв за два роки – питання", – написав у Twitter Михайло Подоляк.

 

15:35 Артилеристи 80-ої окремої десантно-штурмової бригади знищили на східному напрямку два комплекси реактивної системи залпового вогню 9К57 “Ураган”, одну бойову транспортно-заряджаючу машину до “Урагану”, один БТР, бронеавтомобіль “Тигр”, дві вантажівки та склад із боєприпасами. 

 

 

14:49 Восьмий апеляційний суд Львова заборонив Соціалістичну партію України яко проросійську, повідомив рух "ЧЕСНО". Майно Соцпартії, котру оногди очолив державний зрадник Ілья Ківа, передадуть державі. 

 

14:35 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ підтвердив запрошення Володимиру Зеленському на саміт НАТО у Мадриді. "Президент Зеленський буде запрошений на саміт НАТО у Мадриді, щоб звернутися до всіх лідерів, коли ми зустрінемося разом наприкінці цього місяця. Безумовно, буде вітатися його особиста присутність, якщо це буде можливим. Якщо ні – він зможе зробити своє звернення у форматі телеконференції. Це буде нагода підтвердити, що всі лідери підтримують Україну, висловити солідарність і продемонструвати її не лише на словах, а й у справах", – сказав Столтенберґ перед зустріччю міністрів оборони країн – членів Альянсу. Відповідаючи на запитання журналістів, чи розгляд заявки на членство України в ЄС є достатньою підставою, щоб повернутися до розгляду заявки України на членство в НАТО, Столтенберґ зауважив, що пріоритетом НАТО є допомога Україні у відбитті російської агресії, повідомляє "Укрінформ".

 

13:53 "Українському Президенту та його посадовцям доведеться вести переговори з Росією", – заявив президент Франції Емманюель Макрон під час відвідин військової бази НАТО Когальнічану в Румунії. "Ми, європейці, теж будемо за столом переговорів... Ми зробимо все, щоб зупинити військові сили Росії, допомогти українцям та їхній армії і продовжити переговори", – сказав Макрон, згідно з повідомленням "Радіо Свобода".

 

13:20 Україна очікує від зустрічі керівників оборонних відомств НАТО 15 червня у Брюсселі рішень про постачання артилерії. "Співвідношення артилерії в України та Росії на окремих ділянках – 10 до 1. Лінія фронту – понад 1000 кілометрів. Щодня отримую повідомлення від захисників: «Ми тримаємося, стоїмо, просто скажіть, коли чекати зброю?». Адресую це питання учасникам «Рамштайна». Брюссель, чекаємо на рішення", – написав у Twitter радник із Офісу Президента Михайло Подоляк..

 

12:49 Під час вторгнення в Україну загинув начальник групи інформаційного реагування 1-го відділу департаменту взаємодії зі ЗМІ Росгвардії Сєрґєй Постнов.

 

12:04 Заступник голови радбезу РФ Дмітрій Мєдвєдєв підтвердив, що росіяни прагнуть зникнення України. Про це він написав на своїй сторінці у telegram, коли розмірковував про дворічну відстрочку для українців на оплату скрапленого газу. "Питання. А хто сказав, що за два роки Україна взагалі існуватиме на карті світу?" – слиниться Мєдвєдєв.

 

11:29 Повітряні сили ЗСУ повідомили, що 14 червня українські Су-25 та Су-24м здійснили кілька авіанальотів на російські позиції. Вдалося знищити ротно-тактичну групу противника, техніку та живу силу окупантів.

 

11:03 Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що становище на смузі бойових дій стає дедалі складнішим. "Бої тривають у Сіверськодонецьку, Тошківці та в районі Врубівки, багато поранених в Лисичанську", – повідомив Гайдай.

 

10:40 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Україна має отримати більше важкої зброї, аби протистояти вторгненню РФ. "Ми маємо бути готовими до довгого продовження. Ми не можемо передбачати, як ця війна завершиться, але маємо бути готовими давати допомогу тривалий час, і це буде обговорюватися у Брюсселі", – заявив генсек НАТО на пресконференції, розповідаючи про очікування від зустрічі контактної групи "Рамштайн" 15 червня. "Група зустрічається регулярно для координації зусиль союзників по НАТО та партнерів у наданні різних видів озброєння та військового обладнання, включаючи важкі озброєння для України. Вони повністю від цього залежать, щоб бути здатними протистояти жорстокому російському вторгненню", – сказав Столтенберґ, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

10:12 Росіяни обстріляли місто Апостолове на криворізькому напрямку ракетними системами залпового вогню "Ураган". Унаслідок обстрілу загинуло четверо людей, повідомив міський голова Андрій Оса.

 

10:01 Оцінка ситуації від американського Інституту вивчення війни:

Військова влада РФ розглядає варіанти збільшення резерву відповідних новобранців, щоб компенсувати постійні втрати особового складу в Україні.

Російські війська продовжують бої за контроль над хімзаводом «Азот» у Сіверськодонецьку і зруйнували всі мости між цим містом та Лисичанськом, щоб ізолювати українських військових, що залишилися в місті, від критично важливих комунікацій.

Російські війська продовжують підготовку до наступальних дій на південний схід від Ізюму і на захід від Лимана в напрямку Слов'янська.

Російські війська продовжують наступ на схід від Бахмута в районі траси Т1302, щоб перерізати українські комунікації на маршруті Сіверськодонецьк–Лисичанськ, і відтісняють українські війська на фронті на північному сході від Харкова.

На південному напрямку українські контратаки змусили російські війська зайняти та зміцнити оборонні позиції.

 

09:39 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 3750 (+250) осіб,

танків – 1440 (+6) од.,

бойових броньованих машин – 3528 (+25) од.,

артилерійських систем – 722 (+1) од.,

РСЗВ – 230 (+1) од.,

засобів ППО – 97 (+0) од.,

літаків – 213 (+0) од.,

гелікоптерів – 179 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 591 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2485 (+12) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 55 (+1) од.,

крилатих ракет – 129 (+4) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському та Сіверськодонецькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

43,6% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

25,6% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

41,4% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

12,7% артилерійських систем (з них 0,2% за минулий тиждень),

15,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,6% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

09:10 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Після більш ніж місяця важких боїв російські війська контролюють більшу частину Сіверськодонецька. Російська тактика ведення міської війни, яка покладається на інтенсивне використання артилерії, призвело до значного знищення всього міста.

Підрозділи ЗСУ разом із кількома сотнями мирних жителів перебувають у підземних бункерах на хімічному заводі «Азот» у промзоні міста. Російські війська, ймовірно, будуть прив’язані до «Азоту» та навколо нього, поки українські війська триматимуть оборону в підземеллях. Це, ймовірно, тимчасово не дасть Росії можливості перекинути ці підрозділи для виконання інших завдань.

Дуже малоймовірно, що Росія передбачала такий потужний опір чи таку повільну, виснажливу сутичку під час свого початкового планування вторгнення.

 

08:42 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів збройних сил республіки білорусь основні зусилля зосереджують на веденні розвідки, інженерному обладнані позицій. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сопич, Баранівка, Уланове та Бачівськ Сумської області. Вів повітряну розвідку БпЛА поблизу Серединої Буди на Сумщині.

На Харківському напрямку підрозділи противника, за підтримки вертольотів армійської авіації, намагалися не допустити подальшого просування наших військ до Державного кордону. Ворог обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Перемога, Руська Лозова, Стара Гнилиця, Байрак, Верхній Салтів та Замулівка. Завдав авіаудару неподалік Мосьпанового. Тривають бої в районі населеного пункту Рубіжне.

На Слов’янському напрямку основні зусилля противник зосереджує на продовженні наступу на Слов’янськ. Здійснював артилерійські обстріли районів населених пунктів Шевелівка, Вірнопілля, Грушуваха, Нова Павлівка. Завдав авіаудару поблизу Гусарівки. Штурмові дії в районах населених пунктів Богородичне та Долина наші воїни успішно відбили. Ворог веде наступ у напрямку Краснопілля, бойові дії тривають.

На Донецькому напрямку ворог цинічно обстріляв з артилерії населені пункти Устинівка, Тошківка, Нью-Йорк, Новомихайлівка, Антонівка та Кам’янські Дачі.

На Лиманському напрямку окупанти активних дій не вели. Здійснили артилерійські обстріли цивільної інфраструктури неподалік Сидорового, Маяків та Закітного.

На Сєвєродонецькому напрямку противник здійснював вогневий вплив по наших позиціях з мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Тошківка, Устинівка, Борівське, Метьолкіно. Ворожа армійська авіація завдала авіаудару поблизу Білої Гори.

Українські воїни успішно відбивають спроби штурмових дій противника у Сєверодонецьку та Тошківці, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку ворог вів артобстріли наших позицій в районах Спірного, Яковлівки, Покровського, Клинового та Новолуганська. Авіаудар армійської авіації зафіксовано поблизу Устинівки. Наступ противника, завдяки діям наших воїнів, у районі Миколіївки захлинувся. Ворог зазнав втрат та відійшов. Перегруповується для поновлення наступу. Використовуючи результати вогневого ураження, противник вів штурмові дії в районах населених пунктів Золоте-3, Новолуганське, Берестове. Зазнав втрат і відійшов на раніше зайняті позиції. Веде штурмові дії в районі Врубівки, бої тривають.

На Новопавлівському напрямку захисники України відбили наступ у районі населеного пункту Шевченко. Ворог відійшов.

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій противник не вів. Обстрілював цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Піски, Авдіївка, Іль’їнка, Мар’їнка, Антонівка, Червоне та Новосілка. Завдав авіаудару неподалік Кам’янського.

На Південнобузькому напрямку ворог обстріляв населені пункти Тополине, Лепетиха, Березнегувате, Кобзарці, Шевченкове, Посад-Покровське та Лупареве. Завдав авіаудару поблизу Князівки.

Російський агресор і надалі блокує цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря. У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває три носії КРМБ типу “Калібр”.

 

15.06.2022