106-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:42 Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові з Емманюелем Макроном поінформував французького колегу про становищі на фронті. "Обговорили подальшу оборонну підтримку України та роботу над безпековими гарантіями", – прокоментував голова держави у Twitter. "Окрема увага – шляху України до ЄС. Координуємо кроки", – додав Зеленський. Нагадаємо, нещодавно український президент гостро розкритикував Макрона за заяву про неможливість "принижувати" Росію.

 

23:09 Реальний ВВП у I кварталі 2022 року зменшився у порівнянні з попереднім кварталом на 19,3%, а в порівнянні з I кварталом 2021 року – на 15,1%, йдеться у повідомленні Державного комітету статистики України.

 

22:46 Росіяни знищили у Сіверськодонецьку Льодовий палац. Про це повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. "Знищили один із символів Сєвєродонецька. Льодовий палац згорів. 5000 сєвєродончан більше не відвідають концерт на кращій сцені міста. Рашисти закидали Льодовий снарядами. Лід, фігурне катання, хокей, волейбол, спортивна школа, концерти, випускні – майже 50 років історії спортивного та культурного розвитку нашого Сєвєродонецька", – прокоментував Гайдай.

 

 

22:12 Президента України Володимира Зеленського запросили для участі у саміті НАТО 28-30 червня у Мадриді, повідомив заступник генерального секретаря Альянсу Мірча Джоане у статті для італійського видання La Reppublica.

 

21:53 Російський олігарх Міхаїл Фрідман шукає способу одержати українське громадянство. Про це заявив голова Національної аґенції з питань запобігання корупції Олександр Новіков у інтерв’ю "Forbes Україна". "Наскільки мені відомо, Михайло Фрідман консультується з українською владою стосовно того, щоб отримати українське громадянство та перереєструвати основні активи до України". Такий сценарій можливий і для інших великих російських бізнесменів українського походження, наприклад, Віктора Вексельберг, який народився у Дрогобичі.

 

21:23 Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс обурена рішенням суддів окупаційної адміністрації Донецька засудили до страти двох британців, які воювали на боці України – Шона Піннера та Ейдена Асліна. Голова МЗС підкреслила, що чоловіки перебувають у полоні "маріонеток". "Вони є військовополоненими. Це фіктивний вирок, який абсолютно не має законності", – прокоментувала Трасс.

 

20:59 Російське видання "Медуза" пише, що Кремль планує об’єднання окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, а також ОРДЛО в окремий федеральний округ, підпорядкований РФ. Владімір Путін вважає, що досягне своїх планів "референдумом". 

 

20:20 Віцепрем'єр-міністерка з євроінтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що в ЄС є сім країн, котрі обговорюють ідеї альтернативних форматів інтеграції для України замість надання статусу кандидата на вступ. При тім три держави не дають "зеленого світла" для українців. "Висловлювали пропозиції щодо якогось іншого формату, пропонуючи екстракандидатство чи умовне кандидатство. Було дуже багато різних пропозицій, але, фактично, є три основні країни, які сьогодні не хочуть давати зелене світло для України", – розповіла Стефанішина під час візиту до Брюсселя. Віцепрем'єрка не назвала ці країни, додавши: "Якщо ви не хочете, щоб рішення було ухвалено 24 числа, то давайте я їх назву, і ми будемо сидіти та обговорювати", – цитує "Німецька хвиля". Віце-прем'єрка все ж висловила сподівання, що жоден із лідерів ЄС на саміті не зможе сказати Україні "Ні".

 

19:33 Президент України Володимир Зеленський підписав указ про запровадження персональних санкцій проти російських посадовців – президента Владіміра Путіна, речника Кремля Дмітрія Пєскова, прем'єр-міністра РФ Міхаїла Мішустіна, секретаря ради безпеки РФ Ніколая Патрушева, міністра оборони Сєрґєя Шойґу, міністра закордонних справ Сєрґєя Лаврова – загалом 35 російських посадовців. Санкційні обмеження, зокрема, передбачають заборону в'їзду на територію України, скасування віз та дозволів зазначеним особам, заборону польотів їхніх літаків у повітряному просторі України, позбавлення державних нагород України, скасування всіх виданих ліцензій та дозволів, блокування фінансових активів та заборону на транспортування майна.

 

19:19 Президента РФ Владіміра Путіна знову покусав історичний ґедзь – після відвідин виставки "Пьотр I. Народження імперії" Путін заявив, що загарбницькі війни Росії є поверненням своєї власності, а розшинення імперії є засадою існування Росії. "Здавалося б, [Пьотр] воював зі швецією, щось відривав... Нічого не виривав. Він повертав", – ствердив Путін. Російський президент сказав, що на долю теперішнього покоління у РФ "теж випало повертати і укріпляти". "Якщо ми будемо виходити з того, що от ці базові цінності складають основу нашого існування, ми, безумовно, були успішними у виконанні задач, котрі перед нами стоять", – сказав Путін. 

 

18:47 Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що росіяни досягнули часткового успіху у напрямках на поселення Комишуваха та Роти:

 

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь на ротаційній основі продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки білорусько-українського кордону в Брестській та Гомельській областях. Для недопущення викриття позицій та місць розміщення військової техніки місцевому населенню заборонено відвідування лісів.

Активізовано процес формування так званого “народного ополчення” республіки білорусь. У військових комісаріатах проводяться збори з місцевими жителями з метою роз’яснення необхідності створення зазначених підрозділів.

На Сіверському напрямку тривають обстріли зі стрілецької зброї та мінометів в прикордонних районах. Ворог веде повітряну розвідку з використанням безпілотних літальних апаратів.

На Харківському напрямку противник продовжує вогневий вплив на підрозділи наших військ з метою недопущення їх просування вглиб тимчасово захопленої території.

На Слов’янському напрямку ворог активних дій не проводив, намагається закріпитись на досягнутих рубежах. Основні зусилля противник зосереджує на поповненні запасів та перегрупуванні підрозділів. Здійснював артилерійські обстріли вздовж лінії зіткнення.

В районі населеного пункту Долина артилерійські підрозділи Сил оборони завдали вогневого ураження по скупченню особового складу та військової техніки ворога. Втрати противника уточнюються.

На Сєверодонецькому напрямку окупанти силами мотострілецьких підрозділів за підтримки артилерії вели штурмові дії в місті Сєвєродонецьк, успіху не мають, бойові дії тривають.

На північно-західній околиці населеного пункту Тошківка українські воїни успішно відбили ворожий штурм.

Ворог має частковий успіх у напрямках на населені пункти Комишуваха та Роти.

На Бахмутському напрямку окупанти завдали ракетного удару в районі міста Краматорськ. З метою визначення маршрутів висування та слабких місць в обороні наших військ противник здійснив розвідку в районі населеного пункту Нагірне. Наші воїни дали рішучу відсіч і змусили противника відійти.

Ворог вів повітряну розвідку БПЛА у районах Краматорська та Покровська.

На Лиманському напрямку противник активних наступальних дій не здійснював.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстановка змін не зазнала.

На Південнобузькому напрямку підрозділи ворога, під прикриттям вогню артилерії та реактивних систем залпового вогню, нарощують систему оборонних рубежів - обладнують позиції та встановлюють мінно-вибухові загородження.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельні угрупування противника продовжують виконувати завдання з ізоляції району бойових дій та блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

Підрозділи Сил оборони України продовжують завдавати суттєвих втрат військам противника, стійко тримають оборону на всіх напрямках. На певних ділянках ведуть наступальні дії.

 

18:23 Судді окупаційної адміністрації Донецька засудили до страти трьох іноземних добровольців, які воювали на боці України, – громадян Великої Британії Шона Піннера та Ейдена Асліна і марокканця Саадуна Брагіма. Про це повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна" з покликом на російські медії. Воїнів судили за буклетом, котрий називається "Кримінальний кодекс ДНР", і звинуватили у скоєнні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення так званого конституційного ладу в ОРДО, а також у найманстві.

 

17:51 Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що наразі немає остаточної відповіді на питання про те, чому Росії вдалося стрімко окупувати південні області України. Він визнав, що пошук винуватців може викликати суспільне збурення. “Питання доволі складне. У нас було засідання РНБО з цього приводу по прикордонних областях. Ішлося про Херсонську, Запорізьку, Миколаївську, Донецьку області… На сьогоднішній день остаточної відповіді немає. Але без цієї відповіді нам буде надалі дуже складно. Тому ми обов’язково отримаємо відповідь про те, чому так сталося та хто приймав ті чи інші рішення”, – розповів Данілов у коментарі “Радіо Свобода”. З його слів, першочергове завдання України – дати військову відповідь Росії. “Зараз війна, і зараз пріоритет – відповідати ворогу на війну. Звичайно, зараз можна перейти у цю частину (пошуку відповідей, – ред.), але потім почнуться звинувачення і політичні процеси. А питання політики зараз поставлене на певну паузу, тому що нам треба побороти ворога. І тут ми маємо бути єдині”, – додав секретар РНБО.

 

17:08 Компанія Starlink Ukraine ("Старлінк Юкрейн") отримала ліцензію оператора. "Щойно компанію внесли до Реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг за номером 1. Представництво компанії SpaceX уже незабаром розпочне активну роботу в Україні", – повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у telegram-каналі. Згідно з даними Єдиного державного реєстру фізичних та юридичних осіб-підприємців, ТОВ "Старлінк Юкрейн" зареєстровано 27 квітня 2022 року в Києві. Його керівником є Олена Каньдя. Засновником української компанії є "Старлінк Холдінгс Незерландс Б.В" (США), кінцевим бенефіціарним власником значиться Ілон Маск. Статутний капітал ТОВ "Старлінк Юкрейн" становить 50 грн, зазначає аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

16:45 Президія Європейського парламенту закликала глав країн – членів Євросоюзу ухвалити рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, котрий відбудеться у Брюсселі 23–24 червня. "Європейський Союз має бути надійним геополітичним партнером, який відповідає своїм принципам і цінностям, демонструючи солідарність з тими, хто відстоює ті самі ідеали", – йдеться у заяві, підписаній головами фракцій ЄП.

 

16:19 ЗСУ зупинили наступ росіян на Бахмутському напрямку, заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов. "Незважаючи на втрати, які ми їм завдаємо, збройні сили рф не припиняють вести виснажливі високоінтенсивні бойові дії на широкому фронті. Так, на Сіверському напрямку противник веде штурмові дії з метою встановлення повного контролю над населеним пунктом Сєвєродонецьк. Успіху на даний час не має. На Лиманському напрямку ворог здійснює підготовку до проведення наступу на Слов'янськ. На Бахмутському напрямку противник продовжує здійснювати обстріли із застосуванням ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню. Проводив наступальні штурмові дії, зазнав втрат та був змушений відвести свої підрозділи на відновлення", – сказав Громов, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

15:57 У тимчасово окупованому місті Кадіївка, що у Луганській області, вибухнула база “вагнерівців”, розташована на місцевому стадіоні. Про це повідомляє портал "Мілітарний", покликаючись на дописи із соцмереж та OSINT-аналітиків. 

 

 

 

15:11 Державне бюро розслідувань спільно зі Службою безпеки України розслідують кримінальне провадження за фактом державної зради міським головою Святогірська Володимиром Бандурою. "Мер роздає інтерв’ю російським пропагандистам, в яких публічно пропагує «русскій мір», дискредитує ЗСУ і державну владу України", – повідомили у ДБР. В інтернеті поширюють відео із міським головою Святогірська Володимиром Бандурою. Посадовець на камеру виправдовує злочини російських окупантів, говорить про "нацистів", які вбивають монахів, а також звинувачує ЗСУ в обстрілах громади та мародерствах. Президента Зеленського Бандура закликав "пощадити слов'ян" і перестати бути "підстилкою Заходу". При цім раніше очільник Святогірська публічно підтримував ЗСУ, вживав формулювання "російські окупанти", "російський агресор", закликав жителів евакуюватися тощо. Декотрі медії припускають, що, можливо, голову Святогірська взяли у полон.

 

15:00 В Офісі Президента України не сприймають переговори Сєрґєя Лаврова та Мевлюта Чавушоглу у Туреччині як домовленості за спиною України. "Президент України саме це питання допомоги Туреччини і участь Туреччини у розблокуванні портів, у постачанні українського зерна до європейських країн та інших країн обговорює безпосередньо з президентом Ердоганом. Тому тут нема ніякої зради, без України нічого не відбувається", – заявив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в етері національного телемаратону. З його слів, Україна донесла свою позицію і Туреччині, і ООН, і ЄС.

 

14:34 Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс різко відреагував на внесену до російської Ґосдуми пропозицію скасувати визнання незалежності Литви. "Лише держава, керована звірами, могла розпочати війну, подібну до тієї, яку розпочала Росія. Не дивуюся, що й у політиці поводяться не за людськими нормами. А реагувати ми маємо відповідним чином – бути готовими захищати себе і самі, і разом із нашими партнерами політичними, дипломатичними чи іншими засобами", – сказав Ландсбергіс, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

14:20 На окупованій частині Запорізької області відбулася ротація – прокоментував голова обласної військової адміністрації Олександр Старух чутки, що російські війська нібито відходять від Мелітополя на Херсонський напрямок. Він підтвердив, що ці війська дійсно відійшли з блокпостів і поїхали в Херсонському напрямку, проте їх замінили бойовики незаконного збройного угруповання «ДНР»: «Безпосередньо наразі по деяких громадах, з яких такий відхід відбувся наприкінці минулого тижня, зайшли нові. Тобто відбувається проста ротація, на місця Росгвардії зайшли представники так званого "ДНР", які зараз намагаються продовжити на новому витку терор місцевого населення».

 

13:55 Росіяни поширюють фейк про те, начебто Сполучені Штати Америки помилково надали Україні дві тактичні ядерні ракети. Про це інформує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. У російському сегменті соцмереж кажуть, що це сталося нібито через помилку "Метью Ковальчука", працівника складу американської авіабази, і тепер нездару нібито покарає Пентагон. Насправді ж, як виявилося, першоджерелом "новини" було російське сатиричне видання panorama.pub (на кшталт нашого UAReview), котре саме зізнається, що публікує "гротескну пародію на реальність".

 

13:49 Росія випустила по Україні близько 2600 різних ракет від початку повномасштабного вторгнення, повідомив Президент Володимир Зеленський. Він назвав повномасштабне вторгнення Росії в Україну «COVID-22» і закликав світ надавати «вакцину» проти цього – зброю і санкції в потрібних обсягах: «Зброя й санкції – це так само вакцина. Вакцина проти COVID-22, який принесла Росія. Ненависть – це вірус, і він ще смертоносніший, ніж COVID-19. Він поширюється завдяки пропаганді. Завдяки безкарності вбивць… Коли ненависть постукає у ваш дім, чи будете ви готові? Хіба якась маска на обличчі зможе захистити вас від російського COVID-22? І чому вакцину проти нього – зброю та санкції – так складно отримати в достатньому обсязі?»

 

 

13:10 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Бої в районі Сіверськодонецька тривають, але за останні 48 годин східна група військ Росії активізувалма також свої зусилля для просування на південь від Ізюма.

Просування Росії на Ізюмському напрямку зупинилося з квітня після того, як українські сили добре використали місцевість, щоб зупинити ворога. Росія, мабуть, намагалася відновити сили східної групи після того, як вони зазнали дуже великих втрат під час невдалого наступу на Київ, але російські підрозділи, виглядає, залишаються недоукомплектованими.

Росія, мабуть, прагне відновити темпи в цьому напрямку, щоб чинити подальший тиск на Сіверськодонецьк і отримати можливість просуватися вглиб Донецької області.

 

12:33 Під Москвою палає "Загорский оптико-механический завод​" холдингу "Швабе", одного з флагманів російського військово-промислового комплексу (виробництво прицілів, тепловізорів, лазерних далекомірів тощо). Повідомляють, що пожежа площею 500 м² вирує на даху виробничого цеху, до її гасіння залучено 58 осіб та 17 одиниць техніки.

 

11:50 Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що до виконання бойових завдань на фронті готові польські САУ «Краб». Після гармат М777 та FH70, САУ «Ceasar» та М109А3 – це 5-й вид артилерії 155-мм калібру, який вдалося залучити Україні.

"Ми, – пише міністр, – чітко усвідомлювали вже на початку березня, що під час інтенсивної війни з росією наші ресурси виснажуються, і в існуючих запасах є незіставними з противником. Спиратися виключно на радянську зброю – це був би заздалегідь програшний шлях.

Тому, звертаючись за допомогою до партнерів, ми ініціювали постачання артилерії 155-мм калібру та інших важких озброєнь.

Станом на зараз Міністерством оборони забезпечено постачання до Збройних Сил України понад 150 артилерійських платформ 155-мм калібру. Запаси снарядів цього калібру вже на 10% переважають запаси снарядів великих калібрів радянського типу, які були станом на 24 лютого 2022 року. При цьому ефективність цих снарядів вища, ніж радянських зразків, тому менший розхід.

До Збройних Сил України поставлено також понад півсотні гармат інших значних калібрів та снарядів до них, які складають понад 75% обсягу, що був на початку повномасштабного російського вторгнення. 

Десятки одиниць РСЗВ радянського зразка та десятки тисяч снарядів, сотні мінометів і сотні тисяч пострілів до них укріпили нашу оборону за цей період.

За постачанням до ЗСУ танків та іншої бронетехніки радянського зразка, що сумарно вже рахується на сотні, Міноборони України конкурує за лідерство з російською армією.

Від партнерів ми отримали близько 250 бронемашин західних зразків (М113 ТМ, М113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky, Wolfhound тощо) і продовжуємо цю роботу.

Я вже можу не згадувати ПЗРК (Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun, Grom тощо), ПТРК (NLAW, Javelin, Milan тощо) і гранатомети (Panzerfaust, Carl Gustaf, АТ4, RGW-90 HH / MATADOR та ін.) – їх тисячі, це загальновідомо.

Крім цього, Міноборони через різні механізми передало сотні безпілотників, у тому числі – кілька десятків ударних. Ми очікуємо у найближчих пакетах допомоги серйозні БПЛА.

Берегову оборону посилено надзвичайно ефективними комплексами Harpoon, які в поєднанні з нашими «Нептунами» вже змушують ворожий флот триматися на відстані, щоб не повторити долю флагмана чф рф – крейсера «Москва»…

Я провів багато дискусій з іноземними колегами, щоб запустити завчасну підготовку команд для різних типів зброї, по яких ще немає політичних рішень. Навчання за деякими позиціями почалося ще у березні. Зараз підготовку проходять чи розпочнуть найближчим часом понад 1,5 тисячі наших військових.

Тому наші наступні цілі:

● отримати значну кількість РСЗВ зразка НАТО та боєприпасів до них;

● забезпечити повне заміщення деяких існуючих калібрів радянського зразка (гармати зношені, снаряди не виробляються або їх дуже мало) на платформи, які поширені в країнах НАТО і забезпечені боєприпасами;

● домовитись з партнерами про перехід до постачання не у вигляді окремих платформ, а у вигляді цілісних підрозділів, що відразу готові до виконання бойових завдань (organic unit). Це значно підвищить ефективність на полі бою;

● залучити сотні одиниць важкої бронетехніки, без якої неможливий ефективний контрнаступ. Слід враховувати, що радянська техніка переважно є застарілою і потребує приведення до бойового стану. А від партнерів ми поки отримуємо достатньо легку броню, не завжди зі зброєю.

● отримати бойові літаки та засоби ППО/ПРО для захисту нашого неба".

 

11:22 Збройні Сили України розбили російську групу, котра намагалася вдарити у фланг українським підрозділам на одному з напрямків на Донеччині. “Розвідники вчасно виявили просування ворожих танків і передали координати артилеристам, які оперативно “накрили” ворожу бронегрупу. Бій був недовгий, але результативний – українські воїни знищили два танки та МТ-ЛБ російських окупантів. Решта танкових екіпажів в паніці відступили та відмовились від подальших дій”, – йдеться в повідомленні Десантно-штурмових військ.

 

 

10:19 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 31 700 (+140) осіб,

танків – 1398 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 3438 (+9) од.,

артилерійських систем – 711 (+8) од.,

РСЗВ – 213 (+0) од.,

засобів ППО – 96 (+0) од.,

літаків – 212 (+0) од.,

гелікоптерів – 178 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 562 (+3) од.,

автомобільної техніки – 2421 (+15) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 53 (+0) од.,

крилатих ракет – 125 (+0) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

42,4% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

25,0% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

40,4% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

12,5% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

15,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

18,5% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

10:03 Голова Миколаївської обласної військово-цивільної адміністрації не виключив нападу Росії на Миколаїв та Запоріжжя. "Найближчими місяцями, я думаю, у них є деякі можливості для наступу на Запоріжжя та Миколаїв", – сказав Кім у коментарі Reuters. Він зазначив: хоч зараз усе і рухається дуже повільно, "ситуація може розвиватися дуже швидко".

 

09:25 ЗСУ знищили три польові склади боєприпасів росіян у Херсонській області. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь". 

 

08:48 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках противник активних дій не проводив. Обстановка суттєвих змін не зазнала.

В рамках перевірки бойової готовності підрозділів збройних сил республіки білорусь відпрацьовуються завдання боротьби з диверсійно-розвідувальними групами умовного противника.

На Сіверському напрямку ворог продовжує забезпечувати посилену охорону ділянки українсько-російського кордону та обстрілювати з мінометів цивільну інфраструктуру в прикордонних районах Чернігівської і Сумської областей.

На Харківському напрямку ворог, з метою підвищення стійкості оборони, проводить інженерно-фортифікаційне обладнання позицій та мінування підступів. Для сковування дій сил оборони України веде інтенсивні артилерійські обстріли наших підрозділів. Крім того, противник обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Старий Салтів, Руські та Черкаські Тишки, Коробочкіне, Асіївка, Чепіль та Уди.

На Слов’янському напрямку зусилля противника зосереджені на підготовці до продовження наступу в напрямку населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове. Ворог здійснив обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Дібрівне, Комишуваха та Курулька.

Використовуючи результати вогневого ураження, окупанти проводили наступальні та штурмові дії поблизу Богородичного та Довгенького, бойові дії тривають.

На Донецькому напрямку ворог, окрім застосування артилерії вздовж лінії зіткнення, завдав ракетного удару в районі міста Краматорськ.

На Лиманському напрямку активних дій противник не вів. Обстріляв Тетянівку, Пришиб та Серебрянку.

На Сєверодонецькому напрямку ворог здійснював вогневий вплив на підрозділи наших військ із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Привілля, Устинівка, Гірське та Катеринівка. По Тошківці окупанти завдали авіаудару та невдало провели штурм. У напрямку населеного пункту Катеринівка українські воїни також завдали противнику втрат. Ворог відійшов.

Противник продовжує безуспішні пошуки слабких місць в обороні міста Сєверодонецьк.

На Бахмутському напрямку ворог обстрілював позиції наших підрозділів із ствольної та реактивної артилерії поблизу Комишувахи, Миколаївки, Берестового, Білогорівки, Семигір’я та Майорського. Завдав ракетно-авіаційних ударів по районах населених пунктів Верхньокам’янка, Золоте, Берестове, Слов’янськ та Нью-Йорк.

Використовуючи результати вогневого впливу, противник веде штурмові дії в районі населених пунктів Роти, Миколаївка та Комишуваха.

У попередніх боях на зазначеному напрямку українські захисники завдали окупантам значних втрат, і ворог змушений був вивести для відновлення боєздатності підрозділи першої та сотої окремих мотострілецьких бригад 1-го армійського корпусу.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках активних бойових дій противник не вів. З метою сковування дій наших підрозділів здійснював обстріли із артилерії та мінометів по лінії зіткнення.

На Південнобузькому напрямку ворог застосував артилерію різних калібрів у районах населених пунктів Любимівка, Добрянка, Біла Криниця, Широке, Березнегувате, Благодатне, Любомирівка і Таврійське.

З метою покращення тактичного положення ворог готується до форсування водних перешкод. Вів повітряну розвідку БпЛА. Планує посилити мотострілецькі підрозділи танковими ротами на Т-62. Додатково розгорнув підрозділи ствольної та реактивної артилерії, а також ТРК “Точка-У”.

За минулу добу захисниками та захисницями України на Донецькому та Луганському напрямках відбито сім атак ворога, знищено три танки, дві бойові броньовані машини та чотири одиниці автомобільної техніки противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили шість безпілотних літальних апаратів типу “Орлан-10”.

За наявною інформацією, у бойових діях на території України особовий склад 15-ї окремої мотострілецької бригади 2-ї загальновійськової армії Центрального військового округу зазнав суттєвих втрат. Орієнтовно 800 загиблими та близько 400 пораненими. Всього участь у бойових діях на території України брали приблизно 1800 військовослужбовців з числа бригади.

 

01:08 Президент України Володимир Зеленський назвав Сіверськодонецьк "епіцентром протистояння на Донбасі". "Захищаємо наші позиції, завдаємо ворогу відчутних втрат. Це дуже жорстока битва, дуже важка. Мабуть, одна з найважчих протягом всієї цієї війни. Я вдячний кожному й кожній, хто обороняється на цьому напрямку. Багато в чому саме там зараз вирішується доля нашого Донбасу", – сказав Зеленський у своєму зверненні.

 

09.06.2022