«Аль-Каїда» знов атакує?

Наприкінці минулого тижня у світових новинах з’явилася досить несподівана інформація про те, що США закривають практично всі свої дипломатичні представництва в мусульманських країнах. Більшість з них залишаються закритими й понині. Причина повідомлялася доволі туманна: мовляв існує загроза терористичного нападу.

Згодом у американській пресі було трішки розвіяно туман навколо цього заходу. З’ясувалося, що таке рішення Державного департаменту США було ухвалено після того, як спецслужби перехопили повідомлення, якими обмінювалися один з лідерів «Аль-Каїди» Айман Завахірі й керівник єменського відгалуження терористичної мережі Нассер Вухайші. Завахірі закликав свого візаві до активних масштабних дій найближчим часом. Точного часу й об’єкту повідомлено не було, не було навіть відомо, чи мова йде про Ємен чи про якусь іншу країну.

Мало б це слугувати серйозною підставою для того, щоб американський уряд згорнув діяльність своїх дипломатичних представництв на Близькому Сході й Північній Афрці, мобілізував спецназ у Ємені, закликав своїх громадян полишити мусульманські країни? Може й ні, а може й так.

Багато хто на Заході, зрештою й у самих Сполучених Штатах сприймає цю тривогу перед ймовірними нападами як маніпулятивний захід.  Щось на зразок того, як діяв придуманий президент у фільмі Wag The Dog, намагаючись уявною війною відвернути суспільство від скандалу, пов’язаного з власними непристойними діями. Тепер же скептики міркують приблизно так: після викриттів екс-співробітника ЦРУ Едварда Сноудена американським спецслужбам  треба довести, що вони відслідковують приватну комунікацію в мережі не просто так, а для того, щоб відвернути загрозу безпеці громадян США (та ще й західних союзників). От, мовляв, для цього й придумано весь цей фальшивий алярм, хоча насправді, жодної небезпеки й не існує.

Такі думки можна було б ще плекати до подій ранку середи, коли влада Ємену вивела на вулиці міст ледь чи не всю армію з бронетехнікою. Ці безпрецедентні заходи спрямовані на те, щоб запобігти широкомасштабній атаці «Аль-Каїди» на нафтогони, порти й урядові будівлі. Чи може хтось вважає, що й влада Ємену грає на підтанцьовці в Білого Дому?

Тут варто пригадати, що в суботу, 11 серпня терористична мережа «Аль-Каїда» святкуватиме ювілей свого створення – 25 років. І це теж могло стати підставою для хвилювань американців та їхніх союзників. Адже «Аль-Каїда» полюбляє використовувати різні свята й круглі дати для того, щоб нагадати про себе черговим терактом. А на свій ювілей, то й Аллах велів, тим більше, що Рамадан закінчується.

Але ж ще зовсім недавно президент США Барак Обама запевняв своїх співвітчизників, що «Аль-Каїду» фактично паралізовано, Бен Ладена знищено, бойові групи ліквідовано. Тобто терористична мережа фактично перестала існувати. А тут виявляється, що «Аль-Каїда» повернулася, а разом з нею і страх перед тероризмом.

 

Експерти з питань безпеки зазначають, що відродженню терористичної мережі сприяло два аспекти. По-перше, зброя, привезене в 2011 році до Лівії для підтримки повстанців у боротьбі з Муамаром Каддафі, потрапила в Малі. А саме там згодом і виник новий центр ісламського тероризму. По-друге, громадянська війна в Сирії притягнула в цю країну ісламістів з усього світу – так виник другий живильний осередок для відновлення діяльності послідовників Бен Ладена. І «Аль-Каїда» тепер з новою силою робить ставку на регіональне співробітництво в країнах Магрибу.

Але навіть, якщо припустити, що американська адміністрація підняла надмірну паніку через не надто конкретні наміри, висловлені в розмові між терористами, то краще все ж всі ці масштабні заходи безпеки провести. Й навряд чи це можна назвати «дмуханням на холодне». Згадати хоча б теракт 11 вересня 2001 чи цьогорічні Бостонські вибухи. Щодо ймовірної підготовки цих терактів спецслужби США мали попередню інформацію, але не надали їй достатнього значення. Чим це закінчилося – відомо.

07.08.2013