94-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:11 Митрополит Київський і всієї України Епіфаній розкритикував підсумки собору УПЦ МП. "Незалежність і самостійність в управлінні церквою була оголошена ще у 1990 році, тож нічого принципово нового на вчорашньому соборі не було проголошено", – сказав предстоятель, згідно з повідомленням УНІАН. "Мета собору – зберегти статус-кво і змінити статус до себе українського суспільства без розриву відносин з РПЦ, з очільником Московського патріархату Гундяєвим. Але сьогодні ми чули коментарі, наприклад головного дипломата РПЦ Іларіона Алфєєва, який сказав, що єдність між РПЦ зберігається, і буде зміцнюватись. На жаль, ми побачили із рішень цього собору, що вони надалі зберігають єдність із "вбивцею" патріархом Кирилом, який благословляє вбивати українців. При цьому, вони не відновили стосунків із Вселенським патріархом, а натомість підтвердили свої попередні рішення", – розчарувався Епіфаній. Глава ПЦУ закликав вірних УПЦ МП "до більш рішучих дій".

 

22:25 Радник ОП Михайло Подоляк закликав не зважати на заяви російських посадовців, котрі стверджують, що Україна заблокувала переговори із Москвою. Подоляк закликав росіян не впадати у лицемірство. "До тих пір переговори веде окрема «делегація» на лінії фронту", – додав він.

 

21:49 Росіяни досі тримають під контролем готель "Мир" у Сіверськодонецьку, та їм не вдалося просунутися далі в місто. Про це заявив голова Луганської військово-цивільної аміністрації Сергій Гайдай. "Обстріли  не вщухають, Найгарячіше – в Сєвєродонецьку. Місто під українським прапором. Орки досі контролюють територію готелю «Мир», далі не просунулися, мають значні втрати. Тривають бої в селах на підступах", – прокоментував Гайдай.

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без суттєвих змін. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь на ротаційній основі продовжують виконувати завдання з охорони білорусько-українського кордону, угруповання посилено підрозділами бригад внутрішніх військ міністерства внутрішніх справ республіки. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів по об’єктах на території України.

З метою забезпечення посиленого адміністративно-поліцейського та контррозвідувального режимів в республіці білорусь до 31 серпня 2022 року вводяться тимчасові обмеження на в’їзд та перебування у прикордонних з Україною Брагінському, Лоївському та Хойницькому районах Гомельської області.

На Сіверському напрямку для недопущення перекидання наших військ на інші загрозливі напрямки противник утримує війська на ділянці російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях. Ворог здійснює ротацію частини підрозділів та удосконалює інженерне обладнання районів зосередження.

Ворог чотири рази обстрілював з мінометів позиції підрозділів прикордонної служби в районах населених пунктів Середина Буда, Старі Вирки та Зноб-Трубічевська. Крім того, літак оперативно-тактичної авіації з повітряного простору Курської області завдав ракетного удару по цивільному промисловому об’єкту на території Сумської області.

З метою уточнення положення наших військ противник вів повітряну розвідку за допомогою БпЛА у Чернігівській та Сумській областях.

На Харківському напрямку ворожі підрозділи зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих позицій та недопущенні подальшого просування наших військ, триває інженерне обладнання позицій у районі західніше населеного пункту Козача Лопань.

На Слов’янському напрямку угруповання військ противника вживає заходів для поновлення наступу на окремих напрямках. Ворог продовжує перекидання залізницею озброєння, військової техніки та інших матеріальних засобів з території російської федерації в район Куп’янська Харківської області.

Після проведення дорозвідки безпілотними авіаційними комплексами обстріляв з артилерії позиції наших військ у районах населених пунктів Нова Дмитровка, Велика Комишуваха, Довгеньке, Діброва та завдав авіаційного удару вертольотами у районі населеного пункту Довгеньке.

За підтримки артилерії ворог намагався розвинути наступальні дії в районі населеного пункту Пасіка, успіху не мав, відійшов.

На Донецькому напрямку агресор веде активні бойові дії на Лиманському, Сєверодонецькому, Бахмутському, Курахівському та Авдіївському напрямках. Основна мета – оточення наших військ у районах міст Лисичанськ і Сєверодонецьк та вихід на адміністративний кордон Луганської області.

На Лиманському напрямку ворожі підрозділи закріплюються на захоплених рубежах у населеному пункті Лиман. Літаки штурмової авіації завдали три авіаційних удари у районі населеного пункту Діброва.

На Сєверодонецькому напрямку ворог, за підтримки артилерії, вів наступ у напрямку Борівського, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції. Проводить розвідку району з метою виявлення та подавлення елементів системи вогню підрозділів Сил оборони України.

На Бахмутському напрямку загарбники безуспішно намагаються покращити тактичне положення в районах населених пунктів Комишуваха і Новолуганське. Тривають бойові дії.

На Авдіївському напрямку противник завдавав інтенсивних артилерійських ударів уздовж всієї лінії зіткнення, бойові дії тривають. Літаки штурмової авіації завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Авдіївка, Веселе та Кам’янка.

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог вів контрбатарейну боротьбу і здійснював вогневе ураження наших військ.

На Південнобузькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебуває два носії крилатих ракет морського базування типу “Калібр”.

Внаслідок наступальних дій підрозділів Сил оборони ворог зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах поблизу Андріївки, Лозового та Білогірки Херсонської області. Бойові дії тривають. Російські окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Прибузьке, Посад-Покровське, Благодатне, Осокорівка, Нововоронцовка, Новоолександрівка та інших. Силами зенітних ракетних систем С-300 противник продовжує нарощувати систему протиповітряної оборони.

 

17:46 Президент України Володимир Зеленський заявив, що хоче сісти за стіл переговорів особисто з російським президентом Владіміром Путіним. "Питання не в тому, що я хочу з ним домовлятися. Питання в тому, що там немає з ким домовлятися. Він вибудував таку державу, в якій ніхто нічого не вирішує. Тому не важливо, що каже їхній міністр закордонних справ. Неважливо, чи відправляє він делегацію поговорити з нами. Всі ці люди – вони ніхто, на жаль", – заявив Зеленський в інтерв’ю нідерландському виданню Nos.

 

17:18 Президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц відбули телефонну розмову із президентом Росії Владіміром Путіним. Як повідомив німецький уряд, переговори тривали 80 хвилин. Шольц і Макрон закликали Путіна припинити бойові дії, відвести війська і вступити у предметний діалог із Президентом України Володимиром Зеленським. Лідери Німеччини і Франції закликали до належного поводження із військовополоненими і наголосили на потребі доступу до них Міжнародного комітету Червоного Хреста. Під час розмови також ішлося про продовольчу кризу. Путін переклав відповідальність за морську блокаду на українців, які нібито самі блокують свої порти мінами. "Президент Путін запевнив, що зняття мінного поясу, закладеного для захисту українських портів, аби уможливити експорт українського зерна кораблями, не використовуватиметься Росією для наступальних дій", – повідомили в офісі Шольца. Натомість пресова служба Кремля повідомляє: Путін заявив лідерам Німеччини і Франції, що Москва охоча до переговорів, але консультації зриваються через позицію України. Зі слів президента РФ, постачання озброєнь Україні загрожує ескалацією.

 

16:32 Міністерство оборони оприлюднило відео обстрілу російських позицій на одному з хуторів Гуляйпільщини силами 45-ої окремої артилерійської бригади ЗСУ, аеророзвідки і "Азову". "Злагоджено завдали нищівного удару по «лігву» російських загарбників. Ліквідували велику кількість техніки і живої сили рашистів", – прокоментували у Міноборони.

 

15:48 Міністр оборони Олексій Резніков наголосив, що гаряча фаза війни в Україні ще триває. "Розслаблятися, вступати у партію тих, хто завершив війну, ще зарано. Війна триває, і зараз складні бої на Донбасі, на Харківщині та на півдні України", – заявив міністр під час виставки знищеної російської техніки у центрі Києва. Резніков наголосив, що "кампанія з перемоги над орками" ще не завершена. Він додав, що виставка показує всьому світу, що так звану другу армію світу можна й потрібно перемагати. "Їх треба нищити. І виставка якраз є свідчення цього", – сказав голова Міноборони, згідно з повідомленням УНІАН.

 

15:23 Слов'янська ТЕС зупинила свою роботу через обстріли росіян. Як повідомили у Донбасенерго, таке рішення прийняли "з метою збереження життя та здоров'я персоналу станції, а також у зв'язку з необхідністю евакуації працівників та членів їхніх сімей". Сама станція розташована в містечку Миколаївка; там активізувалися обстріли. 

 

14:59 Петра Порошенка вдруге не пропустили через кордон для участі в Парламентській асамблеї НАТО. Про це повідомила народна депутатка від "ЄС" Вікторія Сюмар. Підставою відмови стало те, начебто Порошенко "надав не всі документи". Вранці його не випустили із України з іншої причини – через те, що техніка прикордонників не могла зчитати QR-код із документами про відрядження.

 

14:15 Прокуратура повідомила про засудження до 15 років ув'язнення чоловіка, котрий розкривав інформацію про військові об'єкти у Харкові. "Прокурори у суді довели, що громадянин виправдовував військову агресію РФ проти України. Надавав інформацію про розташування військових об’єктів ЗСУ у Харкові, внаслідок чого вони були обстріляні артснарядами. Чоловік намагався продовжити підривну діяльність проти України в Ужгороді, але був затриманий правоохоронцями", – повідомили у прокуратурі.

 

13:56 Перший заступник голови синодального відділу РПЦ із взаємин зі суспільством та ЗМІ Алєксандр Щипков заявив, що рішення собору УПЦ МП про унезалежнення "веде цю церкву до розколу", а процес відокремлення від РПЦ "ініційовано Держдепартаментом США".

 

13:20 Посол Росії у США Анатолій Антонов заявив, що постачання Збройним Силам України ракетних систем залпового вогню "суттєво підвищує ризики ескалації конфлікту" і загрожує "непередбачуваними наслідками для глобальної безпеки".

 

12:44 Військово-Морські сили України відкинули умови Росії для цивільного судноплавства в Чорному морі, а "псевдо-гуманітарні маршрути" назвали фейковими. "Ми не будемо виконувати вигаданих правил країни-агресора, підлого вбивці та мародера. Україна є незалежною, демократичною і правовою державою, яка дотримується норм міжнародного права, у тому числі міжнародного морського права", – наголосив командувач ВМС Олексій Неїжпапа. Військово-Морські сили наголошують, що Росія не може бути ґарантом безпеки, адже з перших днів повномасштабного вторгнення здійснювала обстріли іноземних цивільних суден. Для України дійсно безпечними маршрутами можуть бути лише ті, котрі узгоджені міжнародними договорами, а ґарантами виступають цивілізовані країни. "Ми не граємо за підступними правилами ворога, який щодня намагається знищити нас", – додав Неїжпапа.

 

12:13 Радник із Офісу Президента Олексій Арестович заявив, що повітряний бій, під час котрого український МіГ-29 збив новий російський літак Су-35, відбувся у районі Давидового Броду під час спроби контратаки ЗСУ. "Розвивали контрнаступ, який повинен розрізати угруповання [росіян на правому березі Дніпра на Херсонщині]... Ця контратака добре була забезпечена авіацією, цілком можливо, історія дуже перспективна... Непогані шанси вийти на Нову Каховку", – сказав Арестович у інтерв'ю Марку Фейґіну. Він зазначив, що росіяни "дуже сильно злякалися, тому що це один з вузлів комунікації, була спроба відрізати угруповання". 

 

11:53 У Православній церкві України скептичні з приводу рішень собору УПЦ МП. Заступник голови управління із зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ, архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) прокоментував підсумки зборів приказкою: "З великої хмари – малий дощ". Архієрей звернув увагу на те, що собор "ні слова не сказав про автокефалію – навіть про теоретичне бажання її досягнення". "Зачистка статуту – це те саме, що відсутність слів «московський патріархат» в офіційній назві: спроба приховати те, що «УПЦ» залишається в юрисдикції московського патріархату", – прокоментував Євстратій.

 

11:28 Міністр оборони Олексій Резніков офіційно підтвердив, що Україна отримає від своїх партнерів ракетні системи берегової охорони Harpoon. "Хочу повідомити, що берегова оборона нашої держави не просто буде посилена ракетами Harpoon – їх застосовуватимуть підготовлені українські команди. Впевнений, що бойове братерство «Гарпунів» та наших «Нептунів» допоможе звільнити та знову зробити наше Чорне море безпечним, у тому числі – надійно захистити нашу Одесу", – поінформував Резніков у Facebook. Голова Міноборони додав, що "Гарпуни" Україні нададуть датські партнери за участю британських друзів.

 

11:16 У п'ятницю в небі над Херсонщиною відбулися великі бої з використанням авіації. Як повідомило командування Повітряних сил ЗСУ, близько 14:00 наш винищувач МіГ-29 збив сучасний російський винищувач Су-35 зі складу 23-го винищувального авіаполку східного воєнного округу РФ. Наш МіГ прикривав групу літаків ударної авіації, штурмовиків Су-25, котра завдавала ударів по ворожих військах на Херсонщині. У результаті цього авіанальоту знищено ротно-тактичну групу окупантів із технікою та живою силою. На перехоплення українських штурмовиків з аеродрому Бельбек вилетів російський винищувач Су-35 – власне його і збив український пілот. Натомість українські позиції були атаковані гелікоптерами Мі-8, повідомило оперативне командування "Південь", – зафіксовано п'ять ударів. "Намагаючись ще раз атакувати наші позиції трьома гелікоптерами, ворог отримав гідну відсіч", – прокоментували в ОК "Південь".

 

10:59 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 30 000 (+250) осіб,

танків – 1330 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 3258 (+12) од.,

артилерійських систем – 628 (+5) од.,

РСЗВ – 20(+2) од.,

засобів ППО – 93 (+0) од.,

літаків – 207 (+1) од.,

гелікоптерів – 174 (+4) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 503 (+1) од.,

автомобільної техніки – 2226 (+0) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 48 (+0) од.,

крилатих ракет – 116 (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Авдіївському та Криворізькому напрямках.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

40,3% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

23,7% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

37,1% автомобільної техніки (з них 0,5% за минулий тиждень),

11,0% артилерійських систем (з них 0,5% за минулий тиждень),

15,0% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

18,1% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

10:27 Адміністрація Джо Байдена прийняла рішення надіслати в Україну новітні ракетні системи великої дальності, зокрема HIMARS. Про це повідомляє журналістка американського каналу CNN Наташа Бертранд, покликаючись одразу на кількох посадовців у Вашінґтоні. З її слів, публічне оголошення з цього приводу оприлюднять наступного тижня. Напередодні речник Пентагону заявляв, що США працюють над тим, аби допомогти Україні отримати далекобійне озброєння. “Головна потреба, на якій продовжують наголошувати українці, – це вогонь з великої відстані. І тому ми працюємо над цим і допомагаємо їм отримати системи, які допомагають їм вести вогонь на великі відстані”, – заявив Джон Кірбі.

 

09:32 Щоденний рапорт Міністерства оборони Великої Британії:

– До вчорашнього дня російські війська, ймовірно, захопили більшу частину міста Лиман – мабуть, у рамках попередньої операції для наступного етапу російського наступу на Донбас. Лиман є стратегічно важливим, оскільки є великим залізничним вузлом і забезпечує доступ до важливих залізничних та автомобільних мостів через Сіверський Донець.

– Передбачається, що пріоритетом найближчих днів російських підрозділів у цьому районі стане форсування річки. Наразі основні зусилля Росії залишаються, очевидно, на 40 км на схід, на оточення Сіверськодонецька, але плацдарм біля Лимана дасть Росії перевагу в потенційній наступній фазі наступу на Донбас, коли вона, ймовірно, намагатиметься просунутися на ключові утримувані українцями міста на Донеччині – Слов'янськ і Краматорськ.

– 26 травня 2022 року глава самопроголошеної ДНР Денис Пушилін заявив державним ЗМІ Росії, що референдум буде проведено, коли Росія захопить всю Донецьку та Луганську області України. Якби Росії все-таки вдалося захопити ці території, Кремль, мабуть, подав би це російському народу як суттєве політичне досягнення, виправдовуючи вторгнення.

– Проте ЗСУ продовжують вести добре організовану оборону сектору та наносити російській стороні високий рівень втрат.

 

09:17 Державна прикордонна служба України відмовила Петрові Порошенкові у виїзді з України до Вільнюса для участі в Парламентській асамблеї НАТО. Інцидент трапився на пункті перетину кордону в Раві-Руській, повідомила народна депутатка Ірина Геращенко. Вона підкреслила, що Порошенко входить до офіційної парламентської делегації в ПА НАТО, а його відрядження підписав Голова ВР Руслан Стефанчук.

 

08:51 Інформація від Генштабу ЗСУ на нинішній ранок:

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони білорусько-українського кордону. Зазначене угруповання посилено маневровими групами радіоелектронної боротьби, що діють вздовж державного кордону України. Продовжується підготовка офіцерів запасу для потреб комплектування підрозділів військово-повітряних сил та військ протиповітряної оборони у навчальних закладах республіки білорусь.

В район населеного пункту Лунінець Брестської області переміщено дивізіон ОТРК “Іскандер-М”. Зберігається загроза завдання ударів по об’єктах інфраструктури та підрозділах Сил оборони з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник проводить заходи щодо посилення прикриття ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях. Суттєвих змін в діяльності підрозділів противника не відзначено.

На Слобожанському напрямку ворог обстрілює підрозділи наших військ для недопущення їх подальшого просування в напрямку Державного кордону України на північ та північний схід від міста Харкова. Вживає заходів щодо логістичного забезпечення та поповнення втрат.

На Харківському напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Тернова, Прудянка, Руські Тишки, Кутузівка, Варварівка, Петрівка, Михайлівка, Коробочкіно та інших. Проводив дистанційне мінування місцевості на вірогідних напрямках дій Сил оборони.

На Слов’янському напрямку ворог активних бойових дій не проводив, вів посилену розвідку. Основні зусилля зосередив на утриманні зайнятих позицій, поповненні втрат і запасів, а також створенні умов для відновлення наступу.

Здійснював артилерійські обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Студенок, Святогірськ, Богородичне, Карнаухівка і Вірнопілля. Силами армійської авіації продовжив завдавати авіаударів в районі населеного пункту Довгеньке.

За підтримки артилерії намагався розвинути наступальні дії в районі населеного пункту Пасіка, успіху не мав, відійшов.

На Донецькому напрямку противник проводить активні наступальні дії. Продовжує вогневе ураження наших підрозділів вздовж лінії зіткнення, завдає ракетних ударів. Збільшив інтенсивність дій оперативно-тактичної та армійської авіації.

На Лиманському напрямку ворог продовжував обстріли із мінометів і реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Озерне та Діброва. Поблизу останнього завдав авіаційних ударів. Намагається закріпитись в районі населеного пункту Лиман.

На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, вів штурмові дії у районах населених пунктів Сєвєродонецьк, Осколонівка, Тошківка, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов на раніше зайняті позиції.

Намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку, вийти в тил наших військ та порушити шляхи логістичного забезпечення. За підтримки вогню мінометів та артилерії проводив наступальні та штурмові дії в районах населених пунктів Нагірне, Василівка, Комишуваха та Відродження успіху не мав, відійшов.

На Авдіївському напрямку ворог задіяв артилерію по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Новобахмутівка, Новоселівка Друга, Веселе, Авдіївка, Піски та Красногорівка. Завдав авіаударів по цивільній інфраструктурі в районах Яковлівки, Авдіївки, Веселого і Кам’янки.

На Курахівському напрямку активних наступальних дій не проводив, розгорнув на вогневих позиціях реактивну та ствольну артилерію, обстрілював позиції Сил оборони та цивільну інфраструктуру поблизу Мар’їнки, Мисливського і Павлівки.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстріляв цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Времівка, Полтавка, Червоне, Гуляйполе, Оріхів, Кам’янське та інших. Ворожа армійська авіація діяла поблизу Ольгівського.

Внаслідок дій Сил оборони України ворог зазнав значних втрат та відступив в районах населених пунктів Новопіль та Новодарівка.

На Південнобузькому напрямку окупанти зосереджують основні зусилля на утриманні зайнятих рубежів та фортифікаційному обладнанні позицій третього рубежу оборони. Внаслідок наступальних дій підрозділів наших військ ворог зазнав втрат та зайняв оборону на невигідних рубежах.

Бойові дії тривають. Загарбники обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Осокорівка, Нововоронцовка, Благодатне, Зоря і Таврійське. Продовжує нарощувати систему протиповітряної оборони на Криворізькому напрямку. Для поповнення втрат забезпечує угруповання знятими зі зберігання застарілими танками Т-62.

На території рф тривають заходи прихованої мобілізації. Противник продовжує знімати зі зберігання застаріле озброєння та військову техніку з центрів забезпечення мобілізаційного розгортання. На території Воронезької області триває підготовка резервістів.

За минулу добу на Донецькому та Луганському напрямках відбито вісім атак ворога, знищено п’ять танків, десять одиниць бойової броньованої техніки та чотири ворожих автомобіля. Підрозділи протиповітряної оборони знищили БпЛА типу “Орлан-10”.

В результаті дій авіації Повітряних сил Збройних Сил України знищено ротну тактичну групу противника з технікою та живою силою. На Харківщині військовослужбовці Десантно-штурмових військ збили бойовий вертоліт Ка-52.

 

08:34 Українська влада підготувала припис про заборону редакторові видання Цензор.НЕТ Юрію Бутусову відвідувати передові військові підрозділи на фронті. Про це Бутусов повідомив на своїй сторінці у Facebook. "Я розумію, що таким чином мені вирішили помститись за замітки про відповідальність влади за підготовку до війни та про загрозливу ситуацію на Донбасі", – прокоментував журналіст. Раніше народна депутатка від "Слуги народу" Мар'яна Безугла заявила, що СБУ має відкрити справу щодо Юрія Бутусова через інформацію, котру він публікує.

 

08:01 Під Сіверськодонецьком ЗСУ змусили росіян відступити, повідомив зранку голова ОВА Сергій Гайдай: "Росіян вдалося потиснути на раніше зайняті позиції, пошкоджено ще один міст між Сіверськодонецьком та Лисичанськом, але проїзд між містами зберігається. У росіян значні втрати, і вони вимушені були відступити в районі Сіверськодонецька, Тошківки та Осколонівки. Втім, не полишають спроб вийти в тил наших військ та порушити логістичне забезпечення Луганщини. Сіверськодонецьк ворог впритул обстрілював декілька разів, щонайменше тричі – дуже потужно, подекуди розпочиналися вуличні бої. Як наслідок, маємо пошкодження 14 багатоповерхівок. Також серйозно обстріляне прилегле селище Синецький". З готелю "Мир" на околиці Сіверськодонецька ворога вибити ще не вдалося, хоч росіяни зазнають там великих втрат.

 

 

01:14 Російський президент Владімір Путін намагається не тільки заволодіти Україною, а й знищити українство, заявив президент США Джо Байден під час виступу перед цьогорічними випускниками Військово-морської академії США у п’ятницю. "Жорстока, жорстока війна Путіна в Україні. Він не тільки намагається заволодіти Україною, він буквально намагається знищити культуру та самобутність українського народу. Напади на школи! Пологові будинки! Лікарні! Музеї! Тут немає іншої цілі, окрім знищення культури. Прямий напад на фундаментальні принципи міжнародного права та порядку", – заявив Байден, згідно з повідомленням "Голосу Америки". Президент США заявив, що курсанти випускаються "на переломному етапі не лише американської, а й світової історії". "Наступні 10 років стануть вирішальними для цього століття. Вони вплинуть на те, як виглядає наш світ, і на цінності, якими він буде керуватися", – сказав Байден.

 

00:29 Президент України Володимир Зеленський назвав становище на Донбасі "дуже важким". "Окупанти намагаються хоча б до ста днів війни досягнути тих цілей, які сподівалися реалізувати вже за перші дні після 24 лютого. Тому вони зосередили на Донбасі максимум артилерії, максимум резервів. Там і ракетні удари, і авіація – все", – сказав Зеленський у вечірньому зверненні. "Захищаємо нашу землю так, як дає змогу наявний на сьогодні оборонний ресурс. Ми робимо все для того, щоб посилити його. І посилимо. Якщо окупанти думають, що Лиман чи Сіверськодонецьк будуть їхніми, то вони помиляються. Донбас буде українським. Тому що це – ми, це наша сутність. І навіть якщо Росія принесе туди всюди руйнацію і страждання, ми все одно відновимо кожне місто й кожну громаду. І там немає й не буде жодної реальної альтернативи нашим українським прапорам", – запевнив Президент.

 

28.05.2022