93-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:29 Президент України Володимир Зеленський назвав становище на Донбасі "дуже важким". "Окупанти намагаються хоча б до ста днів війни досягнути тих цілей, які сподівалися реалізувати вже за перші дні після 24 лютого. Тому вони зосередили на Донбасі максимум артилерії, максимум резервів. Там і ракетні удари, і авіація – все", – сказав Зеленський у вечірньому зверненні. "Захищаємо нашу землю так, як дає змогу наявний на сьогодні оборонний ресурс. Ми робимо все для того, щоб посилити його. І посилимо. Якщо окупанти думають, що Лиман чи Сєвєродонецьк будуть їхніми, то вони помиляються. Донбас буде українським. Тому що це – ми, це наша сутність. І навіть якщо Росія принесе туди всюди руйнацію і страждання, ми все одно відновимо кожне місто й кожну громаду. І там немає й не буде жодної реальної альтернативи нашим українським прапорам", – запевнив Президент.

 

23:46 В УПЦ МП заявляють, що, незважаючи на п'ятничне рішення архієрейського собору, Церква зберігає відносини із РПЦ: статус "незалежної" старий. Про це російському виданню "РБК" сказав голова синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Климент. “Собор іще раз проаналізував ті документи, які визначали статус УПЦ у попередні 30 років, і наголосив, що її статус є статусом незалежної та самоврядної. Це формулювання відповідає документу, виданому патріархом московським Алєксієм II ще 1990 року”, – сказав митрополит Климент. Він додав, що відповідні поправки були внесені до статуту УПЦ, і вони відповідають тим викликам, перед якими стоїть зараз українське суспільство. Натомість голова синодального відділу Московського патріархату зі взаємин церкви з суспільством і ЗМІ Владімір Лєґойда написав, що наразі склалася ситуація, при якій “зовнішні сили намагаються зруйнувати єдність РПЦ, було б з нашого боку безвідповідально входити до детального коментування рішень, що приймаються у самоврядній Українській православній Церкві”. Лєґойда зазначив, що УПЦ МП зазнає тиску з боку “влади, розкольників, націоналістично налаштованих представників певної частини громадськості".

 

23:11 Колишній Президент України, засуджений до третього тюремного терміну (за державну зраду) Віктор Янукович оприлюднив листа до українців через загрозу територіальній цілісності держави. Янукович закликав припинити говорити із Росією з "позиції сили". При тім горе-президент вбачає ризики для України не з боку РФ, а з боку Польщі. "Нинішнє ситуативне зближення з Польщею загрожує ситуацією, коли Україна може бути вимушена погодитися на фактичне злиття з нею, так як виникне загроза її економічної нездатності захищати свій суверенітет", – гадає Янукович. Нагадаємо, російська пропаґанда майже два місяці поширює наратив про те, начебто Польща візьме участь в очікуваному Росією розборі України. 

 

22:39 Дії Росії в Україні дають вдосталь підстав для висновку про те, що Москва підбурює до геноциду й здійснює звірства, спрямовані на знищення українського народу. Про це йдеться в юридичній доповіді американських і канадських експертів, підписаній більш ніж тридцятьма правознавцями й експертами із геноциду, передає "Укрінформ". Юридична доповідь попереджає про серйозну небезпеку геноциду в Україні, підкріплюючи звинувачення довгим переліком доказів, включаючи приклади масових убивств мирних жителів, насильницьких депортацій і антиукраїнської риторики високопосадовців РФ. Сам текст був складений Інститутом стратегії та політики New Lines і канадським Центром з прав людини імені Рауля Валленберга. Його розішлють парламентам, урядам і міжнародним організаціям по всьому світу. "Ми зібрали провідних юридичних експертів з усього світу, які вивчили всі докази й дійшли висновку, що російська федерація несе відповідальність за порушення Конвенції про геноцид в Україні", – сказав CNN Азім Ібрагім з Інституту New Lines. "Ми бачимо, що ця війна є геноцидною за своєю природою, за мовою, яка використовується, і за тим, як вона ведеться. Це дуже, дуже ясно", – додав він.

 

22:03 Розслідувачі Conflict Intelligence Team отримали доступ до російського генштабівського документу, датованого 11 травня, про початок підготовки резервних батальйонів. У структурі полків ця ланка має найнижчу бойову готовність – до неї залучать офіцерів-контрактників, штатних військовиків, які залишилися в пунктах постійної дислокації, та резервістів, котрі підписали короткострокові контракти. Ці нові підрозділи озброюватимуть, даватимуть їм техніку і відправлятимуть на 30-денне навчання на полігонах. Міноборони РФ має намір підготувати до 19 червня приблизно 60-70 батальйонів – або 30-40 батальйонно-тактичних груп.

 

21:45 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відбув переговори із державним секретарем Ентоні Блінкеном. Зі слів Кулеби, пріоритетною темою розмови було постачання важкого озброєння. "До нас його наближається ще більше", – відзначив міністр. Голова МЗС запевнив, що "Україна і США працюють пліч-о-пліч, щоб постачати наш продовольчий експорт, попри безумну блокаду Росії".

 

21:14 У команді Владіміра Путіна знову повернулися до ідеї штурму Києва у випадку успішного завершення воєнної кампанії на Донбасі – захоплення Донецької і Луганської областей, пише видання "Медуза". У Кремлі гадають, що сприятливий момент настане восени, коли союзники України втомляться постачати українцям зброю і підтримувати українську економіку, а приближення опалювального сезону відновить інтерес до російських газу і нафти. 

 

20:47 Командування Десантно-штурмових військ ЗСУ опублікувало відео збиття російського гелікоптера Ка-52 "Алігатор" вояками 95-ої бригади ЗСУ. Вертоліт "приземлили" на Харківщині із застосуванням переносного зенітно-ракетного комплексу польського виробництва Piorun.

 

20:16 Архієрейський собор УПЦ Московського патріархату засудив московського патріарха Кірілла і проголосив свою "повну самостійність та незалежність". У постанові архієреїв ідеться: "Собор засуджує війну як порушення Божої заповіді «Не вбивай!» (Вих.20:13) і висловлює співчуття усім, хто постраждав у війні. Собор звертається до влади України та влади Російської Федерації з проханням продовжувати переговорний процес та пошук сильного і розумного слова, яке б змогло зупинити кровопролиття. Виражаємо незгоду з позицією Патріарха Московського і всієї Русі Кирила щодо війни в Україні. Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність Української Православної Церкви". До того ж, архієреї мали міркування про відновлення мироваріння в УПЦ – цей привілей належить церквам, котрі мають автокефалію. При тім УПЦ МП гостро розкритикувала Православну Церкву України і – після критики – висловила низку передумов до діалогу.

 

19:45 Політики та інтелектуали із країн ЄС та НАТО, а також російські критики Путіна провели закриту зустріч у Вільнюсі, на котрі обговорювали способи подолати панування терору в Росії. Про це пише журналіст німецького видання Bild Юліан Репке, який побував на зустрічі. Під час зустрічі йшлося про три сценарії для Росії без Путіна, передає "Укрінформ". Найоптимістичніший із них – що Росія стане "великою Україною": тріщини в режимі призведуть до краху, далі відбудуться демократичні вибори, і Росія розвиватиметься за "українською" лінією. Втім цей варіант трактується яко малоймовірний. Сценарій другий полягає у тому, що Путіна скинуть його ж генерали, а на зміну нинішньому правителю прийде новий войовничий лідер. Третій сценарій, на думку учасників дискусії, найбільш небезпечний – "повстання знизу". Якщо маси повстануть проти режиму через страх і відчай, то виникнуть умови, подібні до воєнних, і розпочнуться вуличні бої в усіх містах, а Росія розпадеться на багато республік. 

 

19:19 Президент Володимир Зеленський обговорив із прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі перебіг війни в Україні, а також переспективу подолання продовольчої кризи. "Поінформував про ситуацію на фронті. Очікуємо від партнерів подальшої оборонної підтримки України. Порушив питання постачання пального. Обговорили шляхи запобігання продовольчій кризі. Маємо спільно розблокувати українські порти", – прокоментував Зеленський у twitter. Нагадаємо, напередодні Драгі мав розмову із Владіміром Путіним.

 

18:50 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай спростував інформацію про оточення Сіверськодонецька, що її поширюють росіяни. "Обласний центр не відрізано; бої тривають на околицях міста. Росіяни зайшли в район готелю "Мир" та автовокзалу", – поінформував Гайдай. Чиновник запевнив, що росіянам не вдасться захопити місто в найближчі дні, а Збройним Силам України вистачить сил та засобів тримати оборону. "Проте не виключено, що задля того, аби не потрапити в оточення – доведеться відійти", – прокоментував Гайдай.

 

18:37 Генштаб ЗСУ повідомив у вечірньому зведенні, що на Сіверськодонецьк іде атака щонайменше з чотирьох напрямків: 

 

На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення ділянки українсько-білоруського кордону. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території цієї країни.

В Гомельській області, у безпосередній близькості від державного кордону з Україною, розгорнуто маневрову групу радіоелектронної боротьби зі складу збройних сил республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує вживати заходи з посилення ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях з метою недопущення перекидання підрозділів Сил оборони України на інші напрямки.

На Слобожанському напрямку активних наступальних дій ворог не проводив, намагається утримати займані позиції та не допустити подальше просування українських підрозділів у напрямку державного кордону. Продовжує систематичні обстріли населених пунктів, руйнування цивільної інфраструктури та здійснює дистанційне мінування ймовірних маршрутів висування підрозділів наших військ.

З метою покращення логістичного забезпечення військ ворог намагається відновити пошкоджену залізницю. Зокрема, на тимчасово зайнятих територіях Харківської області, окупанти залучають підрозділи 29 окремої залізничної бригади зі Смоленська із спеціальною технікою та обладнанням для ремонту залізничної інфраструктури.

На Слов’янському напрямку окупанти наступальних дій не проводили. Ворог обстрілював з артилерії населені пункти Святогірськ, Богородичне та Вірнопілля. Крім того, російські загарбники застосували авіацію для ударів по Слов’янську та Довгенькому.

На Лиманському напрямку ворог намагається витіснити наші підрозділи з населеного пункту Лиман та розвинути наступ на Слов’янськ. Обстріляв із мінометів і реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Озерне та Діброва. Також завдав авіаудару в районі Сіверська.

На Сєвєродонецькому напрямку російські окупанти, за підтримки артилерії, здійснювали штурмові дії у районах населених пунктів Щедрищеве, Борівське і Тошківка, бойові дії тривають.

Ворог намагається покращити тактичне положення на Бахмутському напрямку, порушити шляхи логістичного забезпечення наших військ. Проводив штурми в районах населених пунктів Комишуваха, Берестове, Білогорівка, успіху не мав.

На Авдіївському напрямку противник застосував артилерію по цивільній інфраструктурі в районах населених пунктів Новобахмутівка, Кам’янка, Авдіївка, Піск та Мар’їнка.

На Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог застосував міномети, реактивну та ствольну артилерію уздовж лінії зіткнення. Завдав авіаційних ударів із літаків штурмової авіації Су-25 в районах Малої Токмачки та Оріхова.

На Південнобузькому напрямку агресор основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, сковуванні дій наших військ та недопущенні перекидання резервів Сил оборони на інші напрямки. Обстрілює наші війська. Здійснив невдалу спробу штурмових дій в районі населеного пункту Любомирівка.

На Миколаївському та Криворізькому напрямках ворог, у рамках логістичного забезпечення та доукомплектування підрозділів, що зазнали втрат, перемістив до Херсонської області автомобільну техніку, бойові броньовані машини та реактивні системи залпового вогню.

Кораблі чорноморського флоту в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують виконувати завдання з ізоляції району ведення бойових дій, ведення розвідки та вогневої підтримки на приморському напрямку.

 

17:22 Служба безпеки України затримала 47-річного львів’янина, який займався корегуванням вогню по Львову – передавав спецслужбам Росії інформацію про результати ракетних обстрілів. Зловмисник також збирав аналітичні дані та повідомляв про необхідність завдання ударів по об’єктах критичної та оборонної інфраструктури. "Такі рекомендації зрадника давали агресорам можливість наносити удари з більшою шкодою та отримувати потрібний візуальний аналіз", – прокоментували в СБУ. Затриманому повідомили про підозру у державній зраді.

 

16:41 У Литві в рамках кампанії збору коштів на Bayraktar TB2 для Збройних Сил України вже зібрали 3 мільйони євро (а потрібно 5 млн). Про це повідомляє "Європейська правда", покликаючись на журналіста Андрюса Тапінаса, ініціатора кампанії. До збору долучилася і колишня президентка Литви Даля Грибаускайте. "Найважливіше, що ця сума зібрана через невеликі суми підтримки, більшість від 1 до 500 євро. Є лише п'ятизначна [одна] сума – 20 000 євро, яку перерахувала одна компанія. Також зростає підтримка людей з-за кордону", – розповів Тапінас. 

 

16:19 Вояки Волинської бригади Сил територіальної оборони тренують відбиття можливої атаки армії Білорусі. У коментарі регіонального управління Сил тероборони "Захід" ідеться: "Поки самопроголошений президент Білорусі диктатор Лукашенко брязкає зброєю, проводить демонстраційні військові навчання та створює нове оперативне командування неподалік кордону України, бійці Волинської бригади територіальної оборони показали, як знищуватимуть ворожих диверсантів, якщо ті ризикнуть ступити на українську землю!" Під час навчань бійці тероборони тренувалися переміщуватися в складі підрозділу в район розгортання, виявляти диверсійно-розвідувальні групи противника і вести контактний бій із застосуванням різного виду стрілецької зброї та бронетехніки.

 

15:58 Винищувач Повітряних сил ЗСУ МіГ-29 у небі Херсонщини збив російський винищувач Су-35. Згідно з повідомленням командування Повітряних сил, російський "Сухий" полював за літаками української штурмової авіації.

 

15:31 Керівник військової адміністрації Сіверськодонецька Олександр Стрюк заявив, що наразі на ⅔ периметра міста розташувався ворог. Про це він сказав в етері "Радіо Свобода". "Ситуація за ніч без змін, місто утримують, майже дві третини периметра міста зайняті ворогом, місто перебуває в жорсткій обороні", – повідомив він. Голова адміністрації додав, що окупанти уже півтора тижня намагаються захопити Сіверськодонецьк, але "завдяки надлюдським зусилля українських воїнів місто утримується". Візуально 90% житлового фонду пошкоджені, а 60% доведеться будувати заново.

 

14:59 Жоден індикатор не вказує на готовність Росії до переговорів, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на спільному з північномакедонським колегою Буяром Османі брифінгу в Києві. "Я не думаю, що країна, яка прагне переговорного процесу, діяла б у такий спосіб. Якби Росія хотіла переговорів, вона б не проводила наступальних операцій, не переслідувала б українських активістів на сході та півдні України, не намагалася б ввести там в обіг російські рублі і телефонні номери та видавати паспорти. Вона не блокувала б морські порти України, щоб перешкодити експорту продовольства. Це мова фактів, а не тлумачення", – сказав Кулеба.

 

13:53 Голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко підтвердив, що українські війська відійшли з Лимана, аби зайняти нові укріплені позиції на околицях. "Більшість Лимана не контролюється українськими військовими. Так само, як і Світлодарський напрямок: відбулося перегруповування сил ЗСУ для того, щоб зайняти укріплені позиції", – розповів Кириленко в коментарі hromadske. "Українські військовики на нових рубежах будуть не лише стримувати ворога, а й за нагоди переходити у контратаку", – додав Кириленко.

 

13:20 Росіяни завдали ракетного удару по казармі Національної гвардії у Дніпрі. Внаслідок атаки загинуло 10 людей, понад 35 поранено, повідомив керівник Центру тероборони Дніпра Геннадій Корбан. Загиблих могло бути більше, але, згідно з наказом Міноборони України, армії не дозволено концентрувати більш ніж 20 осіб в одному приміщенні. Згідно з попередньою інформацією, ракети запустили із Ростовської області; стріляли "Іскандерами".

 

12:54 Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак закликав Сполучені Штати Америки якомога швидше зважитися передати Україні реактивні системи залпового вогню. "Так, ми вдячні за артилерію та іншу допомогу, але зупинити російську навалу і здобути відчутну перевагу на фронті нам допоможуть саме сучасні MLRS. Вони потрібні нам уже на вчора, як і системи ППО, танки та інша зброя, про яку ми просимо для того, щоб зупинити наступ росіян і звільнити тимчасово окуповані території", – написав Єрмак у себе в telegram. Керівник ОП спростував тези, начебто ескалація може погіршити становище з продовольчою кризою чи навіть призвести до початку світової війни. "Продовольчу кризу можна вирішити звільненням нашої землі та розблокуванням портів. Загроза третьої світової війни існує, але і цьому можна запобігти, якщо перемогти Росію військовим шляхом на нашій території, посиливши тиск на економіку агресора. Потрібно ухвалювати рішення швидше, не втрачати час, за який Україна розплачується життями людей та зруйнованими містами", – закликав Єрмак. 

 

12:21 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що готель "Мир" на окраїні Сіверськодонецька досі перебуває під контролем росіян. "Бої тривають. Нашим захисникам вдалося ліквідувати двох російських ротних. Ми поки що не контролюємо територію готелю. Але працюємо над тим, аби вибити рашистів", – написав Гайдай у telegram. 

 

11:42 В окупованому росіянами Маріуполі виявили місце масової загибелі людей – під час розбору завалів на території колишнього заводу "Жовтень" знайшли тіла приблизно сімдесяти мешканців. "Причина та ж – людей завалило уламками будівлі після обстрілу окупантів. Тіла загиблих упакували у пластикові мішки і вивезли для поховання у братській могилі в селі Старий Крим. Ідентифікація не проводилася", – повідомив радник маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

 

11:17 Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що виступає проти формулювання додаткових умов для України для вступу до ЄС. Про це повідомляє Yle. "Ще одна велика дискусія, котра в нас буде попереду, – це заявка України на членство в ЄС. Особисто я вважаю, що дуже важливо дати Україні надію – чіткі кроки, як країна стане членом ЄС у майбутньому", – сказала Марін. Напередодні Марін вінвідала Україну. 

 

10:33 Міністр фінансів Канади Христя Фрилянд запропонувала піти на скасування санкцій проти окремих російських олігархів в обмін на фінансову допомогу для України. Згідно з даними Associated Press, Фрилянд обговорювала цю ідею на зустрічі міністрів фінансів країн G7 минулого тижня. У "Групі семи" нібито зацікавлені в тому, щоб російські олігархи відмежувалися від Путіна та водночас надали підтримку Україні.

 

10:16 Росія сформувала танковий батальйон із розконсервованих танків Т-62. Про це повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація. З Кримського півострова Росія перекидає свої сили – не лише сухопутні війська, а й повітряний та морський компоненти. У бік Мелітополя проїхала колона військової техніки – близько двадцяти систем залпового вогню "Град" і двадцяти тентованих вантажівок.

 

10:01 Адміністрація президента США Джо Байдена схиляється до відправки в Україну системи реактивного залпового вогню (РСЗВ) великої дальності, повідомляє CNN. Джерела зазначають, що вже наступного тижня США оголосять про новий пакет військової допомоги, до якого увійдуть і РСЗВ. Передбачається, що навчання українських військових використовувати цю зброєю займе близько двох тижнів. Україна просила про постачання такого озброєння вже багато тижнів, проте раніше Вашингтон відмовляв у виконанні цього прохання через побоювання, що 1) Україна може використати його для обстрілів території Росії, що може призвести до ескалації конфлікту, а також, що 2) такі постачання поставлять під загрозу безпеку Америку, бо запаси цих систем не такі великі. Щодо другого пункту минулого тижня представники Пентагону зустрічалися з генеральним директором Lockheed Martin, щоб обговорити нарощування виробництва РСЗВ. Щодо першого – одним із варіантів може бути надання Україні ракетних систем меншої дальності.

 

09:42 Щоденний рапорт Міністерства оборони Великої Британії:

 

– Російські сухопутні війська продовжують спроби оточити Сіверськодонецьк і Лисичанськ, захопивши нещодавно кілька сіл на північний захід від Попасної.

– Росія намагається оточити Сіверськодонецьк, хоча Україна зберігає контроль над кількома секторами оборони, позбавляючи Росію повного контролю над Донбасом.

– Перед південним угрупованням військ Росії, ймовірно, як і раніше, стоїть завдання окупувати південну територію України. Останніми днями Росія, ймовірно, перемістила сюди зі сховищ консервації 50-річні танки Т-62.

– Ці танки майже напевно будуть особливо вразливі для протитанкових засобів, і їхня присутність на полі бою підкреслює нестачу в Росії сучасної боєздатної техніки.

 

09:39 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 29 750 (+150) осіб,

танків – 1322 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 3246 (+11) од.,

артилерійських систем – 623 (+6) од.,

РСЗВ – 201 (+0) од.,

засобів ППО – 93 (+0) од.,

літаків – 206 (+1) од.,

гелікоптерів – 170 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 503 (+1) од.,

автомобільної техніки – 2226 (+1) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 48 (+1) од.,

крилатих ракет – 115 (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на  Авдіївському напрямку.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної в РФ техніки за час війни знищено:

40,1% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

23,6% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

37,1% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

11,0% артилерійських систем (з них 0,1% за минулий тиждень),

14,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,7% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

09:11 У Сіверськодонецьку в готель увірвалася диверсійно-розвідувальна група росіян. Про це повідомив керівник міської військово-цивільної адміністрації міста Олександр Стрюк. "У нас є гаряча точка – це готель "Мир", в який зайшла російська ДРГ, протягом дня її намагалися звідти вибити. Була досить запекла ситуація, але ми встояли", – розповів Стрюк. "Мир" розташований на північно-східному краю Сіверськодонецька.

 

08:56 Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні повідомив, що російські атаки досягли успіху на Бахмутському напрямку; там армія РФ намагається відрізати українські підрозділи від основних сил.

 

На Волинському та Поліському напрямках значних змін у діяльності підрозділів збройних сил республіки білорусь не відзначається, тривають заходи з посилення охорони ділянки білорусько-українського кордону. Зберігається загроза ракетних та авіаційних ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник продовжує ведення заходів щодо посилення прикриття ділянки українсько-російського кордону в Брянській та Курській областях, до них залучається до двох батальйонних тактичних груп зі складу повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації.

На Слобожанському напрямку ворог здійснює підготовку особового складу для доукомплектування мотострілецьких, танкових та артилерійських підрозділів. Завдає вогневого ураження та проводить дистанційне мінування місцевості на маршрутах можливого висування підрозділів наших військ.

На Харківському напрямку противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих позицій та стримуванні просування наших військ.

На Слов’янському напрямку російські окупанти продовжують обстріли позицій наших військ, відновили наступ.

На Донецькому напрямку окупанти проводять активні наступальні дії. Продовжують вогневе ураження наших підрозділів, завдають ракетних ударів, перегруповують війська.

Противник намагається розвинути успіх на Бахмутському напрямку, порушити маршрути логістичного забезпечення та відрізати наші підрозділи від основних сил.

На Лиманському напрямку ворог веде розвідку, за підтримки артилерії намагається закріпитись у населеному пункті Лиман.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує вживати заходів щодо збереження контролю над територією Херсонської області. Збільшив кількість обстрілів підрозділів наших військ, веде повітряну розвідку, здійснює інженерне обладнання позицій. Посилив угруповання за рахунок перекидання резервних підрозділів.

В акваторіях Чорного та Азовського морів корабельні угруповання противника продовжують блокування цивільного судноплавства.

 

01:14 Сполучені Штати Америки застерігають офіційний Київ від ударів по російській території, повідомляє Reuters.

 

00:35 Президент України Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні, що Росія може перетворити Донбас на безлюдну землю. "Теперішній наступ окупантів на Донбасі може зробити цей регіон безлюдним. Попасну, Бахмут, Лиман, Лисичанськ, Сєвєродонецьк вони хочуть перетворити просто на згарище. Як Волноваху, як Маріуполь. У містах і громадах ближче до кордону Росії, в Донецьку, в Луганську вони збирають усіх, кого можуть, щоб заповнити місце убитих і поранених в окупаційному контингенті. Усе це, включно з депортацією наших людей і масовими вбивствами цивільних, – очевидна політика геноциду, яку здійснює Росія", – сказав Зеленський.

 

27.05.2022