86-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:11 У селі Зняцьово на Закарпатті демонтували погруддя Чапаєву.

 

 

22:58 Президент України Володимир Зеленський запропонував створити багатосторонній міжнародний механізм, котрий дозволить кожному українському громадянинові отримати компенсацію від Росії за спричинений війною збиток. "На основі такого договору російські кошти та майно, які перебувають у юрисдикціях держав-партнерів, мають бути заарештовані або заморожені, а потім конфісковані й спрямовані у спеціально створений фонд, із якого всі, хто постраждав від російської агресії, зможуть отримати відповідну компенсацію", – розповів Зеленський у вечірньому зверненні. Президент хоче, щоб Росія відчула справжню вагу "кожної ракети, кожної бомби, кожного снаряду, які вона випустила по нам".

 

22:24 Російські пропаґандистські медії опублікували відео з узяттям у полон в.о. командира 36-ї бригади морської піхоти Сергія Волинського. Міноборони РФ заявило, що з "Азовсталі" вийшли вже всі командири.

 

 

 

21:57 The Washington Post пише, що у пакеті допомоги від США на суму $40 млрд передбачено передачу Україні систем протиповітряної оборони Patriot, а також далекобійну артилерію. Проєкт включає $8 млрд загальної економічної підтримки України, майже $5 млрд – на глобальну продовольчу допомогу, $1 млрд на підтримку біженців.

 

21:19 Прокуратура ідентифікувала російського офіцера, який наказував вбивати мирних мешканців на Київщині, – командира роти 64-ої окремої мотострілецької бригади РФ Васілія Літвіненка. "Він був «старшим» під час окупації Липівки Бучанського району Київської області. Без його дозволу мешканці села не могли вийти з дому по воду. Він розпоряджався навіть тим, чи можна людям надавати меддопомогу. Слідство встановило, що на виконання злочинних наказів командира роти, підлеглі військовослужбовці з автоматичної вогнепальної зброї поранили беззбройного цивільного чоловіка похилого віку прямо на його подвір’ї. На цьому вони не зупинились – невдовзі загарбники вже з танку розстріляли будинок, де був поранений ними мешканець. Він згорів разом із рідним домом", – прокоментувала генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

 

 

20:40 Генеральний штаб ЗСУ оприлюднив відео розбитої понтонної переправи росіян через річку Сіверський Донецьк біля села Дронівка. У Генштабі зазначили, що ворог під час спроби прориву створив одразу три плацдарми. "Але героїзм та стійкіcть піхоти, артилерії, танкістів 30-ої ОМБр та інших підрозділів ЗСУ дозволили зупинити російські війська та завдати їм важких втрат", – прокоментували у командуванні.

 

 

20:11 Начальник штабу "Азову" Богдан Кротевич опублікував в instagram пост із заблокованого заводу "Азовсталь", у котрому процитував Романа Шухевича:

 

#цитата

 

 

Але, запевняю вас, – ми не будемо боятися вмирати, бо, вмираючи, будемо свідомі того, що станемо добривом української землі. Це наша рідна земля потребує ще багато добрива, щоб у майбутньому виросла на ній нова українська генерація, яка довершить те, що нам не суджено було довершити.

Роман Шухевич, герой України

 

19:37 Росіяни завершили розбирати завали у будівлі Драматичного театрі у Маріуполі. Техніку забрали, зону відкрили. "Тепер ми ніколи не дізнаємось, скільки насправді було вбито цивільних маріупольців російською бомбою в Драматичному театрі. Загиблих поховано під безіменними номерами в братській могилі в Мангуші", – прокоментував радник міського голови Петро Андрющенко.

 

19:04 Генеральний штаб ЗСУ інформує у вечірньому зведенні, що росіяни почали мінувати території на Харківщині і Херсонщині у місцях очікуваного наступу українських підрозділів. 

 

Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні та обстріли місцевості вздовж лінії зіткнення та у глибині оборони наших військ у Донецькому операційному районі та на Слов’янському напрямку.

Російські окупанти завдають ракетних ударів по об’єктах інфраструктури та житлових кварталах на території України. Тривають артилерійські обстріли українських міст, що призводить до численних жертв серед мирного населення.

На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки білорусь (до семи батальйонів) на ротаційній основі виконують завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону.

За наявною інформацією, на окремих полігонах на території республіки білорусь розгорнуто два ракетних дивізіони тактичного ракетного комплексу “Точка-У” та дивізіон реактивної системи залпового вогню “Смерч”.

В період з 22 червня по 1 липня цього року у Гомельській області заплановано проведення зборів із залученням військовозобов’язаних.

Не зникла загроза ракетно-бомбових ударів та артилерійських обстрілів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку, з метою уточнення положення наших підрозділів, противник здійснює повітряну розвідку із застосуванням БпЛА, продовжує інженерне обладнання позицій на території російської федерації уздовж державного кордону України.

На Слобожанському напрямку агресор здійснив артилерійські обстріли позицій наших військ на північ від міста Харкова. Завдав авіаційних ударів та провів дистанційне мінування на маршрутах можливого висування підрозділів Сил оборони.

На Слов’янському напрямку угруповання противника основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій, перегрупуванні військ, а також накопиченні матеріально-технічних ресурсів. Ворог обстрілював з артилерії позиції наших військ на південь та південний захід від міста Ізюм. З метою уточнення положення наших військ провів повітряну розвідку двома БпЛА “Орлан-10”.

За наявною інформацією, в районі населеного пункту Яремівка противник намагається навести понтонну переправу через річку Сіверський Донець.

На тимчасово зайнятих територіях Харківської області ворог продовжує блокувати роботу українських операторів стільникового зв’язку, здійснює розповсюдження пропагандистських матеріалів, намагається налагодити трансляцію російських теле- та радіоканалів.

На Донецькому напрямку ворог намагається вести активні бойові дії на Лиманському, Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках.

На Лиманському та Сєвєродонецькому напрямках противник обстрілював позиції наших підрозділів в районах населених пунктів Лиман, Сіверськ, Лисичанськ та Сєверодонецьк.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії, веде наступ, намагається оволодіти новими рубежами у районі населеного пункту Попасна, успіху не має.

На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії та штурмової авіації, ворог веде наступ у напрямку населеного пункту Новомихайлівка (10 км на південь від Мар’їнки), успіху не мав.

У Маріуполі ворог проводить фільтраційні заходи стосовно місцевого населення.

На Новопавлівському, Криворізькому, Херсонському та Запорізькому напрямках противник продовжує обстріли підрозділів наших військ.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках угруповання окупаційних військ основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів, веденні розвідки, інженерному обладнанні позицій та логістичному забезпечені підрозділів.

Ворог продовжує інженерні роботи з обладнання другої лінії оборони.

З метою перешкоджання наступу наших підрозділів провів мінування мосту через річку Інгулець в районі Давидового Броду.

У рамках комплектування підрозділів, які зазнали втрат, у районі населеного пункту Чорнобаївка противник здійснив переміщення близько 130 одиниць військової техніки.

На Таврійському напрямку ворог проводив заходи з логістичного забезпечення військ.

На Бессарабському напрямку російські спецслужби вживають заходів щодо дестабілізації ситуації в регіоні. Знову поширено інформацію про мінування об’єктів соціальної інфраструктури та так званих “державних” закладів у містах Тирасполь, Бендери, Дубоссари та Рибниця.

 

18:53 Німеччина передасть Україні 15 зенітних танків Gepard у липні. Про це повідомив речник Міноборони ФРН, додавши, що передачу техніки вже обумовлено із Олексієм Резніковим. У Німеччині запевняють, що "Гепарди" прибудуть із "достатньою" кількістю амуніції, передає Reuters.

 

17:19 Росіяни розбомбили Палац культури у центрі міста Лозова на Харківщині. Перша інформація від місцевої влади – поранено семеро людей, зокрема 11-річну дитину. Дані про втрати ще уточнюються.

 

 

16:50 Очільники фінансових відомств країн "Групи семи" (G7), а також представники МВФ, Світового банку й ОЕСР заявили, що на допомогу українській економіці вдалося зібрати 20 млрд доларів. "У 2022 році ми мобілізували $19,8 мільярда бюджетної підтримки, у тому числі $9,5 мільярда зобов’язань перед нинішньою зустріччю в Петерсберзі, щоби допомогти Україні подолати дефіцит фінансування та продовжити забезпечувати базові послуги для українського народу", – йдеться у комюніке G7 за результатами зустрічі у німецькому Петерсберзі. Країни G7 привітали зусилля інших міжнародних інституцій, котрі надають "суттєву фінансову підтримку" Україні. "Ми залишаємося непохитними у нашій підтримці й солідарності з Україною", – заявили представники країн "Групи семи", згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

16:09 42 держави стали на бік України у справі проти Росії в Міжнародному суді ООН та оголосили про намір приєднатися до українського позову, повідомив Володимир Зеленський. "Це бік правди, міжнародного права та справедливості. Разом ми притягнемо РФ до відповідальності", – прокоментував Зеленський.

 

15:43 Колишній канцлер Німеччини Ґергард Шрьодер пішов із посади голови ради директорів російської державної компанії "Роснєфть". Він сидів там із 2007 року.

 

15:20 Росіяни зруйнували на Луганщині понад 11 тисяч будинків, зокрема 3,2 тис. багатоповерхівок, повідомив голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай.

 

 

14:36 Міський голова Малина, що на Житомирщині, Олександр Ситайло повідомив у відеозверненні, що під час обстрілу міста було пошкоджено близько ста будинків, а також об'єкт інфраструктури. У мікрокрайоні, котрий зазнав удару, немає електроенергії.

 

14:12 Міністерство закордонних справ України підтвердило, що Італія запропонувала свій план мирної угоди між Україною та Росією. Про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко, передає УНН. "Україна високо цінує підтримку Італії в межах Європейського Союзу та на двосторонньому рівні. Італійська сторона дійсно поділилася своїм баченням шляхів припинення війни росії проти України. Відповідні пропозиції нині вивчаються", – сказав Ніколенко. "Ми вітаємо будь-які міжнародні зусилля, які допоможуть відновити мир на українській землі та в Європі. Водночас будь-яке політичне рішення має базуватися на повазі суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах", – додав речник МЗС. Згідно з планом, опублікованим виданням La Repubblica, сторони мали би погодити чотири кроки: цілковите припинення бойових дій; окремий договір про владнання суперечки зі "спірними територіями"; європейська перспектива для України; багатостороння угода про ґарантії безпеки у Європі.

 

13:55 Командир полку "Азов" Денис Прокопенко заявив про потребу вивезти з "Азовсталі" тіла полеглих воїнів, аби належним чином їх поховати. Звернення Редіса у п'ятницю оприлюднив штаб "Азова" на своїй сторінці у telegram. "86 днів оборони Маріуполя. Вище військове керівництво дало наказ про збереження життя та здоров'я військовослужбовців гарнізону та припинення оборони міста. Попри важкі бої, кругову оборону та відсутність постачання ми постійно наголошували на трьох важливих для нас умовах, а саме – цивільні, поранені та загиблі. Цивільних вдалося евакуювати. Важкопоранені отримали необхідну допомогу та їх вдалося евакуювати з подальшим обміном та доставкою на територію, підконтрольну Україні. Щодо загиблих героїв процес триває. Та надіюсь, найближчим часом рідні та вся Україна зможуть з почестями поховати своїх воїнів", – заявив Прокопенко. Сам командир досі перебуває на "Азовсталі".

 

13:38 Аґенція Associated Press опублікувала відео із нагрудної камери українського парамедика Юлії Паєвської (позивний "Тайра"), захопленої бойовиками в полон у Маріуполі. Акурат перед своїм поневоленням вона встигла передати на волю 256 гігабайтів записів зі своєї нагрудної камери через журналістів. На записі зафіксовано події двох тижнів у вже заблокованому Маріуполі.

 

12:44 Суд завершив розгляд справи за обвинуваченням російського солдата Вадіма Шишимаріна у вбивстві мирного мешканця на Сумщині і пішов до нарадчої кімнати. Як повідомляє Hromadske, суд виголосить рішення 23 травня. В останньому слові Шишимарін попросив вибачення за скоєний злочин. Він стверджує, що дуже нервував, коли стріляв у чоловіка, і не хотів убивати, але "так сталося". "Я шкодую. Я щиро каюсь. Я не відмовляюся і готовий прийняти всі заходи, які будуть", – сказав росіянин. Адвокат попросив виправдати Шишимаріна, бо російський солдат виконував наказ ("хоч це і злочинний наказ") і перебував під тиском. Прокуратура вимагає для Шишимаріна довічного ув'язнення.

 

11:45 У районі міста Малин на Житомирщині вранці пролунало два вибухи.

 

11:08 Президент Польщі Анджей Дуда очікує перемоги України у війні проти РФ. Про це він сказав у інтерв’ю Polska Times. "Хотів би, щоб вона закінчилася тим, що Україна поверне всі свої території в межах міжнародно визнаних кордонів. Це дуже важливо для мене, для безпеки Польщі та для майбутнього. У політичному значенні це означало би перемогу України у війні", – заявив Анджей Дуда.  

 

10:31 Видання The New York Times продовжує збирати докази, котрі фіксують вчинення російськими військами масакри в Бучі. Журналісти отримали відео із камер відеоспостереження 4 березня, на котрих видно, як солдати РФ ведуть девʼятьох українських полонених. Згодом тіла принаймні частини полонених виявили на вулиці Яблунській. NYT наголошує: цей ролик є найчіткішим доказом того, що замордовані люди перед смертю перебували під вартою російських солдатів. На другому відео (котре, схоже, знімає російський військовик) видно інший ракурс. "Там, біля паркана, лежать заручники", – каже окупант. Він перелічує полонених – загалом дев’ять осіб. Іще на одному відео видно трупи на вулиці Яблунській, 144, поряд із російськими вартовими.

 

 

10:02 Президент України Володимир Зеленський став найвпливовішою людиною 2022 року за версією читачів журналу Time. В опитуванні журналу взяло участь 3,3 мільйона людей. Постать Зеленського підтримало 5% респондентів, далі є Ілон Маск (3,5%) і Борис Джонсон (3,4%).

 

09:37 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 28 700 (+200) осіб,

танків – 1263 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 3090 (+27) од.,

артилерійських систем – 596 (+1) од.,

РСЗВ – 200 (+1) од.,

засобів ППО – 93 (+2) од.,

літаків – 204 (+1) од.,

гелікоптерів – 168 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 460 (+5) од.,

автомобільної техніки – 2162 (+5) од.,

кораблів /катерів – 13 (+0) од.,

спеціальної техніки – 43 (+0) од.,

крилатих ракет – 103  (+1) од.

Найбільших втрат ворогу минулої доби завдано на Бахмутському напрямку.

Дані уточнюються.

 

 

Порівняно із кількістю задіяної при вторгненні техніки, за час війни знищено:

105% танків (з них 3,8% за минулий тиждень),

107% бойових броньованих машин (з них 5,4% за минулий тиждень),

37% артилерійських систем (з них 2,8% за минулий тиждень),

62% літаків (з них 1,2% за минулий тиждень),

70% гелікоптерів (з них 2,1% за минулий тиждень).

 

 

09:26 Британська розвідка зазначає у своєму традиційному щоденному зведенні, що російські загони з-під Маріуполя після виснажливих боїв потребують відновлення та перекомплектації, щоб повернутися до ефективних кондицій. Для того, щоб виконати цей процес ретельно, потрібен тривалий період. "Утім російські командири перебувають під тиском продемонструвати досягнення заявлених оперативних цілей. Це означає, що Росія, можливо, перекине ці сили швидко, без належної підготовки", – припускають у розвідці.

 

09:02 Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що теперішня війна має стати останньою для Росії. "Вона має завершитися повним відновленням територіальної цілісності та суверенітету України – нашою перемогою. Нашою спільною з цивілізованим світом перемогою. Адже сьогодні Україна захищає не лише себе. Україна сьогодні – це Фермопіли Європи", – сказав Єрмак під час дискусії в Королівському інституті міжнародних справ Chatham House.

 

08:43 Генеральний штаб ЗСУ інформує у ранковому зведенні, що російська армія веде наступальну операцію у районах Лисичанська і Сіверськодонецька.

 

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в стані та положенні підрозділів збройних сил республіки білорусь не відзначається. Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник проводить інженерне обладнання позицій в районі населеного пункту Азаровка Брянської області. Здійснив обстріли з артилерії та мінометів населених пунктів Бояро-Лежачі, Бруски, Старі Вирки Сумській області та Грем’яч Чернігівської області.

На Харківському напрямку ворог основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Намагається проводити контратаки з метою відновлення втрачених позицій. Веде посилену повітряну розвідку із застосуванням БпЛА.

Тривали бойові дії в районі населених пунктів Тернова та Веселе. Окрім того, ворожі обстріли зафіксовано поблизу Руських Тишків.

На Слов’янському напрямку противник обстрілював цивільну інфраструктуру в районі населених пунктів Довгеньке, Велика Комишуваха і Долина.

На Донецькому напрямку ворог активізував наступальні та штурмові дії для покращення тактичного положення. Завдавав вогневого ураження із мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та оперативно-тактичної авіації з метою руйнування фортифікаційних споруд наших підрозділів уздовж всієї лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку противник здійснює періодичні обстріли цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Діброва та Закітне.

На Сєверодонецькому напрямку ворог вів штурмові дії в напрямку населеного пункту Сєвєродонецьк, успіху не мав, зазнав втрат і змушений відступити. Веде бойові дії в районі населеного пункту Тошківка.

На Бахмутському напрямку, за підтримки артилерії та мінометів, окупанти проводили наступальні дії в районі населеного пункту Вискрива, одночасно намагалися покращити тактичне положення своїх підрозділів неподалік Володимирівки та Василівки. Російські окупанти зазнали втрат в районі населеного пункту Олександропілля.

На Авдіївському напрямку противник за підтримки артилерії вів штурмові та наступальні дії в районі населеного пункту Веселе. Зазнав втрат і відступив.

На Курахівському напрямку ворог здійснював масовані артилерійські обстріли цивільної інфраструктури, зокрема й із реактивних систем залпового вогню. Вів наступ у районах Новомихайлівки та Олександрівки, успіху не мав.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках вогнем реактивної та ствольної артилерії та мінометів противник уражав інфраструктуру та мирні домогосподарства, вів контрбатарейну боротьбу. В районі населеного пункту Новодарівка зазнав втрат та відійшов на раніше зайняті позиції.

На Південнобузькому напрямку загарбники активних бойових дій не проводили. Обстрілювали житлові будинки із застосуванням мінометів та ствольної артилерії. Продовжували інженерне обладнання позицій та побудову другої лінії оборони.

Зберігається висока ймовірність продовження бойових дій з метою покращення тактичного положення та виходу на адміністративний кордон Херсонської області.

На Бессарабському напрямку обстановка залишилась без суттєвих змін.

Корабельні угруповання противника в Чорному та Азовському морях продовжують блокування цивільного судноплавства.

На Донецькому та Луганському напрямках за минулу добу відбито чотирнадцять атак ворога, знищено вісім танків, чотирнадцять одиниць бойової броньованої техніки та шість одиниць автомобільної техніки противника. Підрозділи протиповітряної оборони збили один БПЛА типу “Орлан-10”.

 

00:15 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що намагається залучити світових лідерів до визволення українських вояків із "Азовсталі". "Роблю все, щоб найвпливовіші міжнародні сили були поінформовані та, наскільки це можливо, залучені до порятунку наших військових", – заявив він у зверненні.

 

20.05.2022