У Львові розкрито схему розкрадання гуманітарної допомоги та торгівлі військовою амуніцією.

 

Служба безпеки України розкрила схему розкрадання гуманітарної допомоги та виявила амуніцію для військових на мільйони гривень. За оперативними даними СБУ, до організації схеми причетні щонайменше двоє – це відомий львівський підприємець Роман Матис та головний редактор інформаційного видання Mind.ua Євген Шпитко. Обох затримано.

 

 

Під час санкціонованих слідчих дій встановлено, що зловмисники не лише торгували амуніцією, а й привласнювали пожертви благодійників, які надходили нібито на рахунки громадської організації як допомога для ЗСУ. Далі через банківські відділення та термінали вони виводили кошти з цих рахунків для власного збагачення.

 

У повідомленні СБУ зазначається, що ділків затримано «на гарячому» під час продажу партії військового спорядження на суму 550 тисяч гривень, йдеться про каски, бронежилети та військову форму.

 

Також під час обшуків оперативники знайшли склад із великою кількістю військової амуніції на мільйони гривень – це бронежилети та пластини до них, каски й інше спорядження. Спеціалісти перевіряють якість знайденого товару, згодом усе буде передано для ЗСУ.


 

 

Вирішується питання щодо повідомлення зловмисникам про підозру за ч.3 ст.201-2 України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) та обрання міри запобіжного заходу.

 

 

Триває слідство для встановлення усіх осіб, причетних до протиправної діяльності.

 

06.05.2022