Спільна молитва і висадка дерев: Львів та Івано-Франківськ відзначатимуть День міста.

 

7 травня Івано-Франківськ святкує свій день народження. Міський голова Руслан Марцінків мало того, що скасував усі, заплановані раніше масові заходи, то ще й звернувся до містян по можливості 7, 8 та 9 травня виїхати з міста, або залишатися вдома. 

 

"Задля вашої безпеки закликаю всі ці дні залишатися вдома або за містом. Прошу з розумінням поставитися до цього попередження, не нехтувати небезпекою та реагувати на тривоги!", - заявив Руслан Марцінків. День міста у Франківську цього року відзначать виключно акцією висадки яблуневого саду та відкриттям благодійної мистецької виставки.

 

 

З нагоди 360-річчя міста в п'ятницю 6 травня та суботу 7 травня в Івано-Франківську висадять 360 дерев. За словами мера міста Руслана Марцінківа, висадження дерев є найпопулярнішою пропозицією від громади, оскільки жодних гучних святкувань не планується. 

 

Яблуневі сади садитимуть завтра, 6 травня, о 10 годині на 11 локаціях. До висадки дерев може долучитися кожен. Збір о 10:00 на таких локаціях:

 

- зелена зона від церкви на вул. Ленкавського до вул. Биха

- біля запасних полів зі сторони вул. Дорошенка

- зелена зона на вул. Чорновола, поруч стадіону “Рух”

- парк Молодіжний зі сторони вул. Молодіжної

- зелена зона між Німецьким озером та металобазою

- на території ДНЗ “Катруся”

- на території ДНЗ “Котигорошко

- у с. Братківці біля Будинку культури

- на вул. Коновальця, 136Г та 130А

- на вул. Коновальця-Блавацького біля стадіону “Металіст”

- у сквері поруч з кінотеатром “Космос”

 

 

Решту планованих до Дня міста заходів, як от благодійний забіг "Біжу для перемоги" та навіть спільний молебень за перемогу та за полеглих бійців, вирішено відмінити. 

«Просимо людей віднестися з розумінням до відміни масових заходів. Не виключено, що Росія завдаватиме ракетних ударів до дня перемоги. Тому прошу людей масово не скупчуватись на вулицях міста - краще виїжджати за місто і обробляти свої городи» - пояснив Марцінків.

 

Єдина урочистість, яка відбудеться - це відкриття виставки франківських художників “Увага! краса та жах, виставка” у суботу 7 травня о 18 год. у мистецькому просторі “Ваґабундо” (вул. Пилипа Орлика, 7). Кошти за придбані роботи з виставки підуть на підтримку ЗСУ. 

 

 

У Львові в День покровителя міста Львова – святого Юрія, організовують спільну екуменічну молитву представників духовенства різних конфесій. Молитва відбудеться у п’ятницю, 6 травня, о 15:00 у Гарнізонному храмі свв. апостолів Петра і Павла (вул. Театральна). До спільної молитви запрошують долучатися львів’ян та гостей міста.

 

Цьогоріч в особливий спосіб помоляться за весь український народ, наше військо та Львів. Як розповів настоятель Гарнізонного храму о. Тарас Михальчук, єднаючись у молитві, наближаємо перемогу України у війні.

 

«Той, хто розпочинає війну, походить від сил зла. Перемогти зло і диявола, очевидно, без молитви неможливо. Захисники України боронять правду, вони воїни, які несуть світло. Саме вони часто просять про молитву. Спільна міжконфесійна молитва дуже важлива, адже усі ми разом, об’єднані молитвою, наближаємо нашу перемогу, перемогу добра над злом», – сказав о. Тарас Михальчук.

 

 

Про особливості цьогорічного Дня міста в умовах воєнного стану розповів директор департаменту Адміністрація міського голови Євген Бойко: «Цього року День міста особливий. Ми не можемо його святкувати, розуміючи, що на передовій наші хлопці бережуть наш спокій і нашу державу. Але молитва – це важлива складова перемоги. Тому в день нашого покровителя святого Юрія проситимемо допомоги у Бога за наших військових, волонтерів і за наше місто».

 

На сторінці ресурсу «Духовна велич Львова» у Fb відбуватиметься онлайн-трансляція екуменічної молитви.


 

05.05.2022