Фінляндія розірвала контракт із «Росатомом» на будівництво АЕС.

Продовження співпраці з росіянами стало для фінів особливо проблемним після того, як «Росатом» узяв під контроль захоплену Росією Запорізьку АЕС.

 

 

Фінська компанія Fennovoima розірвала контракт із «Росатомом» на будівництво атомної електростанції Hanhikivi 1. Про це в понеділок, другого травня, повідомило фінське видання Yle з покликом на заяву, оприлюднену на сайті компанії.

 

Контракт на будівництво станції було підписано у 2013 році. Станцію планувалося збудувати в районі Пюхяйокі. Разом із контрактом на будівництво АЕС було укладено 10-річну паливну угоду для майбутньої станції з «ТВЕЛом» на 450 млн євро.

 

Наприкінці березня 2014 року «Росатом» закрив операцію з придбання 34-відсоткової частки у Fennovoima за 35,9 млн євро. Загальна вартість проєкту – 7 млрд євро.

 

У заяві Fennovoima зазначається: «Співпраця з проєктом RAOS (входить до держкорпорації "Росатом", – ред.) припиняється з негайним набуттям чинності, як і роботи з проєктування та ліцензування, а також роботи на майданчику Hanhikivi 1». Причиною розриву контракту компанія назвала значні затримки та нездатність «Росатому» завершити проєкт атомної електростанції Hanhikivi 1. У заяві наголошується, що війна Росії в Україні також посилила ризики проєкту.

 

З точки зору фінської сторони, продовження співпраці з російським «Росатомом» стало ще більш незручним після того, як компанія взяла під контроль захоплену Росією Запорізьку АЕС в Україні.

 

Міністерство економіки та зайнятості Фінляндії привітало рішення про розрив контракту. «Міністерство вважає виправданим і послідовним те, як вчинили власники компанії. Розірвання контракту є зрозумілим заходом у цій ситуації», – йдеться в урядовому пресрелізі.

 

Очікується, що 12 травня парламент Фінляндії ухвалить рішення про вступ до НАТО. Більшість депутатів виступають за позитивне вирішення питання. Після цього президент країни Саулі Ніїністьо (Sauli  Niinistö), у компетенції якого перебуває зовнішня політика та питання безпеки, оголосить про свою згоду з приєднанням до Альянсу, а потім парламентські групи підтвердять це рішення. Очікується, що і Швеція найближчим часом наслідуватиме приклад Фінляндії.

02.05.2022