65-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:15 Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія в намаганні "захистити" Донбас готова винищити його до каміння і позбавити будь-якого життя. 

 

#ЦИТАТА

 

"На Донбасі окупанти роблять усе, щоб знищити будь-яке життя на цій території. Постійні жорстокі бомбардування, постійні російські удари по інфраструктурі та житлових районах свідчать про те, що Росія хоче зробити цю територію безлюдною. Тому оборона нашої землі, захист наших людей – це буквально боротьба за життя. Для Лисичанська, Сєвєродонецька, Попасної, Краматорська, Слов'янська, Мар'їнки та всіх інших міст і громад Донбасу, які російські війська хочуть перетворити на руїни, у цій війні вирішується абсолютно все.

Тільки якщо Україна вистоїть, вони будуть жити. Якщо ж російським загарбникам вдасться реалізувати їхні плани хоча б частково, то в них іще вистачить артилерії та авіації, щоб зруйнувати до каміння увесь Донбас. Як вони зробили це з Маріуполем.

У місті, яке було одним із найбільш розвинутих у регіоні, – просто російський концтабір посеред руїн. І порядки окупантів у тій частині Маріуполя, яку вони, на жаль, поки що контролюють, несуттєво відрізняються від того, що робили нацисти на захопленій території сходу Європи".

 

Володимир Зеленський

 

22:32 Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Росії не вдалося досягнути в Україні жодної з поставлених цілей. Воллес сказав у інтерв'ю LBC, що Владімір Путін може піти на оголошення загальної мобілізації у Росії, і повідомить про це 9 травня – сказавши, що "ми тепер перебуваємо у стані війни з нацистами всього світу і потребуємо мобілізації російського народу".

 

21:40 Заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд заявила, що російські погрози застосувати ядерну зброю є безповідповідальною поведінкою країни-члена Ради безпеки ООН, утім Штати готуються і до такого перебігу подій. "На жаль, після початку цього конфлікту ми вже зрозуміли, що загрози, котрі виходять від Путіна, варто сприймати всерйоз. Тому США та наші союзники готуються і до такого розвитку подій. Але якщо до цього дійде, то це буде воєєним злочином таких масштабів, від наслідків котрого ані він сам, ані Росія вже ніколи не оговтаються. Принаймні не за нашого з вами життя", – заявила Нуланд у інтерв'ю "Медузі".

 

21:25 Сполучені Штати Америки провели вишкіл для 100 українських офіцерів із користування американськими артилерійськими системами. Ще 15 осіб пройшли навчання з експлуатації радіолокаційних комплексів. Тренування відбувалися за межами України. Далі вишколені старшини поділяться знаннями з військовиками в Україні, повідомив представник Пентагону на брифінґу у Вашінґтоні.

 

20:54 Росія здійснила платежі за своїм міжнароним боргом і уникнула дефолту. Як повідомляє Reuters, росіяни сплатили $564,8 млн за єврооблігаціями 2022 року і $84,4 млн за облігаціями 2042 року. РФ виплатила борги у доларах, хоча раніше затялася, що погоджується це зробити лише у рублях.

 

20:35 Іспанське судно Ysabel прибуло до порту в польській Ґдині з 200 тоннами вантажу для Збройних Сил України. Як заявив уряд Іспанії, то є найбільша партія військової техніки для України: 30 вантажівок, кілька спеціальних важких транспортних машин, 10 невеликих автомобілів тощо. Вантаж перевезуть на логістичну базу в Україну, передає AP.

 

20:11 Представник Пентагону заявив на брифінґу: Росія намагається знищити можливості української армії проводити поповнення запасів і посилюватися. Про це свідчать ракетні атаки РФ на об'єкти залізничної інфраструктури, зокрема, станції електропостачання на залізниці, повідомляє CNN.

 

19:55 Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс повернулася до Києва. "Довга поїздка – але вона вартувала того. Так добре знову бути у Києві", – написала вона у Twitter.

 

19:37 Збройні Сили України підірвали залізничний міст між містечком Лиман і станцією Райгородок на Донеччині, аби ускладнити наступ росіян на Слов'янськ. Інформацію про підрив переправи підтвердили у штабі ООС. На кадрах, знятих очевидцями, видно, що на рейках перебували вагони.

 

 

19:14 Генеральний штаб ЗСУ інформує у вечірньому зведенні: бої в Рубіжному і Попасній продовжуються; росіяни готують атаку на Сіверськодонецьк.

 

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України.

Противник продовжує проводити наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

На Волинському та Поліському напрямках визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення ділянки українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Відзначалося проведення перевірки готовності авіаційної компоненти чергових сил і засобів системи протиповітряної оборони республіки білорусь.

Зберігається загроза ракетно-бомбових ударів по об’єктах нашої Держави з території республіки білорусь.

На Сіверському напрямку противник, шляхом утримання відповідного комплекту військ намагається не допустити переміщення резервів Збройних Сил України з Сіверського напрямку до Східної операційної зони. У прикордонних з Україною районах Брянської та Курської областей ворог розмістив частину підрозділів, виведених для відновлення боєздатності.

У подальшому не виключається здійснення противником демонстраційних дій та провокацій у прилеглих до державного кордону України районах. Зокрема, є ймовірність обстрілів підрозділів Сил оборони та інфраструктури у прикордонних районах.

На Слобожанському напрямку вороже угруповання зі складу 6-ї загальновійськової армії, берегових військ балтійського та північного флотів основні зусилля зосереджує на утриманні займаних позицій у районі на північ та південний схід від міста Харкова, намагається здійснити розгортання додаткових артилерійських підрозділів.

На Ізюмському напрямку противник діє силами підрозділів зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії, 68 армійського корпусу Східного військового округу та повітряно-десантних військ. Основні зусилля ворог зосереджує на веденні розвідки та завданні вогневого ураження підрозділам Збройних Сил України.

Для забезпечення додаткового перекидання військ на Ізюмському напрямку окупанти наводять додаткові понтонно-мостові переправи через річку Сіверський Донець.

На Донецькому та Таврійському напрямках підрозділи противника намагаються вести наступ на Лиманському, Сєверодонецькому та Попаснянському напрямках. Противник продовжує спроби встановити повний контроль над населеними пунктами Рубіжне та Попасна і здійснює підготовчі заходи до просування на Сєверодонецьк. Противник продовжує артилерійські обстріли наших військ.

На Курахівському напрямку угруповання окупантів посилено додатковими артилерійськими підрозділами зі складу 1-го армійського корпусу.

На Маріупольському напрямку ворог продовжував завдавати авіаційних ударів по Маріуполю. Основні зусилля зосереджував на блокуванні підрозділів наших військ в районі заводу “Азовсталь”, а також здійснював перекидання частини підрозділів з Маріупольського на Курахівський напрямок.

Противник продовжує завдавати авіаційних та ракетних ударів з метою знищення об’єктів цивільної інфраструктури та порушення системи логістичного забезпечення наших військ. З метою уточнення положення підрозділів Сил оборони України ворог проводив повітряну розвідку із застосуванням БПЛА “Орлан-10”. Продовжує втрачати цю розвідувальну техніку.

На Південнобузькому та Бессарабському напрямках противник наявним комплектом сил намагається вести бойові дії з метою покращення свого тактичного положення. Продовжує здійснювати перегрупування, нарощує систему вогневого ураження, вдосконалює інженерне обладнання позицій.

В рамках нарощення системи матеріально-технічного забезпечення військ окупанти розгорнули збірні пункти пошкоджених машин та пункти ремонту і відновлення техніки.

У придністровському регіоні республіки Молдова російська федерація продовжує розповсюджувати інформацію через прокремлівські засоби масової інформації щодо загрози населенню регіону з боку України. Зокрема поширюються повідомлення про черговий випадок застосування українських БПЛА над складами боєприпасів.

Захисники України тримають визначені оборонні рубежі, знищують ворога, продовжують просуватися вглиб захопленої окупантами території і звільняти населені пункти.

 

18:40 Мешканці села Черніїв, що на Івано-Франківщині, заблокували виділення 10 гектарів на будівництво житла для переміщених осіб. "Якщо громада проти, то ніхто проти волі народу цього робити не буде. Значить, цю земельну ділянку знімаємо", – заявив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Згідно з планом муніципалітету, у Черніїві мали будувати 5-поверхові будинки на 2,5 тисячі квартир із облаштованою інфраструктурою. Влада міста вже провадила переговори із міжнародними партнерами.

 

18:16 Згідно з оцінкою Forbes, ті 1300 ракет, котрі Росія випустила по Україні, обійшлися її скарбниці у 7,5 мільярда доларів.

 

17:54 Українська поліція виловила на Київщині російського вояка – і то майже через місяць після відходу армії РФ з області. "У селі Гостролуччя Баришівської ОТГ працівники внутрішньої безпеки НПУ разом із бійцями ЗСУ та ТРО вийшли на «слід» ворожого солдата, який переховувався. 21-річний уродженець Татарстану – кулеметник механізованої бригади – зізнався, що спершу заблукав, а потім виявилося, що «друга армія світу» його просто покинула", – поінформували правоохоронці. Поліція також розшукали сховок із двома танками Т-72, бойовою машиною піхоти БМП-2, двома вантажними автомобілями російських окупантів ("КамАЗ" та "Урал").

 

17:20 Прокуратура оголосила підозру у державній зраді колишньому народному депутатові Партії реґіонів, депутатові Херсонської міської ради Володимиру Сальдо, котрий зголосився прийняти крісло "губернатора" в російській окупаційній адміністрації на Херсонщині. "За даними слідства, депутат міськради під час окупації Херсонської області військовослужбовцями рф перейшов на бік ворога. Сприяючи загарбникам у проведенні підривної діяльності проти України, підозрюваний зайняв посаду – так званого голови Херсонської області. Також у березні 2022 року він брав участь у засіданні псевдооргану «Комитет спасения Херсонщини "За мир и порядок"», створеного в підтримку окупаційних  дій держави-агресора в регіоні", – поінформували у прокуратурі.

 

16:39 Станом на 29 квітня у Київській області виявили тіла 1187 замордованих мирних мешканців, повідомив начальник обласної поліції Андрій Нєбитов в етері телемаратону. З його слів, за четвер правоохоронці зафіксували знахідку 26 тіл. При тім 200 людей залишаються зниклими безвісти. "Про них поки що немає жодної інформації", – сказав Нєбитов.

 

16:15 Російський вертоліт обстріляв позиції українських прикордонників на ділянці відділу прикордонної служби "Юнаківка", що на Сумщині. Військовослужбовці не постраждали. 

 

15:44 В Одесі запроваджують "затяжну" комендандстьку годину – із 22:00 1 травня до 05:00 3 травня. "Заборонено перебування людей у зазначений період часу на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень", – повідомили в Одеській військово-цивільній адміністрації. Нагадаємо, 2 травня будуть восьмі роковини трагедії в одеському будинку профспілок. 

 

15:26 Вперше від початку війни з України за кордон відправили українське зерно. Партія вагою у 71 тонну пішла на експорт залізницею в керунку Румунії; у порту Констанца зерно перевантажили на судно, повідомляє Reuters.

 

14:51 У селищі Новоайдара на Луганщині знайшли убитим колаборанта Павла Шароградського, щодо якого розслідувалося кримінальне провадження про державну зраду. Згідно з повідомленням розвідки, Шароградський надавав ворогу інформацію щодо патріотів, учасників АТО/ООС, членів їхніх родин та про співробітників місцевої адміністрації з патріотичними поглядами. 25 квітня його викрали з приміщення Щастинської РДА, де він брав участь у "нараді" з особами у балаклавах та військовій формі армії РФ. Згодом його знайшли із простреленою головою.

 

14:22 У Воронежі вантажівка з військовою технікою застрягла під мостом, спричинивши корок на декілька кілометрів. Як видно з фотокадрів, унаслідок удару об міст корпус техніки деформувався. Водій намагався вивільнитися з пастки, спустивши колеса.

 

 

 

14:06 Українські сили звільнили село Руська Лозова. Воно розташоване на північ від Харкова на трасі в російський Бєлгород.  

 

13:44 Польща передала Україні понад 200 одиниць вироблених у радянські часи танків T-72, повідомило "Польське радіо". Це дозволить укомплектувати технікою дві танкові бригади.

 

13:25 Повітряне командування "Південь" повідомило, що його зенітні ракетні війська вже отримали до диспозиції комплекс С-300 від країн-партнерів. "ЗРК С-300 ефективно виконує свою роботу проти значної частини об'єктів російських окупантів та може збивати літаки, крилаті та балістичні ракети на дистанції від 5 до 150 км. При цьому не важливо, на якій висоті летить ціль – 10 метрів або 27 км. Зазначений комплекс вже виконує бойові завдання. Є початок – буде продовження", – заінтриґували в командуванні.

 

13:01 Центр протидії дезінформації при РНБО України заявив, що Росія поширює фейки про збиття "Байрактарів" над своєю територією, аби не допустити постачання нових безпілотних апаратів українським Збройним Силам. За минулі п'ять днів РФ повідомила про знахідку трьох знищених TB2 на своїй території: одного – в Бєлгородській області і двох – у Курській. Якраз тиждень тому в офіційному Києві повідомили про те, що Росія готує провокації з зібраними на фронтовій лінії рештками "Байрактарів", котрі далі транспортували до прикордонних регіонів Росії. "Пропагандисти рф почали тиражувати тезу, що «не зважаючи на риторику турецького президента про мир в Україні, його дії розходяться зі словами, оскільки майже щодня з’являються нові фото збитих над рф "Байрактарів" ЗСУ, які постачає Туреччина». Така риторика є нічим іншим, як спробою зірвати постачання в Україну «Байрактарів», що чудово себе показали в боротьбі з російськими загарбниками", – заявили в Центрі протидії інформації. 

 

#ФЕЙК

 

 

OSINT-аналітик з ніком SR_71 зазначає у твіттері: на фотографії з місця збиття одного з безпілотників, котра тиражується в російських медіа, видно сліди від важкого транспорту. Якби "Байрактар" направду збили в повітрі і від гепнувся з висоти на землю, то слідів на місці падіння точно не було би. Вірогідно, сліди і належать транспорту, котрий туди ці уламки привіз.

 

12:39 Reuters повідомляє з покликом на джерела в Офісі Президента: У п'ятницю планується провести спецоперацію з виведення цивільних людей із заблокованої "Азовсталі".

 

12:24 Унаслідок ракетного обстрілу Києва в четвер загинула журналістка "Радіо Свобода" Віра Гирич. Її тіло виявили під завалами у п'ятницю вранці.

 

12:10 Хмельницька міська рада перейменувала 45 вулиць в обласному центрі. "Топоніміка – це не про історію, це про маркери нації. Всі ми побачили, що є дуже велика різниця, як називається вулиця", – прокоментував голова міста Олександр Симчишин. Зокрема, вулицю Гагаріна перейменували на вулицю Героїв Маріуполя, Гречка – на вулицю Миколи Міхновського, Купріна – на вулицю Симона Петлюри, Некрасова – на вулицю Героя України Ігоря Дашка, Пушкіна – на вулицю Героя України Олексія Скоблі, Толстого – на вулицю Князя Святослава Хороброго, Лермонтова – на вулицю Бориса Мамайсура, Рєпіна – на вулицю Юрія Косача, Чайковського – на вулицю Станіслава Людкевича, Чехова – на вулицю Валер’яна Підмогильного.

 

11:41 В окупованому Росією Донецьку палає нафтобаза.

 

 

11:24 Генеральний директор МАГАТЕ Рафаль Гроссі заявив, що запуск російських ракет над атомними електростанціями в Україні є небезпечним і застерігає про "серйозні" наслідки для РФ. "МАГАТЕ вивчає цю ситуацію, і якщо вона підтвердиться, це буде надзвичайно серйозно. Якби така ракета відхилилася від курсу, вона могла б завдати потужного впливу на фізичну цілісність АЕС і потенційно призвести до ядерної аварії", – прокоментував Гроссі. 

 

11:04 Згідно з даними Пентагону, в Україні перебуває 92 російські батальйонно-тактичні групи. Вони зазнали великих втрат, потерпають від великої кількості постраждалих, проте і надалі зберігають функціональність, заявив представник міністерства оборони США. У Вашінґтоні висновують, що найбільшою проблемою для росіян і далі залишається система постачання. Також Пентагон поінформував, що частина російських сил відійшла з-під Маріуполя, аби продовжити бої у напрямку Запоріжжя.

 

10:41 Під завалами житлового будинку в Києві після ракетної атаки росіян виявили тіло людини. Про це повідомив міський голова Віталій Кличко. Раніше він інформував, що після вибухів чотирьох людей шпиталізували. Будинок був новим і малозаселеним; усередині перебувало небагато людей.

 

 

10:23 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 23,0 тис. осіб,

танків – 986 од.,

бойових броньованих машин – 2418 од.,

артилерійських систем – 435 од.,

РСЗВ – 151 од.,

засобів ППО – 73 од.,

літаків – 189 од.,

гелікоптерів – 155 од.,

автомобільної техніки – 1695 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 229 од.,

спеціальної техніки – 31 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 16 од., бойових броньованих машин – 29 од., артилерійських систем – 4 од., автомобільної техніки – 7 од., літаків – 2 од., засобів ППО – 1 од., БПЛА – 14 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

82% танків (з них 11,0% за минулий тиждень),

83% бойових броньованих машин (з них 7,3% за минулий тиждень),

27% артилерійських систем (з них 2,0% за минулий тиждень),

57% літаків (з них 3,6% за минулий тиждень),

65% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

10:08 Британська розвідка зазначає, що бої за Донбас залишаються стратеґічною метою росіян. Армія Росії жадає встановити цілковитий контроль над Донецькою та Луганською областями. Найважчі бої йдуть у районах Лисичанська та Сіверськодонецька; противник просувається від Ізюма на південь до Слов'янська. "Через сильний спротив України територіальні здобутки Росії є обмеженими і досягаються коштом значних втрат для російських військ", – йдеться у зведенні.

 

 

09:38 Керівник компанії SpaceX Ілон Маск відправив Україні станції Tesla Powerwall із сонячними панелями та системи збереження енергії. Їх передали амбулаторіям у Бородянці та Ірпені. "Ці сонячні батареї та генератори здобули велику популярність в Америці. Енергетична система Powerwall має високу автономність і забезпечує резервне живлення під час відключень електрики. Це надсучасне обладнання допоможе українцям у тих областях, які найбільше постраждали від російської окупації", – прокоментував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

 

09:11 Генеральний штаб ЗСУ інформує, що минулої доби позиції наших військ на Донбасі зазнали дев'яти атак. Українські сили провадять маневрену оборону.

 

Росія не припиняє ведення повномасштабної збройної агресії проти України.

Противник продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

На Волинському та Поліському напрямках ворог активних дій не проводив, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони ділянки державного кордону з Україною.

На Сіверському напрямку змін у діяльності та складі угруповання противника не виявлено.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує зосереджувати зусилля на утриманні займаних позицій в районі міста Харкова та намагається здійснювати вогневе ураження підрозділів Збройних Сил України на окремих напрямках.

На Ізюмському напрямку активних наступальних дій не проводив. Основні зусилля зосередив на веденні розвідки, виявленні оборонних позицій підрозділів Сил оборони та їх ураженні вогнем артилерії.

На Донецькому і Таврійському напрямках, з метою недопущення перегрупування наших військ, ворог здійснює обстріли позицій із артилерії, мінометів та реактивних систем залпового вогню вздовж всієї лінії зіткнення.

Російські окупанти продовжують блокування наших підрозділів у Маріуполі, в районі заводу “Азовсталь”.

На тимчасово зайнятих територіях окупаційна влада продовжує здійснювати заходи щодо обмеження пересування та затримання місцевих жителів і блокування гуманітарних вантажів з території України. Окрім того, російські окупанти грабують селян. Так, наприклад, із сільгосптовариства у місті Камянка-Дніпровська викрадено понад 60 тон пшениці разом із вантажним транспортом.

За попередню добу Українськими захисниками було уражено п’ятнадцять повітряних цілей: один літак, п’ять крилатих ракет та дев’ять безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня.

Українські захисники ведуть активну маневрену оборону, в окремих місцях завдають контрударів. Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак ворога, знищено шість танків, одну артилерійську систему, дванадцять одиниць броньованої техніки, один автомобіль та одну зенітну установку.

 

08:50 ОБСЄ прийняла формальне рішення завершити Спеціальну моніторингову місію в Україні. Це рішення ухвалили через відсутність консенсусу щодо продовження мандату СММ – а конкретно через бойкот Росії. "Це нелегке рішення. Ми розглянули всі можливі варіанти політичного діалогу з державами-учасницями для поновлення мандату Спеціальної моніторингової місії, але позиція Російської Федерації не залишила нам інакшого вибору", – прокоментував чинний голова ОБСЄ міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау.

 

08:11 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай поінформував: росіяни вчинили декілька спроб штурмувати позиції ЗСУ в районі Оріхового та Світличного. "Наші військові дають гарну відсіч, проте росіяни з усього наявного озброєння відкривають вогонь по населених пунктах, знищуючи будинки та інфраструктуру, – там вже неможливо відновити воду, світло та газ", – повідомив Гайдай.

 

00:45  Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що ООН під силу провести евакуацію людей із Маріуполя. "На переговорах багато уваги ми приділили тому, як врятувати наших людей із Маріуполя. Вважаю, що з допомогою ООН можливо організувати евакуаційну місію. Україна готова до цих кроків. Але потрібно також, щоб і російська сторона поставилася до цього питання без цинізму та реально виконувала те, про що говорить. У Москві заявляли про те, що вони нібито припинили вогонь... Російські удари по Маріуполю не припинялися навіть тоді, коли пан генеральний секретар ООН був на перемовинах у Москві. І сьогодні, одразу після завершення наших перемовин у Києві, у місто полетіли російські ракети. П'ять ракет. І це багато говорить про справжнє ставлення Росії до глобальних інституцій... А отже, це вимагає відповідної потужної реакції", – заявив Зеленський. 

 

00:27 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заскочений тим, що Росія обстріляла Київ у той час, коли там за кілька кілометрів від місця атаки перебував він. Про це повідомив журналіст BBC Бен Браун, котрий записував із Гутеррішем інтерв'ю. "Генеральний секретар ООН сказав, що він шокований тим, що Росія здійснила ракетний удар по Києву в той час, поки він відвідує місто для переговорів із Президентом Зеленським", – написав Браун. Він нагадав, що українська сторона назвала ракетну атаку "поштівкою" для Гутерріша із Москви.

 

 

29.04.2022