55-й день війни Росії в Україні. Хроніка

01:02 У вівторок відбулася багатостороння розмова за участю президента США Джо Байдена, прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона та інших світових лідерів довкола становища в Україні. "Ми домовилися працювати разом, щоб знайти довгострокове рішення безпеки, щоб Україна більше ніколи не могла бути атакована таким чином", – прокоментував пан Джонсон.

 

00:25 Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо повідомив, що його держава надасть Україні важку артилерію для оборони, повідомляє The Globe and Mail.

 

00:14 Президент України Володимир Зеленський присвятив Маріуполю значну частину свого звернення. Голова держави назвав становище у місті "максимально жорстким". Зеленський обурився, що Росія блокує будь-які ініціативи організувати гуманітарний коридор і що росіяни не шкодують цивільного населення. Президент підписав накази про нагородження 286 військовослужбовців Збройних Сил України – із них 229 є військовослужбовцями 36-ої окремої бригади морської піхоти, котра захищає Маріуполь.
 

#ЦИТАТА

 

На території нашої держави та в прикордонних районах Росії зосереджена фактично вся боєздатна частина армії окупантів. Вони зігнали проти України майже всіх і майже все, що здатне з нами воювати. 


Те, як міцно тримаються наші Збройні Сили, те, як сміливо захищається весь наш народ, демонструє, що все ж таки в глобальних рейтингах українська армія вже давно заслуговує бути вище від російської.


Якби ми отримали доступ до всієї тієї зброї, якої потребуємо, яка є в наших партнерів і яка зіставна зі зброєю, яку використовує Російська Федерація, ми б уже завершили цю війну. Ми б уже повернули мир і звільнили нашу територію від окупантів. Бо перевага українських військових у тактиці та в мудрості цілком очевидна.

 

Несправедливо, що Україна й досі змушена просити про те, що в партнерів роками зберігається десь на складах. Якщо вони мають зброю, яка потрібна Україні тут, яка потрібна зараз, якщо вони мають боєприпаси, які необхідні нам тут і необхідні зараз, то це їхній, передусім моральний, обов'язок – допомогти захистити свободу. 

 

Російська армія в цій війні назавжди впише себе у світову історію як чи не найбільш варварську та нелюдську армію світу. Цілеспрямовано вбивати мирних людей, руйнувати житлові квартали, цивільну інфраструктуру, застосовувати для цього всі види озброєння, зокрема й заборонені міжнародними конвенціями, – це вже фірмовий почерк російської армії. І це така підлість, яка на покоління позначить російську державу як джерело абсолютного зла.

 

Володимир Зеленський

 

23:23 Об'єднані сили, котрі тримають оборону на Донеччині та Луганщині, повідомили про відбиття десяти атак ворога у вівторок. Згідно з інформацією штабу ООС, наше воїство знищило 12 танків, одну артилерійську систему, 28 одиниць броньованої та 2 одиниці автомобільної техніки. А також – один ворожий літак Су-34, один вертоліт Ка-52, чотири безпілотні літальні апарати та одну крилату ракету.

 

#ЦИТАТА

 

Російські фашисти хочуть відзвітувати перед своїм карликом-гітлером про взяття Донбасу до Великодня.

Такого не буде.

А от пакетів з нелюдами точно буде багато.

 

Сергій Гайдай,

голова Луганської військово-цивільної адміністрації

 

23:02 Пентагон підтвердив, що західні союзники допомогли Україні отримати нові військові літаки. Про це заявив речник Міноборони США Джон Кірбі на брифінгу у вівторок. “Україна отримала від інших країн підтримку, щоб деякі з її літаків знову стали діючими. Зараз Україна має більше доступних літаків-винищувачів з фіксованим крилом, ніж два тижні тому. І це не випадково”, – цитує "Голос Америки". Він додав, що в цьому допомогли "інші країни", не надавши деталей. “Українці отримали додаткові судна та деталі, щоб допомогти підняти більше літаків у повітря”, – сказав Кірбі. Представник Держдепу США також поінформував, що Україна наростила власний танковий парк.

 

22:47 Росія вигадала новий механізм розширення окупаційних адміністрацій на території України – Розівську територіальну громаду у Запорізькій області вирішили приєднати до структур руху "ДНР". Під наглядом російських вояків у Розівці відбулися "збори" – людей змусили проголосувати за нове керівництво громади і звернення до ватажків "ДНР". "Ми ніколи не визнаємо ці події. Сьогодні вже сформовано і направлено відповідну заяву до СБУ та поліції. Ми знаємо про всіх колаборантів, які брали в цьому участь", – заявив голова Пологівської районної державної адміністрації Артур Крупський.

 

21:11 Із дня російського вторгнення в Україні зафіксували 255 411 нових випадків коронавірусної хвороби. За цей час від ускладнень померло 3039 людей. Про це пише журналістка видання LB.ua Вікторія Герасимчук-Ґуерра. Загальна статистика: від початку пандемії в Україні виявили 4 994 246 захворювань; померло 108 268 людей.

 

20:37 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний назвав становище на сході та на півдні України "складним" під час своєї телефонної розмови з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі: "Поділився інформацією про складну обстановку на сході та півдні України, де тривають важкі бої. Вкотре наголосив, що ми потребуємо невідкладної допомоги та подякував за вже надану. Запевнив, що ми обовʼязково збережемо весь досвід цієї важкої війни і поділимося ним з партнерами, щоб світове зло було покаране", – поінформував Залужний.

 

20:13 Українська розвідка отримала дані, що росіяни готують псевдореферендуми у південних областях для леґалізації окупаційних адміністрацій. На окупованій території Херсонської області друкують бюлетені, бланки, брошури, плакати та буклети для проведення "голосування". Подібна акція планується у місті Снігурівка на Миколаївщині, котре ніби планують "приєднати" до Криму.

 

19:48 Маріупольський завод "Азовсталь" "розбомблений та знищений практично повністю". Про це у коментарі "Радіо Свобода" заявив заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар ("Калина"). З його слів, на завод скидаються "надпотужні бомби", а під завалами перебуває "дуже багато людей". "Ми будемо воювати, ми будемо використовувати кожен патрон, який у нас залишився, але ми закликаємо батьківщину врятувати цивільних, поранених та забрати тіла", – сказав Паламар.

 

19:21 Чиновник Пентагону на закритому брифінґу для журналістів повідомив, що поточна активізація російських сил на сході України є "прелюдією" перед початком більш масштабних бойових дій. Згідно з інформацією Вашінґтона, Росія ввела на територію України ще дві батальйонно-тактичні групи – тепер на нашій землі діє 78 БТГр. Загальний обсяг ворожого війська становить 75% порівняно зі силами, котрі наступали на Україну 24 лютого.

 

18:51 Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що українська армія відступила із Мар'їнки, що під Донецьком, проте внаслідок контрактаки відновила контроль над містом. 

 

Триває п’ятдесят п’ята доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Ворог продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави.

Російські окупанти не припиняють завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах цивільної та військової інфраструктури на всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив. Продовжується переміщення пошкодженої техніки військових частин Східного військового округу залізничним транспортом з території республіки білорусь до російської федерації. Збройні сили російської федерації й надалі використовують аеродромну мережу на території республіки білорусь з метою завдання авіаційних ударів по об’єктах цивільної інфраструктури на території нашої держави.

На Слобожанському напрямку триває часткове блокування ворогом міста Харкова. Окупанти намагаються здійснювати вогневе ураження підрозділів наших військ та об’єктів критичної інфраструктури. Підрозділи противника здійснили спробу наступу та ведення штурмових дій південніше міста Ізюм. Успіху не мали, зазнали втрат та вимушено відступили на раніше зайняті позиції.

На Донецькому напрямку, в районі міста Мар’їнка, в результаті контрнаступу наших військ ворог зазнав втрат та відступив. Підрозділи Сил оборони відновили контроль над цим населеним пунктом.

На Південнобузькому напрямку тривають бойові дії в районі Олександрівки, ворог успіху не має. Намагається здійснити вихід на адміністративну межу Херсонської області, не припиняє обстрілів населених пунктів.

Противник продовжує зазнавати значних втрат особового складу. З метою вирішення проблеми комплектування підрозділів військовослужбовцями за контрактом керівництво збройних сил російської федерації прийняло рішення про можливість підписання короткострокових контрактів строком від трьох місяців та спрощення форми проведення психофізичного відбору майбутніх кандидатів. Зазначені заходи не призвели до бажаного ефекту.

За наявною інформацією, з початку року, для проходження служби у 42 частинах Південного військового округу було відібрано всього 130 військовослужбовців військової служби за контрактом. 22 з них вже відмовилися від участі в так званій “спеціальній операції” на території України.

Особливу потребу в комплектуванні особовим складом мають підрозділи, що беруть безпосередню участь в збройній агресії на території України.

За наявною інформацією, в 200-й окремій мотострілецькій бригаді 14-го армійського корпусу берегових військ північного флоту було знищено особовий склад двох батальйонних тактичних груп.

Крім того, на території нашої Держави були знищені три роти 51-го парашутно-десатного полку та рота 137-го парашутно-десантного полку, що входять до складу 106-ї парашутно-десантної дивізії.

 

18:39 "На лінії зіткнення у Запорізькій області під Пологами загострилася ситуація. Збройні Сили України тримають лінію зіткнення, але наступ масований", – повідомив голова Запорізької обласної військово-цивліьної адміністрації Олександр Старух.   

 

18:11 Радник із Офісу Президента Олексій Арестович заявив про те, що російські війська активізували наступальні дії на сході України і наразі намагаються оточити українські сили в районі Ізюму та піти у наступ на Волноваху. Для цього вони завдають відволікаючих ударів у районі Харкова на півночі та Гуляйполя на півдня. Арестович додав, що найбільш боєздатні угруповання ЗСУ зосереджені саме на напрямках теперішнього російського наступу. "Намагання політичного керівництва Росії, яке жене свої війська на смерть для того, щоб вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської області і «продати» російському суспільству цей «успіх» як головну мету війни, провалиться. Наші війська не дадуть зробити цього", – запевнив Арестович, згідно з повідомленням "Укрінформу"

 

17:43 На території Ірпеня вантажівка підірвалася на міні – водій загинув. Про це повідомив міський голова Олександр Маркушин. Очільник Ірпеня закликав мешканців не відвідувати локацій, котрі ще не встигли обійти сапери.

 

16:42 Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив за підсумками своїх переговорів із Володимиром Зеленським, що голландці постачатимуть Україні важке озброєння, в тому числі й панцеромобілі.

 

16:16 Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні". Як випливає із проєкту, воєнний стан пролонґовано на 30 діб – до 25 травня.

 

16:08 Сейм Литви заборонив публічну демонстрацію георгіївської стрічки та символів російської війни проти України – знаків "Z", "V" та інших. За порушення заборони накладатиметься штраф розміром у €300–700 для приватних осіб, а для юридичних – до €1,5 тис. 

 

15:50 ЄС покриє більшу частину витрат на повоєнне відновлення України, пише Bloomberg. Для цього буде створено трастовий фонд солідарності, що профінансує інвестиції та реформи за погодження з урядом України. Сумарний обсяг фонду поки що невідомий, оскільки війна ще не закінчилася, проте йдеться про сотні мільярдів євро.

 

15:39 Україна і Росія провели обмін полоненими. Як повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук, українській стороні вдалося повернути 60 військовослужбовців, зокрема 10 офіцерів. Також додому їде 16 цивільних осіб.

 

15:05 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прибув із візитом до Львова. Голова польського уряду відвідав мешканців модульного містечка у Львові, де наразі зареєстровано 250 українців. Пізніше делеґація РП із українськими колегами провідав у шпиталі українців, які постраждали від російських обстрілів, зокрема військовиків, поінформував голова Львова Андрій Садовий. Моравецький виявив бажання придбати для лікарні МРТ-апарат.

 

 

14:40 Міністерство культури та інформаційної політики України із Державною службою з етнополітики та свободи совісті закликали українців зважати на те, що на Великдень належить дотримуватися обмежень воєнного стану, зокрема правил комендантської години: "Це важливо для безпеки!" Державні служби заохочують вірян приєднатися до Великодніх служб дистанційно завдяки трансляціям на телебаченні та онлайн.  

 

14:17 Німецька компанія Henkel, котра виробляє косметику та побутову хімію, в кінці другого місяця війни Росії проти України таки вирішила припинити свою діяльність на території РФ. "Henkel засуджує війну Росії проти України та насильство проти невинних мирних жителів", – повідомили німці.

 

13:50 Міністр оборони РФ Сєрґєй Шойґу заявив, що Росія "послідовно" виконує "план звільнення" на території українських Донецької і Луганських областей. Він вважає, що обсяги постачання західних озброєнь Україні провокують "київський режим" продовжувати воювати.

 

13:09 Уночі в Мукачеві на центральній площі міста демонтували обеліск, встановлений на честь радянської воєнщини. "Могили будуть перезахороненні. Роботи відповідними ліцензованими на такий тип робіт організаціями почнуться наступного тижня", – поінформували у міській раді.

 

 

12:54 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров заявив, що РФ розпочинає "наступну стадію воєнної операції".  

 

12:29 Американський аналітичний центр "Інститут вивчення війни" вважає, що новий наступ росіян на Донбасі "навряд чи буде значно успішнішим, ніж попередні наступи", але російські війська можуть "досягти обмежених успіхів". Російські війська не взяли "оперативної паузи", необхідної для відновлення та належної інтеграції підрозділів, які зазнали втрат і були виведені з північного сходу України. Повідомлення про катастрофічно низький моральний дух Росії та тривалі проблеми з матеріально-технічним забезпеченням свідчать про те, що ефективна бойова міць російських підрозділів на сході України становить лише невелику частину їхньої чисельності на папері. Хоч російські війська можуть виснажувати українські позиції за допомогою "великої концентрації вогневої сили та більшої чисельності", великий успіх російського наступу залишається вкрай малоймовірним. Українські ж контратаки на південний схід від Харкова, ймовірно, змусять російські сили відволікти деякі підрозділи, призначені для Ізюмського наступу, але навряд чи зможуть найближчими днями повністю розірвати російські лінії комунікації на північ від Ізюму.

 

12:11 Українські десантники знищили бронегрупу одного із підрозділів 21-ої Омсько-Новобузької мотострілецької бригади з міста Томськ. Успішна атака відбулася кілька днів тому "у районі інтенсивних боїв". Її подробиць не розголошують. Нині командування Десантно-штурмових військ оприлюднило фотографії документів, вилучених у переможених росіян.

 

 

11:41 Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс написала у twitter: "Битва за Донбас розпочалася. Україна не бореться за те, щоб забрати територію у Росії. Україна бореться за право мирно жити на власній землі. Україна бореться за право жити”.

 

11:07 Слідчі Державного бюро розслідувань завершили документування злочинів російської армії в Ірпені, Бучі та інших поселеннях біля Києва. Правоохоронці виявили докази злочинів проти людяності – використання заборонених Женевською конвенцією боєприпасів, необґрунтовану жорстокість, масове винищення населення тощо. 

 

10:23 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 20,8 тис. осіб,

танків – 802 од.,

бойових броньованих машин – 2063 од.,

артилерійських систем – 386 од.,

РСЗВ – 132 од.,

засобів ППО – 67 од.,

літаків – 169 од.,

гелікоптерів – 150 од.,

автомобільної техніки – 1495 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 158 од.,

спеціальної техніки – 27 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 12 од., бойових броньованих машин – 22 од., артилерійських систем – 5 од., РСЗВ – 2 од., автомобільної техніки – 8 од., літаків – 2 од., гелікоптерів – 3 од., БПЛА – 3 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

67% танків (з них 5,3% за минулий тиждень),

71% бойових броньованих машин (з них 3,4% за минулий тиждень),

24% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

51% літаків (з них 3,3% за минулий тиждень),

62% гелікоптерів (з них 2,9% за минулий тиждень).

 

 

10:17 США уважно вивчають питання можливого оголошення Росії країною – спонсором тероризму, заявив прессекретар Держдепартаменту США Нед Прайс, додавши: "Якщо це буде можливо за законом і якщо це буде ефективно та доречно, ми це застосуємо".

 

10:15 Попри заперечення Росії, США продовжать надавати Україні військову допомогу, заявила прессекретар Білого дому Джен Псакі, відповідаючи на запитання щодо вимоги Росії припинити постачання озброєнь в Україну: "Я не збираюся спекулювати на порожніх погрозах президента Путіна чи російського керівництва".

 

10:12 Росія відмовилася ініціювати міжнародне розслідування вбивств мирних жителів у Бучі, заявив директор департаменту міжнародних організацій МЗС РФ Пьотр Іллічов, – бо, за його словами, вона сумнівається у неупередженості слідства. Раніше прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков заявляв, що Росія виступає за обговорення подій у Бучі "на максимально високому рівні" – у Раді безпеки ООН.

 

10:09 Американські військові експерти вважають, що на сході України триває підготовка до масштабного наступу російських військ, пише The New York Times. Представник Пентагону Джон Кірбі також назвав активність, що посилилася, лише створенням умов для початку операцій, які ще попереду.

 

Перекидання сил в Україну триває, і "наземні пересування, що спостерігаються у понеділок, не відповідали очікуваному великомасштабному наступу", повідомив виданню український військовий. Як вважають аналітики, частина обстрілів була спрямована на те, щоб не дати українським частинам покинути Харків та інші міста та не допустити перекидання підкріплення на Донбас, на який буде спрямований основний удар.

 

Наступ може розпочатися найближчими днями. Експерти також вважають, що Росія хоч і має більший потенціал, але може розтратити його на Донбасі. "Я думаю, за будь-якого результату Донбасу російська армія буде вичерпана. Наступ буде менш рішучим, ніж зараз здається", – пояснив Майкл Кофман, шеф відділу російських досліджень інституту CNA.

 

10:07 Цієї ночі росіяни суттєво посилили обстріли Луганщини з усіх видів озброєння, повідомив голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай. З його слів, російська армія намагалася прорватися у Попасній та Рубіжному – але без успіху.

 

09:41 Російські солдати здійснюють постійні обстріли на Мар'їнському, Очеретинському та Авдіївському напрямках, повідомила вранці Донецька обласна адміністрація. Поблизу Авдіївки росіяни двічі спробували піти в наступ – обидві спроби зупинили Збройні Сили України. Внаслідок артобстрілів загинула одна цивільна особа, пошкоджено декілька житлових будинків, перебито газогін. Постійні обстріли в Мар'їнській та Торецькій громадах. "Ситуація на фронті складна, але контрольована", – прокоментували в адміністрації.

 

09:24 Росіяни обстріляли із реактивних систем залпового вогню Криворізький район – Зеленодольськ, Марʼянське, Велику Костромку. "Є руйнування приватних будинків та багатоквартирного сектору. Жертв немає", – повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

 

08:49 Генеральний штаб ЗСУ інформує: російська армія проводить наступ уздовж всієї лінії зіткнення на донецькому і таврійському напрямках:

 

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти нашої Держави. Противник намагається продовжувати наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей, а також утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Не припиняються ракетно-авіаційні удари по цивільних об’єктах на всій території України. Протягом попередньої доби відбулась активізація завдання ракетних ударів по об’єктах у західних областях.

У Слобожанському та Донецькому операційних районах агресор проводить наступальні та штурмові дії на окремих напрямках.

Ворог продовжує перекидання озброєння, військової техніки до України з центральних і східних регіонів російської федерації. Поряд з бойовими підрозділами здійснює перекидання підрозділів забезпечення.

Крім того, з метою удосконалення системи матеріально-технічного забезпечення, окупанти розгортають логістичні центри та створюють польові бази ремонту і відновлення пошкодженої техніки.

На Слобожанському напрямку противник визначеним складом сил продовжує часткове блокування міста Харкова. За наявною інформацією, з метою організації системи протиповітряної оборони наступального угруповання, ворог здійснює перекидання додаткових зенітних ракетних дивізіонів ЗРК “Тор” до Харківської області. Водночас, у прикордонних з Україною районах Бєлгородської області, для прикриття основних пунктів управління, a також тилових районів розгорнуто зенітні ракетні дивізіони С-400 та С-300.

На Ізюмському напрямку ворог веде наступальні дії на лівому березі річки Сіверський Донець. Для підтримки наступальних дій угруповання на зазначеному напрямку противник створив систему основних та запасних вогневих позицій для реактивної та ствольної артилерії.

На Донецькому і Таврійському напрямках російські окупанти активізували наступальні дії уздовж всієї лінії зіткнення.

Основні зусилля ворога зосереджені на прориві оборони наших військ у Луганській та Донецькій областях, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь. У Запорізькій області триває зосередження підрозділів окупаційних військ у визначених районах.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджує на виході до адмінмежі Херсонської області. З метою покращення тактичного положення окупанти намагаються вести наступальні дії в районі населеного пункту Олександрівка. Противник не припиняє обстріли цивільних об’єктів у місті Миколаєві.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін не фіксується.

Республіка білорусь продовжує надавати свою територію для завдання авіаційних ударів по території України та ведення розвідки об’єктів на нашій території.

За наявною уточненою інформацією втрати 126-ї бригади берегової оборони чорноморського флоту складають до 75%. 810-а окрема бригада морської піхоти чорноморського флоту втратила 158 військовослужбовців вбитими, близько 500 пораненими, а 70 осіб вважаються зниклими безвісти.

Значна частина військовослужбовців зазначених бригад написала рапорти на відмову від участі у так званій "спеціальній операції".

На території Донецької та Луганської областей захисниками України за минулу добу відбито сім атак ворога, знищено десять танків, вісімнадцять одиниць броньованої та вісім одиниць автомобільної техніки, одну артилерійську систему, а також міномет противника з розрахунком.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено сім повітряних цілей: один літак, чотири БПЛА та дві крилаті ракети.

 

08:26 Посадовець Міністерства оборони США заперечив твердження Росії, начебто під час ракетного обстрілу Львова було знищено американську зброю. "Немає жодних ознак того, що росіяни завдали удару по вмісту допомоги", – заявив він. Чиновник також спростував повідомлення РФ про те, що над Україною збито літак із озброєнням від альянтів.

 

01:17 Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що росіяни розпочали наступ на сході. "Зараз уже можна констатувати, що російські війська розпочали битву за Донбас, до якої давно готувалися", – сказав Зеленський у зверненні. Президент додав, що на цьому наступі сконцентрована значна частина всієї російської армії. "Скільки б туди не зганяли російських військовиків, ми будемо боротися. Ми будемо захищатися. Ми будемо робити це щоденно. Нічого українського не віддамо", – запевнив Зеленський. Президент подякував усім українським воякам і усім героїчним містам, котрі тримають оборону. "Рубіжне, Попасна, Золоте, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Краматорськ та всі інші, які протягом усіх цих років і назавжди – з Україною", – підсумував голова держави. 

 

00:42 В одному з храмів Неаполя в Італії вивісили "Київську Мадонну" – образ, створений художницею Мариною Соломенниковою на основі фотографії жінки із немовлям у київському метрополітені під час російських бомбардувань. Цю художню роботу вподобав і популяризував Джеймс Мартін – відомий американський єзуїт, радник Папи Римського з питань комунікації, автор численних книжок. Героїню на оригінальній фотографії звати Тетяна Блізняк.

 

 

00:04 Президент Франції Емманюель Макрон заявив про те, що після Бучі не набирав президента РФ Владіміра Путіна на телефоні. З його слів, після звірств на Київщині війна сприймається "на іншому щаблі". Утім Макрон не виключив, що згодом таки матиме переговори з Путіним, передає Reuters.

 

19.04.2022