52-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:03 Український художник, викладач Львівської академії мистецтв Остап Іванишин повідомив про те, що він відмовився від згадок про російські твори і посилань на російські джерела у своїй дисертації на тему художнього скла Центральної та Східної Європи, виконаного методом термоформажу. "Немає там культури! Немає там Європи! Нам з ними не по дорозі", – прокоментував Іванишин. 

 

22:46 Українська розвідка отримала дані про те, що ФСБ заарештувала одного з лідерів банди "ДНР" Едуарда Басуріна після того, як він проговорився про ідею застосувати хімічну зброю проти оборонців Маріуполя. Після співбесіди його нібито вивезли у невідомому керунку.

 

22:22 Вояки 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу зупинили просування російської колони на одному з маршрутів на Херсонщині. Хлопці знищили протитанковими ракетами три російських "Тигри" та одну БМП-3 і ліквідували піхоту противника. "Поки їхні бронемашини палали, екіпаж ще намагався рятуватись втечею, але шансів вижити в них вже не було... Військовики підпустили рашистів ближче, настільки близько, аби в найбільш відповідний момент зробити кілька влучних пострілів", – розповіли у бригаді.

 

 

21:40 Міністр оборони Олексій Резніков потролив російський флот після потоплення флагмана "Москва" – голова Міноборони опублікував кумедне відео, змонтоване із кадрів радянської електронної гри "Морський бій" і зображення українського вояка з марки "Русскій воєнний корабль, іді нах#й". Ролик супроводжується піснею Scorpions із рядком – "Follow the Moskva...", котрий можна перекласти як "Прямуй за Москвою..."

 

21:15 Росіяни завдали повторних ударів по Харкову. Як повідомив міський голова Ігор Терехов, загинула одна людина. Раніше в суботу під час обстрілів міста двоє людей померло. Обласна військово-цивільна адміністрація інформувала, що росіяни використали ракети "Калібр".

 

#ФОТО

 

Мешканка Харкова, поранена під час обстрілів у суботу. Фото – AP

 

20:57 Голова парламенту Грузії Шалва Папуашвілі відвідав Ірпінь та Бучу. Він запевнив, що грузини орієнтуютсья на інтеграцією з ЄС і не допомагатимуть Росії уникати санкцій. "Для нас дуже зрозуміло, де ми перебуваємо, ще з 2008 року – відтоді, як у нас була така сама ситуація", – сказав Папуашвілі. Спікер грузинського парламенту запевнив, що не має жодних непорозумінь із українськими колегами: після таких особистих зустрічей, як у суботу, "усе кінцево з’ясувалося" – "ми стоїмо пліч-о-пліч одне з одним, і це найважливіше". 

 

20:34 Президент України Володимир Зеленський заявив, що масові вбивства у Маріуполі можуть покласти край переговорам із Росією. "Маріуполь – це може бути як десять Бородянок, і я хочу сказати, знищення наших військових, наших хлопців поставить крапку на всіх перемовинах. Глухий кут – тому що ми не торгуємо територіями та нашими людьми. І чим більше буде Бородянок, тим буде складніше", – сказав Зеленський під час інтерв'ю українським інтернет-виданням у суботу. Президент розповів, що серед варіантів розблокування українських військ у Маріуполі розглядалася операція виходу "зеленим коридором". Та Зеленський боїться, що там повториться Іловайська трагедія, повідомляє "Українська правда".

 

#ЦИТАТА

 

"Що може врятувати Маріуполь? Це потужне озброєння, яке треба надати якомога швидше. Друге – це питання перемовин. Режим припинення вогню дуже потрібен, щоб забрати поранених. Але це залежить від бажання Росії. Вони пропонують нашим людям здатися. Вони ставляться по-різному до наших військових там. І ви це прекрасно знаєте. І є військові, яких вони ненавидять, і навряд чи вони збережуть їм життя. Так, може бути Іловайськ".

 

Володимир Зеленський

 

19:13 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонні переговори з прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. "Обговорили домовленості, досягнуті під час його нещодавнього візиту, насамперед щодо оборонної та макрофінансової підтримки. Поінформував про ситуацію на фронті, зокрема в Маріуполі. Працюємо над гарантіями безпеки для України", – прокоментував Зеленський у twitter. У британському уряді зазначили: "Прем'єр-міністр сказав, що міжнародна підтримка України лише посилилася, і що він, як і раніше, переконаний, що Україна досягне успіху, а Путін зазнає невдачі".

 

18:56 Генштаб ЗСУ повідомив, що росіяни захопили села Мала Комишуваха та Сулигівка на південь від Ізюму. Про це напередодні писав австрійський аналітик Том Купер.

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

Противник завдавав авіаційних та ракетних ударів по об’єктах інфраструктури та житлових кварталах із залученням повітряного та морського компонентів.

Через ведення бойових дій на території України перенесено ротацію підрозділів 68-ої загальновійськової армії Східного військового округу в Сирійській Арабській Республіці.

За наявною інформацією, військкомати Центрального військового округу збройних сил російської федерації агітують військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, до підписання короткострокових контрактів терміном від 3 місяців до 1 року.

На Волинському та Поліському напрямках ворог активних дій не проводив. В ході перегрупування військ зафіксовано переміщення залізничним транспортом з території республіки білорусь (залізнична станція “Гомель-Новобілицька”), підрозділів 83-ї окремої десантно-штурмової бригади збройних сил російської федерації.

Зберігається загроза завдання ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури з території білорусі.

На Сіверському напрямку противник завершує перегрупування військ Центрального військового округу. Не виключається, що окупанти продовжать ракетні удари та артилерійські обстріли з території рф по об’єктах військової та цивільної інфраструктури України.

На Слобожанському напрямку основні зусилля ворога зосереджуються на перегрупуванні, посиленні угруповання своїх військ та продовженні утримання позицій в районі міста Харкова.

На Ізюмському напрямку основні зусилля окупантів зосереджено на утриманні зайнятих рубежів та позицій в районі населених пунктів Суха Кам’янка, Сулигівка, Бражківка, Мала Комишуваха та Андріївка.

Ворог намагається покращити тактичне положення, протягом доби здійснив спробу проведення наступально-штурмових дій та намагався просунутись вглиб населеного пункту Довгеньке. Успіху не має, зазнав значних втрат. Для посилення угруповання на зазначеному напрямку з території російської федерації переміщено підрозділи зі складу 106-ї повітряно-десантної дивізії.

Після завершення створення ударного угруповання та формування резервів противник буде намагатись відновити наступ у напрямку на Барвінкове та Слов’янськ.

На Донецькому і Таврійському напрямках окупанти намагаються здійснювати вогневий вплив та вести штурмові дії на більшості напрямків. Ворог посилив угруповання військ за рахунок переміщення з території Бєлгородської області у район населеного пункту Сватове окремих підрозділів Центрального військового округу.

Імовірно, противник продовжить штурмові дії вздовж всієї лінії зіткнення у Донецькій та Луганській областях. Зосереджуватиме зусилля на захопленні населених пунктів Попасна, Рубіжне, міста Маріуполь, а також виходу в райони населених пунктів Вугледар і Мар’їнка. Також готуватиметься до наступу на Курахівському та Авдіївському напрямках.

Разом з тим, спостерігається зниження рівня морально-психологічного стану підрозділів 1-го армійського корпусу, що діє на Донецькому напрямку. Це повязано зі значними втратами підрозділів, поповнення яких відбулося за рахунок мобілізованих.

На Південнобузькому напрямку основні зусилля ворог зосереджував на спробах встановлення повного контролю над територією Херсонської області та утриманні зайнятих позицій. У місті Херсоні виявлено поширення російсько-окупаційною адміністрацією агітаційних листівок із закликами до мирного співіснування з окупантами. Водночас продовжується залякування та терор мирного населення.

За наявною інформацією, імовірність залучення оперативної групи російських військ у Придністровському регіоні Республіки Молдова до збройної агресії проти України залишається низькою.

Підрозділи Сил оборони продовжують стримувати ворога на визначених рубежах та завдавати окупантам численних втрат в особовому складі та техніці.

 

18:18 Українська ППО збила ракети у небі над Запоріжжям. Уламки упали у житловому кварталі. Від вибуху у будинках повилітали вікна. Одна жінка отримала поранення.

 

17:25 Офіційно: Віктора Медведчука заарештовано. Таке рішення прийняв Личаківський суд Львова під час засідання в режимі відеоконференції. Формальною підставою для арешту стало те, що Медведчук порушив умови запобіжного заходу, накладеного попереднім судом, – виїхав за межі дому і переховувався від слідства.  

 

17:11 Росія здійснює депортацію українців із міста Ізюму на Харківщині. Здійснює неприховано: російська аґенція РІА "Новості" повідомила про вивезення сотні людей до Бєлгородської області.  

 

16:49 Крутівська територіальна громада опублікувала фотографії підбитої техніки російської 90-ої танкової дивізії після боїв на околицях Крут. "Ці мерзотники проходили і через наші села, частина дивізії розбила штаб у Хорошому Озері (сусідське село поруч із Меморіалом Крут, – ред.) і звідти намагалася пройти Ніжин", – прокоментували в громаді.

 

 

16:26 Міський голова міста Лозова, що на Харківщині, Сергій Зеленський закликав мешканців евакуюватися з міста. Напередодні міністерство оборони Росії заявило про те, що на станції в Лозовій готується провокація. Така заява, на думку українського штабу, може свідчити про підготовку росіян до теракту, котрий спробують приписати силам спротиву України. Журналіст Роман Бочкала повідомив, що місто перебуває під масованими обстрілами. "Рух орків та стягування сил біля міста свідчать про намір розпочати повноцінний штурм. Також під потенційним ударом залізнична станція, що має важливе значення", – припустив Бочкала.

 

15:53 На Пагорбі слави у Львові демонтували тоталітарні символи із радянського монумента. Як повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, совєцьку атрибутику передадуть до музею "Територія терору".

 

 

15:00 Оперативне командування "Південь" зазначає: російські війська силкуються активізувати бойові дії і намагатимуться відновити наступ з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області. "Наші сили готують адекватну відповідь", – запевнили у штабі.

 

14:31 Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер повідомив про істотне збільшення фінансування військової допомоги для України. Він написав у Twitter, що в додатковому бюджеті передбачено збільшення до двох мільярдів євро коштів на так звану допомогу задля посилення безпеки. "Ці кошти переважно підуть на користь Україні", – поінформував Лінднер. Зі слів урядовця, про це ще заздалегідь попрохав канцлер Німеччини Олаф Шольц.

 

#ФОТО

 

Свіжі могили на цвинтарі в Ірпені. Фото Девіда Ґуттенфелдера, The New York Times 

 

14:05 Голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай закликав мешканців області евакуюватися. "Ситуація загострюється, Луганщина постійно палає від влучань ворожої зброї, стає важче пробиватися в населені пункти, щоб привезти допомогу. Доступ вже ускладнений, навіть до Кремінної. Відлік розпочато, погода скоро зміниться, вже не так багато часу до, сакральної для орків дати, 9 травня. Встигніть поїхати! Допоможіть ЗСУ захистити Луганщину та вигнати ворога!", – закликав голова області. Гайдай поінформував, що українська армія вдало відбиває атаки, але на тлі постійних поразок рашисти вдаються до дальніх обстрілів по цивільній інфраструктурі.

 

13:53 До України прибули професійні пожежні та рятувальники із США, Австралії, Німеччини та Польщі. Вони допомагатимуть українським колегам у ліквідації наслідків війни в деокупованих містах і селах. Сьогодні фахівці розпочали роботи у Бородянці, повідомили у ДСНС.

 

 

13:30 Внаслідок ракетного удару по Києву у Дарницькому районі загинула одна людина, декілька  осіб отримали травми і були госпіталізовані. Про це повідомив міський голова Києва Віталій Кличко. "Незважаючи на те, що наша протиповітряна оборона працює і наші військові захищають, але з усім тим вибухи були", – прокоментував Кличко. Він нагадав, що Росія погрожувала посилити ракетні атаки на Київ.

 

12:40 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відбув переговори із головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. "Обговорили складну безпекову ситуацію, зокрема ведення важких боїв на рубежі Харків-Ізюм, стримування російського наступу в Луганській і Донецькій областях, критичну ситуацію довкола Маріуполя, а також ракетні обстріли по всій території України", – поінформував Залужний. Головнокомандувач переказав колезі актуальні потреби армії в озброєнні та боєприпасах для посилення оборонних спроможностей – аби захистити себе та весь цивілізований світ від російської агресії.

 

12:17 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 20,1 тис. осіб,

танків – 762 од.,

бойових броньованих машин – 1982 од.,

артилерійських систем – 371 од.,

РСЗВ – 125 од.,

засобів ППО – 66 од.,

літаків – 163 од.,

гелікоптерів – 145 од.,

автомобільної техніки – 1458 од.,

кораблів /катерів – 8 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 138 од.,

спеціальної техніки – 26 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 100 ворогів, танків ‒ 6 од., бойових броньованих машин – 6 од., артилерійських систем – 5 од., РСЗВ – 3 од., автомобільної техніки – 15 од., гелікоптерів – 1 од., БПЛА – 3 од., спецтехніки – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

63% танків (з них 3,3% за минулий тиждень),

68% бойових броньованих машин (з них 2,4% за минулий тиждень),

23% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

49% літаків (з них 3,3% за минулий тиждень),

60% гелікоптерів (з них 3,3% за минулий тиждень).

 

 

11:55 Міністерство оборони України закликало Чорноморський флот РФ не розпачати через затоплення крейсера "Москва". "Міністерство оборони України нагадує ВМС Росії, що Чорноморські протоки закриті лише для входу. Частина вашого флоту, яка залишається на плаву, все ще має вихід", – йдеться у твіті.

 

11:08 Кореспондентка італійського телеканалу RIA Лорена Б'янкетті під час інтерв'ю із Папою Римським Франциском поставила запитання: "І в цей час, Ваша Святосте, я думаю про тих, хто втікає: є ці кадри втечі українців, які змушені покинути свою землю, свої домівки, своїх близьких. Це один із останніх ексодусів, до яких ми, на жаль, вже мабуть звикли. Але в цьому випадку була конкретна реакція, щира. Питання до Вас: чи, на Вашу думку, ця реакція означає, що з'явилися тріщини в стінах байдужості, упередження до тих, хто, поранений війною, втікає з інших частин світу, чи біженці й надалі будуть поділені на ці прикрі категорії?" Відповідь Понтифіка: "Це правда. Біженці поділяються. Є перший клас, другий клас, колір шкіри, [чи] вони походять із розвиненої країни [чи] з нерозвиненої. Ми расисти, расисти ми. І це зле".

 

10:37 Посол Франції Етьєн де Понсен і посол Італії П’єр Франческо Дзадзо повернулися до України. Амбасади відновлюють свою роботу в Києві.

 

10:19 Росіяни завдали ракетного удару по Києву. Вибухи пролунали у Дарницькому районі міста. Міський голова Віталій Кличко закликав киян не поспішати повертатися до столиці.

 

09:42 Генеральний штаб інформує, що росіяни зосередили довкола Ізюму 22 батальйонно-тактичні групи. Не виключено, що тамтешні російські сили спробують зайти в тил українцям біля Слов'янська.

 

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти нашої Держави. Найбільш активні дії противника фіксуються на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках противник активних дій не проводив. Відзначається переміщення, імовірно окремих підрозділів забезпечення 35-ї та 36-ї загальновійськових армій Східного військового округу. Вантажні та спеціальні автомобілі і паливозаправники рухаються до районів завантаження.

На Слобожанському напрямку окупанти продовжують ведення бойових дій силами окремих підрозділів зі складу 6-ї та 20-ї загальновійськових армій, 1-ї танкової армії Західного військового округу, 35-ї та 36-ї загальновійськових армій і 68-го армійського корпусу Східного військового округу, повітряно-десантних військ, берегових військ балтійського та північного флотів.

Основні зусилля противник зосереджує на перегрупуванні та посиленні угруповання військ, продовжує часткове блокування міста Харкова та його обстріли із застосуванням артилерії.

В районі міста Ізюм ворогом зосереджено до 22-х батальйонних тактичних груп. Основні зусилля противник зосереджує на утриманні займаних раніше позицій та досягнутих рубежів. З метою посилення угруповання на зазначеному напрямку відзначається розгортання додаткових підрозділів зі складу 35-ї загальновійськової армії.

Не виключається активізація дій противника на напрямку населених пунктів Ізюм та Барвінкове з метою виходу в тил підрозділів Об’єднаних сил у районі міста Слов’янськ.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагається утримати захоплені території. Зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Попасна та Рубіжне, встановленні повного контролю над містом Маріуполь. Вживає заходів з відновлення боєздатності та поповнення боєприпасів. Намагається покращити тактичне положення. Продовжує обстріли на більшості напрямків.

На Сєвєродонецькому напрямку значних змін в обстановці не відзначено, ворог збільшив інтенсивність вогневого впливу з метою нанесення втрат, виснаження наших військ та можливої підготовки до наступальних дій.

На Попаснянському напрямку противник здійснює постійний вогневий вплив на підрозділи наших військ. Силами мотострілецьких підрозділів, у взаємодії з батальйоном однієї з приватних військових компаній, намагається покращити тактичне положення, просунутись вглиб населеного пункту Попасна. Успіху не має.

В районі міста Торецьк ворог продовжує здійснювати періодичний вогневий вплив з метою виснаження наших військ. Здійснює підготовку до активізації бойових дій в районі Авдіївки.

На Південнобузькому напрямку дії противника характеризувалися проведенням заходів з відновлення боєздатності, поповнення запасів, інженерного обладнання позицій в районах населених пунктів Любимівка, Петрівка, Хрещенівка та посилення своїх передових позицій, імовірно підрозділами мобілізаційного резерву 1-го та 2-го армійських корпусів.

Очікується, що противник продовжить ведення бойових дій з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області та намагатиметься відновити наступ.

В акваторії Азовського моря корабельне угруповання противника продовжує виконання завдань з блокування порту Маріуполь та здійснення вогневої підтримки на приморському напрямку.

Зважаючи на перебування в акваторії Чорного моря російських військових кораблів, озброєних крилатими ракетами морського базування “Калібр”, зберігається підвищений рівень загрози застосування окупантами ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичної інфраструктури нашої Держави.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито десять атак ворога, знищено три танки, один бронетранспортер, одну одиницю спеціальної техніки, два автомобілі та три артилерійські системи противника. захоплено один бронетранспортер загарбників.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу уражено сім повітряних цілей: один літак, один вертоліт, три БПЛА та дві крилаті ракети.

 

09:17 У суботу вдосвіта підрозділи зенітних ракетних військ Повітряне командування "Захід" Повітряних сил ЗСУ знищили чотири крилаті ракети у небі над Львівщиною, повідомив керівник Львівської ОВА Максим Козицький. Обстріли здійснювалися з літака Су-35, що злетів із аеродрому Барановичі у Білорусі.

 

08:44 Речниця МЗС Росії підтвердила автентичність звернення, що його Москва надіслала до США, зі застереженнями через постачання озброєнь Україні. Вона повідомила, що таку ж кореспонденцію отримали інші країни.

 

#ЦИТАТА

 

Російська армія справді мстива, вони справді частину операції проводять емоційно. І з великою імовірністю ці рішення може приймати навіть не військова особа, а цивільна, я маю на увазі путіна. Тому що іноді немає військової доцільності в тому, що робиться. Ображеність на ті чи інші програні бої, на те, що з Київської області їх витурили, на те, що вони не можуть просунутися далі вглиб території – ця емоційна ображеність справді може мати якусь реалізацію практичну. І ми не один раз це вже бачили. З іншого боку, чого нам цього боятися, якщо в нас і так іде активна фаза війни, вони й так гатять по всьому сходу ракетами.

 

Ганна Маляр,

заступниця міністра оборони України

 

07:56 Росіяни завдали удару по інфраструктурі аеродрому в місті Олександрія на Кіровоградщині.

 

01:27 Ватикан провів Хресну ходу у римському Колізеї у Страсну П'ятницю, реалізувавши свою ідею з спільним триманням хреста жінками родом із України та Росії. Святий Престол погодився змінити сценарій дійства і відмовився від зачитування розважань на 13-й стації, котра згадує подію смерті Ісуса Христа. Замість заготовленої текстівки (котра включала фрагмент зі словами: "Господи, де Ти? Промов серед мовчання смерті та поділів і навчи нас творити мир, бути братами й сестри, відбудувати те, що бомби хотіли би знищити") Ватикан оголосив мовчання для роздумів. У своєму кінцевому слові Папа Римський Франциск промовив: "Тримай нас за руку, як Батько, щоб ми не відверталися від Тебе; наверни наші бунтівні серця до Свого Серця, щоб що ми навчилися слідувати за замислами миру; вчини, щоб супротивники потиснути один одному руку, щоб вони могли насолоджуватися взаємним прощенням; роззброй руку брата, підняту проти брата, щоби там, де є ненависть, розквітла злагода".

 

 

00:44 Президент України Володимир Зеленський обговорив із армійським керівництвом і керівниками правоохоронних відомств становище у Маріуполі. "Деталі зараз не можуть бути публічними. Але робимо все для порятунку наших людей", – повідомив Зеленський у вечірньому зверненні. З його слів, у нараді взяли участь головнокомандувач ЗСУ, начальник Генерального штабу, керівник Головного управління розвідки, командувач Національної гвардії, міністр внутрішніх справ, керівник Служби безпеки України, секретар Ради національної безпеки і оборони та інші.

 

#ЦИТАТА

 

Успіхи наших військовиків на полі бою справді вагомі. Історично значущі. Але ще недостатні, щоб очистити нашу землю від окупантів. Будемо бити їх більше.

 

Демократичний світ має визначитись із тим, що гроші Росії за енергоресурси – це насправді гроші на руйнацію демократії. Коли ці рішення будуть, ми всі зможемо побачити, що мир наближається.

 

Росію не сприймає – і ніколи вже не сприйматиме – увесь український народ. Росія назавжди програла Україну.

 

Можливо, десь у Росії за жорстокість і поважають. Але в Україні за жорстокість зневажають. І карають.

 

Володимир Зеленський

 

00:09 Чиновник Пентагону на брифінґу підтвердив, що російський крейсер "Москва" був атакований двома українськими ракетами "Нептун", повідомляє CNN.

 

16.04.2022