Кир Святослав: «Для України тексти і жести ХІІІ стації Хресної дороги у Колізеї є образливими»

 

Вчора пресслужба Ватикану поширила тексти роздумів при 14 стаціях цьогорічної Хресної дороги, яку Папа Франціск очолить у Колізеї у Велику П’ятницю, 15 квітня.

 

 

Під час ХІІІ стації, присвяченої у цій версії роздумам про смерть Ісуса на хресті, хрест триматимуть сім’ї українки та росіянки, що разом працюють у госпісі. 

 

XIII станція
Ісус помирає на хресті

V /. Adoramus te, Christe, et benedicimus tibi.
R /. Quia per sanctam crucem tuam redemisti mundum.

О третій годині Ісус закричав гучним голосом: «Eloì, Eloì, lemà sabactàni?» Що означає: «Боже мій, Боже мій, чому ти мене покинув?». Один побіг змочувати губку в оцті, поклав її на очерет і напоїв його, кажучи: «Почекай, подивимося, чи прийде Ілля його звести». Але Ісус, гучно закричавши, видохнув.  (Мк 15:34,36-37)

Смерть навколо. Життя, яке ніби втрачає цінність. Все змінюється за секунди. Існування, дні, безтурботний зимовий сніг, збирання дітей зі школи, робота, обійми, дружба... все. Все раптом втрачає свою цінність. «Де Ти, Господи? де Ти ховаєшся? Ми хочемо повернутися до нашого попереднього життя. Чому все це? Що злого ми вчинили? Чому Ти покинув нас? Чому Ти покинув наші народи? Чому так розділені наші сім'ї? Чому ми більше не хочемо мріяти і жити? Чому наші землі стали темними, як Голгофа?». У нас не залишилося сліз. Гнів змінився резигнацією. Ми знаємо, що Ти любиш нас, Господи, але ми не відчуваємо цієї любові, і це доводить нас до відчаю. Ми прокидаємося вранці і на кілька секунд відчувємо щастя, але потім відразу згадуємо, як важко буде з усім цим змиритися. Господи, де Ти? Говори з нами серед тиші смерті й поділу і навчи нас бути миротворцями, братами і сестрами, і відбудовувати те, що бомби намагалися знищити.

Господи Ісусе, Ти полюбив нас до кінця.
R /. Dona nobis pacem.

Ти, що вмираючи, знищив смерть.
R /. Dona nobis pacem.

Ти, що, видихнувши свій останній подих, дав нам життя.
R /. Dona nobis pacem.

Усі:
Отче наш...


Господи Ісусе, що зробив для всіх примирення, яке потекло з твого пронизаного боку, 

Почуй нашу смиренну молитву: дай сім’ям, знищеним сльозами та кров’ю , повірити в силу прощення, а всім нам – будувати мир і злагоду. Ти, що живеш і царюєш на віки вічні. 

R /. Амінь.

 

Саме під час цих роздумів-молитви хрест має бути в руках Ірини та Альбіни, які будуть під ним разом зі своїми сім’ями. Вони прибули до Італії два десятиліття тому, а сьогодні працюють у відділенні паліативної опіки, служачи пацієнтам, які перебувають на важких стадіях хвороби, на термінальній стадії життя, і яким, на перший погляд, вже нічим не можна допомогти. "Їхні голоси, – пояснює пресслужба, – кожного дня близькі зі страждаючими, виражають сподівання на мир".

 

Нині ж Департамент інформації УГКЦ повідомив, що "у ці дні на ім’я Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, надійшло багато звернень від вірних Церкви та громадянського суспільства як з України, так і з-за кордону, з проханням прокоментувати задум, щоб під час цьогорічної Хресної дороги, яка щороку відбувається у Римі у Страсну п’ятницю за григоріанським календарем, Хрест спільно несли українці і росіяни. Також Главу УГКЦ просили переказати до Апостольської столиці велике обурення та несприйняття цього задуму українцями усього світу".

 

Відповідно, кир Святослав висловив позицію нашої Церкви і прокоментував задум цьогорічної Хресної дороги у Колізеї:

«Вважаю таку ідею невчасною, двозначною та такою, що не враховує контекст військової агресії росії проти України. Для греко-католиків України тексти і жести ХІІІ стації цієї Хресної дороги є незрозумілими, а навіть образливими, особливо в контексті очікуваного другого, ще більш кривавого наступу російських військ на наші міста і села. Знаю, що і наші брати римо-католики поділяють ці думки та переживання».

 

Глава УГКЦ повідомив, що вже переказав до Ватикану ті численні негативні реакції багатьох єпископів, священників, монахів і монахинь та мирян, які переконані, що жести примирення між нашими народами будуть можливими лише тоді, коли закінчиться війна та винні у злочинах проти людяності будуть справедливо засуджені.

 

Кир Святослав попросив переглянути цей проєкт і висловив сподівання, що його прохання, прохання вірних нашої Церкви, прохання вірних римо-католицької Церкви в Україні буде почуте.

 

12.04.2022