46-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:17 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що Росія і росіяни втратили зв'язок із реальністю. 

 

#ЦИТАТА

 

Вони кажуть про вбивства в Бучі, що це не вони, а нібито ми. Вони кажуть про ракетний удар по Краматорську, що це не вони, а нібито ми самі. Російські військові добрехались уже до того, що й після більш як шести тижнів війни стверджують, що нібито не влучили по жодному із цивільних обʼєктів!

 

 

Вони захопили Крим – а ми нібито винуваті. Вони знищили нормальне життя на Донбасі – а ми нібито винуваті. Вони збили малайзійський «Боїнг» – а ми нібито винуваті. Вони вісім років убивали людей, дітей на нашій землі – а ми нібито винуваті. Вони зруйнували найбільш могутній промисловий регіон сходу Європи – а ми нібито винуваті. Вони зламали життя мільйонів людей – а ми нібито винуваті. Вони розпочали проти нас повномасштабну війну – а ми нібито винуваті. Вони витратили на удари по Україні вже під дві тисячі ракет, незліченну кількість авіабомб і артилерійських снарядів, мін – а ми нібито винуваті. Вони катували та вбивали на нашій землі – а ми винуваті. Вони депортували сотні тисяч українців, українок, наших дітей – а все одно ми нібито винуваті.

 

Володимир Зеленський

 

22:40 Згідно з оцінкою голови Дніпропетровської обласної ради Миколи Лукашука, 10 квітня було найважчим днем для області за всі 46 днів війни. Він повідомив, що область зазнала сильних обстрілів. Декілька об‘єктів зруйновано, одна людина загинула, внаслідок обстрілу постраждали рятувальники. "Окупанти не можуть перетнути наші кордони, тому обстрілюють з повітря", – прокоментував він.

 

21:28 У німецькому Франкфурті-на-Майні відбулася перепалка між росіянами, котрі проводили акцію на підтримку війни України, та українцями, котрі виступали проти збройної агресії. "Німецька хвиля" зазначає, що поліція зафіксувала використання росіянами агресивних гасел, котрі підбурювали до війни. У соцмережах поширюють фотографії, на котрих видно, що автомобілі учасників російського автопробігу закидали лайном.

 

 

20:41 Кабінет Міністрів направив із резервного фонду мільярд гривень на відбудову звільнених від російських військ територій. Зокрема, 400 млн грн піде для Київської області, по 250 млн грн – Чернігівській та Сумській областям; іще 100 млн грн – для Житомирщини, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Кошти витратять на ремонт інженерних мереж і систем для відновлення тепла, газу, води, електроенергії. Також на розбирання руйнувань, ремонт покрівель, заміну вікон і дверей, ліквідацію вибоїн на дорогах тощо.

 

19:35 Міністр оборони Словаччини Ярослав Над підтвердив, що з Україною провадять переговори про продаж самохідних артилерійських установок Zuzana 2, передає Reuters. Раніше у пресі повідомляли, що українці обговорювали придбання 16 гаубиць.

 

19:04 Шестеро рятувальників отримали поранення у Дніпрі під час повторного обстрілу аеропорту, коли гасили пожежу після ранкових ракет. "Агресор знову поцілив по тому ж місцю. Постраждали рятувальники, які саме ліквідовували наслідки першої атаки", – розповіла речниця ДСНС Дніпропетровської області Дарина Цуркань.  

 

18:57 Генеральний штаб ЗСУ інформує, що росіяни намагаються відвоювати позиції, втрачені у боях на Херсонщині. Командування не виключає, що армія РФ відновить спроби захопити область в її адміністративних межах.

 

Російська федерація продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої Держави. Ворог намагається завершити підготовку до проведення наступальної операції на сході України. Тривають заходи щодо перегрупування, нарощування системи управління та матеріально-технічного забезпечення військ противника. Окупанти здійснюють переміщення батальйонних тактичних груп зі складу Східного та Центрального військових округів до прикордонних з Україною районів Бєлгородської, Воронезької та Курської областей.

На Волинському, Поліському і Сіверському напрямках суттєвих змін в положенні та діяльності військ противника не відзначається.

На Слобожанському напрямку окупанти продовжують частково блокувати місто Харків. Не полишають спроб прорвати оборону українських військ у районі міста Ізюм, проводять розвідку імовірних напрямків подальших дій.

Не виключається нарощування зусиль противником у напрямку на Слов’янськ, частиною сил – на Барвінкове. Існує ймовірність активізації бойових дій за місто Харків.

Ворог має низку проблем у матеріально-технічному забезпеченні угруповання військ Західного військового округу. Це нестача запасних частин, окремих типів артилерійських боєприпасів, а також недосконалість системи зберігання та постачання матеріально-технічних засобів.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, Нижнє і Новобахмутівка. Окупанти не полишають спроб взяти під повний контроль місто Маріуполь.

З метою посилення системи протиповітряної оборони на Донецькому напрямку окупанти здійснили переміщення дивізіону зенітних ракетних комплексів середньої дальності С-350 “Вітязь” до району міста Таганрог Ростовської області.

Для відновлення втрат збройних сил російської федерації здійснюється переміщення на територію України додаткового озброєння та військової техніки з Південного військового округу.

Очікуються спроби противника наявним складом військ прорвати нашу оборону та здійснити просування до районів населених пунктів Сєверодонецьк, Попасна, Авдіївка та Курахове.

На Південнобузькому напрямку ворог намагався відновити своє положення – зайняти втрачені позиції в районі населеного пункту Осокорівка. Імовірно, ворог намагатиметься здійснити спробу виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

На тимчасово зайнятих територіях окупаційні війська продовжують заходи щодо обмеження прав та свобод громадян України. Продовжують грабунки та вбивства цивільних мешканців.

Сили оборони продовжують утримувати визначені рубежі, нищити ворога та звільняти від загарбника Українські землі.

 

18:03 Губернатор Курської області Роман Старовойт заявив, що в регіоні очікують "провокацій українських націоналістів". Він оголосив на 11 квітня жовтий рівень "терористичної небезпеки". Силовики планують встановити контрольні пункти спостереження і посилити патрулювання.

 

17:41 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія має новий план агресії проти України після того, як провалилася її перша спроба. "Тепер у них інший план. Але ми маємо свій план", – сказав Кулеба в інтерв'ю CNN. "Що би Росія не планувала робити, ми маємо власну стратегію, і ця стратегія базується на припущенні – точніше, на впевненості – що ми переможемо в цій війні і звільнимо наші території", – запевнив міністр.

 

17:20 В Україні зауважили в дії британський переносний зенітно-ракетний комплекс LMM Martlet. Уранці в неділю Десантно-штурмові війська ЗСУ опублікували відео збиття російського БПЛА “Орлан-10” вояками 95-ої бригади; у дописі було зазначено, що цільний удар завдали із ПЗРК Starstreak, теж британського. Натомість експерти звертають увагу на те, що комплекс, використаний українським солдатом, мав ззаду звуження, характерне якраз для Martlet. Цей тип озброєння використовує повільнішу і легшу ракету, він краще надається для збиття дронів.

 

 

16:48 Президент України Володимир Зеленський подякував захисникам Маріуполя за подвиг для України, наголосивши на тому, що вони дозволяють зберігати міцні позиції і на переговорах із Росією. Про це Зеленський сказав в інтерв’ю Associated Press. "Якщо в нас буде слабка ситуація в усіх цих напрямках, то ми можемо не дочекатися зустрічі, тому що тоді Росія робитиме всі кроки, які можуть призвести знову до повернення навіть у ті місця, які ми зараз деокупували. Вони можуть піти на це. І там уже наша ситуація в перемовинах буде більш слабкою і, може, навіть нецікавою для російської сторони", – заявив Зеленський.

 

16:16 Папа Римський Франциск перед проказуванням молитви "Ангел Господній" у Вербну неділю на площі Святого Петра закликав до посутніх переговорів між Україною та Росією та висловив сподівання на досягнення миру до Великодня. "Ми готуємося святкувати перемогу Господа Ісуса Христа над гріхом і над смертю. Над гріхом і над смертю, а не над кимось чи проти когось. Але сьогодні триває війна. Чому хочеться перемогти саме так? Таким чином лише програється. Чому б не дозволити Йому перемогти? Христос ніс хрест, щоби звільнити нас від панування зла. Він помер, щоби царювали життя, любов, мир. Відкладіть зброю! Нехай розпочнеться великоднє перемир’я; але не для того, щоби перезарядити зброю та знову воювати, ні! Перемир’я для того, аби дійти до миру через справжні переговори, готові навіть дечим поступитися задля добра людей. У дійсності, що це буде за перемога, яка підійме прапор на нагромадженні руїн? Немає нічого неможливого у Бога. Йому ввіряємося через заступництво Діви Марії", – цитує "Радіо Ватикану".

 

#ЦИТАТА

 

 

"Ненависть має програти. Свобода має перемогти. Спочатку – в Україні, а далі – всюди, де тиранія ще спробує підняти голову".

Володимир Зеленський

 

15:47 Кількість біженців, які виїхали із України, перевищила 4,5 мільйона осіб. Згідно з даними управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кордон перетнуло 4 503 954 особи. Понад половина поїхала до Польщі – майже 2,6 млн. До Румунії виїхало понад 686 тис. осіб, до Угорщини – 419 тис., до Молдови – майже 411 тис., до Росії – 404 тис., до Словаччини – 314 тис. і до Білорусі – 19 тис. осіб. При тім 7,1 млн громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами.

 

15:05 Росіяни завдали ракетного удару по аеропорту в Дніпрі. Про це повідомив голова військово-цивільної адміністрації Валентин Резніченко. "Повторна атака на аеропорт у Дніпрі. Від нього вже не лишилося живого місця. Зруйнований і сам аеропорт, й інфраструктура поряд. А ракети летять і летять", – прокоментував голова адміністрації.

 

14:39 Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберґ заявив в інтерв'ю The Telegraph, що НАТО переживає "фундаментальну трансформацію", зумовлену "довготерміновим впливом" дій Владіміра Путіна. Зокрема, Альянс планує розгорнути на постійній основі свої масштабні сили на власних кордонах. Велику увагу нададуть захисту Естонії, Латвії, Литви.

 

14:14 Росіяни розграбували Вищу духовну семінарію Пресвятого серця Ісуса Римо-католицької церкви у Ворзелі. Як повідомив єпископ Києво-Житомирської дієцезії РКЦ Віталій Кривицький, окупанти викрали пам’яткову чашу зі святої меси, котру очолював Папа Іван Павло ІІ 2001 року в Києві. "Вивезли практично все, що можна продати. Від конденціонерів, пральних машин, комп’ютерів, роутерів, кухонного обладнання… аж до старих кросівок отця-ректора, в яких він полюбляв бігати", – поскаржився пан Віктор.

 

 

 

13:50 У Новій Каховці спробували влаштувати акцію на підтримку Росії. Окупанти роздали десять прапорів, щоб створити ефект масовості. 

 

  

Колаж Сергія Хланя: порівняння української та російської акцій

 

13:13 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонні переговори з канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Сторони обговорили антиросійські санкції, оборонну та фінансову підтримку України, а також механізми ідентифікації та покарання воєнних злочинців.

 

12:42 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав іноземних науковців розпочати широкі студії про природу російської ворожнечі до України. "Буча трапилася не за один день. Російські політики і пропаґанда роками розпалювали ненависть, дегуманізували українців, вирощували російську вищість, закладаючи фундамент для цих звірств. Я закликаю дослідників із усього світу вивчати, що спричинило до Бучі", – закликав наш міністр.

 

12:22 Голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай очікує російського наступу вже у найближчі дні. "Вони поки що гальмують, бо не хочуть повторення свого дебільного бліцкригу... Думаю, декілька днів – і вони підуть у наступ”, – сказав Гайдай у інтерв'ю "Українській правді". Він певен, що переговорний процес із Росією наразі не зрушиться – росіяни сподіваються захопити ініціативу у воєнний спосіб. “Тут чітко буде повторений сценарій 2014-го року, коли цілу добу були переговори. Чому? Тому що чекали, поки захоплять аеропорт. І Дебальцеве так само мало лягти – а Дебальцеве не здавалося. Тут так само буде. Усе залежатиме від того, як розвиватимуться події в Донецькій та Луганській областях”, – вважає очільник області. 

 

11:49 Росіяни викрали зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела зі сховища джерел іонізуючого випромінення центральної аналітичної лабораторії з характеризації радіоактивних відходів Чорнобильської АЕС. Як повідомила Державна аґенція з управління зоною відчуження, окупанти викрали/пошкодили 133 джерела, активність яких можна порівняти із 700 кілограмами радіоактивних відходів із наявністю бета- та гамма-випромінювання. Українські науковці зазначили, що "навіть невелика частина цієї активності є смертельно небезпечною при непрофесійному та неконтрольованому поводженні".

 

11:12 Голова Дніпропетровської військово-цивільної адміністрації Валентин Різниченко назвав минулий день "добою антирекордів": "Сирени [лунали] практично щогодини". У Дніпрі ворожими ударами знищено інфраструктурний об’єкт – пожежу приборкували кілька годин. У Павлоградському районі ракета поцілила у промисловий об’єкт – зруйнувала приміщення і спричинила займання. У Дніпровському районі згоріла будівля фермерського господарства.  

 

10:54 Супутники MAXAR зауважили довжелезну колону російської техніки з вантажівок, броньованих автомобілів, гаубиць, котра їхала через село Великий Бурлук на схід від Харкова (рубіж Чугуєва-Ізюма). Конвой розтягнувся на 12 кілометрів.

 

 

10:38 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 19 300 осіб,

танків – 722 од.,

бойових броньованих машин – 1911 од.,

артилерійських систем – 342 од.,

РСЗВ – 108 од.,

засобів ППО – 55 од.,

літаків – 152 од.,

гелікоптерів – 137 од.,

автомобільної техніки – 1384 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 112 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 17 од., бойових броньованих машин – 16 од., автомобільної техніки – 21 од., артилерійських систем – 7 од., літаків – 1 од., гелікоптерів – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

60% танків (з них 6,3% за минулий тиждень),

66% бойових броньованих машин (з них 2,3% за минулий тиждень),

21% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

46% літаків (з них 1,5% за минулий тиждень),

57% гелікоптерів (з них 1,3% за минулий тиждень).

 

 

10:00 Російські військові мінували не тільки будівлі та автомобілі, вони залишали розтяжки навіть у пральних машинах, повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в ефірі телемарафону: «Там, де проживали окупанти, залишалися на ніч, вони виставляли розтяжки – як на вході у будинки, так і біля парканів. Також знаходять вибухові предмети у будинках та квартирах українських поліцейських, рятувальників, військових».

 

09:30 Сільвіо Берлусконі назвав події у Бучі військовим злочином і заявив, що «розчарований» у Путіні, якого називав другом: «Я не можу і не хочу приховувати, що я глибоко розчарований і засмучений поведінкою Путіна... Росія не може заперечувати свою відповідальність перед жахом масових убивств мирних жителів у Бучі та інших населених пунктах України».

 

08:50 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на ранок 46-ої доби війни:

Противник продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Намагається прорвати оборону підрозділів Збройних Сил України у районі міста Ізюм та встановити повний контроль над містом Маріуполь. Також окупанти здійснюють спроби покращити тактичне положення своїх підрозділів на Миколаївському напрямку.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в положенні та діяльності військ противника не зафіксовано.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує часткове блокування міста Харкова, здійснює обстріли міста з використанням реактивних і ствольних артилерійських систем та мінометів. Окупанти переміщують додаткові підрозділи до міста Ізюм для посилення угруповання на вказаному напрямку.

В Донецькому і Таврійському операційних районах ворог здійснює артилерійські та мінометні обстріли на більшості напрямків. Проводить штурмові дії в місті Маріуполь, завдає авіаційних ударів, намагається захопити центральну частину міста.

На Південнобузькому напрямку противник вчергове намагався встановити контроль над населеним пунктом Олександрівка. Успіху не мав. Втратив до ротної тактичної групи особового складу та техніки.

Російські окупанти продовжили обстрілювати з артилерії Нововоронцовку, Мар’янське, Новогригорівку та Шевченкове.

У зв’язку зі значними санітарними втратами особового складу та техніки загарбники розгорнули військові шпиталі та ремонтні майстерні військової техніки на тимчасово зайнятих територіях Харківської, Запорізької і Херсонської областей. Водночас, в умовах постійного надходження поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації, у шпиталях окупантів не вистачає кваліфікованого медичного персоналу. Крім того, у ворога є проблеми із запасами медичних препаратів, поповнення яких практично не здійснюється. Також особовий склад ремонтних майстерень з відновлення техніки ворога вимушений працювати цілодобово в умовах відсутності стабільного постачання запасних частин та агрегатів.

Відзначається прибуття ремонтно-відновлювальних бригад з території російської федерації (Ярославська область) для проведення ремонтно-відновлювальних робіт залізничних шляхів на тимчасово зайнятих територіях Харківської області.

У населених пунктах Мелітопольського району Запорізької області російські загарбники продовжують обшуки помешкань цивільного населення. Перевіряють документи, наявність автомобільного транспорту, запаси продуктів харчування. Здійснюють допити щодо місць роботи близьких родичів та вимагають інформацію про колишніх співробітників правоохоронних органів, військовослужбовців Збройних Сил України, учасників АТО/ООС.

У місті Нова Каховка окупанти використовують потужності місцевих типографій для підготовки агітаційних матеріалів (брошур, буклетів, плакатів, бланків) для проведення так званого “референдуму щодо створення Херсонської народної республіки”.

У Луганській області посилюються заходи російсько-окупаційних адміністрацій з примусової мобілізації населення на тимчасово окупованих територіях.

На території Донецької та Луганської областей нашими воїнами за минулу добу відбито вісім атак ворога, знищено чотири танки, вісім одиниць броньованої та сім одиниць автомобільної техніки противника.

Угрупованням Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено тринадцять повітряних цілей: три літаки, один вертольот, п’ять БПЛА та чотири крилаті ракети.

Віримо у Збройні Сили України! Разом переможемо! Слава Україні!

 

07:10 Керівник "Енергоатому" Петро Котін пояснив, що російських солдатів, які рили окопи в Рудому лісі, чекає променева хвороба. Фахівці заміряли рівень радіації на одній із ділянок Рудого лісу в зоні відчуження, де російські військові рили траншеї та намагалися будувати фортифікаційні споруди: гамма-фон у місцях виміру становив 3,2–4 мікрозиверт на годину, що у 10–15 разів перевищує норму. Один із показників, що формує внутрішнє опромінення, яке людина може отримати з поверхні ґрунту (бета-забруднення), у місцях виміру становив по 90 Sr, що у 160 разів більше за норму.

 

На глибині 40–80 см на цій ділянці лісу закопано фрагменти ядерного палива, опроміненої графітової кладки. Вони можуть бути джерелом альфа-випромінювання – при потраплянні в організм такі фрагменти в десятки разів небезпечніші, ніж вплив гамма- та бета-випромінювання. Російські траншеї глибші за ці 40–80 см.

 

00:15 Президент України Володимир Зеленський заявив у зверненні у суботу ввечері: Росія все ще живе в ілюзіях і продовжує стягувати до України нові військові сили й нову техніку. "Це означає, що потрібно ще більше санкцій. Ще більше зброї для нашої держави... Серед пріоритетних завдань для нашої дипломатії, для всіх контактів з нашими партнерами – запровадження більш болісних обмежень грошових потоків Російської Федерації. Передусім це стосується нафтового бізнесу. Демократичний світ точно може відмовитися від російської нафти й зробити її токсичною для всіх інших держав. Саме нафта – одне з двох джерел російської самовпевненості, їхнього відчуття безкарності. Інше джерело – газ – також із часом буде перекрите. Це просто неминуче. Не тільки з безпекових, а й з екологічних міркувань. Але Україна не має часу чекати. Свобода не має часу чекати", – сказав Зеленський.

 

10.04.2022