44-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:45 Президент Володимир Зеленський заявив у нічному зверненні до українців про те, що Україна обов'язково притягне до відповідальності винуватців обстрілу Краматорська. Голова держави сказав, що Україна самостійно може побороти Росію при достатній кількості зброї, а також висловив упевненість у вступі до Європейського Союзу.

 

#ЦИТАТА

 

Усі провідні держави світу вже засудили російський удар по Краматорську. Ми очікуємо твердої, глобальної реакції на цей воєнний злочин. Як і масові вбивства в Бучі, як і багато інших воєнних злочинів Росії, ракетний удар по Краматорську має стати одним зі звинувачень на трибуналі, який обов'язково відбудеться. Усі сили світу будуть спрямовані на те, щоб встановити похвилинно, хто й що робив, хто і які накази віддавав. Звідки ракета, хто її перевозив, від кого пролунала команда і як цей удар був погоджений. Відповідальність неминуча.

 

Наявних санкцій недостатньо. Потрібно ще посилити тиск на Росію. Потрібно запровадити повне енергетичне ембарго – на нафту, на газ. Саме енергетичний експорт забезпечує левову частку прибутків Росії та дає змогу керівництву РФ вірити у свою безкарність. Дає змогу сподіватися, що світ проігнорує воєнні злочини російської армії. Ми цього не допустимо. Не допустять всі у світі, хто має сміливість, як українці, протистояти тиранії. Потрібно також повністю відключити від глобальної фінансової системи російські банки. Не окремі з них, а всі, всю банківську систему Росії. Не може бути такого, що найбільша загроза глобальній безпеці знаходить шляхи до глобального багатства.

 

 

Сьогодні ми отримали від Єврокомісії запитальник. Нарешті. Запитальник, відповіді на який будуть основою для підготовки висновку Єврокомісії щодо готовності України до переговорів про членство в ЄС. Відповіді наш уряд підготує якісно й дуже швидко. Я думаю, протягом тижня. Далі – висновок Єврокомісії, який буде підготовлений протягом найближчих декількох місяців. А далі – рішення держав-членів та переговори про вступ. Я переконаний в нашому успіху на цьому шляху. Я переконаний, що ми нарешті впритул наблизились до реалізації нашої давньої мети. Україна буде однією серед рівних у нашому спільному європейському домі. Україна буде членом Європейського Союзу. Мирною, суверенною, відбудованою державою. Ми це забезпечимо. Жодних сумнівів немає.

 

Володимир Зеленський,

Президент України

 

00:13 На війні з Росією загинув лідер "Правого сектора" Львівщини Тарас Бобанич (прізвисько "Хаммер"). "У бою проти московських окупантів, під час виконання бойового завдання підрозділом на Ізюмському напрямку, загинув командир 2-го окремого батальйону ДУК «Правий сектор», член проводу НВР «Правий сектор», легендарний націоналіст Тарас Бобанич... Загибель друга Хаммера – це велика втрата для всього націоналістичного руху України. Але його життя та чин надихатиме ще не одне покоління українців на розбудову Української Самостійної Соборної Держави, яка дуже скоро завалить москву", – ідеться у повідомленні побратимів.

 

 

23:49 Кількість жертв ракетного обстрілу в Краматорську сягла 52 загиблих, повідомила Донецька обласна військово-цивільна адміністрація. Іще 109 людей отримали поранення.

 

23:22 Національна поліція України створила 37 слідчо-оперативних груп для розслідування російських звірств в Україні. Загалом до роботи залучено 150 слідчих. "Правоохоронці фіксують страшні наслідки обстрілів населених пунктів та звірства російських військових відносно мирних громадян – катування місцевих жителів на окупованих територіях, зґвалтування та тортури над жінками і дітьми. І пріоритетним завданням є встановлення усіх вбитих і закатованих осіб, місць одиночних і масових захоронень, ексгумації тіл для проведення необхідних досліджень і видачі рідним для поховання", – прокоментували у Нацполіції.

 

22:40 Великобританія відправить Україні додаткову партію переносних зенітно-ракетних комплексів Starstreak і 800 протитанкових ракет після "безсовісної" атаки Росії на залізничний вокзал у Краматорську, заявив британський прем'єр-міністр Борис Джонсон після зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. "Цей напад демонструє, до якої глибини впала армія Путіна", – обурився голова уряду. Шольц назвав удар Росії "жорстоким", передає "Німецька хвиля".

 

22:09 Президент України Володимир Зеленський заявив на брифінґу з очільницею Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та високим представником ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепом Боррелем, що теперішні санкції проти Росії хоч і є потужними, та їх недостатньо. "Вони (росіяни, – Ред.) у нас дуже багато всього забрали. Вони у нас забрали і території, і людей... Санкції повинні тільки нарощуватись, інакше Росія нічого і нікого не хоче чути", – заявив Зеленський. Президент акцентував, що мета Україна – бути в Європейському Союзі, бо ми поділяємо одні й ті самі цінності та за них українці зараз борються – за свободу, за права людей, право вибору, право захищати, жити, народжуватись, жити довго у вільній державі, передає "Укрінформ".

 

21:52 Міністерство закордонних справ України висміяло претензії Росії на український борщ. "МЗС РФ з відчаю оголосило війну українському борщу. Наступні в черзі – деруни. Російська дипломатія перебуває приблизно на тому ж рівні, що і російська армія", – прокоментував речник зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко. Напередодні спікерка російської дипломатії заявила, що твердження українців про виняткову національну приналежність борщу – то "ксенофобія, нацизм і екстремізм".

 

21:31 Президент США Джо Байден засудив обстріл залізничного вокзалі у Краматорську. "Атака на українську станцію – черговий жахливий злочин, вчинений Росією, спрямований проти цивільних мешканців, які намагалися евакуюватися і дістатися до безпеки", – ідеться у коментарі Байдена у twitter. Він додав, що США спільно з партнерами докладатимуть зусиль для розслідування цього обстрілу, документуватимуть злочини РФ та притягатимуть винуватців до відповідальності.

 

21:04 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн передала Президентові України Володимиру Зеленському опитувальник для набуття статусу кандидата на членство в ЄС. "Ми чули про цю дуже важливу заяву від усього вашого народу, і ми даємо вам позитивну відповідь на ваш запит. У цій теці є дуже важливий етап вашого приходу до цієї родини. Тут підстава для наших дискусій найближчими тижнями. Тут ми маємо перехресні стежки. Ваша дорога до Європейського Союзу розпочинається", – сказала президентка Єврокомісії на брифінґу в Києві. Вона зазначила: "Це такий опитувальник. Тут питання, треба дати на них відповідь. Це такі формальні рекомендації... Ми цілодобово, цілотижнево підтримуємо технічно ваші відповіді, ми знаємо вас давно", – цитує "Укрінформ". Фон дер Ляєн підкреслила, що це не триватиме роками, як зазвичай, а йдеться лише про тижні: "Якщо спрацюємося, як то кажуть". "Ми вам за тиждень на все відповімо", – відповів Зеленський.

 

 

20:43 У місті Макарів на Київщині виявили 132 тіла розстріляних людей. Про це заявив селищний голова Макарова Вадим Токар в етері телемаратону. Він повідомив, що забудову селища знищено на 40%.

 

20:10 Із Маріуполя на територію, окуповану бандою "ДНР", та до Росії вивезли вже 31 тисячу містян. Про це повідомив міський мер Вадим Бойченко. "Вони проходять через різні приниження. Ми знаємо, що знімають у них відбитки пальців, змушують підписувати різні документи і дуже жорстко підходять до працівників муніципальної сфери або інших держорганів. Люди тижнями сидять і чекають цієї так званої фільтрації. Людей завозять у саму глибинку Росії – Томськ, Тамбов, Астрахань та інші регіони РФ", – розповів Бойченко.

 

19:36 Понад 400 мешканців селища Гостомель, що на Київщині, вважаються зниклими безвісти після 35 днів російської окупації, повідомив голова селищної військової адміністрації Тарас Думенко. 

 

19:01 Генеральний штаб ЗСУ фіксує спроби підсилення ворога на сході та на півдні. Водночас командування запевняє, що українське військо готове до "будь-яких змін оперативної обстановки".

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

Триває сорок четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Збройні сили російської федерації продовжують ведення повномасштабної збройної агресії проти України. Триває підготовка ворога до наступу на сході нашої Держави.

Російські окупанти продовжують знищення цивільної інфраструктури, завдаючи ракетних та артилерійських ударів по залізничних вузлах та шляхах сполучень, станціях, житлових кварталах та місцях евакуації цивільного населення з районів ведення бойових дій.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник продовжує нарощування угруповання військ.

Окупанти не полишають спроб наступальних дій в напрямку населених пунктів Попасна та Сєвєродонецьк. Успіху не мають.

На Південнобузькому напрямку ворог вів бойові дії в районі населеного пункту Олександрівка. Намагався здійснювати вогневий вплив з метою завдання ураження підрозділам Збройних Сил України у зазначеному районі. Мети не досяг.

На Слобожанському напрямку противник продовжив блокувати місто Харків, здійснює обстріли житлових кварталів з використанням артилерії, зокрема і реактивних систем залпового вогню та мінометів великого калібру.

Окупанти повністю вивели підрозділи своїх військ з території Сумської області до російської федерації.

Ворог має значні проблеми з комплектуванням військових частин, що зазнали суттєвих втрат під час бойових дій на території України. За наявною інформацією, понад 80 відсотків особового складу деяких підрозділів, що були задіяні у війні, не бажає брати участь у подальших бойових діях. Командири військових частин окупантів заборонили звільнення військовослужбовців у яких закінчилася терміни контрактів до закінчення так званої “спеціальної військової операції”.

На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує порушувати норми Міжнародного гуманітарного права, здійснюючи протиправні дії стосовно цивільного населення, зокрема пограбування помешкань, викрадення транспортних засобів та затримання громадян України.

Окупаційна влада на тимчасово окупованій території Донецької області отримала вказівки від російських кураторів щодо повернення на зазначені території людей, які виїхали протягом січня-лютого 2022 року до російської федерації. Відповідно до вказівок місцевих адміністрацій, громадяни повинні повернутись до населених пунктів за місцем реєстрації/проживання після двох місяців перебування на території росії.

Сили оборони України успішно відбивають атаки противника на всіх напрямках, завдають ворогу втрат та готові до будь-яких змін оперативної обстановки.

 

18:50 У Бучі розпочали ексгумацію тіл, похованих на церковному подвір'ї у братській могилі. Як повідомили у міській раді, експерти дослідили перших 18 тіл і встановили: 16 людей загинули внаслідок кульових поранень, 2 – осколкових. "Це означає, що цивільних убивали", – прокоментувала віцепрем'єрка Ольга Стефанішина.

 

 

18:35 Унаслідок російської агресії в Чернігові загинуло приблизно 700 людей, оголосив на пресовій конференції міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. З його слів, ця статистика включає і військовиків, і цивільне населення. При тім 70 тіл досі неопізнані.

 

18:11 Священика Церкви Московського патріархату затримали на Дніпропетровщині через співпрацю з Росією. "Священнослужитель під час молитовних богослужінь перед своєю паствою та відвідувачів підтримував позицію патріарха російської православної церкви Кирила та дії окупаційної влади РФ, виправдовував військове вторгнення агресора щодо нашої держави. Також настоятель храму надавав вказівки прихожанам щодо надання допомоги збройним силам РФ", – повідомили у прокуратурі.

 

17:49 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, високий представник ЄС Жозеп Боррель та прем'єр Словаччини Едуард Гегер у п'ятницю відвідали Бучу.

 

 

17:30 Кількість жертв ракетного обстрілу Краматорська зросла до 50 загиблих, повідомив голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко. 38 людей загинули відразу на вокзалі; 12 – померли у лікарнях.

 

17:17 Державне бюро розслідувань проводить досудове розслідування проросійської діяльності помічників народних депутатів "ОПЗЖ", котра має ознаки колабораціонізму. Один із них – топменеджер підсанкційного телеканалу "112 Україна" та співзасновник молодіжного крила політичної партії "ОПЗЖ". Згідно з даними "Схем", ідеться про Артема Марчевського. "Чоловік регулярно координує розповсюдження російських фейків із представниками держави-агресора через підконтрольні ЗМІ. Він також передає російським кураторам інформацію щодо суспільно-політичного життя нашої держави", – прокоментували у ДБР.

 

16:51 Справжня причина загибелі литовського кінорежисера Мантаса Кведаравічюса у Маріуполі – його застрелили росіяни. Про це повідомила журналістка Альбіна Львутіна. Раніше повідомлялося, що автор фільму "Маріуполіс" загинув унаслідок обстрілу з повітря. Правдиву причину смерті мусили приховувати, аби вивезти тіло померлого до Литви. "Тепер можна. Як і пообіцяала, розповідаю... Бездушні російські військовики взяли Мантаса в полон і вбили", – написала Львутіна у facebook.

 

16:33 Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр виступає за притягнення до відповідальності президента Росії Владіміра Путіна та міністра закордонних справ РФ Сєрґєя Лаврова. З його слів, відповідати мають не лише солдати, а й "ті, хто несе за це політичну відповідальність". Штайнмаєр заявив, що не очікував війни. "Я не припускав, що російський президент у своєму імперському божевіллі піде на ризик повного політичного, економічного та морального розорення своєї країни... Цей напад мене приголомшив", – цитує "Німецька хвиля".

 

16:10 Президент Європейської ради Шарль Мішель після обстрілу краматорського вокзалу заявив про потребу надати українській армії більше зброї для захисту свого населення. "Жахливий удар Росії по одній із найважливіших станцій, котра використовувалася для евакуації населення із регіону, на котрий насовується російська атака. Потрібні дії: більше санкцій і більше зброї", – прокоментував Шарль Мішель у twitter.

 

15:55 Адміністрація Франкфурта-на-Майні заборонила проведення проросійського автопробігу, який планували на 10 квітня за участю близько 700 авто. Водночас місцева влада дозволила проведення демонстрації за участю до двох тисяч людей, зобов'язавши організаторів виконати низку умов. Зокрема, забороняється демонстрація символів російської агресії – літер Z та V, а також "георгієвської стрічки". Під забороною будуть будь-які образливі вислови на адресу України та українців, а також будь-яке схвалення російської агресії "словами чи зображеннями", адже вони закликають до суспільної ворожнечі та ненависті, повідомила "Німецька хвиля".

 

15:39 Росіяни застрелили у Бучі колишнього народного депутата України, засновника проросійської партії "Єдина родина" Олександра Ржавського. Про це повідомив його приятель Олег Торгало. Ржавський сповідував промосковські погляди, неодноразово був гостем пропаґандистських телепередач на російському телебаченні, глузував із проєвропейської політики Порошенка та Зеленського. В останні місяці Ржавський висміював прогнози західних розвідок про загрозу війни із РФ. Після початку бойових дій – виступав за діалог із Москвою; вважав пропозиції росіян прийнятними. Один із останніх його дописів у Facebook: "Десь усередині виростає ще не до кінця усвідомлене і не висловлене вслух відчуття якогось потворного обману". Зі слів Торгала, перед смертю окупанти двічі викрадали Ржавського і вимагали за нього відкуп. Росіяни застрелили Ржавського після того, як він відмовився подати їм алкоголь.

 

 

15:02 Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер підтвердив: словаки передали Україні системи протиповітряної оборони С-300. "Українська нація мужньо боронить свій суверенітет – і нас також. Наш обов'язок – допомогти їй, не стояти осторонь і не бути байдужим до втрати життів через російську агресію", – прокоментував Гегер у twitter. Сьогодні словацький прем'єр відвідує Україну.

 

14:36 Унаслідок обстрілу залізничного вокзалу в Краматорську загинуло 39 людей (четверо – діти), повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

 

14:21 Під будівлю російського консульства у Львові принесли побутову техніку, іграшки, біжутерію, меблі і навіть псячу буду – предмети, котрі армія РФ намагалася вивезти з України після мародерств.

 

 

 

14:09 Росія змушує депортованих українців приймати російське громадянство. Державні служби РФ інформують, що "в екстреному порядку" видали вже 12 тисяч своїх паспортів українцям, яких вивезли із міст, охоплених війною.

 

13:58 Американський аналітик Марк Тіссен написав статтю для The Washington Post, у котрій закликав вигнати Росію зі складу Ради безпеки ООН, а її місце віддати Україні. "Присутність Росії в Раді Безпеки є ганьбою. Путінський режим ґвалтує, вбиває та винищує невинних чоловіків, жінок та дітей в Україні. Якщо Організація Об’єднаних Націй не може накласти на Путіна та його поплічників наслідків за ці злочини, то Зеленський має рацію – ООН можна просто розпустити", – пише він.

 

13:23 Російські сили підтвердили вмисність удару по залізничній станції у Краматорську. У перші хвилини після обстрілу пропагандисти почали поширювати зловтішні повідомлення про те, що їм вдалося розбомбити скупчення Збройних Сил України. Коли ж виявилося, що ракета вбила мирних мешканців, вони почали видаляти новини.

 

 

 

13:07 Колону автобусів, котра їхала у Мелітополь з гуманітарною допомогою і для евакуації людей, викрали росіяни. Як повідомив голова Запорізької військово-цивільної адміністрації Олександр Старух, русскі сказали пересісти водіям в один автобус і повертатися назад. Решту забрали.

 

12:53 Архієреї Церкви Московського патріархату висвятили у диякони Михайла Добкіна, колишнього народного депутата і колишнього голову Харкова. В повідомленні вказано, що він – випускник Харківської духовної семінарії.

 

 

12:22 Голова "Київського метрополітену" Віктор Брагінський звернувся до міського голови Києва Віталія Кличка з пропозицією перейменувати пʼять станцій підземки – "Дружби народів", "Мінська", "Берестейська", "Площа Льва Толстого" та "Героїв Дніпра". "Наші люди укриваються на «Дружби народів», поки ця так звана «дружба народів» вбиває їхніх земляків, сусідів, родичів та нищить нашу країну. Такого не може бути", – прокоментував чиновник.

 

12:08 Унаслідок обстрілу залізничної станції у Краматорську загинуло близько трьох десятків людей, сотню поранено. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський. З його слів, вокзал обстріляли ракетою "Точка-У". "Це зло, яке не має меж. І якщо воно не буде покаране, то ніколи не зупиниться", – прокоментував Президент.

 

 

11:36 Росія обстріляла залізничний вокзал у Краматорську. Поліція та рятувальники повідомляють про десятки загиблих та поранених. Під час ракетного удару на станції перебували тисячі людей в очікуванні евакуації. "Рашисти добре знали, куди цілять і чого хочуть", – заявив голова обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко.

 

 

11:08 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

 

особового складу – близько 19 000 осіб,

танків – 700 од.,

бойових броньованих машин – 1891 од.,

артилерійських систем – 333 од.,

РСЗВ – 108 од.,

засобів ППО – 55 од.,

літаків – 150 од.,

гелікоптерів – 135 од.,

автомобільної техніки – 1361 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 112 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 100 ворогів, танків ‒ 2 од., автомобільної техніки – 3 од., артилерійських систем – 1 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

58% танків (з них 5,8% за минулий тиждень),

65% бойових броньованих машин (з них 4,0% за минулий тиждень),

21% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

45% літаків (з них 2,1% за минулий тиждень),

56% гелікоптерів (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

11:00 Емманюель Макрон повідомив, що Франція готова стати ґарантом безпеки для України: у певний момент війна завершиться – і тоді доведеться будувати мир. "Це неможливо зробити без ґаранта, і Франція покликана бути одним із ґарантів", – сказав Макрон, як повідомляє Le Parisien.

 

10:42 Розвідка Великої Британії інформує, що російські підрозділи після виведення з України потребують істотного поповнення. Перш ніж передислокувати ці загони на схід України, їх треба посилити. Саме перекидання на нову лінію фронту може тривати тиждень. 

 

10:17 Росіяни обстріляли на Каховському водосховищі човен, який плив з боку Первомаївки Херсонської області, щоб евакуювати людей із окупованої території, повідомив голова військово-цивільної адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. Двоє дорослих чоловіків та жінка загинули; пізніше померла 13-річна дитина. Семеро людей перебуває у ​​лікарні; двоє зникло безвісти. Це був сьомий рейс цього човна.

 

 

10:02 Учора ввечері залізничникам вдалося відремонтувати полотно неподалік від станції Барвінкове на Донеччині – три поїзди із переселенцями змогли евакуюватися на захід. Це єдине залізничне сполучення, доступне для мешканців Слов'янська та Краматорська, котрі є ціллю нової атаки РФ. "Укрзалізниця" похвалила "усіх залізних людей, які ремонтували колію фактично під обстрілом і вивозили людей з темних станцій".

 

09:58 Сполучені Штати Америки схвалили передачу Україні зброї та оснащення. Перелік опубліковано на офіційній сторінці Міноборони США: 

 

– понад 1400 зенітних комплексів Stinger;

– понад 5000 протитанкових систем Javelin;

– понад 7000 протитанкових систем;

– сотні тактичних безпілотних літальних апаратів Switchblade;

– понад 50 мільйонів набоїв;

– 45 тисяч комплектів бронежилетів та касок;

– ракетні системи з лазерним наведенням;

– безпілотні повітряні системи Puma;

– радари для відстежування артилерії та безпілотників;

– радарні системи для відстежування мінометного вогню;

– броньовані всюдихідні машини (Humvee);

– прилади нічного бачення, тепловізійні системи, оптика, системи захищеного зв'язку, медичні засоби.

 

08:42 Сейм Латвії підтримав законопроєкт про оголошення 9 травня 2022 року Днем пам'яті українців, загиблих унаслідок російської війни, повідомляє Delfi.

 

08:10 У Бучі вдалося ідентифікувати особи 163 загиблих, повідомив міський голова Анатолій Федорук у інтерв'ю "Голосу Америки". Згідно з попередньою інформацією, в Бучі за час російської окупації загинуло 320 людей. "Щодня ми знаходимо все нові і нові тіла загиблих у різних куточках нашого міста – на городах, у паркових зонах, на територіях дитячих майданчиків", – повідомив Федорук.

 

07:55 Австралія передала Україні 20 бронетранспортерів "Бушмастер". Про це повідомив посол України в Австралії Василь Мірошниченко.

 

 

 

07:49 Генеральний штаб ЗСУ інформує, що росіяни намагаються атакувати підрозділи Об'єднаних Сил на Донбасі відразу в кількох точках:

 

Збройні сили російської федерації продовжують збройну агресію проти України. Триває підготовка ворога до наступу на сході України.

Основні зусилля російські загарбники продовжують зосереджувати на захопленні Маріуполя, веденні наступу у районі міста Ізюм, прориві оборони угруповання Об’єднаних сил на Донецькому напрямку. На Південнобузькому напрямку ворог намагається не допустити просування наших військ.

Збройні сили республіки білорусь проводять заходи оперативної та бойової підготовки на полігонах по всій території країни. До чотирьох батальйонних тактичних груп залучено для виконання завдань з посилення охорони українсько-білоруського кордону.

Залишається імовірність завдання ракетних і авіаційних ударів з території республіки білорусь по об’єктах військової та цивільної інфраструктури на території України.

За наявною інформацією, на території республіки біларусь здійснюється відбір так званих “добровольців” із числа білорусів для комплектування нових підрозділів приватної військової компанії. Інформація уточнюється.

Ворог завершує відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу у районах Брянської та Курської областей.

Окремі підрозділи зі складу 6-ї, 20-ї загальновійськових армій, 1-ї танкової армії, берегових військ балтійського та північного флотів здійснюють заходи оперативного обладнання території. Основна увага приділяється відновленню ділянок залізниці з міста Куп’янськ до міст Харків, Ізюм та Сватове. Для цього залучено підрозділи залізничних військ 38-ї окремої залізничної бригади Західного військового округу з Ярославля.

На Харківському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків. Для недопущення просування наших військ загарбники ставлять мінно-вибухові загородження.

В тимчасово зайнятому місті Ізюм представники так званої “ДНР” виконують функції місцевої “поліції”, здійснюють незаконну перевірку документів, обшуки осіб та приміщень місцевого населення.

Підрозділи окупаційних військ зосереджують зусилля на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне та встановленні контролю над містом Маріуполь. Продовжують ведення штурмових дій на більшості напрямків.

Ворог не перестає завдавати авіаційних ударів та вести обстріли цивільної інфраструктури, зокрема й із застосуванням реактивних систем залпового вогню. Таку діяльність зафіксовано в районах населених пунктів Кремінна, Сєверодонецьк, Новотошківське, Попасна, Новозванівка, Суха Балка, Новоселівка Друга, Степне, Троїцьке, Новобахмутівка, Мар’їнка та Солодке.

В районах населених пунктів Рубіжне, Попасна, Нижнє, Новотошківське, Золоте та Борівське окупанти намагалися здійснювати штурмові дії, успіху не мали.

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито сім атак ворога, знищено чотири танки, дві артилерійські системи, десять одиниць броньованої та одинадцять – автомобільної техніки противника.

Авіація Повітряних Сил продовжувала завдавати ударів по місцях скупчення військ противника.

 

01:43 Канцлер Німеччини Олаф Шольц зволікає з прийняттям рішення про надання Україні високоякісних танків для спротиву Росії. Про це пише Politico, покликаючись на чотирьох людей, знайомих із дискусіями. Цей план запропонували міністр закордонних справ Анналена Бербок і міністр економіки Роберт Габек. Він передбачає постачання близько 100 танків.

 

00:35 Президент України Володимир Зеленський у своєму нічному зверненні закликав світових лідерів проявити більше сміливості в питаннях запровадження санкцій і постачання зброї Україні. 

 

Ця війна демонструє, як багато всього не хотіли помічати в нашій державі, у наших людях. Як багато світ вірив чужій пропаганді та російським міфам про Україну, а не тому, що є насправді.


Ми ж завжди були такими... Ми завжди були сміливими. Найсміливішими у світі. Я в цьому впевнений. Бо хто ще робив би те, що роблять українці? Хто ще мав стільки сміливості постійно боротися проти будь-яких проявів тиранії й захищати саме свободу? На кожних виборах, у революціях і на війні. Хто ще мав таку сміливість боротися проти всіх сил Росії на землі, у повітрі й на морі? Хто ще мав таку сміливість іти голіруч проти російської бронетехніки там, де росіянам тимчасово вдалося щось там захопити? Хто ще мав таку сміливість говорити всьому світу, що лицемірство – це погана зброя? І не просто говорити, а переконувати й повертати світу чесність. Хто ще мав таку сміливість спонукати найбільші глобальні компанії забувати про бухгалтерію та згадувати про мораль? А усіх політичних лідерів – хоч якими вони були – навчати хоч трохи бути українцями... Хоч трохи бути сміливими.

 

08.04.2022