43-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:40 Народного депутата Олександра Юрченка (обирався від "Слуги народу"; тепер позафракційний) затримали на блокпосту в Києві під час перепалки із вояками територіальної оборони. Юрченко висловлювався з грубощами, відмовлявся пояснити походження зброї, повідомляє "5 канал".

 

23:13 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив про те, що Росія програла перший раунд війни в Україні, бо в контактних сутичках зі Збройними Силами України поступалася українським хлопцям у підготовці і мотивації. Але далі Москва робитиме наголос на важких озброєннях і дистанційних обстрілах. Резніков заявив, що Україна для захисту конче потребає потужнішої техніки, в тому числі літаків та ракетних систем. І вони мають бути не радянськими – а натівськими.

 

#ЦИТАТА

 

Минуло 42 дні з початку широкомасштабного нападу Росії на Україну.

Сьогодні я хочу звернутися до усіх друзів та партнерів нашого народу.

І розповісти про те, що відбувається.

Всупереч багатьом прогнозам, Росії не вдалося зламати нашу оборону ні за три, ні за 30 днів. Навпаки.

Наші воїни нанесли ворогу колосальні втрати і зламали його плани. Тільки вбитими Росія втратила майже 19 тисяч солдат. А також 150 літаків, 135 гелікоптерів, 700 танків і майже 1900 бронемашин.

Російських окупантів відкинуто від нашої столиці – Києва. Закінчується звільнення від російських солдат Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської областей.

Але ситуація залишається надзвичайно складною. Особливо – на півдні та сході нашої держави. Росія концентрує сили для потужної атаки.

Україна виграла перший раунд війни, коли велися інтенсивні контактні бої з застосуванням десанту, піхоти і бронетехніки. Бо наша армія добре навчена і надзвичайно мотивована. Один наш боєць вартує 10 росіян.

Нам вдалося зупинити Росію багато в чому завдяки тій зброї, яку ми отримали від партнерів. Хочу подякувати за це.

Проте Росія зробила висновки і змінила тактику. Вона переводить конфлікт у затяжну фазу та в іншу форму.

Кількість контактних боїв зменшується. Ворог наносить ракетні удари, застосовує авіацію, масово використовує системи РСЗО і далекобійну артилерію. Знищує наші мирні міста. Обстріли здійснюються з території самої Росії, Білорусі, а також акваторій Чорного та Азовського морів.

За таких умов війна переходить у фазу змагання ресурсів. Які у Росії майже безкінечні, порівняно в Україною. Щоб перемогти у такій війні, нам потрібна інша допомога, ніж ми отримували раніше.

Ми хочемо якнайшвидше звільнити захоплені ворогом території. Адже увесь світ бачив, які звірства вчинила російська армія в Бучі та інших передмістях Києва. Треба врятувати наших людей від геноциду.

Для цього нам потрібна інша зброя.

По-перше, необхідні системи протиповітряної оборони та бойові літаки, щоб захистити наших громадян і нашу армію від ракет та ударів авіації.

По-друге, нам потрібна далекобійна зброя. Йдеться про Long-Range Artillery Missile complexes, РСЗО та важку артилерію. Це дозволить тримати ворога на відстані, не підпускаючи його до наших міст.

По-третє, нам потрібні танки та бронетехніка, щоб прорвати оборону окупантів та звільнити захоплені території.

По-четверте, нам потрібні протикорабельні ракети. Щоб знищити ворожий флот і деблокувати порти на Чорному морі. Адже без портів ми не зможемо торгувати, у тому числі – продовольством. Що спричинить глобальну продовольчу кризу.

По-п’яте, нам потрібні розвідувальні та ударні безпілотники.

При цьому є дуже важливий нюанс.

Раніше ми робили акцент на отриманні зброї радянських зразків. Це логічне рішення, адже ця зброя може одразу йти у бій, ми вміємо її використовувати. Вона швидко посилить оборону в критичний період.

Але потрібної нам радянської зброї небагато. Часто вона у неналежному стані, адже виготовлена 30-40 років тому. Для неї недостатньо боєприпасів. За таких умов отримана нами радянська зброя посилить Україну лише на короткий час.

Тому Україна має якнайшвидше отримати зброю, яку використовують країни НАТО. Це найкраще рішення з багатьох міркувань.

По-перше, це буде потужний сигнал Росії, що їй не вдасться виснажити українську армію. Навпаки – вартість війни для Москви надзвичайно зросте. Українська армія зможе чинити ефективний опір. Це буде найкращим стимулом для деескалації та пошуку миру.

По-друге, це ще більше підвищить взаємосумісність української армії з арміями країн Європи. Та суттєво посилить східний фланг НАТО. Впевнений, вже ні в кого немає сумнівів, що Україна може бути донором європейської безпеки. Ми це довели. Інвестиції в нашу армію, це найкращі інвестиції в оборону, які тільки можна уявити.

По-третє, техніки, виготовленої за стандартами НАТО достатньо і вона забезпечена боєприпасами. Скажімо, артилерія калібру 155-мм використовується у різних країнах. Не буде дефіциту снарядів, як для радянських систем. Це буде не короткострокове, а системне рішення.

По-четверте, передати цю зброю зможе багато країн у різний спосіб. Дехто вже знімає потрібні нам системи з бойових чергувань, замінюючи їх більш сучасними. Комусь просто потрібен дозвіл країни-виробника.

Українські військові дуже швидко опанують нову зброю. Вони вже показали, що здатні надзвичайно ефективно використовувати західні комплекси у бойових умовах. Доказ цьому – втрати ворога, які я згадав на початку.

Ми закликаємо надати нам важку зброю якнайшвидше.

Російські лідери є військовими злочинцями. Це визнають усі. Отримавши військову поразку, вони негайно позбудуться влади.

Ми не боїмось Росію і здатні її перемогти. Ми хочемо знищити вбивць, ґвалтівників і мародерів, які принесли нам невгамовний біль.

Це шанс для світу позбутися жорстокої тиранії.

Затягування з наданням зброї призводить для загибелі наших дітей, до виснаження нашої країни. Так само це виснажує Європу.

Треба діяти. Якщо Кремль не зупинимо ми – він прийде до вас.

 

Олексій Резніков

 

22:59 Легендарний Pink Floyd випустив нову пісню – "Ой у лузі червона калина" під назвою "Hey Hey Rise Up", із вокалом лідера гурту "Бумбокс" Андрія Хливнюка. "Ми, як і багато хто з українців, відчуваємо лють і розчарування цього підлого акту вторгнення проти незалежної, мирної, демократичної країни. Багато людей були вбиті однією з найбільших держав світу", – зазначив гітарист і вокаліст Девід Гілмор, який має невістку з України. Це перша пісня Pink Floyd із 1994 року. Всі кошти з продажів підуть на допомогу Україні.

 

 

22:09 У місті Бородянка з-під завалів дістали 26 тіл загиблих, повідомила генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова. З її слів, наразі рятувальники розібрали лише руїни двох будинків – жертв буде значно більше. Згідно з оцінкою Венедіктової, Бородянка є найбільш зруйнованим містом Київщини – її обстрілювали некерованими 250-кілограмовими фугасними авіабомбами, "Ураганами" і "Смерчами". "Авіаудари по житловій інфраструктурі ворог підступно завдавав увечері, коли вдома було максимум людей. Ціллю було виключно цивільне населення – тут немає жодного військового об‘єкту", – прокоментувала Венедіктова.

 

 

21:54 Російські ракети обстріляли місто Новоград-Волинський на Житомирщині. Внаслідок атаки пошкоджено об’єкт інфраструктури, повідомив міський голова Микола Боровець. "Унаслідок ракетного удару зазнали пошкоджень і транспортні засоби, і низка інших споруд", – додав він.

 

21:33 Литва повернула свого посла Вальдемараса Сарапінса до Києва. Він працюватиме в українській столиці разом із шістьма дипломатами. До війни у дипломатичному представництві працювали 32 людини.

 

21:01 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після зустрічі з міністрами країн НАТО заявив: "Україна матиме чим воювати".

 

#ЦИТАТА

 

За ці шість тижнів ми пробили три глухих стіни. Спочатку низка країн казали, що ніколи не надсилатимуть нам зброю. Надіслали. Потім інші казали, що не дадуть важку зброю. Вже дають. Тоді почали створювати штучне розрізнення «оборонної» зброї, яку можна давати, і нібито «наступальної», яку давати не можна. Але будь-яка зброя, надана Україні для захисту її землі від російських загарбників, є оборонною за визначенням! Я збився з ліку, скільки разів повторив це на переговорах за попередні тижні. Дипломатія існує для того, щоб неможливе робити можливим, і цю третю стіну ми нарешті вже теж пробиваємо.

 

Дмитро Кулеба

 

20:29 Росія завдала авіаудару по залізничній колії біля станції Барвінкове на Донеччині – міста Слов’янськ, Краматорськ та Лиман залишилися без сполучення з українською залізницею. Голова Луганської адміністрації Сергій Гайдай назвав цей маршрут "дорогою життя". "Сталося... Евакуація зі Сходу заблокована. Сподіваємося, залізничники впораються з пошкодженнями", – прокоментував Гайдай.

 

20:15 Заарештований літак Віктора Медведчука використали для блокування злітно-посадкової смуги на аеродромі "Київ" у столиці, повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. "У випадку, якщо рашисти не облишать своїх суїцидальних намірів, приватний «борт» путінського кума першим «героїчно» зустріне своїх російських друзів", – прокоментував Данілов.

 

 

19:37 Генеральна Асамблея ООН на надзвичайному спеціальному засіданні у четвер ухвалила резолюцію про тимчасове позбавлення прав Росії в Раді ООН з прав людини через війну в Україні. "За" – 93 країни, "проти" – 24, "утрималося" – 58. Серед тих, хто був "проти", – Білорусь, Китай, Куба, Північна Корея, Іран, Казахстан, Киргизстан, Сирія, Таджикистан, Узбекистан, Зімбабве.

 

18:41 Оцінка Генерального штабу ЗСУ: росіяни завершують формувати наступальну групу для атаки на схід України. У найближчий час окупанти намагатимуться прорвати оборону наших військ у Сіверськодонецькому, Авдіївському та Кураховському районах.

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

Ворог продовжує підготовку до наступу на сході України. Окупанти здійснюють перегрупування військ з метою завершення формування наступального угруповання.

Здійснюють заходи щодо нарощування авіаційної складової та системи управління, продовжують ведення розвідки.

Основні зусилля противник зосереджує на захопленні міста Маріуполь, веденні наступу у районі міста Ізюм та спробах прорвати оборону на Донецькому напрямку.

На Південнобузькому напрямку противник намагається не допустити подальшого просування підрозділів Збройних Сил України та покращити тактичне положення своїх підрозділів в деяких районах.

На Волинському напрямку існує імовірність ракетно-бомбових ударів ворога по об’єктах військової та цивільної інфраструктури з території республіки білорусь.

На Поліському напрямку противник активних дій не проводив, підрозділи окупантів, що виведені на територію республіки білорусь, здійснюють демонстраційні дії з метою недопущення перекидання підрозділів Збройних Сил України з вказаного району на інші напрямки.

Окремі підрозділи російських окупантів зі складу Східного військового округу та повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації, що після відходу з України відновлюють боєздатність та здійснюють перегрупування на території республіки білорусь, ймовірно, будуть направлені для посилення угруповання ворожих військ на Слобожанському напрямку.

На Сіверському напрямку противник завершує проведення перегрупування та відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу у визначених районах Брянської та Курської областей. Не виключається імовірність подальшого направлення зазначених підрозділів на інші операційні напрямки, зокрема і для ведення бойових дій на Донецькому та Луганському напрямках.

На Слобожанському напрямку. Ворог проводить активні заходи з нарощування системи управління та зв’язку в інтересах наступального угруповання військ.

В районі Харкова до п’яти батальйонних тактичних груп ворога продовжують блокувати місто та обстрілювати його з реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів.

Окупанти утримують місто Ізюм, намагаються продовжити наступ у напрямку на Слов’янськ та Барвінкове.

На Донецькому і Таврійському напрямках противник продовжує здійснювати вогневий вплив та ведення штурмових дій. Завдає ракетно-бомбових ударів, веде артилерійський вогонь по цивільній інфраструктурі населених пунктів. Порт Бердянськ окупантами використовується для перекидання озброєння, військової техніки та особового складу.

Ворог також активізував зусилля на Сєверодонецькому напрямку. Намагається продовжувати наступ в районах населених пунктів Донецький, Новотошківське і Попасна.

Також противник намагався здійснити наступ у районах населених пунктів Мар’їнка, Борівське та Солодке. Спроби наступу успіху не мали.

Імовірно, окупанти в найближчий час намагатимуться прорвати оборону наших військ в Сєверодонецькому, Авдіївському та Кураховському районах.

На Південнобузькому напрямку противник вів артилерійський вогонь, на окремих напрямках застосовував армійську авіацію. Намагається продовжити наступальні дії у напрямку населеного пункту Олександрівка.

Корабельні угруповання противника в акваторіях Чорного і Азовського морів продовжують виконувати завдання щодо нанесення ракетних ударів по території України, ізоляції району ведення бойових дій та ведення розвідки.

Окупаційна влада продовжує обмежувати права громадян України на тимчасово зайнятих територіях. Так, у Запорізькій області російські окупанти заборонили виїзд особам чоловічої статі у бік підконтрольної Українській владі території. Також фіксується зростання дефіциту товарів першої необхідності, особливо продовольчих, що в подальшому може призвести до ускладнення гуманітарної ситуації в зайнятому російськими окупантами регіоні.

Сили оборони України, завдаючи втрат, продовжують відтісняти ворога та звільняти тимчасово захоплені окупантами території на окремих напрямках.

 

18:35 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба застеріг партнерів, що битва на Донбасі, котру от-от розпочне Росія, своїми масштабами сягатиме боїв часів Другої світової війни. "Битва за Донбас нагадає вам про великі операції часів Другої свтіової війни – тисячі танків, броньованих машин, літаків, артилерії", – заявив Кулеба у Брюсселі після зустрічі з міністрами НАТО. Він закликав пришвидшити надання допомоги Україні, передає The Guardian. "Або ви нам допоможете – а я кажу про дні, не про тижні – або допомога прийде надто пізно, багато людей загине", – підкреслив Кулеба. 

 

18:19 Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявив, що невдовзі Росія розпочне масований наступ на схід України, тож альянтам слід подбати про негайне постачання озброєнь. "Росія перегруповує і переміщує свої сили. Перевозить з північної України – але у той же час переміщує ці сили на схід. Ми очікуємо великої битви на Донбасі, великого російського наступу", – заявив Столтенберг на брифінгу у Брюсселі за підсумками дводенного засідання голів МЗС країн-членів Альянсу. "Це також є причиною, чому ми повинні звичайно працювати для швидкого завершення цієї війни, і це є причиною, чому союзники запровадили важку ціну для президента Путіна і Росії", – сказав Столтенберг, згідно з повідомленням УНІАН.

 

17:33 Росіяни, котрі рили окопи у Рудому лісі в Чорнобильській зоні відчуження і вдихали пил із тамтешнього ґрунту, прирекли себе на смерть. Такий висновок зробили експерти НАЕК "Енергоатом", співставляючи місце розташування російського табору з картограмою забруднення зони. "Основна маса радіоактивних речовин там локалізована у ґрунтах та підзолах. Їх майже голіруч розривали орки. Вдихали та ковтали пил, втирали в очі та шкіру... Ті, хто з ними безспосередньо контактуватиме, також отримають радіаційне ураження", – заявили в "Енергоатомі".

 

 

16:59 Заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич пророкує другу спробу Росії атакувати Київ – у випадку перемоги російських сил над українськими підрозділами на Донбасі. "Ситуація залишається напруженою. Ворог змінив свій напрямок, і найближчим часом буде намагатися взяти під контроль Донецьку та Луганську області, після чого слід очікувати повторного наступу все-таки на столицю", – сказав Грузевич. Довкола Києва формують зовнішнє кола оборони, нарощують фортифікації та готують особовий склад, передає УНІАН.

 

16:38 Під завалами у містечку Бородянка знаходять перших загиблих. "На жаль, на сьогоднішній день є вже підтверджена інформація, що під завалами знайдені загиблі люди. Їхня кількість встановлюється", – повідомив очільник гуманітарного штабу Київщини Олексій Кулеба.

 

16:16 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров заявив, що український проєкт угоди із Росією має "суттєвий відступ від пропозицій, зроблених у Стамбулі". З його слів, Україна запропонувала обговорювати питання Криму і Донбасу на зустрічі лідерів двох країн, а цей задум "неприйнятний", сказав Лавров.

 

15:42 Оперативне командування "Північ" опублікувало відео підняття українського прапора на прикордонному пункті в селі Гремʼяч біля російського кордону на Чернігівщині.

 

15:11 Федеральна розвідувальна служба Німеччини перехопила переговори російських військовків, у ході котрих окупанти обговорювали вбивства мирних мешканців у Бучі. Як пише Der Spiegel, в одному з епізодів згадують про розстріл людини на велосипеді.

 

14:39 Міський голова Бучі Анатолій Федорук заявив, що майже всі цивільні в місті були вбиті зі стрілецької зброї, а не обстрілів із повітря. Про це він сказав у інтерв'ю "Німецькій хвилі". "Практично 90% – це кульові ураження, а не осколкові", – пояснив Федорук.

 

14:17 Бійці 128-ої бригади вибили російських вояків із позицій біля міста Кремінна. "Зляканий і деморалізований ворог накивав п’ятами, залишивши на українській землі свою техніку й зброю", – прокоментували у бригаді. 

 

13:56 У Львові облаштовують тимчасове містечко для переселенців – у 88 житлових контейнерів зможуть жити 350 біженців. "В одному будиночку можуть жити 2-4 людини. Всередині є все необхідне – меблі, світло, тепло", – прокоментував міський голова Андрій Садовий. 

 

13:18 Портрети Леніна і Сталіна зняли з водонапірної вежі у місті Новгород-Сіверський на Чернігівщині, повідомляє "Суспільне". "Там Путін казав, що покаже нам декомунізацію. Так ми приведемо все в автентичний вигляд: було б добре змонтувати, як виглядала вежа, коли її збудували в 1910 році. Вона виглядає зараз убого з цими портретами", – сказав заступник начальника Новгород-Сіверської районної військової адміністрації Володимир Шкарпітко.

 


 

13:01 Видання The New York Times підтвердило автентичність відео, на котрому зображено розстріл російського солдата неподалік від села Дмитрівка на Київщині. На записі, котрий уперше опублікували в інтернеті цього понеділка, видно: на дорозі у калюжі крові лежить важко поранений солдат у формі РФ – його добивають пострілами із автомата. На відео зафіксовано кілька тіл російських військовиків. У них зв'язані за спиною руки.

 

12:45 У Мукачеві демонтували погруддя російського поета Пушкіна, а також меморіальну дошку на його ж честь із будівлі школи №1. Міська рада планує перейменувати й саму школу: вона дотепер називається прізвищем Алєксандра Сєрґєїча, повідомляє Mukachevo.net.

 

 

12:03 Міський голова Дніпра Борис Філатов рекомендував жінкам, дітям, літнім людям, а також тим, хто не працює на промислових підприємствах та у критичній інфраструктурі, виїхати з міста через загострення ситуації на Донбасі.

 

11:46 Сили спеціальних операцій України захопили кілька одиниць техніки ворожої ППО – зокрема йдеться про ЗРК БУК та бойовий пункт управління комплексу БУК М1. "Захоплена ворожа техніка є придатною для використання", – прокоментували в ССО.

 

 

 

11:24 Сенат США схвалив законопроєкт про ленд-ліз для України – Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022. Цей акт дозволить Білому дому ефективніше й оперативніше відправляти зброю та інші необхідну продукцію до Україні в умовах російського військового вторгнення.

 

10:53 НАТО готується надати Україні "певні важчі озброєння", заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг перед зустріччю із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у Брюсселі. Наразі розпочався другий день роботи Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ – дипломати обговорять інформацію про боротьбу України проти Росії, а також шляхи подальшої підтримки України, повідомляє "Укрінформ". "Я прибув сюди, щоб обговорити три найважливіші речі: зброю, зброю і зброю", – прокоментував Кулеба.

 

 

10:18 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

 

особового складу – близько 18 900 осіб,

танків – 698 од.,

бойових броньованих машин – 1891 од.,

артилерійських систем – 332 од.,

РСЗВ – 108 од.,

засобів ППО – 55 од.,

літаків – 150 од.,

гелікоптерів – 135 од.,

автомобільної техніки – 1358 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 111 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 300 ворогів, танків ‒ 14 од., бойових броньованих машин ‒ 30 од., автомобільної техніки – 34 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 15 од., РСЗВ – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

58% танків (з них 6,1% за минулий тиждень),

65% бойових броньованих машин (з них 4,8% за минулий тиждень),

21% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

45% літаків (з них 2,1% за минулий тиждень),

56% гелікоптерів (з них 1,7% за минулий тиждень).

 

 

09:47 Британське видання The Times пише: офіційний Лондон розробляє план відправки в Україну броньованої техніки на кшталт Mastiff і Jackal.

 

09:34 Міський голова Каховки Віталій Немерець виїхав із міста через небажання служити російським окупаційним силам. "Вважаю, що від мертвого мера або мера десь у підвалі користі громаді немає", – прокоментував він. Немерець запевнив мешканців міста, що він їх не зрадив.

 

08:20 Президент Польщі Анджей Дуда сказав у інтерв'ю CNN: він вважає, що росіяни здійснюють в Україні геноцид, намагаючись винищити українців. "Важко цьому заперечити, звісно. Це злочин, котрий відповідає критеріям геноциду", – заявив польський лідер. "Вбивства мирних мешканців найпереконливіше показують, що є метою російського вторгнення. Метою цього вторгнення попросту є винищення української нації", – додав Дуда. Президент Польщі виступив за припинення діалогу з Росією і повну її блокаду. "Ніхто не домовлявся з Гітлером", – наголосив він.

 

07:14 Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що "ера співпраці" з Росією остаточно завершилася, і Європа потребує нової безпекової стратегії, базованої на "обороні, стримуванні та стійкості".

 

06:00 Генеральний штаб ЗСУ інформує: росіяни намагалися захопити Новотошківське.

 

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Основні зусилля окупанти зосереджують на підготовці до наступальної операції на сході України, метою якої є встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Ворог продовжує активні дії на Слобожанському, Донецькому, Південнобузькому та Таврійському напрямках.

На Слобожанському напрямку противник і надалі блокує місто Харків та здійснює артилерійські обстріли.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог продовжує артилерійські обстріли населеного пункту Попасна. Мета — завдання вогневого ураження підрозділам Збройних Сил України та відновлення наступу на Рубіжне, Нижнє і Новобахмутівку. Також окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону підрозділів наших військ в районі населеного пункту Новотошківське.

На Південнобузькому напрямку ворог здійснює оборону раніше зайнятих рубежів, вживає заходів з відновлення боєздатності своїх підрозділів. Продовжує проводити жорсткі фільтраційні заходи на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області.

Частина виведених російських підрозділів розміщується у наметових містечках на території низки областей російської федерації, що межують з Україною. Військовослужбовці відмовляються брати участь у подальших бойових діях на території України. Морально-психологічний стан зазначеного особового складу низький та має тенденцію до погіршення.

Командування збройних сил російської федерації продовжує пошуки можливостей розв’язання проблемного питання поповнення людськими ресурсами своїх підрозділів. Російські військові комісаріати активізували роботу з військовозобов’язаними, які були звільнені з військової служби після 2012 року та мають військово-облікові спеціальності водія, механіка-водія, розвідника, а також молодших командирів. Офіційною причиною виклику до військкоматів є проведення зборів з підготовки за зазначеними військовими спеціальностями терміном на 3 місяці. Також на території так званої придністровсько-молдавської республіки проводиться відповідна агітаційна робота з населенням, що має російське громадянство.

Окупанти продовжують проводити насильницькі дії стосовно цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях. Здійснюють примусове вивезення населення міста Маріуполя в тимчасово окуповані райони Донецької області.

Угрупованням Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено три повітряні цілі: крилату ракету, БПЛА та бойовий літак. Авіація Повітряних сил продовжувала нанесення ракетно-бомбових ударів по військах окупантів.

Про загальні втрати ворога ми повідомимо у окремому зведенні дещо пізніше.

 

01:17 Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що перемогою України у війні буде збереження її незалежності. "Що таке успіх, що таке перемога? Це збереження суверенітету та незалежності їхньої країни. Не існує жодного сценарію, при якому цього не сталося б у перспективі. Проблема в тому, що це забере час, а також будуть надзвичайна кількість смертей і руйнувань. Та найпотужнішим є те, що українці чітко показали: вони не підкоряться Путіну", – сказав Блінкен у розмові з NBC

 

00:15 У Берліні відбулася акція протесту проти російської аґресії. Демонстранти вимагали від уряду Німеччини запровадити ембарго на російські газ, вугілля та нафту. Вкінці мітингу вони лягли на землю біля Бундестагу, нагадуючи про жертв, загиблих у Бучі та інших українських містах. Акції з лежачим протестом також відбулися у Варшаві, Вільнюсі, Тбілісі.

 

    

 

07.04.2022