42-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:43 Супутникові знимки зони відчуження, котрі опублікувала білоруська редакція "Радіо Свобода", підтверджують: російські війська направду розгорнули табір із окопами і траншеями у Рудому лісі – найбільш забрудненій зоні довкола Чорнобильської АЕС. Понад те, знимки свідчать, що в останні дні перед самим відходом росіян на цій території вирувала пожежа.

  

 

22:17 Прем'єр-міністр Словенії Янез Янша опублікував у twitter карикатуру про те, "як зачали і народили символ Z (зло)":

 

 

21:45 Олексій Резніков відбув переговори із колегами-міністрами оборони: Туреччини – Хулусі Акаром, Болгарії – Драгомиром Заковим, Грузії – Джуаншером Бурчуладзе, Польщі – Маріушем Блащаком, Румунії – Василе Динку. Зустріч у подібному форматі, коли до обговорення регіональних проблем із чотирма країнами НАТО залучено партнерів з України та Грузії, проходила вперше. Резніков розповів про війну з Росією і загрози для Чорноморського регіону. Він резюмував, що такі переговори важливі "для наближення нашої перемоги".

 

21:17 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що вбивства цивільних у Бучі виглядають "геть як геноцид", передає Reuters.

 

20:59 Оперативне командування "Схід" поділилося результатами артилерійського обстрілу військової бази російських сил – під спаленою покрівлею видно кількадесят одиниць техніки, зокрема вантажівки для палива та броньовані машини. Позавчора командування публікувало відеозапис з пожежею в цьому ангарі – втім тоді за покрівлею не було видно схованої техніки.

 

 

20:43 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підбив підсумки нової хвилі санкцій:

 

– США, Велика Британія, ЄС і G7 повністю заборонили всі нові інвестиції в Росію;

– США, ЄС і G7 запровадили нові санкції проти найбільших банків РФ: "Альфа-Банку" та "Сбєрбанку". Загалом США заблокували вже ⅔ російського банківського сектору;

– Під санкції попали доньки Путіна, донька та дружина Лаврова, Мішустін, Мєдвєдєв, низка членів російського радбезу;

– Велика Британія заморозила активи "Московського кредитного банку", запровадила санкції проти олігархів Ротенберга та Міхельсона;

– 18 країн (ЄС, Польща, Румунія, Словенія, Греція, Португалія, Естонія, Латвія, Чехія, Нідерланди, Бельгія, Ірландія, Македонія, Люксембург, Італія, Німеччина, Франція, Швеція, Данія) разом вигнали 318 російських дипломатів;

– Нідерланди заарештували 14 яхт, які належать громадянам РФ;

– Данія заморозила активи громадян РФ на суму 11,8 млн доларів;

– Казначейство США призупинило можливість РФ обслуговувати борг із заблокованих рахунків в американських банках;

– США застосують повне блокування до низки найбільших державних підприємств РФ;

– П’ятий санкційний пакет ЄС: заборона на імпорт російського вугілля на суму 4 млрд євро на рік; повна заборона транзакцій для 4 російських банків, включаючи ВТБ (23% банківського сектору); заборона російським суднам доступу до портів ЄС; заборона російських та білоруських автомобільних перевізників, яка різко обмежить можливості російської промисловості отримати ключові товари; цільові заборони на експорт товарів на суму 10 млрд євро у чутливих сферах (квантові комп’ютери та передові напівпровідники, окремі позиції машинобудування і транспортного обладнання).

 

19:55 У кишенях російського воєнного злочинця виявили крадені прикраси і зірвані золоті коронки.

 

Фотографію мародера опублікував український волонтер Юрій Бірюков

 

19:39 Генеральний штаб ЗСУ інформує, що українській армії вдалося вибити росіян із села Осокорівка на Херсонщині.

 

Ворог продовжує підготовку до наступальної операції на сході України з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей. Російські окупанти здійснюють перегрупування військ та ведення розвідки, намагаються покращити тактичне положення окремих підрозділів в Південнобузькому операційному районі та закріпитись на адміністративних кордонах Херсонської області.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій з метою прориву оборони угруповання Об’єднаних сил на Донецькому напрямку. Також намагається взяти під повний контроль місто Маріуполь.

Завершується перегрупування військ та відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу, що виведені до районів Брянської та Курської областей.

Триває підготовка та переміщення підрозділів окупаційних військ збройних сил російської федерації на територію України. Ворогом сплановано переміщення підрозділів 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії Східного військового округу з території республіки білорусь до Бєлгородської області. Також фіксується переміщення до цієї області окремих підрозділів Центрального військового округу .

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін в положенні та стані угруповання військ противника не виявлено. Підрозділи Східного військового округу, що виведені на територію Гомельської області, завершують перегрупування.

Відзначається переміщення підрозділів противника до залізничних станцій для завантаження і подальшої передислокації.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків. Здебільшого в нічний час російські окупанти здійснюють обстріли міста з використанням реактивних систем залпового вогню, ствольної артилерії та мінометів. В районі міста Ізюм активних дій противник не проводив. Силами окремих підрозділів 20-ї загальновійськової та 1-ї танкової армій Західного воєнного округу здійснює перегрупування.

Для підвищення оперативності перекидання військових вантажів ворог розпочав використання залізничного сполучення. Зафіксовано прибуття залізничних ешелонів з озброєнням та військовою технікою зі станції Валуйки (російська федерація) на залізничну станцію Куп’янськ (Україна).

На Донецькому та Луганському напрямках основні зусилля ворог зосереджує на бойових діях в районах населених пунктів Попасна і Рубіжне та встановленні контролю над містом Маріуполь. Намагається покращити тактичне положення.

Продовжує вогневий вплив на більшості напрямків.

Противник здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Кремінна, Піски, Очеретино, Розівка, Новобахмутівка, Новосілка Друга, Мар’їнка та Красногорівка.

В районах Попасної, Степного, Новотошківського, Рубіжного, Сєверодонецька і Солодкого ворог проводив штурмові дії, але успіху не мав.

Продовжується штурм міста Маріуполь, при цьому противник активно застосовує авіацію.

На Південнобузькому напрямку ворог продовжує здійснювати обстріли населених пунктів Щербаки, Комишуваха, Новоданилівка, Мала Токмачка, Гуляйпільське, Лук’янівське, Преображенка та Гуляй Поле.

В результаті наступальних дій підрозділів ЗС України ворог втратив контроль над населеним пунктом Осокорівка.

Сили оборони продовжують утримувати визначені рубежі, нищити ворога та звільняти від загарбника українські землі.

 

19:02 Сполучені Штати Америки відмовляються брати участь у заходах G20, допоки там є Росія. Про це заявила очільниця американського Мінфіну Джанет Єллен. "Він (президент США, – ред.) попросив виключити Росію з G20, і я дала чітко зрозуміти своїм колегам в Індонезії (головує в групі, – ред.), що ми не братимемо участі в зустрічах, якщо там будуть росіяни", – цитує "Укрінформ".

 

18:35 Десантники 81-ої окремої аеромобільної бригади знищили підрозділ радіоелектронної боротьби збройних сил Росії разом із охоронцями із бригади спеціального призначення головного управління генерального штабу ЗСРФ. "Ми знищимо всіх окупантів, поки не очистимо від них нашу рідну Україну", – прокоментував командир десантного підрозділу. 81-ша бригада бере участь у боях на ізюмському керунку.

 

 

 

18:18 Військово-цивільна адміністрація Харківщини спростувала інформацію про те, начебто мешканцям області радять евакуюватися. Наразі перебратися до безпечних місць рекомендують жителям Барвінкового та Лозової: на так званому ізюмському напрямку ідуть важкі бої. Що ж до Харкова, то голова ОДА Олег Синєгубов підкреслив, що влада не здійснює централізованих евакуаційних заходів. Утім підтвердив високий ризик обстрілу житлової забудови.

 

17:48 Ставок неподалік від російської амбасади у Вільнюсі зафарбували у кривавий колір – аби привернути увагу світу до воєнних злочинів РФ в Україні. Як повідомили у вільнюській поліції, акцію було погоджено із державними службами та екологами. Для забарвлення води використовували фарбу, що є безпечною і для флори, і для фауни – таку саму зелену використовують на День Святого Патрика. Під час перформансу водойму переплила литовська плавчиня Рута Мейлутіте.

 

 

17:20 Росія вмисне намагається зірвати в Україні посівну – на окупованих територіях заміновують поля, обшукують склади із сільськогосподарською технікою та викрадають її. Частина машин уже доправлена до Чечні, а також окупованого Криму, заявила уповноважена з прав людини Людмила Денісова. Росіяни почали вирізати станки та машинне устаткування з українських заводів.

 

16:53 Міністерство оборони Росії опублікувало заяву, в котрій стверджує, що повідомлення про масакру в Бучі та інших українських поселеннях є сфабрикованими. Найцікавіше те, що цю заяву нарочито довірили висловити генералу Міхаїлу Мізінцеву. Цей генерал керує облогою та винищенням Маріуполя; Мізінцева ще кілька тижнів тому іноземна преса називала "м'ясником". Після бомбардування пологового будинку українська контррозвідка опублікувала запис із наради за участю Мізінцева, під час котрої він наказує розпороти животи розбитою пляшкою своїм непутьовим підлеглим.

 

 

16:10 Росіяни обстріляли старий район у Сіверськодонецьку. Внаслідок бомбардування зайнялися пожежею 10 багатоповерхівок, торговельний центр, гаражі, повідомив голова обласної адміністрації Сергій Гайдай.

 

15:36 Російські солдати нарікають на своїх генералів. Служба безпеки України оприлюднила записи телефонних розмов, у котрих росіяни скаржаться: "Телевидение приезжало сюда. Генералы приехали, награды вручали. И пацаны генералам как начали мозги вынимать: «Мы сейчас оружие сложим. Идите вы нах*й… побудьте тут сутки, бл*»; «Я здесь 40 дней на передовой с пацанами, а он пид*р в России пиво пьет да в Instagram всякую ху*ню выкладывает…»".

 

15:11 Палата депутатів чеського парламенту визнала Голодомор в Україні в 1932–33 років актом геноциду українського народу. Парламентарі проголосували одноголосно, повідомив посол Євген Перебийніс. 

 

14:57 У Маріуполі для приховування жертв російського терору почали використовувати мобільні крематорії. "Після широкого міжнародного розголосу геноциду в Бучі вище керівництво РФ наказало знищити будь-які свідчення злочинів своєї армії в Маріуполі", – повідомили у міській раді. Згідно з даними муніципалітету, станом на минулий тиждень число жертв сягало п'яти тисяч.

 

#ЦИТАТА

 

"Масштабу трагедії в Маріуполі світ не бачив від часів існування концтаборів нацистів. Рашисти перетворили все наше місто на табір смерті. На жаль, моторошна аналогія отримує все більше підтверджень. Це вже не Чечня чи Алеппо. Це новий Освенцим та Майданек".

 

Вадим Бойченко,

міський голова Маріуполя

 

14:38 У середу росіяни вдалися до обстрілів селища Новоолексіївка на Херсонщині. Вранці вони оточили поселення і розпочали обхід усіх будинків, поінформував Кримськотатарський ресурсний центр. У Новоолексіївці компактно мешкають представники кримськотатарського народу.

 

14:20 Папі Римському Франциску вручили український синьо-жовтий прапор, підібраний у місті Буча, під час загальної аудієнції у Ватикані. "Свіжі новини про війну в Україні замість того, щоби приносити полегшення та надію, засвідчують натомість нові звірства – як-от різанина в Бучі. Дедалі жахливіші акти жорстокості, скоєні також і проти цивільного населення, безборонних жінок і дітей. Це жертви, невинна кров яких взиває до неба та благає: “Нехай буде покладено край цій війні! Змусьте зброю замовкнути! Нехай більше не сіється смерть і руйнування!”, – сказав Папа.

 

    

 

13:49 Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі прогнозує, що російська війна розтягнеться на декілька років. Він не виключає, що НАТО буде залучене до конфлікту тим чи іншим способом. "Гадаю, це довготерміновий конфлікт. Щонайменше його можна вимірювати роками. Не думаю, що декадою – але принаймні роками, це точно", – сказав Міллі, згідно з повідомленням The New York Post. "Конфлікт, що його розпочала Росія, є широкомасштабним. І я гадаю, що НАТО, Сполучені Штати, Україна та всі союзники і партнери, котрі підтримують Україну, будуть долучені до нього впродовж певного часу", – додав Міллі.

 

13:16 Жиріновський – "200-й".

 

12:31 Генеральний штаб ЗСУ підтверджує: російські солдати таки справді викопували окопи та капоніри у зоні відчуження недалеко від Чорнобильської станції. Генштаб опублікував на своїй сторінці у Facebook відео з кадрами колишніх російських позицій. 

 

12:16 Посольство Туреччини повернулося до Києва. "Ми продовжимо роботу, включно з наданням консульських послуг, у своїй будівлі за адресою вул. Панаса Мирного, 22", – ідеться у повідомленні. За день до війни амбасада перебралася до Чернівців. 

 

11:54 Британська розвідка вважає, що російські війська вмисно загострюють гуманітарне становище у Маріуполі, аби примусити всі тамтешні війська скласти зброю. Минулої доби росіяни продовжили завдавати авіаударів по місту. Згідно з даними розвідки, всередині перебуває 160 тисяч людей. 

 

#ФОТО

 

Ворзель. Російські солдати для розваги вивісили на мотузках курячі голови. Фото – UAnimals

 

11:37 Рятувальники ліквідували пожежу на підприємстві з паливно-мастильними матеріалами у місті Новомосковськ на Дніпропетровщині. Знищено шість резервуарів для палива. "На жаль, ті пошкодження, які завдали ракетні обстріли, унеможливлюють подальшу експлуатацію даного об'єкту", – резюмували у ДСНС.

 

11:13 Служба безпеки України вивчає секретні карти та документацію росіян із підрозділів, розбитих на Донеччині. Їхні мапи зареєстровані 22 лютого і містять плани захопити всю територію Донецької області. Виявилося, що Москва відправила на війну курсантів – це оформили як стажування.

 

10:48 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.04 орієнтовно становили:

 

особового складу – близько 18 600 осіб,

танків – 684 од.,

бойових броньованих машин – 1861 од.,

артилерійських систем – 332 од.,

РСЗВ – 107 од.,

засобів ППО – 55 од.,

літаків – 150 од.,

гелікоптерів – 135 од.,

автомобільної техніки – 1324 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 96 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 100 ворогів, танків ‒ 8 од., бойових броньованих машин ‒ 3 од., автомобільної техніки – 2 од., гелікоптерів – 1 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

57% танків (з них 5,8% за минулий тиждень),

64% бойових броньованих машин (з них 4,3% за минулий тиждень),

21% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

45% літаків (з них 4,5% за минулий тиждень),

56% гелікоптерів (з них 1,7% за минулий тиждень).

 

 

10:23 Міністерство закордонних справ Угорщини викликало посла України через заяви офіційного Києва про потурання російській агресії угорськими посадовцями. Як заявив Петер Сійярто, звинувачення в тому, начебто офіційний Будапешт сприяє Росії шляхом блокування санкцій і недопущення транспортування військової техніки, є неприйнятними, адже таку політику на виборах підтримав народ.

 

10:05 У вівторок увечері над Радеховом сили Протиповітряної оборони збили дві російські ракети, повідомив голова обласної військово-цивільної адміністрації Львівщини Максим Козицький. Уламки впали на територію цивільного об'єкта, котрий не працює. Внаслідок падіння збитих ракет сталося три вибухи і пожежа – їх загасили працівники ДСНС.

 

09:23 Вінницька обласна військово-цивільна адміністрація повідомила, що вночі росіяни обстріляли Козятин. Ціллю атаки був інфраструктурний об’єкт. Постраждалих немає. Збитки з'ясовуються.

 

#ФОТО

 

Графіті на київській Оболоні. Автор – Sasha Korban

 

09:06 Прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, що Росію слід покарати за вбивства і знущання над мирним населенням в Україні. "Воєнні злочини мають бути покарані. Президента Путіна, російську влада владу слід притягнути до відповідальності за їхні дії", – цитує Reuters.

 

08:47 Генеральний штаб ЗСУ припускає, що територію самопроголошеної придністровсько-молдавської республіки можуть використати для посилення російської атаки. На аеродромі Тирасполь здійснюється підготовка для прийому до літаків.

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Основні зусилля ворог зосереджує на підготовці до наступальної операції, метою якої є встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей.

Продовжує зберігатися загроза застосування противником ракетного озброєння морського, повітряного та наземного базування. Окупанти завдають вогневого ураження по об’єктах оборонного комплексу, логістичної інфраструктури та житлових кварталах міст.

Одночасно ворог намагається покращити тактичне положення на Південнобузькому напрямку. Не виключається використання території самопроголошеної придністровсько-молдавської республіки для підтримки наступальної операції на зазначеному напрямку. На аеродромі Тирасполь здійснюється підготовка для прийому літаків.

Ворог не полишає спроб залучення до бойових дій проти України найманців з інших країн, щоб поповнити свої втрати в живій силі. Водночас, використання найманців суттєвого впливу на хід бойових дій не матиме, з огляду на їх малу чисельність.

Командування 200-ї окремої мотострілецької бригади (Печенга Мурманської області) 14 армійського корпусу, зі складу якої до війни з Україною залучено дві батальйоних тактичних групи, здійснює підготовку військовослужбовців для поповнення втрат. За наявною інформацією, загальні втрати бригади у живій силі складають близько 30%. Одна батальйона тактична група знищена, інша - виведена у район відновлення боєздатності у Бєлгородську область.

На Волинському напрямку ознак формування противником наступальних угруповань немає. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з прикриття ділянки українсько-білоруського кордону.

На Поліському напрямку окупанти активних дій не здійснювали. Частина підрозділів ворога, які виведені із зазначеного напрямку перебувають на території республіки білорусь. Продовжують заходи відновлення, імовірно, з метою їх перегрупування та посилення інших угруповань. Не виключається залишення на території республіки білорусь підрозділів російських військ з метою сковування дій Сил оборони України та недопущення їх перекидання на інші напрямки. Іншою метою є надання допомоги республіці білорусь у прикритті частини білорусько-українського кордону.

На Сіверському напрямку триває відновлення окупаційних підрозділів ворога, що раніше були виведені до Брянської та Курської областей російської федерації.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків та завдавати артилерійських обстрілів по його окремих районах.

За наявною інформацією, втрати 236-ї артилерійської бригади 20-ї загальновійськової армії складають близько 20 відсотків особового складу та озброєння. Це значно знизило інтенсивність дій бригади.

На Ізюмському напрямку окупанти не полишають намірів, щодо створення ударного угруповання та продовження наступу у напрямку населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове.

На Донецькому напрямку ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Продовжує ведення штурмових дій в районах населених пунктів Попасна, Степне, Новотошківське, Рубіжне, Сєверодонецьк та Солодке. Успіху не має.

Російські окупанти продовжують активно застосовувати заборонені міжнародним гуманітарним правом боєприпаси. Не полишають спроб штурму Маріуполя. Захисники міста понад сорок діб тримають героїчну оборону, стримуючи переважаючі сили підрозділів російських загарбників.

На Таврійському напрямку, у районі населеного пункту Басань, зафіксовано переміщення окремих підрозділів зі складу 58-ї загальновійськової армії, імовірно, з метою перегрупування сил.

На Південнобузькому напрямку ворог вживає заходів з відновлення боєздатності та здійснює заходи з інженерного обладнання позицій. Продовжує терор цивільного населення на тимчасово зайнятих територіях Херсонської області.

Ворог, в результаті наступальних дій Збройних Сил України, втратив контроль над населеними пунктами Добрянка, Нововознесенське і Трудолюбівка. Тривають бої у районі населеного пункту Олександрівка.

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу було знищено 8 крилатих ракет. Авіація Повітряних Сил продовжувала підтримання дій наземних військ Сил оборони та завдавала повітряних ударів по військах окупантів.

 

07:14 У Росії неподалік від Бєлгорода почали рити окопи. Голова Щебенського округу Владімір Жданов попросив мешканців не боятися і сказав, що "роботи проводяться на наше прохання", бо "ліпше перестрахуватися".

 

01:40 Естонія передала Україні протитанкові ракети, гаубиці, протитанкові міни, безвідкатні протитанкові гармати, автоматичну зброю, боєприпаси, одноразові гранатомети та ручні гранати. Окрім цього, естонські підприємці у співпраці з державними установами та Збройними силами Естонії передали українським військовим шоломи, бронежилети, засоби зв’язку, дрони, прилади нічного бачення, лазерні далекоміри, медичні товари та одяг хімзахисту. "Щоб Україна залишалася вільною, потрібно ще більше. Естонія закликає всі європейські країни надати Україні необхідне озброєння, військову та гуманітарну допомогу, політичну підтримку, а також посилити санкції проти Росії та припинити прямо чи опосередковано підтримувати економіку РФ", – закликали в амбасаді.

 

 

00:36 Президент України Володимир Зеленський у нічному зверненні заявив, що найбільш складним є становище на Донбасі і на Харківському напрямку. Очільники держави продовжують вести переговори, щоб у нашого війська "було чим зупиняти російські війська".

 

#ЦИТАТА

 

"Ми усвідомлюємо, що окупанти переважають чисельно. Що у них більше техніки. Ми знаємо про спроби російських керівників назбирати по всій Росії нових дурнів з-поміж курсантів військових училищ, людей із бойовим досвідом та строковиків, щоб направити їх усіх на забій у ще один наступ.

Але в нас немає жодного іншого вибору – вирішується доля нашої землі і нашого народу. Ми знаємо, за що воюємо. І робимо все для перемоги".

 

Володимир Зеленський

 

00:04 П'яний росіянин вчинив напад на настоятеля греко-католицької церкви Всіх святих отця Павла Цвьока у німецькому місті Гамбург. Як повідомляє журналістка Софія Кочмар-Тимошенко, нападник подзвонив у двері будинку при церкві, де живе священник із дружиною і дітьми, а коли господар відкрив, то вдарив його в груди. Отцю Павлу вдалося виштовхати росіянина за двері, а далі той почав трощити подвір'я. Видання "Європейська правда" пише, що поліція підтвердила факт нападу й опублікувала пресреліз на своєму сайті. Як випливає із повідомлення, худобі було 46 років; експертиза виявила в крові 2,2 проміле спирту. Німецькі правоохоронці поінформували, що після протверезіння росіянина відпустили, "оскільки підстав для арешту не було".

 

 

06.04.2022