Тринадцятий день війни Росії в Україні

 

00:47 Згідно з інформацією Генштабу ЗСУ, 14 окрема бригада спеціального призначення (Хабаровськ) втратила понад 400 військовослужбовців (уточнюється), БТГр 25-ї окремої мотострілецької бригади (Луга) 6-ї загальновійськової армії відведена на територію РФ у зв’язку із втратою боєздатності.

 

00:21 Рейтингова аґенція Fitch обвалила кредитний рейтинг Росії із В до С, тобто до рівня, коли дефолт уже неминучий.

 

00:07 Президент України Володимир Зеленський закликав Росію до переговорів. "Війну треба закінчувати. Треба сідати за стіл переговорів. Чесних і предметних. В інтересах людей, а не застарілих вбивчих амбіцій", – сказав Зеленський у зверненні у вівторок пізно ввечері. Президент також наголосив: "Світ не вірить у майбутнє Росії. Не говорить про нього. Жодного слова, жодної перспективи. Вони все розуміють. Вони говорять про нас. Вони допомагають нам. Вони готуються підтримати нашу відбудову. Після війни. Бо всі побачили: для народу, який так героїчно захищається, обов’язково настане оце "після війни".

 

Іноді партнери звинувачують президента, мене, усіх нас у різкості. Так, ми різкі. Іноді безжальні. Особливо до тих, хто нас намагається трішки надурити.

Ми такі, тому що кожна зброя, кожна санкція, кожна компанія, яка виходить з Росії, – це наближення перемоги, це збережене людське життя, це дитинство без страху, це незруйнований будинок, лікарня, школа.

Україна крутить колесо історії, і партнери нам допомагають.

Дмитро Кулеба

 

23:59 Росіяни бомбардували Житомирщину. В Житомирі атакували гуртожиток, де мешкали відставні військовики, і завод мінеральної води. У Малині зруйнували сім приватних будівель; ДСНС повідомила про п'ятьох загиблих (серед них двоє немовлят 2021 року народження). 

 

 

23:44 Команду збірної Росії з футболу виключили з числа учасників плей-оф чемпіонату світу у 2022 році. До наступного раунду проходить Польща.

 

23:21 Із Росії йдуть Coca-Cola, McDonald's, PepsiCo, Starbucks, L'Oreal.

 

23:09 Центральний банк Росії дозволив росіянам знімати з валютних рахунків не більше ніж $10 тисяч готівкою. Решту можна зняти лише в рублях за встановленим державою курсом.

 

22:57 Президент Зеленський привітав рішення США відмовитися від російських вуглеводнів. "Дякую США і президенту США за особисте лідерство та рішучий удар у серце військової машини Путіна, зокрема за заборону російської нафти, газу й вугілля на американському ринку. Закликаю інші країни наслідувати цей приклад", – прокоментував Зеленський у твіттері.

 

22:41 Українська розвідка підтвердила інформацію про загибель військових злочинців "Приватної військової компанії Вагнера" в Україні. ГУР Міноборони опублікувало фото жетонів членів цієї банди. Написи на медальйонах виконано, зокрема, французькою, арабською мовами – тобто ті самі солдати, очевидно, воювали в Сирії. 

 

 

22:20 ЄС заявив, що може змусити російський «Газпром» продати свої сховища газу в Європі після того, як він не зміг їх заповнити до зими, що сприяло зростанню цін. Кадрі Сімсон, комісар з питань енергетики, сказав, що Брюссель ухвалить закон, щоб віднести резервуари до критичної національної інфраструктури. Це  дозволить регуляторним органам оцінювати, чи не ставить власник, який не є членом ЄС, під загрозу безпеку постачання.

 

21:20 Захід підготує аналог «плану Маршалла» для відновлення України після розв’язаної Росією війни, заявив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон після зустрічі з лідерами країн Вишеградської четвірки (Чехія, Словаччини, Польща та Угорщина).

 

Світ згуртувався навколо України, і лінія між світом і темрявою пролягла по лініях українських окопів.

Олексій Данілов

 

21:16 Польща за домовленістю із Сполученими Штатами Америки вирішила передати США всі свої винищувачі МіГ-29 – безкоштовно і невідкладно. Їх розмістять на авіабазі Рамштайн у Німеччині, де вони перебуватимуть у цілковитій диспозиції США. Офіційна Варшава закликала інших союзників по НАТО – власників літаків МіГ-29 – повторити її крок.

 

21:07 У вівторок із Сум евакуювали 3,5 тисячі людей; половина із них – студенти. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький в етері загальноукраїнського телемаратону. З його слів, мешканці області застрашені. "У селі Ворожба орки виводять людей із власних будинків, а потім спалюють на їхніх очах, змушуючи дивитися. Грабують, вбивають, мародерствують... Таке враження, що ці люди прийшли сюди знущатися над українцями", – заявив Живицький.

 

20:45 Центральна розвідувальна аґенція США має інформацію, що президент Росії Владімір Путін лютує через перебіг війни в Україні. "Гадаю, що Путін тепер злий і розчарований. Утім він, ймовірно, подвоїть зусилля і спробує винищувати українських військовиків, незважаючи на жертви серед мирного населення", – заявив голова CIA Вільям Бернз, згідно з повідомленням Reuters.

 

20:25 В ООН заперечили чутки, начебто співробітникам заборонили називати ситуацію в Україні "війною" або "вторгненням": "Це неправда. Попросту це не той випадок, щоб персонал отримав інструкції не вживати таких слів, як "війна" та "вторгнення", щоб описати ситуацію", – йдеться у коментарі речника ООН.

 

20:09 "Російські терористи станом на сьогодні вже вивели з ладу 61 лікарню", – повідомив міністр охорони здоров'я Выктор Ляшко в етері загальнонаціонального телемаратону. Він уточнив, що декотрі знищено вщент. Також окупанти не дозволяють поставляти ліки на тимчасово окуповані території, зокрема, йдеться про необхідні для гемодіалізу препарати.

 

19:51 Президент України у вівторок виступив на засіданні британського парламенту. У промові, котра транслювалася із екранів, Володимир Зеленський процитував промову Вінстона Черчилля часів Другої світової війни, відому як "Ми будемо битися на пляжах". Зеленський також цитував Шекспіра, заявивши, що на відоме гамлетівське питання "бути чи не бути?" Україна вже однозначно відповіла – "бути". Голова держави закликав британських депутатів посилити санкції проти Росії та встановити над Україною безпольотну зону, щоби припинити російські повітряні удари. Країни НАТО відмовляються це зробити, побоюючись початку прямого конфлікту з Росією, що, на їхню думку, несе небезпеку ядерної війни. Виступ Зеленського знову зустріли оплесками. Депутати британського парламенту прийшли слухати Зеленського з синьо-жовтими стрічками та прапорцями України та Британії, повідомляє BBC.

 

19:33 Колишній міністр оборони Грузії Іраклій Окруашвілі (2004-2006) приїхав в Україну разом із з грузинськими добровольцями воювати проти Росії. Фотографії із Окруашвілі оприлюднила пресова служба українського Міноборони.

 

 

 

19:11 Голова Китаю Сі Цзіньпін відбув годинні переговори із президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Сторони висловили підтримку "будь-яким перемовинам задля дипломатичного розв’язання війни" і висловились за надання гуманітарної допомоги та забезпечення коридорів для евакуації населення в місцях активних бойових дій.

 

 

18:45 Президент США Джо Байден оголосив про те, що Штати відмовляються від російських вуглеводнів. "Сьогодні я оголошую, що США завдають удару по головній артерії російської економіки. Ми забороняємо весь імпорт російської нафти, газу та енергоносіїв. Це означає, що російська нафта більше не буде прийматися в американських портах і американський народ завдає чергового потужного удару по військовій машині Путіна", – заявив Байден у зверненні в Білому домі, згідно з повідомленням "Голосу Америки". У Білому домі пояснили, що указ також забороняє американцям "фінансувати або надавати підтримку іноземним компаніям, які здійснюють інвестиції у виробництво енергії в Росії". Вашінґтон визнав, що такий крок позначиться на американських споживачах, але влада запроваджуватиме певні кроки із полегшення наслідків цього рішення.

 

Україна ніколи не стане перемогою Путіна, який, можливо, зможе взяти місто, але ніколи не зможе утримати країну. І якщо ми не відповімо на наступ Путіна на глобальний мир і стабільність сьогодні, ціна свободи та американського народу завтра буде ще більшою...

Український народ демонструє свою мужність. Вони не збираються дозволити Путіну взяти те, що він хоче. Вони захищатимуть свою свободу, свою демократію, своє життя, а ми продовжуватимемо надавати безпекову, економічну та гуманітарну допомогу. Ми збираємося підтримувати їх у боротьбі проти тиранії, гноблення, насильницьких актів підкорення...

Коли історія буде написана, війна Путіна в Україні зробить Росію слабкішою, а решту світу – сильнішими. Дай Боже здоров'я всім героям в Україні.

Джо Байден

 

18:16 Державний концерн "Укроборонпром" пообіцяв премію розміром у мільйон доларів США за вкрадений чи трофейний літак Росії і 500 тисяч доларів за захоплений гелікоптер. Повідомив про це голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Пілотам РФ, які готові брати участь у програмі, гарантують видачу громадянства вільної країни.

 

17:54 Евакуація зі Сум таки розпочалася: як повідомив голова Сумської обласної адміністрації Дмитро Живицький, "зелений коридор" відкрився. "Була стрілянина на виїзді з Сум, це не був бій, не була перестрілка. Це йшла техніка РФ у супроводі танка, а на броні сиділи люди. Вони вели свою артилерію. А коли побачили наш блокпост, то відкрили хаотичну стрілянину, по полю, по деревах, угору", – повідомив Живицький. "Ситуація по трасі спокійна. "Зелений коридор" як був, так і є... Формуються колони з приватних автомобілів", – уточнив голова адміністрації.

 

17:36 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім заявив, що окупанти вирішили будь-що взяти Миколаїв, і запропонував містянам взяти участь у створенні заслонів від ворога: "Є бойове завдання, яке не несе великих ризиків. Для того, щоб обмежити видимість ворожої техніки у місті, потрібно встановити на кожному перехресті шини. Потім, якщо ворог прорветься у місто, завдання їх підпалити. У міських умовах це їх зупинить, а далі ми по них працюватимемо. Ми знаємо місто, а вони ні. Нікуди вони не пройдуть", – звернувся Кім.

 

17:03 Офіс Президента уточнив формулювання Володимира Зеленського, висловлені в інтерв'ю ABC News з приводу переговорів із Росією. Відповідаючи на питання про компроміс довкола НАТО, Володимир Зеленський сказав: "Я багато разів говорив і передавав публічно меседжі і Росії, і президенту Путіну: ми готові до будь-яких гарантій безпеки нашої країни від відповідних держав, які мають гарантувати. І Росія також серед цих держав, тому що Росія – наш сусід". На думку Зеленського, у майбутньому Україна повинна мати колективний договір безпеки зі всіма своїми сусідами та за участю провідних держав світу – США, Франції, Німеччини, а також Туреччини. "Це будуть гарантії не лише для України. Це будуть гарантії і Росії, про які вона постійно говорить. Хоча я не знаю, від кого вона захищається. Бо Україна ніколи ні на кого не нападала, а лише вела оборонні дії", – заявив Президент.

 

16:47 У Миколаївській області на трасі Н-14 російські війська розстріляли мікроавтобус, в якому їхали на зміну виховательки дитячого будинку. Згідно з інформацією голови Миколаївської обласної ради Ганни Замазєєвої, попередньо, загинуло щонайменше три людини.

 

16:24 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із прем’єр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннеттом. "Подякував за посередницькі зусилля Ізраїлю в налагодженні переговорного процесу. Обговорили шляхи припинення війни та насилля", – поінформував він у twitter. Нагадаємо, 5 березня голова ізраїльського уряду відвідав Росію і відбув переговори із Володимиром Путіним. 

 

16:01 Згідно з інформацією Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, від початку вторгнення Росії в Україні загинула 41 дитина, 76 дітей отримали поранення.

 

15:52 В Ізюмі на Харківщині російські бойовики знищили корпус лікарні. "Приймальне відділення нашої ЦМЛ. Імовірно, чергова секретна база НАТО. Хворі вибирались з-під завалів, як могли", – прокоментував міський голова Володимир Мацокін. 

 

15:27 Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив, що його намагалися підкупити, щоб здав місто. Терехов розповів в етері телемаратону, що відповів на таку пропозицію матюками. Напередодні про спробу заохочення до капітуляції повідомив і голова Харківської обласної адміністрації Олег Синєгубов.

 

15:15 Федеральна прокуратура Німеччини у Карлсруе розпочала розслідування зв'язку з можливими воєнними злочинами Росії на території України. Як повідомив міністр юстиції ФРН Марко Бушман, прокуратура має конкретні дані, які вказують на вже скоєні в Україні воєнні злочини. Існують побоювання, що кількість таких злочинів зростатиме.

 

14:58 Міністерство закордонних справ України висловило обурення обстрілами гуманітарних коридорів Росією і закликало світову спільноту посилити тиск на Москву. "Режим припинення вогню порушено. Російські сили тепер обстрілюють гуманітарний коридор із Запоріжжя до Маріуполя. 8 вантажівок і 30 автобусів готові доставити гуманітарну допомогу в Маріуполь та евакуювати цивільних у Запоріжжя. Тиск на Росію має посилитися, аби змусити її виконувати власні зобов'язання", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко у Twitter.

 

14:35 В Олешках на Херсонщині 5 тисяч людей вийшли на протест проти окупації.

 

 

14:18 Евакуацію мирного населення "зеленим коридором" у Сумах зірвано. Як повідомляє УНІАН, наразі на виїзді з міста триває бій. Російські війська здійснюють обстріли із танків та стрілецької зброї. На блокпосту, де стоять сили місцевої тероборони, весь автомобільний транспорт розвертають назад у місто. Люди, які збиралися виїхати зі Сум, пішки із валізами повертаються до поруйнованих домівок.

 

Іноземні легіонери у лавах української армії. Фото Reuters

 

14:04 Компанія Shell оголосила про намір поетапно відмовитися від усіх російських вуглеводнів – сирої нафти, нафтопродуктів, газу та скрапленого природного газу. Передовсім компанія припинить всі спотові закупівлі російської сирої нафти, а також закриє автозаправні станції та виробництво авіаційного палива та мастильних матеріалів у Росії.

 

У 40-х роках нацистська Німеччина поводила "денацифікацію" єврейського народу. Зараз відбувається те саме. Я просто не знав, що в сучасному світі так може бути... Сказати "денацифікація", а потім бомбити цивільних людей – це геноцид проти українського народу.

Володимир Зеленський

 

13:45 Генеральний штаб Збройних Сил України отримав інформацію про готовність воєнно-політичного керівництва Білорусі до можливої широкомасштабної участі білоруської армії у бойових діях проти України на боці РФ. "Здійснено часткове перегрупування сухопутних військ та ССО ЗС РБ. Зокрема, у районі Брест перебувають по одній БТГр зі складу 38 одшбр (Брест) та 103 опдбр (Вітебськ) ЗС Білорусі; у районі Олександрівка (район прикордонного КПП в районі н.п. Вільча, Київська обл.) – 2 БТГр 38 одшбр; в районі Кірово (Поліський радіаційний заповідник) – 2 БТГр 103 опдбр. Згадані вище підрозділи переведені у вищі ступені бойової готовності, але морально-психологічний стан особового складу є вкрай низьким. Більшість військовослужбовців поінформована про майбутні дії та не бажає воювати на боці ЗС РФ", – ідеться у повідомленні Генштабу.

 

13:08 Президент України Володимир Зеленський заявив у інтерв'ю американському телеканалу ABC News, що він згоден на компроміси, але не збирається капітулювати. Так він відреагував на питання, чи готова Укрїана змінити Конституцію і відмовитися від вступу до НАТО, визнати Крим російським, а так звані "ЛНР"/"ДНР" – незалежними. Зеленський зізнався, що "охолов" до НАТО через те, що альянс боїться конфронтувати із Росією. Що ж до окупованих територій, то Президент сказав, що "ми можемо знайти компроміс, як ці території будуть жити". Зеленський вважає, що Путін відірваний від реальності і хоче прямих із переговорів російським президентом.

 

 

Обстріляний будинок у Харкові. Фото Reuters

 

12:44 Міжнародний комітет Червоного Хреста заборонив Україні використовувати свою емблему на машинах для евакуації населення з оточених російськими загарбниками українських міст, повідомив Президент Зеленський. "Забороняє червоний хрест, ніби це їхня власність", – обурюється керівник держави. Президент запевнив, що він цього не допустить. 

 

12:19 Російські війська зривають операцію евакуації під Маріуполем – у бік гуманітарного коридору розпочалася атака. "Для евакуації мирних мешканців Маріуполя по єдиному маршруту оборонцями міста було вжито низку заходів: розчищено дороги від мін, знято інженерні загородження тощо", – повідомляє штаб операції Об'єднаних сил у Facebook. "Окупанти не випустили дітей, жінок, літніх людей з міста. Ворог розпочав атаку саме в напрямку гуманітарного коридору", – обурились у командуванні.

 

12:01 Президент Володимир Зеленський обурений тим, що Захід далі зволікає із наданням Україні підтримки у небі. "Провина за кожну смерть кожної людини в Україні від авіаударів та у заблокованих містах – безумовно, на російській державі. На російських військових. На тих, хто віддає і хто виконує злочинні накази. Хто порушує усі правила ведення війни. Хто свідомо знищує Український народ. Провина – на окупантах. Але відповідальність за це – і на тих, хто вже 13-ть днів не може ухвалити десь там на Заході, десь там у кабінетах очевидно необхідне рішення. На тих, хто досі не убезпечив українське небо від російських вбивць. Хто не врятував наші міста від авіаударів. Від цих бомб, ракет. Хоча може. Хто не допомагає зняти блокаду", – заявив Зеленський.

 

Президент наголосив, що Україні є життєво необхідною авіація, протиракетна оборона. "Ми боремось вже тринадцятий день. Знищуємо окупантів всюди, де можемо. Всюди. Але є небо. Сотні російських крилатих ракет. Сотні бойових літаків окупантів. Сотні гвинтокрилів. Так, ми їх знищуємо. Росія за минулі 30 років не втратила стільки авіаційної техніки, скільки за ці 13 днів в Україні", – сказав Зеленський. Він додав, що у Росії ще є достатньо машин для вбивства. "Ще достатньо ракет для терору. Ще достатньо пʼятсоткілограмових бомб. Щоб скидати їх на Чернігів і Київ. Одесу і Харків. Полтаву і Житомир. На десятки й десятки українських міст. На мільйони мирних українських людей", – заявив керівник держави.

 

11:59 Унаслідок нічного бомбардування Сум загинула 21 людина, зокрема 2 дітей, ідеться у повідомленні Сумської обласної прокуратури. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею про порушення законів та звичаїв війни. 

 

11:36 Російська армія уповільнила свої наступальні дії в бік Харкова, заявив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. "Проривів та заходів бойових підрозділів противника та його диверсійно-розвідувальних груп у місто за минулу добу не було", – розповів Синєгубов в етері телемаратону. З його слів, складною є становище в Ізюмі. "Ми відстояли. Але російський окупант продовжує тримати місто в облозі, перешкоджаючи доставленню туди гуманітарних вантажів й евакуації населення", – поінформував він.

 

11:17 Після бою під Миргородом росіяни покинули після себе техніку.

 

11:02 Перепоною для передачі польських літаків Україні є те, що вони дислоковані на базі НАТО, заявила речниця Білого дому Джен Псакі. "Це суверенне рішення Польщі. Ми жодним чином не виступали проти того, щоб Польща передала Україні літаки… Є низка складних практичних питань, у тому числі, як літаки будуть передані з Польщі в Україну, звідки вони вилетять, де приземляться. Це все дуже важливі питання", – сказала Псакі на брифінґу, згідно з повідомленням "Радіо Свобода". "У Польщі є авіабаза, яка є авіабазою НАТО. Якщо плани – літаки вилітають звідти, – це може бути складною обставиною", – додала вона.

 

10:56 Станом на 8 березня із України виїхало 1 735 068 людей, свідчать дані Агентства ООН у справах біженців. Найбільше – 1 027 603 людини – перебралися до Польщі. До того ж, 180 163 – до Угорщини, а 128 169 – до Словаччини, 82 762 людини – до Молдови, 78 977 – до Румунії. Натомість до Росії виїхало 53,3 тисячі осіб, а 406 осіб – у Білорусь. Водночас 183 688 осіб поїхали до інших європейських країн.

 

10:24 Згідно з даними Міністерства оборони України, на захоплених територіях Росія сформувала 10 тактичних груп психологічної боротьби із завданнями щодо проведення пропагандистської роботи з місцевим населенням. Крім того, ФСБ створює там оперативні групи для роботи з населенням, зокрема для виявлення спротиву.

 

09:55 Віктор Янукович написав звернення до Володимира Зеленського, в котрому пропонує прийняти всі вимоги Росії – "за всіляку ціну зупинити кровопролиття". Його текст оприлюднило російське видання "РІА Новості". Янукович стверджує, що сам у 2014 році не тримався за посаду і пропонує то Зеленському. В самому зверненні, казав, висловлюється "по-батьківськи".

 

09:23 Уночі була нова спроба атакувати Старокостянтинів Хмельницької області із повітря. "Завдяки нашим силам протиповітряної оборони та військовим ЗСУ атаку відбили", – повідомив очільник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій.

 

09:07 Унаслідок нічного авіабомбардування Сум загинуло щонайменше дев'ятеро людей, зокрема двоє дітей. Згідно з інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, удар атаки припав на житловий сектор.

 

08:43 Росія стала об’єктом понад 5530 світових санкцій, а отже, є найбільш підсанкційною країною у світі. Про це пише Bloomberg, покликаючись на дані глобальної бази даних відстеження санкцій Castellum.ai. Із 22 лютого на Росію наклали  2778 нових санкцій. Значна більшість обмежень запроваджена проти фізосіб – 2427. Співзасновник Castellum Пітер П'ятецький сказав, що це найбільша санкційна активність в історії, а Росія "менш ніж за два тижні перетворилася з частини світової економіки на найбільшу мету глобальних санкцій та фінансового вигнанця".

 

01:13 Генеральний штаб ЗСУ заявив, що основними завданнями російської армії є: забезпечення сухопутного коридору між окупованим Кримом і континентальною частиною Росії, взяття під повний контроль Маріуполя, оточення та захоплення Києва, а також встановлення цілковитого контролю над Луганською та Донецькою областями в адміністративних кордонах. Протягом доби противник здійснював перегрупування для організації штурму Києва. До штурму окупанти планують долучити найбоєздатніші частини та підрозділи зі складу: спеціального полку Росгвардії імені Рамзана Кадирова (Грозний), 27 загону СпП "Кузбасс" (Кемерово), 604 центру СпП "Вітязь” (Москва) Росгвардії та приватної військової компанії “Ліга” (колишня ПВК “Вагнера”).

 

00:21 Президент України Володимир Зеленський висловив захоплення українськими містами, котрі повстали із національними прапорами супроти російської окупації. "Той, хто повторював: "Ми адін народ" – точно не розраховував на таку реакцію. На півдні нашої країни розгорнувся такий національний рух, такий потужний прояв українськості, якого там на вулицях і площах ми ще не бачили. І який для Росії – як страшний сон", – заявив голова держави. Президент пообіцяв, що в українських містах після війни запанує свобода і любов. "Ми усе відбудуємо. Ми зробимо наші міста, які окупант руйнував, кращими, ніж будь-яке місто в Росії", – запевнив він. 

08.03.2022