РОСІЯ ПОЧАЛА ВІЙНУ.


 

24 ЛЮТОГО

 

22:33 В Охтирці російська десантура відступила з міста під тиском звичайної вогнепальної зброї. "Малочисельний підрозділ забезпечення, озброєний лише стрілецькою зброєю, зачистив рідне місто від штурмового батальйону росіян", – повідомив Генштабу ЗСУ. Українське командування зазначає, що дух російського війська є вкрай слабким. Генштаб прямим текстом закликав українців до партизанки – щоб відігнати ворога, може бути досить пляшки зі запалювальною сумішшю. 

 

 

22:01 Острів Зміїний обстріляли з корабельних озброєнь та бойової авіації. Зв'язку з нашими хлопцями немає. "За наявною інформацією острів Зміїний захоплений", – поінформували у ДПСУ.

 

21:59 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Росія готує "нову хвилю атак, в тому числі – повітряний десант". "Наша армія готова його зустріти", – запевнив міністр.

 

Резніков вважає завтрашній день важливим. "Ми активно застосовуємо зразки сучасної зброї, яку отримали від партнерів. Її буде ще більше. Світ починає вводити санкції. У Росії почалися антивоєнні виступи. Вже завтра росіяни дізнаються ціну путінського безумства", – прокоментував він.

 

21:57 Бої за Гостомель усе ще тривають, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Раніше була інформація, що Нацгвардія відступила зі своєї бази. 

 

21:51 Генеральний штаб Збройних Сил України розкусив наміри російської армії: "Основною метою операції є блокування Києва, створення сухопутного коридору до півострова Крим та самопроголошеної ПМР. Для цього висаджено повітряний тактичний десант: до 200 російських солдат на аеродромі Гостомель". Росіяни намагаються оминути Херсон, щоб добутися до Миколаєва. 

 

21:51 На околиці Чернігова точиться бій – там росіян стримує 1 отбр, заявили у Генштабі ЗСУ. Механізовані та танкові підрозділи ведуть оборону на півночі по рубежу Перемога-Глухів на Сумщині. Колона російських окупантів зупинена.

 

20:08 Унаслідок російського нападу загинуло 57 українців, ще 169 – поранено, згідно з обліком МОЗ.

 

19:50 Російські війська змогли втримати контроль над летовищем у Гостомелі, незважаючи на значні втрати. Інформацію підтверджує Бригада швидкого реагування Національної гвардії, котра до середи базувалася на цій локації. 

 

Кадр із репортажу CNN

 

"Ми забрали прапор і відійшли з мінімальними втратами, коли закінчились ПЗРК і БК для З/У. Наша арта і винищувачі відутюжили базу і взльотку, працювали по росдесанту. Протидіяти "сушкам" і "алігаторам" стрілковухою було не реально. На цю мить ударна міць бригади стримує ворога в іншому місці, тому по вертольотах відпрацювали мінімальними силами... За моїми підрахунками, в ході бою знищили більше взводу росіян. Гвардійці справжні воїни, всі люто сьогодні повоювали і битимуться до перемоги без зволікань. Гостомель обов'язково відвоюємо!" – повідомив пресофіцер Нацгвардії Харитін Старський (псевдо).

 

19:23 Офіційне підтвердження: російські військовики взяли під контроль територію Чорнобильської атомної електростанції. "Після жорстокого бою наш контроль за Чорнобильським майданчиком втрачено. Стан об'єктів колишньої ЧАЕС, конфайнменту та сховища ядерних відходів невідомий", – заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

 

На Банковій побоюються можливих провокацій та зловмисних дій противника. "Після абсолютно безглуздої атаки росіян на цьому напрямку неможливо говорити про те, що ЧАЕС в безпеці", – прокоментував він.

 

19:07 У Конотопі, що на Сумщині, повідомили про шістьох поранених; у Глухові – 11 поранених, передає "Суспільне".

 

У Сумах російські танки стоять на площі перед будівлею обласної адміністрації, повідомив політичний аналітик Віктор Бобиренко.

 

18:02 "Ворожий десант у Гостомелі блокують, війська отримали наказ на знищення", – повідомив Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні.

 

Як повідомляє інформаційна аґенція "Інтерфакс-Україна", Зеленський поінформував, що "найбільш проблемна ситуація на півдні". Наші війська ведуть запеклі бої в передмісті Херсона. Ворог тисне з окупованого Криму, намагається пройти в бік Мелітополя", – сказав керівник держави.

 

"Так, є втрати. Так, захоплені в полон росіяни... Декому з них наші лікарі надають допомогу – тим, хто здався в полон. Знищено багато російської авіаційної та броньованої техніки", – резюмував Зеленський.

 

17:59 Російські сили намагаються захопити адміністративну будівлю Чорнобильської атомної станції. Нагадаємо, минулого тижня з того боку зони відчуження у Білорусі відбулися військові навчання зі спробою переправитися через Прип'ять. Через цю зону можна вийти під сам Київ, розуміючи, що Збройні Сили України не зможуть використати артилерію. 

 

"Російські окупаційні сили намагаються захопити Чорнобильську АЕС. Наші захисники віддають життя, щоб трагедія 86-го року не повторилася. Це оголошення війни всій Європі", – прокоментував Президент Зеленський у twitter.

 

17:47 Цілий розвідувальний взвод 74-ої мотострілкової бригади здався в полон під Черніговом, наткнувшись на спротив українських захисників, як повідомив головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний.

 

 

Штаб показав фото старшини Буйнічева Костянтина Сергійовича. Навчання були в Єльні, вчора дізналися про наступ на Україну, думали, що повертатимуться додому: "Того ніхто не думав, що ми їдемо вбивати", – виправдовується російський солдат.

 

17:46 На офіційній інтернет-сторінці Сухопутних військ оприлюднили відеокадри із застосуванням ударних безпілотних літальних апаратів Bayraktar. На самому записі з повітря помітно знищення пів десятка одиниць техніки і кільканадцятьох загарбників. 

 

17:39 Втрачено зв'язок із Каховською ГЕС. Про це повідомляє Міністерство енергетики України. Раніше була інформація, що на територію станції проникли невідомі озброєні особи, на греблі розташувалися танки.

 

17:05 Маріупольська міська рада повідомила про спробу прориву російських військ з боку пункту Пищевик. Обстановку контролюють ЗСУ. Спроба прориву була о 16:00. За попередніми даними, знищено три ворожих танки.

 

17:01 Російські повітряні сили захопили військове летовище в Гостомелі неподалік від Києва, повідомляє CNN. Знімальній групі вдалося зафільмувати десант із білими пов'язками. 

 

16:45 Російські сили захопили Нова Каховку (Херсонщина), повідомив Центр оборонних стратегій.

 

16:41 Генічеськ окуповано. "Так, правда. Я перейшов з міської ради в адміністрацію, з головою районної ради ми тут знаходимося, заступники мої у міській раді знаходяться, ну, біля міської ради. Все оточили", – заявив міський голова Генічеська Олександр Тулупов в коментарі "Укрінформу".

 

 

Він додав, що фізичного впливу посадовці не зазнали: "Нам сказали, що ми маємо забезпечувати життєдіяльність міста, району".

 

15:51 Оновлена інформація про удар по військовій частині у селі Липецьке в Подільському районі на Одещині – 22 загиблих. Силами співробітників ДСНС з-під завалів врятували шість чоловік, яких госпіталізовано до Подільської міської лікарні, повідомила пресова служба Одеської ОДА.

 

15:43 В районі Глухова (Сумська область) українські військові застосували ПТРК «Javelin» та знешкодили колону техніки РФ. 15 танків Т-72, – повідомила радниця командувача Сухопутних військ ЗСУ Альона Шевцова.

 

15:26 З території Республіки Білорусь випущено 4 балістичні ракети в південно-західному напрямку, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Інших деталей щодо цілей, по яких випущені ракети, наразі немає.
 

14:23 Між селами Жуківці та Трипілля Обухівського району впав військовий літак Збройних Сил України. На облавку перебувало 14 осіб. Кількість жертв уточнюється, повідомили у ДСНС.

 

14:13 У Сумах і в Охтирці йдуть бої, повідомила інформаційна аґенція УНІАН.

Так, у Сумах почалася стрільба на вулиці Ковпака зі сторони Курська. Також чітко чути звуки вибухів, ймовірно, від танкових залпів чи іншого важкого озброєння.

Техніка агресора їде через населені пункти із прапорами РФ, а на нашивках російських солдатів – червоні зірки. Інформація надходить із сіл Хотінь, Мезенівка, селища Велика Писарівка та інших.

 

13:47 Російська авіація долетіла до Гостомеля, що за 30 кілометрів на північний захід від Києва. Аґенція "Укрінформ" повідомляє, що недалеко від селища сів підбитий російський гелікоптер, десантники з нього розбіглися. 

 

 

 

Як пише "Українська правда", некеровані авіаційні ракети спричиняють пожежі, які бачать місцеві жителі, – росіяни із гелікоптерів обстрілюють локацію довкола летовища держпідприємства "Антонов".

Місцеві кажуть, що пролетіло більше 20 гелікоптерів. 

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що принаймні три вертольоти вдалося збити.

 

13:12 Російські збройні формування завдали удари системами залпового вогню "Смерч", повідомив Маріупольський міський голова Вадим Бойченко. 

"Із мирного населення було поранено п'ятеро дорослих людей та одну дитину, всі поранені середньої тяжкості, прооперовані та їх життю немає загрози… Також вони цілеспрямовано завдавали удару по житловому селищу поряд з аеропортом, у результаті чого вбито трьох мирних жителів", – цитує "Укрінформ".

 

13:03 Перші задокументовані полонені з Росії: Українські солдати із 93 ОМБ ЗСУ взяли в полон окупантів із 91701 Ямпольського мотострілкового полку.

"Путіну для Гааги", – коментує Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

 

 

 

12:57 ДПСУ повідомляє: почався прорив кордону в бік Київщини. Військова техніка ворога зайшла через пункт пропуску "Вільча". "Прикордонниками разом з українськими військовими прийнято бій".

Крім того, по місцю дислокації відділу прикордонної служби "Млачівка" Житомирського прикордонного загону здійснено обстріли з "Градів".

 

12:26 Підтверджено інформацію про сьомий збитий літак, – Генеральний штаб ЗСУ.

 

11:42 В Одесі відновилися вибухи, під удар потрапили військові частини, передає УНІАН

Удари було чутно у різних районах міста.

Як уточнили в регіональному управління ДСНС, вибух стався на вулиці Промисловій, де дислокується військова частина.

 

11:25 Генеральний штаб ЗСУ повідомив: у Чернігівській області вдалося зупинити противника.

Важкі бої ведуться на Харківському напрямку та в районі проведення операції Об’єднаних сил, де противник зазнав втрат у живій силі та техніці.

Силами українських військ вдалося відстояти Маріуполь і Щастя. 

Складна ситуація на Херсонському напрямку, проте сили оборони України дають відсіч агресору.

 

11:09 Іноземні журналісти поширюють відео із палаючими російськими танками на дорозі неподалік від Харкова. 

 

 

10:50 Радник керівника ОП Олексій Арестович розповів: фіксується незначне вклинення противника на відстань до 5 кілометрів на півночі Харківської області та на Чернігівщині.

 

10:45 72-го окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців оприлюднила відео зі збитим літаком ворожих сил. "Тримаємо стрій!" – ідеться в коментарі.

 

 

10:32 Дві не розпізнані цілі погрожують прикордонникам на Зміїному, повідомила ДПСУ. Прикордонники зайняли оборону.

 

10:23 Під час обстрілів Умані один зі снарядів влучив прямо в центр міста, поінформував голова Черкаської ОДА Олександр Скічко. Один загиблий серед цивільного населення, ще п'ятеро в лікарні.

 

10:15 Згідно з інформацією Сухопутних військ, українським силам вдалося збити шість літаків. Останній – під Краматорськом.

 

9:50 Атака на Херсонщину. У районі поселень Копані та Іваново військовослужбовці ведуть бій із противником. У районі Скадовська прикордонну комендатуру швидкого реагування обстрілюють із вертольотів. ДПСУ повдіомила про трьох загиблих прикордонників. "Незважаючи на це, прикордонники ведуть бій з окупантом", – ідеться у повідомленні

 

 

9:43 Надійшла інформація про бої під містом Щастя на Луганщині недалеко від кордону з Росією. Атаку відбито. Згідно з повідомленням Сухопутних військ ЗСУ, у боях знищено пів сотні нападників.

Сухопутні війська чорно пожартували із тендеру на закупівлю резервуарів для трупів, проведеного в Росії: "45 тисяч мішків для трупів їм буде мало".

  

Прикордонники повідомляють, що агресор намагається атакувати авіацією та військовою технікою без розпізнавальних знаків.

 

О 09:40 зі сторони РБ вертоліт без розпізнавальних знаків у районі моста перед пунктом пропуску «Славутич» здійснив обстріл праворуч та ліворуч моста. Попередньо, постраждалих немає.

 

О 8:50 Державна прикордонна служба повідомила:

 

"Наступу російських військ через державний кордон передує артилерійський обстріл, далі рухається військова техніка.

Російська військова техніка, в тому числі броньована, порушила державний кордон у Чернігівській, Сумській, Луганській, Харківській областях.

Зокрема в Чернігівській області ворожа техніка пройшла через пункти пропуску «Сеньківка» та «Гремяч» і на інших напрямках.

Також рух колон відбувся через пункт пропуску «Бударки» в Харківській області та на напрямку пункту пропуску «Мілове» в Луганській області.

Обстрілу піддалися більшість прикордонних підрозділів та прикордонні наряди Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей.

За наявною інформацією, серед прикордонників низка військовослужбовців зазнала поранень.

Військовослужбовці ДПСУ разом зі Збройними Силами вживають всіх заходів, щоб зупинити ворога".

 

8:46 – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Володимир Зеленський віддав наказ завдавати максимальних втрат загарбникам, повідомив командувач ЗСУ Валерій Залужний. 

 

Державна прикордонна служба України о 7:14 повідомила:

"Державний кордон України піддався атаці російських військ з боку РФ та РБ. Близько 5:00 державний кордон України на ділянці з Російською Федерацією та Республікою Білорусь піддався атаці з боку російських військ, що підтримуються Білоруссю. Атаки на прикордонні підрозділи, прикордонні наряди та пункти пропуску відбуваються з застосуванням артилерії, важкої техніки та стрілецької зброї. Це відбувається в межах Луганської, Сумської, Харківської, Чернігівської та Житомирської областей. Крім того, атака відбувається з ТОТ АР Крим. Також фіксується робота диверсійно-розвідувальних груп противника. В залежності від ситуацій на ділянках кордону, прикордонники разом зі Збройними Силами України та Національною гвардією України ведуть вогонь по ворогу. Щодо поранень серед охоронців кордону інформація уточнюється".

 

Повідомлення Генерального штабу Збройних Сил України (о 7:54):

у районі проведення ОС збито 5 літаків та вертоліт агресорів.

 

***

 

 

Від ранку надходять повідомлення про вибухи від ракетних ударів у Краматорську, Харкові, Одесі та Києві.

 

Антон Геращенко повідомив про удари ракет по центрах військового управління, аеродромах, військових складах у Києві, Харкові, Дніпрі та артилерійські обстріли кордону; російські війська висадилися в Одесі (потім ЗСУ спростували цю інофрмацію) та перетинають кордон біля Харкова.

 

Секретар РНБО поінформував, що Президент України скликає Раду національної безпеки і оборони, яка введе воєнний стан.

О 6:45 Володимир Зеленський у своєму зверненні оголосив воєнний стан. Він підтвердив, що Росія здійснила удар по військовій інфраструктурі України, і закликав цивільних залишатися вдома.

 

Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело в Міноборони повідомляє, що військові об'єкти в Україні зазнають ракетних ударів, почалася десантна операція у Чорному та Азовському морях. За інформацією джерела, о 5:00 розпочалися ракетні обстріли військових об'єктів по всій Україні, "Гради" б'ють уздовж усього кордону – від Луганська до Житомира", повідомляється про сильні пожежі в Миколаєві. У Харкові знищено склад ракетно-артилерійського озброєння.

 

Мер Борисполя повідомив, що вибухи у районі аеропорту – це українське ППО "працює по невідомих літальних апаратах".

 

Повідомленням Генерального штабу о 7:25: "Сьогодні, 24 лютого, о 5:00 збройні сили Російської Федерації розпочали інтенсивні обстріли наших підрозділів на сході, а також нанесли ракетно-бомбові удари по аеродромах в Борисполі, Озерному, Кульбакіному, Чугуєві, Краматорську, Чорнобаївці, а також по військових об’єктах Збройних Сил України. Водночас агресор розпочав артилерійські обстріли території та населених пунктів України вздовж державного кордону".


 

24.02.2022