Небезпека резистентності до антибіотиків


У сучасному світі більше людей помирає від резистентності до антибіотиків, ніж від ВІЛ чи малярії, засвідчує дослідження. 2019 року 1,27 мільйона смертельних випадків були зумовлені нечутливістю до антибіотиків, а ще 4,9 мільйона були тісно з нею пов’язані. Хвороби, які раніше легко лікували антибіотиками, зокрема бактеріальну пневмонію, сепсис або наслідки апендициту, сьогодні все частіше закінчуються смертю, повідомляє команда вчених у журналі “Lancet”.



 

Стійкі бактерії, зокрема метицилін-резистентний золотистий стафілокок (MRSA), зараз  одна з поширених причин смерті. Зображення: CDC/ Janice Haney Carr, Jeff Hageman.

 

 

З відкриттям пеніциліну почалася нова ера медицини. Колись смертельні інфекції стали виліковними. Відтоді антибіотики врятували життя мільйонам людей. Проте зараз ця медична зброя почала притуплюватися.

 

Все частіше навіть антибіотики “надзвичайних ситуацій” не діють, оскільки бактерії виробляють резистентність проти них. Бактерії нечутливі навіть до нових активних речовин – часом ще до їхнього масового виробництва.

 

Наскільки ситуація серйозна, виявило дослідження міжнародної команди на чолі з Крістофером Мюрреєм (Christopher Murray) з Вашингтонського університету в Сіетлі. Для свого звіту науковці проаналізували дані про стан здоров’я 471 мільйона людей з 204 країн світу. Матеріалом дослідження стали дані з лікарень, фахової літератури, систем спостереження та інших джерел. Науковці дослідили летальні випадки, пов’язані з 23 бактеріальними патогенами та 88 комбінаціями антибіотиків і патогенів.

 

Результат: лише 2019 року від прямих наслідків інфікування резистентними бактеріями померли понад 1,27 мільйона людей. Люди б вижили, якби ці патогени не були наділені захистом проти антибіотиків, наголосили Мюррей і його колеги. 4,95 мільйона інших смертельних випадків були тісно пов’язані з резистентним інфікування, при цьому патоген щонайменше сприяв летальному результату.




Частка резистентних до антибіотиків-карбапенемів ізолятів Acinetobacter baumannii: розподіл по країнах. Зображення: Murray et al./ The Lancet.

 

 

Тож нечутливість до антибіотиків – зараз одна з найчастіших причин смерті у світі, від неї помирає більше людей, ніж від ВІЛ чи малярії. “Отримані дані засвідчують справжній масштаб резистентності мікробів, – сказав Мюррей. – Це чіткий сигнал, що потрібно негайно діяти”. Особливо вразливі до цієї невидимої небезпеки діти до 5 років: смертність серед них становить 20 % від всіх летальних випадків, спричинених стійкими бактеріями.

 

З резистентними бактеріями знову стають смертельними ті хвороби, які раніше вдавалося лікувати антибіотиками. Згідно з дослідженнями, бактеріальна пневмонія – найчастіша причина смертельних випадків, спричинених резистентністю. За нею слідують безуспішна терапія сепсису (в народі “зараження крові”), а також запалення черевної порожнини, що зазвичай настає в результаті апендициту.

 

З 1,27 мільйона смертельних випадків 2019 року 929 000 припадало на 6 із 23 досліджуваних патогенів. Це кишкова паличка (“escherichia coli”), стафілокок золотистий (MRSA), klebsiella pneumoniae, streptococcus pneumoniae (пневмокок), acinetobacter baumannii і pseudomonas aeruginosa (паличка синьогнійна).

 

Більшість цих патогенів мають імунітет проти двох найважливіших класів антибіотиків – фторхінолонів і бета-лактамних антибіотики. Такі резистентності спричиняють близько 70 % смертельних випадків, повідомила команда.

 

 



Частка MRSA  метицилін-стійких штамів золотистого стафілокока: розподіл по країнах. Зображення: Murray et al./ The Lancet.


 

Найбільше від стійкості проти антибіотиків страждає Африка на південь від Сахари та Східна Азія. Тут приблизно 22-24 на 100 000 смертей можна записати на рахунок бактеріальної резистентності. Найчастіше люди помирають від klebsiella pneumoniae – патогену, що призводить до запалення легенів, та streptococcus pneumoniae. Приблизно половину смертей спричиняє MRSA – метицилін-стійкі штами золотистого стафілокока.

 

Чому саме бідніші країни потерпають від резистентності? Однією з причин може бути важкодоступність медикаментів, через що люди не можуть пройти цілий курс лікування. Це дає змогу резистентним патогенам виживати й поширюватися.

 

Потрібно діяти, – в супровідному коментарі застерігає Рамані Лаксмінараян (Ramanan Laxminarayan) з Центру динаміки, економіки та політики захворювань США. – Досі небезпека не була явною, її було складно розпізнати, але зараз ми маємо чітке уявлення про загрози резистентності”.

 

На думку вчених, потрібно вкладати більше грошей у запобігання інфекціям і в заходи, спрямовані на правильне застосовування антибіотиків. “Політики та медики на локальному, національному й міжнародному рівнях повинні серйозно задуматися над боротьбою з резистентністю до антибіотиків, – сказав Лаксмінараян. – Це стосується й необхідності забезпечити бідному населенню доступ до ефективних антибіотиків”.

 

 

Nadja Podbregar

Antibiotika-Resistenzen tödlicher als HIV und Malaria  

The Lancet, 01/2022; doi: 10.1016/S0140-6736(21)02724-0

Зреферувала С.К.

25.01.2022