Бурштинська ТЕС не підлягає відновленню.

Бурштинська теплоелектростанція на Івано-Франківщині, яка сильно постраждала під час російських обстрілів, не підлягає відновленню. Про це повідомила Світлана Онищук в інтерв'ю радіо "Західний полюс".

 

 

Очільниця Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук заявила, що росіяни атакували ТЕС понад 12 разів.

 

"Вже певний період часу ми розуміємо, що відновленню не підлягає Бурштинська ТЕС, вона надзвичайно сильно зруйнована", – каже Онищук.

 

Чиновниця додала, що через руйнацію електростанції місто Бурштин взимку може залишитися без тепла та гарячої води. Місту вже погодили виділення 6 котелень для соціальних обʼєктів та населення.

 

Міський голова Бурштина Василь Андрієшин каже, що найімовірніше Бурштинська ТЕС взимку працювати не буде. Тому громаді необхідні модульні котельні, а не це потрібно додаткових грошей – 15 млн грн. Міський голова каже, що котельні будуть забезпечувати мешканців тільки теплом (без гарячої води). Вже зараз у місті немає теплої води.

 

На заяву Світлани Онищук відреагували у ДТЕК.  

 

"Після кожної атаки енергетики намагаються по максимуму повернути в систему пошкоджене обладнання. Відновлювальні роботи тривають цілодобово, – каже гендиректор ДТЕК Енерго Ільдар Салєєв. 

 

За його словами, Росія атакувала теплові електростанції ДТЕК понад 180 разів, втрачено 90% потужностей, однак відновлювальні роботи тривають 24/7. 

 

"Масштаб руйнувань такий, що на відновлювальні роботи потрібні не місяці, а роки. Це перш за все питання часу та наявності потрібного обладнання. Замовлення на виготовлення обладнання розміщенні на виробництвах усіх континентів, – каже гендиректор. – Збитки за попередніми оцінками сягають $350 млн. Цього року на ремонти ТЕС піде 4 млрд грн власних коштів ДТЕК – це близько $100 млн".

 

За його словами, спеціалісти компанії по всьому світу шукають запасне обладнання, яке можна купити, привезти і встановити.

 

28.06.2024