Львів’янка– лауреатка Премії Конрада

 

15 грудня 2021 року із онлайн трансляцією на Фейсбуці Польського Інституту у Києві відбулася церемонія вручення Літературної премії  імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Удруге за історію конкурсу перемогу  здобула львів’янка:  Вікторія Амеліна, яка вийшла у фінал разом із Катериною Бабкіною і Павлом Коробчуком, стала цьогорічною лауреаткою.

 

Вікторія Амеліна народилася у Львові. Отримала вищу освіту у сфері IT (НУ «Львівська політехніка») і десять років працювала програмісткою та менеджеркою у міжнародних компаніях. З дитинства мріяла бути письменницею. Наразі завершила кар’єру в IT і присвятила себе сфері літератури. Авторка романів «Синдром листопаду, або Homo Compatiens» (2014), «Дім для дома» (2017). У творчому доробку має книжки для дітей. Вікторія Амеліна – засновниця Нью-Йоркського Літературного Фестивалю у прифронтовому смт Нью-Йорк на Донеччині. Лауреатка національної премії «Коронація Слова» 2014 за лірику.

 

Проза Вікторії Амеліної – чудовий приклад субтельної аналітики індивідуальних та національних травм. Авторка одна з небагатьох у сучасному літературному процесі, хто змальовує вплив колективних катаклізмів на свідомість сучасників й очевидців (як-от Революції гідності у романі «Синдром листопаду»), так і поколіннєве відлуння трагедій минулого (травматичні спогади про Голодомор у романі «Дім для Дома»). (З аплікаційної форми).

 

Премія Конрада заснована Польським Інститутом у Києві 2007 року, вручається раз на два роки.  

 

Премія присуджується українському письменникові/письменниці віком до 40 років (вік на момент вручення Премії) за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, універсалізм послання. Журі, зокрема, звертало увагу на прозову україномовну творчість претендентів, що порушує актуальні теми, змушує до рефлексії, розширює знання про інші культури.

 

Лауреат Премії Конрада 2021 отримає 3000 євро (від Польського Інституту у Києві) й піврічну стипендію Gaude Polonia (від Партнера Премії – Національного центру культури).

 

Лауреати Премії: Артем Чех (2019), Катерина Калитко (2017), Софія Андрухович (2015), Таня Малярчук (2013), Наталка Сняданко (2011), Сергій Жадан (2009), Тарас Прохасько (2007).

 

 

 

15.12.2021