Польща організує депортацію нелеґальних міґрантів.

Тим часом відбувся черговий нічний штурм польського кордону

 

 

Влада Польщі найближчим часом поверне на батьківщину близько двох сотень міґрантів, які нелеґально пробралися на територію республіки з Білорусі. Про це заявила на брифінгу в понеділок, 22 листопада, речниця Прикордонної служби Республіки Польща Анна Міхальська (Anna Michalska).

 

«Цього тижня ми плануємо чергові повернення іноземців до країн їхнього походження. Маємо намір депортувати близько 200 осіб, зокрема десятьох організаторів нелеґальної міґрації», – розповіла Міхальська. За її словами, головна країна призначення – Ірак.

 

«Ми хотіли б організувати якнайбільше чартерних рейсів. Іракська сторона має висловити згоду на те, щоби прийняти своїх громадян», – зазначила Міхальська і наголосила, що перший такий рейс планують організувати незабаром, але поки що ведуться консультації та погодження. «80 осіб ми хотіли б відправити цим першим рейсом», – додала вона.

 

Про це ще раніше заявляв і прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький. Він озвучив готовність уряду оплатити повернення міґрантів, причому не лише тих, хто пробрався на польські терени, а й тих, хто застряг на польсько-білоруському кордоні, повідомило Polskie Radio24. «Ми готові будь-якої миті оплатити повернення міґрантів до їхніх країн», – заявив він після перемовин із керівницею уряду Естонії Каєю Каллас (Kaja Kallas).

 

Тим часом нелеґальні міґранти, які сконцентрувалися на білорусько-польському кордоні, вчинили чергову спробу силою пробитися на територію Польщі. Інцидент стався у ніч з неділі на понеділок поблизу села Дубичі Церковні, де з білоруської сторони зібралося близько пів тисячі людей.

 

«Ці люди були дуже аґресивні, вони кидали каміння, а за допомогою лазерів і ліхтарів намагалися засліпити польських прикордонників. Було підготовлено спеціальний щит з дощок, перекинутих через паркан, щоб можна було перетнути кордон. Міґранти кидали петарди. Ми чули постріли, також зі сигнального пістолета – швидше за все, це на відповідальності білоруських спецслужб», – повідомила Анна Міхальська.

 

За її інформацією, на територію Польщі ввірвалося близько 200 осіб. Польським силовиком вдалося виштовхати їх назад на територію Білорусі.

22.11.2021