У Львові обрали проєкт будівництва крематорію.

У Львові обрали проєкт міського крематорію. Про це  повідомив міський голова Львова Андрій Садовий.

 

 

Переможцями конкурсу стала команда архітекторів із Маріуполя, які зараз працюють в Берліні. Це – Павло Заботін, Любов Копейкіна, Віктор Копейкін, Олена Кобец.

 

«Автори описують, що у своєму проекті вони акцентують на останньому шляху людини, яким сенсом він наповнений та що відчувають близькі покійного у момент прощання. Дуже якісна робота», – зазначив Андрій Садовий у дописі на його facebook-сторінці.

 

 

Тим часом головний архітектор Львова Антон Коломєйцев зазначив, що проєкт-переможець є раціональним економічно та з точки зору обслуговування й функціонування, але водночас дуже художнім.

 

«Загалом було подано 16 проєктів, географія дуже цікава: є і представники Сходу, Києва, Одеси. Тобто можемо говорити про те, що є зацікавлення учасників. Така тема для архітектора є важливою, тому що йдеться про проєкт, фактично, меморіальний, складний з точки зору типології. В нас не так багато в країні таких проєктів реалізовано. Це однозначно важлива громадська будівля, тому всім архітекторам було цікаво взяти участь», – зазначив він.

 

 

Призовий фонд архітектурного конкурсу складав 360 тисяч гривень. У конкурсі визначено три премії: перша премія – 160 тисяч гривень; друга премія – 120 тисяч гривень; третя премія – 80 тисяч гривень.

 

Нагадаємо, питання будівництва крематорію у Львові довго дискутувалося. Зокрема, наприкінці травня 2021 року необхідну кількість голосів набрала електронна петиція до Львівськіої міськради про доцільність будівництва крематорію у місті, і була розглянута депутатами ЛМР.

 

КУ «Інститут міста» в 2019 році провела дослідження щодо ставлення львів'ян до біопоховань. За результатами дослідження, кожний другий мешканець Львова підтримує будівництво крематорію, а 44% респондентів загалом не проти, щоб їх кремували.

 

Додамо, що через потребу додаткових місць для поховання у Львові запланували розширити Голосківське та Сихівське кладовища. На 10 га планують збільшити Голосківське кладовище, а також на 16 га – Сихівський цвинтар. Для такого розширення необхідно вирізати 26 га лісу.

 

Фото facebook.com/andriy.sadovyi

02.10.2021