Біля Чорткова стався землетрус магнітудою 4,3 бала.

 

Сьогодні, 23 вересня, о 6:18 на межі Тернопільської та Івано-Франківської областей стався землетрус магнітудою 4,3 бала, який відчувався у радіусі 100 км, повідомив Головний центр спеціального контролю. У довколишніх містах і селах відчували поштовхи землетрусу: вони будили мешканців багатоповерхівок гулом та трусом самих будинків, гудінням вікон, гепаням непричинених дверей у шафах. Негативних наслідків землетрус не спричинив.

 

 

«Сьогодні о 06:17:57 засобами Головного центру зареєстровано відчутний землетрус на території України. Попередні розрахунки: координати 48,93 пн.ш. 25,88 сх.д. Тернопільська область, магнітуда М=4.3, розрахункова інтенсивність 5 балів. За повідомленнями, землетрус відчували люди на відстані близько 100 км», – сказано в повідомленні Головного центру спеціального контролю.

 

Факт землетрусу підтвердили у ДСНС Тернопільської області. Водночас вони наголосили, що до негативних наслідків підземні поштовхи не призвели. За їхньою інформацією, підземні поштовхи найбільше відчувалися у Чортківському районі, частково у Тернопільському районі та в Тернополі.


Німецький науково-дослідний центр геологічних наук (GFZ) повідомив, що епіцентр землетрусу магнітудою 4,3 бала за шкалою Ріхтера стався неподалік м. Чортків у Тернопільській області поблизу р. Дністер о 6:18.

 

 

За даними сайту VolcanoDiscovery, епіцентр землетрусу магнітудою 4,3 бала за шкалою Ріхтера був неподалік Чорткова, на межі Тернопільщини з Івано-Франківщиною по річці Дністер, на глибині 40 км.

 

 

У соціальних мережах про поштовхи землетрусу повідомляють мешканці Тернопільщини, Івано-Франківщини, Хмельниччини, Чернівеччини: їх відчували у Чорктові, Заліщиках, Збаражі, Козовій, Тернополі. Про це пишуть і мешканці Рогатина, Городенки, Івано-Франківська. На Хмельниччині поштовхи відчували у Чемеровецькому районі. Повідомлень про руйнування наразі не надходило.

 

З чим саме пов’язаний землетрус, який стався рано уранці неподалік Чорткова, сейсмологи ще мають ретельно досліджувати, проте це не дивина для території Передкарпаття,  розповів у коментарі «Збручу» кандидат фізико-математичних наук, заступник директора з наукової роботи Інституту геофізики ім. С.І.Субботіна НАН України, член-кореспондент НАН України Олександр Кендзера.

 

З одного боку, за словами науковця, він зумовлений загальнотектонічною ситуацією, з іншого боку могла спрацювати «соляна тектоніка» – деструктивні процеси вимивання ґрунтів і просідання земної поверхні. Також сама людська діяльність у промислових масштабах могла посприяти реалізації землетрусу.

 

«Ми знаходимося біля потужного сейсмоактивного поясу планети, який починається на Азорських островах, йде через Середземне море, захоплює частину України, Румунії (зона Вранча), а далі йде на Кавказ, і роздвоюється на Байкал і на острови, що відділяють Тихий океан від Індійського. Відбувається потужна колізія між Євразійською плитою, на якій є вся Європа і Азія з Африканською плитою і Арабською плитою, які ніби рухалися, якщо дивитися на глобус, знизу вверх. Вони уже давно зустрілися, і там виникають фантастичні величезні напруження. Більшість із них реалізуються у самому поясі сейсмічної активності, а частина передається у материкові плити, які є відносно сейсмічно стабільними», – пояснив Олександр Кендзера.

 

Він зазначив, що «територія Передкарпаття ніколи не вважалася сейсмічно стабільною через те, що тут відбуваються землетруси, хоч відносно слабкі, але досить часто».

 

«Пояснювані ці землетруси як загальнотектонічною ситуацією, так і тим, що там спрацьовує соляна тектоніка: є вимивання ґрунтів, просідання поверхні, – сказав науковець – Оцінити рівень небезпеки від цих землетрусів можна за допомогою карт загальносейсмічного районування території України. Район Передкарпаття відноситься навіть до 7-бальної зони за 12-бальною шкалою: якщо треба вираховувати сейсмостійкість для розміщення складних, потенційно небезпечних у екологічному відношенні, об’єктів, а для звичайних об’єктів береться шість балів».

 

Відповідаючи на уточнююче питання, чи може людська життедіяльність у промислових масштабах погіршувати сейсмологічну стабільність у цьому регіоні, Олександр Кендзера сказав: «На привеликий жаль, люди також допомагають відбутися землетрусу, хоча це не означає, що там би землетрусів не було. Землетруси б ставалися значно рідше, але були б більшими, якщо б населення не допомагало їм реалізуватися».

 

Опосередковано людська діяльність у промислових масштабах впливає на це. Йдеться про масштабні проєкти: будівництво гідроелектростанцій, переміщення значних об’ємів ґрунту з місця на інше місце, буріння, будівництво масштабних промислових об’єктів, закинуті кар’єри, де тривають деструктивні процеси, котрі у сукупності зменшують стабільність ґрунтів у цьому регіоні.

 

Фото volcanodiscovery.com, emsc-csem.org

 

23.09.2021