Ера космічного туризму

Місія Inspiration4, в рамках якої на орбіту було відправлено суто аматорський екіпаж, відкрила нову еру в історії освоєння космосу. Еру космічного туризму.

 

 

Увечері в середу, 15 вересня, з Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді успішно стартувала ракета Falcon 9. Вона вивела на орбіту космічний корабель Crew Dragon американської компанії Ілона Маска SpaceX з космічними туристами на облавку. Американська космічна аґенція NASA, яка раніше завжди виступала замовником польотів американських астронавтів на кораблях SpaceX, цього разу до місії стосунку не має.

 

Польоти з космічними туристами відбувалися й раніше, проте вперше за більш ніж півстолітню історію світової космонавтики на орбіту було відправлено екіпаж, який складався винятково з цивільних осіб – космічних туристів. Місію не супроводжував жоден професійний астронавт. Управління польотом у рамках місії Inspiration4 повністю здійснюється з Землі. 

 

Ще однією суттєвою відмінністю від попередніх «туристичних» рейсів у космос є те, що політ SpaceX є орбітальним, а не суборбітальним. Якщо все пройде за планом, космічним туристам буде забезпечено перебування в космосі відразу на три доби. Приблизно що 90 хвилин корабель здійснюватиме повний оберт довкола Землі. Максимальна висота польоту становитиме 575 км від земної поверхні, що в понад п’ять разів більше, ніж у компаній-конкурентів. Учасники місії піднімуться навіть вище орбіт телескопа Hubble і Міжнародної космічної станції. Нагадаємо, що перший космічний турист, засновник Virgin Galactic Річард Бренсон, піднявся лише на висоту 86 км. Другий турист, творець Blue Origin Джефф Безос, піднявся трохи вище – на 106 км від Землі.

 

 

Варто також сказати про сам космічний корабель Crew Dragon, на якому здійснюється актуальна місія. Схожі апарати компанія SpaceX використовує для відправки астронавтів NASA на Міжнародну космічну станцію. Проте є й одна й досить суттєва відмінність. В кораблі для Inspiration4 відсутнє на корпусі обладнання для стикування, оскільки воно в даному випадку непотрібне. На його місці у носовій частині інстальовано величезний ілюмінатор, аби туристам зручніше було розглядати красоти космосу.

 

Екіпаж місії (чи радше космічного круїзу) складається з чотирьох осіб – двох чоловіків і двох жінок. Очолив його 38-річний підприємець-мільярдер Джаред Айзекман (Jared Isaacman). Він же оплатив політ й інших трьох учасників. Разом із Айзекманом в триденну орбітальну подорож вирушили 29-літня медична працівниця Гейлі Арсено (Hayley Arceneaux), 51-річна популяризаторка науки Сіан Проктор (Sian Proctor) і 42-річний інженер Кріс Семброскі (Chris Sembroski).

 

Розповімо про членів екіпажу трохи детальніше. Отже, мільярдер із Пенсильванії, засновник компанії з обробки електронних платежів Shift4 Payments Джаред Айзекман. Відомо, що він є шаленим авіа- і космічним ентузіастом. У 16 років він перестав ходити в школу і зайнявся складанням і налагодженням комп'ютерів. Це допомогло йому отримати першу поважну роботу, а вже в 22 роки заснувати власну компанію з обробки роздрібних платежів United Bank Card. Пізніше ця фірма стала називатися Harbortouch, потім Lighthouse Network. У 2017 році Айзекман перейменував її в Shift4 Payments. Компанія, яку колись бізнесмен запустив у пивниці будинку своїх батьків, тепер щороку обробляє платежів на суму понад 200 мільярдів доларів і співпрацює з такими велетнями, як Hilton, Four Seasons і KFC.

 

Окрім того, 2012 року Айзекман став співзасновником фірми Draken International, яка займається підготовкою пілотів для збройних сил США і керує одним із найбільших у світі парків приватних винищувачів. Щоправда, торік він продав свою частку в цій компанії інвестиційній групі Blackstone. Наразі статки Айзекмана оцінюються приблизно в 2,5 млрд доларів. 

 

Варто все ж зауважити, що Айзекман є також професійним пілотом. Ще в 2004 він почав брати уроки керування літаками. У 2009 році він навіть побив світовий рекорд, облетівши планету всього за 62 години на легкому реактивному літаку. Через два роки Айзекман отримав ступінь бакалавра в галузі авіації. Тому «космічним туристом» його можна назвати все ж із певним застереженням. Про намір полетіти в космос і взяти зі собою незнайомих йому людей Айзекман оголосив ще в лютому 2021 року. Відбір відбувався на конкурсній основі.

 

Першим, хто зголосився до експедиції Айзекмана, стала Гейлі Арсено. Вона працює в дитячій онкологічній лікарні St. Jude Children's Research Hospital (про цей шпиталь ми ще згадаємо в тексті) помічником лікаря. Гейлі сама в дитинстві занедужала на рак кістки, але змогла його подолати. Щоправда, в одній нозі у дівчини досі міститься титановий протез. Саме завдяки роботі в цій установі Арсено здобула місце в космічному кораблі.

 

Під час польоту Арсено відповідає за медичні дослідження. Зокрема в її обов’язки входить стежити за самопочуттям членів екіпажу, брати зразки крові й проводити інші експерименти. Вона стала наймолодшою ​​американкою, котра побувала в космосі. Попередній «рекорд космічної молодості» поставила 1983 року нині покійна Саллі Райд (Sally Ride). Їй на момент польоту було 32 роки.

 

 

Афроамериканка Сіан Проктор потрапила в місію через відбір, який проводили серед підприємців на платформі Shift4 Payments. Вона репрезентувала на конкурсі свій онлайн-магазин виробів на космічну тематику My Space2Inspire.

 

Проктор народилася на найсхідніших теренах Сполучених Штатів – на Ґуамі, острові в західній частині Тихого океану. Її батько працював у NASA, де як науковець брав участь у програмі Apollo. Сама Сіан понад два десятиліття пропрацювала професором геології у коледжі в Арізоні. Прославилася завдяки тому, що неодноразово брала участь у зйомках наукових програм на каналі Discovery Channel, PBS тощо.

 

Проктор є активісткою в американській НКО «Цивільний повітряний патруль». Своє специфічне зацікавлення космонавтикою вона відобразила в книзі «Їжа для Марсу» (Meals for Mars), де розповідається про харчування астронавтів в умовах тривалих польотів. Жінка давно мріяла про космос і навіть намагалася стати астронавткою. 2009 року вона пройшла перший етап відбору в NASA, проте так і не змогла потрапити до фінальних списків. Тож і Сіан Проктор титул «космічний турист» не цілком пасує. На кораблі вона відповідає за системи управління.

 

 

І нарешті останній, четвертий учасник екіпажа – Кріс Семброскі. Ветеран ВПС США, авіаційний технік-електромеханік, пройшов війну в Іраку. Нині працює дата-інженером в аерокосмічній компанії Lockheed Martin. До екіпажа він потрапив завдяки лотереї. Місце в космічному кораблі розігрувалося серед офіродавців у фонд вже згаданого шпиталю St. Jude Children's Research Hospital. Крісу нівроку поталанило, адже учасників було близько 70 тисяч.  

 

Семброскі все життя цікавився космосом. Під час навчання в коледжі він працював волонтером у компанії ProSpace. Пізніше виступав консультантом в освітньому таборі Space Camp, де розповідав дітям про науку, технології, інженерну справу та математику. Тож і він, як ми бачимо, не цілком «космічний чайник». Під час місії Inspiration4 Семброскі відповідає за справність техніки корабля.

 

Окрім суто розважальної мети та певних нескладних космічних досліджень, місія Inspiration4 має також харитативну мету. В рамках приуроченого до орбітального польоту збору коштів Айзекман розраховує зібрати 200 мільйонів доларів для все тієї ж лікарні St. Jude Children's Research Hospital. Сам же він пожертвував 100 мільйонів доларів на потреби закладу.

 

Цікаво, звісно, скільки коштували чотири квитки у відкритий космос, за які заплатив Айзекман. Сам бізнесмен не розкриває цих цифр. Можемо лише приблизно прикинути, виходячи з того, що NASA зазвичай платить SpaceX за кожного астронавта, підвезеного до МКС, 55 мільйонів доларів.

 

Ілон Маск розповів про плани вже незабаром запустити ще три космічні туристичні рейси. Тобто потроху розпочинається ера масового космічного туризму. Сподіваємося, що ціна на квиток поступово падатиме, особливо, коли SpaceX введе в експлуатацію кораблі багаторазового використання Starship. Вони здатні нести на облавку до 100 тонн корисного навантаження. 

 

17.09.2021