28 BookForum у Львові пройде у фокусі дорослішання.

 

У середу, 15 вересня, у Львові розпочнеться 28-й міжнародний BookForum, події якого відбуватимуться у гібридному форматі: наживо та онлайн. Загалом анонсовано 120 подій, котрі детально розкриватимуть фокусну тему фестивалю «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними», повідомили організатори.

 

 

Для підсилення теми обрали також характерний візуальний символ – кубик Рубіка в монохромних кольорах.

 

«У всьому світі він асоціюється з дорослішанням – пошуком сенсів та прагненням до гармонії. Окрім цього, шість його граней дорівнюють шести фокусним темам фестивалю. Два основні кольори – рожевий та аквамариновий – підкреслюють естетику та лаконічність дизайну, а також символізують перехід від яскравого дитинства до врівноваженої дорослості», – пояснили організатори.

 

Фокусну дискусію «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними» куруватиме літературознавець, перекладач та психоаналітик Юрко Прохасько. Дискутуючи у діалектичному просторі понять «дорослішання» та «гра», учасники зможуть зробити переоцінку «свого»: «свого дому», «свого краю», «своєї справи», «свого світу» і «свого погляду». Відбудуться також дискусії про дорослішання медіа в Україні, філософський контекст дорослішання, освіту та дорослішання тощо.

 

У межах спеціального відеопроєкту «10 про 10. Спроба канону» українські письменники, літературні критики та інтелектуали розповідатимуть про книжки, що вплинули на незалежність: Андрій Бондар про «Польові дослідження з українського сексу» Оксани Забужко; Олена Галета про «Післячорнобильську бібліотеку» Тамари Гундорової; Ірена Карпа про «Культ» Любка Дереша; Роман Малиновський про «Воццека» Юрія Іздрика; Олеся Островська-Люта про «Амадоку» Софії Андрухович; Євгеній Стасіневич про «Землю Загублених, або Маленькі страшні казки» Катерини Калитко; Тетяна Терен про «НепрОстих» Тараса Прохаська; Ганна Улюра про «Згори вниз» // «Звірослов» Тані Малярчук; Гаська Шиян про «Рекреації» Юрія Андруховича; Володимир Яценко про «Інтернат» Сергія Жадана. Курує спецпроєкт письменник, культуролог, лауреат «Книги року» BBC Олександр Михед. Аудиторії готують яскраву та динамічну розповідь про найяскравіші сторінки новітньої української літератури.

 

У межах Форуму буде презентовано чотири збірки сучасних поетів Європи. Це поезія Адама Горовіца (Велика Британія) та Йоланди Бом Рамірес (Швеція) у перекладах Гаськи Шиян, поезія Ренати Айцінґер (Австрія) у перекладі Ірини Зробок та Аґди Баві Пейна (Словаччина) у перекладі Геника Бєлякова. Усі поети братимуть участь у подіях фестивалю особисто.

 

 

Почути їх можна буде під час «Ночі поезії та музики non-stop» у суботу, 18 вересня. Також виступатимуть гурти Zapaska, BRAT, «Хамерман Знищує Віруси», проєкт «Пришестя», «Пиріг і Батіг».

 

Почесною гостею 28-го BookForum стане польська письменниця українського походження, есеїстка, сценаристка та поетеса Ольга Токарчук. Це вперше в історії незалежної України нобелівська лауреатка братиме участь в українському літературному фестивалі.

 

 

«Токарчук ніколи не розглядає реальність як щось стабільне чи вічне. Вона конструює свої романи в напрузі між культурними протилежностями; природа проти культури, розум проти божевілля, чоловік проти жінки, дім проти відчуження», – йдеться в рішенні Нобелівського комітету.

 

Українською мовою книги Ольги Токарчук виходять у видавництві «Темпора» та «Урбіно»: «Бігуни» та «Книги Якова» в перекладі Остапа Сливинського, збірка «Химерні оповідання» у перекладі Віктора Дмитрука, а «Веди свій плуг понад кістками мертвих» у перекладі Божени Антоняк.

 

«Її герої – це люди, які однією ногою стоять у нашому звичайному світі, до якого ми всі звикли, а іншою – у світі фантазій, ностальгії, прихованих бажань», – каже Остап Сливинський, перекладач текстів Ольги Токарчук.

 

Під час 28-го BookForum відбудеться зустріч з Едіт Івою Еґер – видатною психотерапевткою, авторкою світового бестселеру «Вибір», яка пережила Голокост у концтаборі.

 

 

«Чимало з нас застрягли у своїй травмі та тузі без можливості жити на повну. Саме це ми можемо змінити», – пише у «Виборі» письменниця. Як це зробити, як відкритися світові, як не боятися пробувати нове? Про це говоритимуть Едіт Іва Еґер та письменниця Вікторія Амеліна під час зустрічі в межах Літературної програми 28 BookForum.

 

Ще один почесний гість – володар нагороди за найкращий сценарій на 58-му Каннському кінофестивалі Ґільєрмо Арр’яга – також завітає до Львова вперше. Фільми за його сценаріями здобули премію BAFTA та номіновані на «Оскар». Ґільєрмо Арр’яга представлятиме на 28-му BookForum сучасних авторів латиноамериканської літератури, ближче знайомство з якою стало частиною відповідного спецпроєкту, котрий підтримують посольство Аргентини, Мексики, Бразилії.

 

Ознайомитися з детальною програмою 28-го міжнародного BookForum можна за посиланням. Усі події фестивалю проходитимуть безкоштовно, а онлайн-трансляції можна буде переглянути на сайті bookforum.ua.

 

Фото bookforum.ua, litakcent.com

 

13.09.2021