Розвідслужби США не досягли консенсусу щодо походження коронавірусу. Але є нові нюанси.

Автори доповіді, підготованої за дорученням Байдена, покликаються на складності з отриманням інформації з Китаю.

 

 

Розвідувальні служби США репрезентували у вівторок, 24 серпня, президентові Джо Байдену свій звіт про походження коронавірусу. Про це повідомила газета The Washington Post з покликом на двох представників Білого дому. Утім розвідувальна спільнота так і не змогла дійти консенсусу щодо того, чи був вірус розроблений в лабораторії, чи ж виник природним шляхом.

 

За результатами проведених розслідувань протягом кількох днів спецслужби повинні підготувати розсекречену версію документа для її оприлюднення. Проте, за даними джерел, в доповіді, незважаючи на великий обсяг вивченої інформації, не міститься остаточного висновку про походження вірусу.

 

Як подає газета, один з представників влади відзначив, що, по-перше, брукувало детальної інформації з Китаю. По-друге, американська розвідувальна спільнота «не найкращим чином оснащена для вирішення цього питання», оскільки встановлення походження коронавіруса в першу чергу перебуває в компетенції науковців, а не розвідників.

 

«Це було ретельне розслідування, але воно може бути лише настільки ретельним, наскільки дозволяє ситуація. Якщо Китай не надасть доступу до певних наборів даних, то ви нічого по-справжньому не дізнаєтеся», – заявив один чиновник, слова якого наводить газета.

 

Нагадаємо, що наприкінці травня Джо Байден заявив, що розвідувальна спільнота США не диспонує достатньою інформацією, щоб з упевненістю сказати, яким чином почалося поширення нового коронавірусу: після контакту людини з інфікованою твариною чи через евентуальний інциденту в лабораторії Вуханьського інституту вірусології в КНР. Американський лідер доручив спецслужбам подвоїти зусилля з метою вивчення всіх наявних даних і підготувати новий звіт для нього через 90 днів.

 

Прессекретарка Білого дому Джен Псакі повідомила, що розсекречена версія доповіді про походження коронавірусу має бути представлена ​​громадськості через кілька днів після того, як документ буде переданий Байдену. Вона зазначила, що поки що важко точно сказати, в якій саме формі буде репрезентована ​​ця версія.

 

Ще до оприлюднення цієї інформації, Джош Рогін, репортер з зовнішньої політики Washington Post, повідомив у подкасті Барі Вайс "Honestly" деякі додаткові деталі отриманої розвідкою інформації про трьох працівників Вуханьського інституту вірусології, які захворіли восени 2019 року з симптомами, подібним на ковідні. Оскільки всі працівники інституту належно вакциновані проти сезонного грипу, тому, хоч в цьому році в Китаї був тяжкий варіант грипу, малоймовірно, що це міг бути грип. Оприлюднені деталі посилюють ковідну гіпотезу: хворі втратили нюх і у них спостерігалося так зване "помутнінням матового скла" в легенях. З медичної точки зору не доводить, що вони мали ковід, але це досить специфічні симптоми. Окрім того, всі троє працювали не тільки в одному інституті – Вуханьський інститут вірусології є великою установої – вони разом працювали в  лабораторії вивчення коронавірусу кажанів. 

 

Джош Роджін обережно каже, що це не доводить теорію витоку в лабораторії, але додає ще один непрямий доказ, що це могло бути результатом якогось нещасного випадку в лабораторії.

 

Джош Рогін був тим репортером, який в минулому році повідомив про дипломатичні телеграми з попередженнями , що у Вуханьському інституті вірусології (ВІВ) погано дотримується безпека.

 

 

25.08.2021