Моршинський феномен вакцинації

На Львівщині інтенсивний показник вакцинованих від сovid-19 щодо 10 тисяч наявного населення є нижчим, ніж загальноукраїнський. У Івано-Франківській області щеплено лише 30% людей. Для формування колективного імунітету мешканців переконуватимуть у нагальній необхідності вакцинації. А тим часом надихаючим є досвід Моршина, де 70% містян повністю вакциновані і де з кінця червня не реєструвався жоден випадок захворювання на коронавірус.

 

 

На Львівщині з початку вакцинальної кампанії станом на 17 серпня проведено 472 тисяч 967 щеплень. Однією дозою щеплено 300 тисяч 444 особи, а двома дозами – 172 тисячі 523 особи. Фактично, Львівщина зараз перебуває посередині рейтингу областей за динамікою проведення щеплень. Реалізатори вакцинальної кампанії вважають темпи вакцинації в області недостатніми, аналізують ситуацію по кожній територіальній громаді та мають намір інтенсифікувати процес щеплень завдяки прямому спілкуванню сімейних лікарів з їхніми декларантами.

 

Актуальним у цьому сенсі є досвід курортного Моршина, де на сьогодні першою дозою вакцини щепили 73% населення. При цьому 70% містян вакциновані і другою дозою. Зараз кількість пунктів скоротили з трьох до одного, однак вакцинацію продовжують.

 

Як розповів Z міський голова Моршина Руслан Ільницький, реалізувати цей проєкт допомогла чітка організація та одностайність медиків.

 

«Моршин – це санаторно-курортне місто. Окрім питання особистої безпеки, а щеплення убезпечує від важкого перебігу хвороби, для нас дійсно впливовим був економічний чинник. Це розуміли як фахівці первинної ланки медицини, так і працівники санаторно-курортних закладів. Саме вони вакцинувалися у першу чергу, ще у квітні. – розповів міський голова Моршина. – Серед містян можу виокремити категорію тих, кому для прийняття рішення було достатньо загальної інформації, що можна прийти і безкоштовно зробити щеплення».

 

Руслан Ільницький пригадав, що після того, як перші охочі щепилися, був період, коли динаміка кампанії зупинилася.

 

«Я вважаю, що люди просто спостерігали за тими, хто уже щепився, та чекали появи інших вакцин, крім CoronaVac. Переконавшись, що все йде нормально, вони теж почали приймати рішення про щеплення», – зазначив він.

 

Руслан Ільницький вважає, що масова згода на вакцинацію від Covid-19 у Моршині дає не лише гарантії безпеки здоров’я, а й економічний ефект.

 

За його словами, зараз у місті багато відпочивальників із України та з-за кордону, більшість санаторно-курортних закладів мають ефективну завантаженність. Прогноз на осінь – стримано-позитивний.

 

«Вакцинальна кампанія триває. У всіх оздоровчих закладах продовжують дотримуватися маскового режиму та посиленої дезинфекції. Чекаємо, що до нас приїжджатимуть вакциновані туристи, й восени у Моршині буде безпечно», – додав міський голова.

 

За словами регіонального координатора Олега Когута, у Моршині влада і медики своїм прикладом доводили необхідність щеплення, і це спрацювало.

 

«Дуже серйозно попрацювала міська адміністрація. Міський голова вакцинувався одним із перших. І медики були одностайними. У Моршині сімейні лікарі обдзвонювали своїх пацієнтів і детально, ретельно спілкувалися із ними.

 

Ефект, звісно, більш чітко проявиться у разі чергової хвилі захворюваності, проте він відчувається уже: з 20 червня не було зареєстровано жодного випадку захворювання на Covid-19 у Моршині», – повідомив він.

 

Загалом же, за оцінкою членів Обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, темпи вакцинації на Львівщині таки недостані.

 

Директор департаменту охорони здоров’я Орест Чемерис заявив, що показник щеплень у Львівській області зараз є нижчим за середній, якщо порівнювати з іншими областями України.

 

*Станом на 17 серпня

Фото vaccination.covid19.gov.ua

 

Такої ж позиції дотримується і регіональний координатор з вакцинації від Covid-19 на Львівщині.

 

«В абсолютних цифрах у нас хороша динаміка щеплень. Спрацювало те, що у Львові та у багатьох районах місцеве самоврядування відгукнулося щодо оперативного розгортання тимчасових центрів щеплення населення, – прокоментував Z Олег Когут. – Проте якщо брати відношення кількості вакцинованих до 10 тисяч населення, цей інтенсивний показник, на основі якого й відстежують формування так званого колективного імунітету, то для Львівщини він поки що дуже відстає від загальноукраїнського. У розрізі областей ми десь посередині таблиці за кількістю щеплень. Для нашої області цього недостатньо, зважаючи на достаню кількість пунктів щеплень та мобільних бригад. Нарощувати темпи вакциації нам безумовно необхідно».

 

На сьогодні на Львівщині уже працює 26 центрів вакцинації: у Львівській територіальній громаді їх кількість довели до 16, забезпечивши легкий доступ до щеплень у всіх районах міста та в ключових селищах і селах, що ввійшли до об’єднаної громади, ще по одному стаціонарному центру працює у десяти містах Львівщини. Окрім того, в області функціонують 172 пункти щеплень, де можна провакцинуватися за скеруванням сімейного лікаря. Також Львівщина не відчуває браку доз вакцин.

 

Львівська область

Вакцина

Відвантажено за весь період

Актуальний залишок

Moderna

75 630

0

Pfizer-BioNTech

147 900

13 644

AstraZeneca

129 600

3 610

Sinovac (CoronaVac)

132 346

55 982

Івано-Франківська область

Moderna

27 015

45

Pfizer-BioNTech

56 022

1 380

AstraZeneca

63 710

130

Sinovac (CoronaVac)

30 618

2 420

Дніпропетровська область

Moderna

112 161

0

Pfizer-BioNTech

224 682

6 768

AstraZeneca

134 440

90

Sinovac (CoronaVac)

227 781

39 740

Київ

Moderna

247 109

135

Pfizer-BioNTech

602 915

37 422

AstraZeneca

259 550

36 820

Sinovac (CoronaVac)

535 475

700

За даними health-security.rnbo.gov.ua

 

«Ми з’ясували, що зараз в області є достатньо вакцини, щоб активізувати процедуру вакцинації. Перш за все, потрібно пам’ятати, що восени ми можемо зіштовхнутися з новим спалахом захворюваності на Covid-19. А вакцинація це єдиний спосіб максимально вберегти себе та своїх близьких від ускладнень, які може спровокувати вірус», – зазначив заступник голови ЛОДА Віталій Загайний, який головував на засіданні обласної комісії ТЕБ і НС.

 

На думку регіонального координатора вакцинальної кампанії на Львівщині, для цього не достатньо лише інформування, яке йде по всіх можливих комунікаційних каналах: у всіх видах медіа, у соцмережах та як зовнішня соціальна реклама.

 

«Інформаційна кампанія проводиться постійно. Дуже активно до роботи включилися райадміністрації та керівники ОТГ, проте поки що йшло в основному "теоретичне" інформування  а необхідно, щоб на місцевому рівні комунікували щодо практичних питань, пов’язаних із вакцинацією, які турбують людей. І це дасть ефект, – зазначив Олег Когут. – Однозначно треба активізувати роботу у первинній ланці медицини, щоб сімейні лікарі говорили конкретно з людьми про необхідність  я не говорю про доцільність, а саме про необхїдність вакцинації. Штам вірусу "Дельта" уже фіксувався у більшсті областей України, у тому числі й на Львівщині. Ми чекаємо підйому чергової хвилі захворюваності, а єдиний специфічний засіб попередити важкий перебіг захворюваності – це вакцинація».

 

За словами Олега Когута, щоб інтенсифікувати процес добровільного щеплення населення на Львівщині, необхідно аналізувати хід вакцинації у кожній територіальній громаді, місцева влада має знаходити способи комунікувати й переконувати мешканців напряму та через сімейних лікарів.

 

«На сьогодні ми вивчаємо охоплення населення вакцинацією у кожній територіалньій громаді. Настрої у громадах можуть бути різні. Проаналізувавши ці чинники, ми будемо бачити, на які аспекти інформування треба звертати увагу в конкретному випадку і де потрібно посилювати мережу додатковими мобільними бригадами», – зазначив регіональний координатор.

 

Зазначимо, у Міністерстві охорони здоров’я України на початку серпня на основі фактичних даних про хід вакцинальної кампанії у країні дійшли висновку, що вакцинація від Covid-19 знижує ризик госпіталізації та тяжкого перебігу хвороби у 15 разів.

 

«За попередніми даними аналізу випадків захворювання на Covid-19 в Україні за останні три місяці, лише 0,7% людей, яким діагностували коронавірусну хворобу, були щеплені двома дозами антиковідної вакцини. І лише 0,4% госпіталізованих хворих були повністю вакциновані, – зазначено у повідомленні. – Як рахується: станом на 3 серпня повністю вакцинованих було близько 5.6% населення України, а серед хворих було 0.7% вакцинованих. Тоді ризик захворіти у невакцинованих є у [(100%-0.7%)/(100% - 5.6%)]/(0.7%/5.6%) = 8.42 разів більшим. Аналогічно, ризик захворіти з подальшою госпіталізацією у невакцинованих є у [(100%-0.4%)/(100% - 5.6%)]/(0.4%/5.6%) = 14.77 разів більшим».

 

Для аналізу були використані такі дані: відповідно до інформації з Електронної системи охорони здоров’я, за період з 10 травня по 3 серпня 2021 року було зареєстровано 99 583 випадки захворювання українців на COVID-19. 662 з них, або 0,66%, були щеплені двома дозами. Серед 24 442 госпіталізованих внаслідок коронавірусного захворювання лише 95 людей були повністю вакциновані. Це становить відповідно 0,39% від усіх випадків госпіталізації.

 

Також у МОЗ прорейтингували регіони за найвищим-найнижчим охопленням щепленнями від COVID-19. Відтак, у регіонах з низьким охопленням населення вакцинацією вживають заходів для їх нарощування.

 

business.facebook.com/moz.ukr

 

Зокрема, на Франківщині, де зараз рівень охоплення вакцинацією від Covid-19 становить на сьогодні понад 30% населення області, планують до кінця місяця цей показник подвоїти. При цьому використовуватимуть заходи, аналогічні до тих, що на Львівщині.

 

«В Івано-Франківській області щепленнями охоплено 166 тисяч 706 осіб, або понад 30% населення. Звичайно, це мало. Вакцинами в області ми забезпечені у достатній кількості. Зараз працює 3 центри вакцинації в Івано-Франківську та ще по одному у п’яти містах. Також діє 121 пункт щеплення і працює 33 мобільні бригади по селах, – розповів у коментарі Z регіональний координатор вакцинальної кампанії в Івано-Франківській області Микола Стовбан. – Серпень  період відпусток, коли багато людей є на відпочинку, за кордоном. Ми сподіваємося до кінця місяця, коли люди повернуться з відпочинку, подвоїти охоплення щепленням від COVID-19, довівши показник до 60%».

 

За його словами, на Івано-Франківщині, як і на Львівщині, продовжують розвивати мережу вакцинальних центрів та мобільних бригад, щоби зробити процес отримання щеплень максимально доступним та комфортним для людей. Так, до кінця тижня в області запрацює ще два центри вакцинації. Про її необхідність постійно говорять у медіа посадовці, а також борди і сітілайти в Івано-Франківську, Калуші, Коломиї.

 

За інформацією Миколи Стовбана, під час сьогоднішньої наради у голови Івано-Франківської ОДА Світлани Онищук голови об’єднаних громад та старости отримали доручення надати списки охочих щепитися мешканців їхніх громад. Це має покращити роботу мобільних бригад із вакцинації.

 

Крім цього, за словами Миколи Стовбана, на Франківщині сімейні лікарі активно обзвонюють своїх декларантів і запрошують їх на вакцинацію та ревакцинацію, особливо тих, хто повертається з-за кордону. Одним із аргументів на користь вакцинації, які використовують, – можливість оформити в подальшому ковід-сертифікат міжнародного зразка, який дозволить вільно виїжджати на заробітки та навчання за кордон та повертатися в Україну.

 

18.08.2021