Розплата за Пакистан

У своєму редакційному коментарі опінієтворчий американський щоденник The Wall Street Journal вказує на ключовий – але часто не зауважуваний – фактор талібізації Афганістану.

 

 

Американські стратеги ще довго будуть вивчати, як підготовлені Сполученими Штатами сили безпеки Афганістану так швидко розсипалися перед тим, що здавалося кепським ополченням талібів. Одне з місць, де вони повинні шукати відповіді, – це Пакистан, лідер якого в понеділок привітав захоплення талібами свого північно-західного сусіда.

 

Афганці "скинули кайдани рабства" – заявив, як пишуть індійські медіа, прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан. Імпровізоване відзначення відступу США з Афганістану проявилося, коли Хан засуджував англійську освіту в Пакистані, яка, мовляв, підтримує культурний контроль.

 

 

Те, що безпековий партнер США може сказати це вголос, викликає, безумовно, подив. Але такий сентимент не повинен дивувати. Як зазначає Волтер Рассел Міддлтон, ключовою перешкодою на шляху американського успіху в Афганістані була "невпинна підтримка талібів з боку нашого «аліанта» в Ісламабаді". Безпечні бази талібів на південному кордоні Афганістану мали вирішальне значення для довговічності цього угруповання і його кінцевого військового успіху.

 

Протягом останніх двох десятиліть США залежали від баз в Пакистані для своїх операцій боротьби з тероризмом у Центральній Азії. Проте Ісламабад грає в реґіоні у свої власні великодержавні ігри. Його спецслужби хочуть встановити контроль над Афганістаном – і вважають талібів найкращим засобом для цього. Вони хочуть зірвати цілі свого головного реґіонального суперника, Індії, яка воліла би світський уряд у Кабулі.

 

Відносини США з ісламістським Пакистаном стали, мабуть, диявольською угодою. Американці переконалися в цьому десять років тому, коли дізналися, що Усама бен Ладен ховається в цій країні – і, виглядало, був у цілковитій безпеці. Тепер Ісламабад зіграв ключову роль у відновленні влади талібів у Кабулі, недопущенню чого США присвятили два десятиліття.

 

Але Імран Хан може пошкодувати, що прагнув цього. Джихадисти хочуть контролювати Пакистан і його ядерну зброю, що миттєво перетворився б на небезпечний ісламістський халіфат. Бадьорий антиамериканізм Хана може бути спробою заспокоїти пакистанських екстремістів, але він повинен стежити за тим, щоби вони не прийшли по нього першими.

 

 

A Reckoning for Pakistan
The Wall Street Journal, 17.08.2021

 

 

 

17.08.2021