Байден не шкодує про рішення вивести війська з Афганістану: головні суперники – Китай та Росія.

Водночас він звинуватив афганську владу і військовиків у швидкій капітуляції.

 

   

 

Президент Сполучених Штатів Джо Байден виступив у понеділок, 16 серпня, зі заявою, в якій назвав рішення про виведення військ з Афганістану правильним. Він заявив, що не хотів, аби американці і далі воювали в нескінченній громадянській війні. Водночас глава Білого дому звинуватив афганську владу і військовиків у швидкій капітуляції.

 

«Ми готувалися до будь-яких непередбачених обставини, але я завжди обіцяв американським громадянам, що буду відвертим. Щиро кажучи, це (захоплення талібами Кабула, – Z) відбулося швидше, ніж ми очікували. Чому так сталося? Політичні лідери Афганістану здалися і покинули країну. Афганські військовики складали зброю, іноді навіть не намагаючись боротися. Події минулого тижня підтвердили, що припинення військового втручання США в Афганістані зараз було правильним рішенням. Американські війська не можуть і не повинні боротися на війні і вмирати в ній, якщо афганські сили не бажають боротися», – пояснив свою позицію Байден.

 

Глава американської держави зазначив – знає, що його критикуватимуть за це рішення, проте він не збирається «передавати його наступному президентові». Він наголосив, що метою військової присутності США в реґіоні було не створення афганської нації, а «запобігання терористичному нападу на США». На критику на свою адресу американський президент відреагував так:

 

Участь в цьому конфлікті, зазначив Байден, не в інтересах США, наші суперники – Росія і Китай – були би раді, якби ми продовжували витрачати мільярди доларів на Афганістан, додавши, що попри те, що там тепер відбувається, він впевнений у своєму рішенні: "Наше завдання - провести евакуацію, після цього війна для нас завершиться".

 

«Я хочу запитати тих, хто стверджує, що ми повинні залишитися: "Скільки ще поколінь американських дочок і синів ви б зажадали від мене послати воювати в громадянській війні в Афганістані, коли афганські війська цього не зроблять? Скільки ще американських життів це коштує? Скільки ще нескінченних рядів надгробків на Арлінґтонському національному кладовищі необхідно?"».

 

Президент Байден підсумував, що останні події в Афганістані є «сумним доказом того, що жодна військова сила ніколи не зможе створити стабільний, єдиний і безпечний Афганістан, відомий в історії як кладовище імперій».

17.08.2021