МОЗ: Україна стоїть на порозі нового піку і йде за сценарієм 2020 року.

 

Підйому захворюваності на COVID-19 очікують восени цього року, в жовтні-листопаді.

 

 

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю "Укрінформу".  

 

"Найближчими днями ми не очікуємо, що ситуація буде різко погіршуватися. Ми йдемо за сценарієм 2020 року. І якщо подивитися статистику за аналогічний місяць минулого року, то зараз ми перебуваємо перед піком. Але хочу нагадати, що минулого року пік у нас спостерігався через півтора-два місяці після тих цифр, які ми реєструємо зараз. Підйом захворюваності ми очікуємо десь восени цього року, приблизно в жовтні-листопаді", – сказав Кузін.

 

З його слів, такий спалах може статися і раніше, але зараз є всі можливості для того, щоб його не допустити. Він зазначив – що більше людей буде охоплено щепленнями, то менше буде наслідків для системи охорони здоров’я, для здоров'я людей, і то менше буде летальних випадків восени, коли такий спалах дійсно буде.

 

"Від відповідальної поведінки кожного з нас залежить те, наскільки швидко ми будемо заходити в жовту, помаранчеву або червону зону. Базові профілактичні речі, які стосувалися коронавірусної інфекції, так само ефективно діють і проти “Дельта”-штаму. Це уникнення місць масового скупчення, використання антисептиків, обробка рук, етикет чхання та інше", – сказав Кузін.

 

Він зазначив, що досвід інших країн показує – спалахи “Дельти” реєстрували в організованих колективах, тож відкрита можливість вакцинації саме організованих колективів є однією з опцій, яка допомагає запобігти швидкому розповсюдженню інфекції.

 

Також, за його словами, такі спалахи реєстрували в закладах освіти, тому введено окрему норму, яка не дозволяє відкривати заклад освіти і розпочинати процес навчання при вакцинації менш ніж 80% педпрацівників.

 

"І третя ситуація, коли найчастіше виникали спалахи, – це туристи і люди, які поверталися з відпочинку, перетинали кордон і виїжджали по різних справах за межі країни. Тому ми і прийняли ті зміни, щоб мінімізувати додатковий ризик занесення інфекції з туристами, які повертаються в країну. Коли розроблялися ці протиепідемічні норми, звичайно, аналізувалися кращі практики, досвід Великої Британії, яка зіткнулася з великим спалахом. Після вивчення цих практик ми й дійшли висновку, які протиепідемічні норми можуть бути ефективними саме стосовно “Дельта” чи іншого штаму", – додав Кузін.

 

16.08.2021