Кілька слів розкажуть про твою креативність

 

Тест на слова може розповісти, наскільки ти творчий. Завдання полягає в тому, щоб назвати десять слів, які за своїм значенням мають максимально відрізнятися. Що більша семантична відмінність, то більш дивергентно й креативно мислить людина, з’ясували вчені. Словниковий тест виявився достовірним приблизно такою ж мірою, як класичні значно довші тести на творчість. Крім того, отримані результати менше залежать від демографічних чинників.


 

 

Музика, малювання та здатність до інноваційного розв’язання проблем: креативність глибоко закорінена в людській природі й, імовірно, саме вона перетворила людей на тих, ким вони стали зараз. Креативне мислення, з одного боку, проявляється через здатність створювати конвергентні асоціації – коли люди швидко розпізнають зв’язки та знаходять оптимальні розв'язання проблеми. З іншого боку, творчість передбачає поняття дивергентного мислення – оминання вже прийнятих розв’язків.

 

Якою мірою людина мислить творчо, можна перевірити багатьма стандартизованими тестами. В одному з них, наприклад, піддослідні повинні придумати альтернативні варіанти використання повсякденних предметів, зокрема скріпки або стільця – що більше вдасться придумати, то краще. Недоліком однак є те, що ці тести зазвичай потребують багато часу і, залежно від об'єкта, певні групи людей (котрі, наприклад, працюють з ним щоденно) можуть отримувати кращі результати.

 

Простіший та універсальніший тест запропонували зараз Джей Олсон (Jay Olson) з Гарвардського університету та його колеги. Divergent Association Task (DAT) триває менш як дві хвилини і містить тільки одне завдання: напишіть десять слів, що за змістом максимально відрізняються.

 

Наприклад, «собака» і «кіт» — не дуже добрий вибір, бо обоє позначають домашніх тварин, чотириногих ссавців. Краще було б написати «собака» й «наперсток», що семантично більше віддалені. Трудність полягає в тому, що всі десять слів мають відрізнятися одне від одного. Самостійно пройти тест на слова можна на сайті дослідницької групи https://www.datcreativity.com/.

 

Олсон та його команда на 8900 піддослідних визначили, наскільки надійними є результати цього простого й швидкого тесту на дивергентну креативність. Спочатку учасники пройшли тест на слова. За допомогою алгоритму науковці визначили семантичну відстань між поданими списками та з цього вирахували показник творчості.

 

Потім учені порівняли отримані результати дивергентної креативності з результатами декількох інших класичних тестів, які також пройшли всі піддослідні. «Ми припускали, що люди, називаючи сильно віддалені семантично слова в новому тесті, отримають кращі результати і в класичних тестах на креативність», – сказали Олсон і його колеги.




Приклади слів із різною семантичною дистанцією: зліва  незначна семантична різниця, посередині  середня, справа  суттєва.

 

 

І справді: що більшою була семантична дистанція між словами, названими в тесті DAT, то краще піддослідні проходили інші тести на дивергентне мислення й креативність. «Кореляція між нашим тестом і стандартизованими підходами була приблизно такою ж, як між різними класичними тестами», – сказала команда.

 

Але тест на слова має певну перевагу: він – простіший, коротший і менш вразливий до спотворень, зумовлених обставинами та попереднім досвідом піддослідних. «Коли, наприклад, у тесті на альтернативне використання муляр отримає цеглу як об’єкт, ймовірно, він даватиме інші відповіді, ніж юрист чи лікар», – пояснили науковці.

 

Завдання на дивергентні асоціації послуговується простішим підходом: оскільки кожен учасник дослідження може вибирати слова на власний розсуд, попередній досвід менше впливає на результат. Порівняння відповідей піддослідних з 98 країн підтвердили: вік, стать і знання іноземних мов практично не відіграють ролі при креативному відборі слів.

 

На думку Олсон та його колег, тест на дивергентні асоціації (Divergent Association Task) надає нові можливості для вимірювання й розуміння креативності в більших групах за участі різноманітних учасників. «Креативність для нашого життя необхідна. Що більше ми здатні розуміти її складність, то краще можемо їй сприяти, – сказав Олсон. – І наш тест зможе в цьому допомогти».

 

 

Nadja Podbregar

Schon wenige Worte verraten die Kreativität 

McGill University, 29/07/2021

Proceedings of the National Academy of Sciences, 2021; doi: 10.1073/pnas.2022340118

Зображення 1: Anilakkus/ Getty images

Зображення 2: Olson et al. /PNAS

Зреферувала С.К.

06.08.2021