Музика посилює стійкість у час кризи


Окрім безпосередніх ризиків для здоров’я, які пов’язані з пандемією Covid-19, до численних стресових чинників, що можуть впливати на індивідуальний і колективний добробут, належать і превентивні заходи. Міжнародний дослідницький проєкт за участі Інституту емпіричної естетики мав на меті з’ясувати, чи була музика навесні 2020 року ефективною стратегією для соціоемоційної стійкості в умовах локдауну.


 

Під час першого карантину, що тривав із квітня по травень 2020 року, вчені відібрали демографічно репрезентативну вибірку в шести країнах на трьох континентах: понад 5000 осіб із Німеччини, Франції, Великої Британії, Індії, Італії та США відповідали на онлайн-питання про музику та її впливи під час кризи. Понад половина опитаних визнала, що музика помагала їм боротися з емоційним і соціальним стресом.

 

«Варто зауважити, що не музика сама по собі долає стрес, а пов’язана з нею активність — тобто те, як люди змінили своє ставлення до музики під час кризи, — пояснила Меланія Вальд-Фурман (Melanie Wald-Fuhrmann), директорка Інституту емпіричної естетики імені Макса Планка. — Прослуховування та створення музики мають різний потенціал для стимулювання стійкості».

 

Люди, в котрих у зв’язку з пандемією посилилися негативні емоції, використовували музику передусім для подолання депресії, страху та стресу. Ця стратегія найчастіше прослідковувалася при слуханні музики. Люди зі здебільшого позитивним настроєм використовували музику першочергово для заміни соціальної взаємодії. Як при прослуховуванні, так і при заняттях музикою вона створювала почуття приналежності та спільноти. А при створенні музики можна було ще займатися саморефлексією.

 

Особливе значення набув новий жанр «корона-музики». Йдеться про музичну реакцію на корона-кризу — нові твори, тематичні плейлісти, а також уже створені пісні, тексти яких переписували під впливом пандемії. Інтерес до корона-музики корелює з питанням, чи особа вважає таке заняття помічним під час кризи: що більшим є інтерес, то більше музика підтримує особу в боротьби зі стресовими чинниками.

 

Отримані результати виявляють важливість креативних відповідей у моменти кризи на живо: корона-музика надала можливість колективно реагувати на актуальні суспільні виклики, посиливши стійкість поодиноких осіб та цілих спільнот. Науковці вбачають у цьому суттєвий аргумент навіть у публічних дебатах про «системну значущість» музики й культури.

 


Musik stärkt Resilienz in der Coronakrise 

mpg.de, JULI 2021 

Зображення: MPI für empirische Ästhetik

Зреферувала С.К.

03.08.2021