Польські пригоди козака «Енея»

Останнім акордом відзначення в Польщі 70-річчя т. зв. «Волинської Різанини» став скандал навколо назви популярного в молодіжному середовищі країни польсько-українського музичного гурту «Еней». Його запустив публіцист Вітольд Ґадовський своїм фейлетоном «Еней: сьогодні потанцюєш, а завтра тобі відрубають голову». Він запідозрив, що під назвою гурту ховається псевдо полковника УПА Петра Олійника. А далі громадська думка поляків поділилася:

 

Сайт о. Тадеуша Ісаковича-Залеського (душпастиря «кресових середовищ»):

«Шановний отче! У зв’язку зі статтею п. Вітольда Ґадовського …, яка стосується питання про назву дуже популярного в Польщі музичного гурту «Еней» (псевдонім полковника УПА Петра Олійника), дозволю собі поділитися сумнівами щодо форми кліпу згаданого гурту під назвою «Симетрично-лірична», який у контексті статті набуває цілком іншого вигляду. Гурт «Еней» був заснований в Ольштині двома членами української національної меншини. Відоме їхнє інтерв’ю для RMF FM, в якому згадували про факт заборони виступу на ТБ в бордово-чорному одязі, що могло натякати на симпатії до УПА. Маю враження (а судячи з коментарів багатьох осіб, не є в цьому самотній)що кліп містить висловлені не напряму натяки на атаки УПА на польські села. Бо без жодного зв’язку з текстом пісні знайти там можна, між іншим, такі образи: село перед світанком; натовп, що з’являється з-за пагорба й суне до села; рубання сокирою; уколи вилами; стодола, повна людей; запалювання вогню тощо. Твір цей, звичайно ж, буде одним із хітів літа, що може бути запланованою провокацією в місцях особливої пам’яті про Волинський Злочин… Тадеуш, Краків».

Януш Войцеховський, євродепутат

В інтерв’ю для телеканалу TVN 24 депутат Європейського парламенту Януш Войцеховський розвинув припущення Вітольда Ґадовського. Політик із консервативної партії «Право і справедливість» не приховував свого обурення: «Я собі не уявляю, щоб в Ізраїлі якомусь гуртові дали назву «Адольф Гітлер» або «Доктор Менгеле». За масштабом провокації ці ситуації схожі». Войцеховський наголосив, що якщо музиканти хочуть відмежуватися від закидів, які їм висувають, то, на його думку, повинні змінити назву гурту. Заява політика розсмішила користувачів інтернету, які почали над ним кепкувати. Зокрема, Войцеховському пропонують змінити назву прапора польського морського флоту, позаяк вона звучить надто вже підозріло – «Бандера». Розсерджений євродепутат на такі кпини відповів на своєму блозі.«Що ж, – написав він, – кожен антипольський жест можна пояснити, а його критику висміяти».

Лукаш «Койро» Койрис, менеджер і засновник гурту

«Назва гурту виникла 2002 року, коли ніхто з нас не мав доступу до Інтернету, щоби перевірити, чи ця назва має інше значення. Вокаліст гурту Пьотр Солодуха мав 14 років, а обираючи цю назву, спирався на знання, здобуте з книжок, отже, не мав поняття про існування Петра Олійника. Гурт «Еней» не має нічого спільного з Петром Олійником і не хоче бути з ним пов’язаним. Також вважаємо, що ця людина кривдила інших людей, була злочинцем, а ми як гурт вважаємо це ганебним. Те саме висловлюємо щодо УПА, яку вважаємо злочинною організацією. Музики гурту – це поляки й українці, тож важко їх підозрювати у якихось політичних замірах. Дуже простим доказом цього, що відмежовуємося від полковника УПА, є наші тексти і концертна діяльність, в якій нема ні слова на тему важкої історії обох народів».

Марцін Вікло, публіцист

«Якщо вписати у вікно адресу www.upa.pl, вискакує сторінка гурту «Еней». За годину перенаправлення блокується. Польсько-українську групу поцілили просто в серце – як сказав мені її речник Лукаш Койрис. Бо руками й ногами музиканти відбиваються власне від зв’язків з бандитами УПА. Власниками домену www.upa.pl виявилися власники сайту www.wszechpolacy.pl... Справжню війну … «Енею» зафундував Вітольд Ґадовський фейлетоном «Еней: нині потанцюєш, а завтра відрубаю тобі голову»... Я не так сильно … переконаний, що гурт справді взяв собі назву від полковника УПА Петра Олійника, але не сприймаю пояснення, що вони не знали, ким цей убивця був… Певні клопоти вони накликали на себе з власної волі. З власної волі виставили зад, виявилося, що нещодавно копнув у нього Вітольд Ґадовський, а тепер власники сайту www.wszechpolacy.pl... Важко їм буде відклеїти від себе асоціацію з українськими націоналістами… З цього приводу співчуваю».

Мирослав Ортинський, гітарист і вокаліст гурту «Еней»

«Все почало змінюватися, коли певен журналіст розмістив на шпальтах певної газети образливу для нас статтю… Ми бачили залежність дати публікації статті від наближення річниці Волинської Різанини… Український твір «Енеїда» топтали й осміювали майже в що другім коментарі. Ми бачили, що цю тему роздмухують на суспільних порталах… Польське суспільство чекало від нас офіційної позиції щодо Волинської Різанини і навіть засудження тих подій!.. Те, що там діялося, зі слів свідків, було неймовірно злим і жорстоким, я не в стані навіть знайти відповідних епітетів… Але пам’ятайте: не винуватьте за це весь український народ, лише крайніх націоналістів з УПА, дії яких рішучо засуджую і говорю про це голосно, виразно й відважно!!! Але треба говорити про ті події в широкому історичному контексті… Це була війна, це був послідовний ряд жорстоких випадків, про багато речей не говориться, ми їх не знаємо і знати не будемо!!! Жоден із нас не знає всього докладно, а історичні книжки в школі не повідомляли нам всієї інформації!.. Порозуміння прийде лише тоді, коли обидві сторони хоч би в малім відсотку зрозуміють одна одну!! Закликаю до цього якнайголосніше!!!.. Звертаюся зараз до української громадськості в Польщі: не закидайте мені зради, продажності та непатріотизму! Патріотизм у цей час для мене означає дбати про те, щоби вже ніколи не дійшло до такого, як колись…»

Анджей Шептицький, політолог

Варшавський політолог, член польсько-українського форуму Анджей Шептицький зауважив у коментарі Радіо Свобода: «Є люди, які всюди вбачають теорію змови. І це саме такий випадок. Вони думають: якщо українці назвали гурт «Еней», то вони точно мають на увазі бандита з УПА й роблять це свідомо, щоб принизити невинних поляків. А крім цього, в Польщі, на думку деяких людей, замало і не надто конкретно говорять про злочини, вчинені ОУН і УПА проти поляків. Ці люди вважають, що назва гурту «Еней» вписується в намагання популяризувати, прославляти і вибілювати УПА в Польщі». Шептицький наголошує, що тема назви гурту «Еней» у Польщі цікавить передусім праві середовища, натомість нею не переймаються пересічні поляки. Політолог наголошує, що ця ситуація – вияв помітного погіршення польсько-українських відносин в сфері дискусій про історію. На його думку, ситуація з назвою гурту «Еней» віддзеркалює теперішню атомосферу навколо 70-х роковин Волинської трагедії. «Витягання таких абсурдних речей свідчить про те, що в історичній площині між нашими країнами відбуваються не найкращі речі. Ці роковини відкинули нас назад», – сказав політолог.

Анна Коженьовська-Бігун, перекладачка 

Анна Коженьовська-Бігун, перекладач і популяризатор української літератури в Польщі, звертає увагу на слабку обізнаність героїв скандалу навколо назви гурту «Еней» з українською історією та культурою. «З правого боку нашої політичної сцени багато говорять про те, що треба вчити поляків історії, та насправді історії нас не вчать. Нас вчать міфології, а не історії. Люди, які найчастіше дозволяють собі коментувати польсько-українські справи, якщо їх запитати, скільки вони прочитали серйозних книжок про Україну, то я сумніваюся, що хоча б одну», – каже вона. Утім, жартує перекладач, тепер у Польщі точно знатимуть про Енея – героя поеми Івана Котляревського».

25.07.2013