Прем'єр-міністр Швеції подав до демісії.

Напередодні більшість депутатів висловили недовіру Стефанові Льовену.

 

 

Прем'єр-міністр Швеції Стефан Льовен (Stefan Löfven) заявив спікерові парламенту Андерсу Норлену (Anders Norlén), що подає до демісії. Про це глава кабінету повідомив на пресконференції в понеділок, 28 червня. «Це найскладніше політичне рішення, яке я коли-небудь ухвалював. Я попросив спікера звільнити мене з посади прем'єр-міністра. Спікер спробує сформувати новий уряд», – процитувало його слова швецьке видання Dagsavisen.

 

Стефан Льовен кілька років очолював уряд меншості як представник Соціал-демократичної робітничої партії Швеції. Проте 17 червня партія «Шведські демократи» зажадала провести в парламенті голосування з питання про довіру прем'єру. Раніше Ліва партія заявила, що не довіряє Льовенові через пропозиції уряду запровадити ринкові ціни на оренду житла в нових будинках. Голосування з питання про довіру прем'єр-міністрові в парламенті відбулося 21 червня, більшість депутатів – 181 з 349 – висловили недовіру голові уряду. Відтак у нього був тиждень на ухвалення рішення: піти у відставку або оголосити позачергові вибори, в зв'язку з чим він провів переговори з представниками партій.

 

На пресконференції Льовен підкреслив, що до проведення чергових виборів залишився рік, але з огляду на надзвичайну ситуацію, в якій перебуває країна внаслідок пандемії коронавірусу, позачергові вибори – це не найкраще рішення для Швеції.

 

«Тепер спікер може приступити до роботи, щоб висунути кандидатуру нового прем'єр-міністра, проти якого не проголосує парламент. Уряд продовжує керувати країною на даний момент як перехідний», – пояснив голова кабінету. Він підкреслив, що також готовий знову спробувати сформувати уряд.

28.06.2021