Кремль вербував блогерів і ютюберів для дискредитації західних вакцин.

Передовсім пропагандистська атака мала бути спрямована проти BioNTech/Pfizer.

 

 

Пов’язана з Кремлем піар-аґенція Fazze пропонувала плату блогерам, ютюберам та іншим інтернет-інфлюенсерам у Європі, аби ті розповідали своїм підписникам про загибель сотень пацієнтів після щеплення вакциною BioNTech/Pfizer. Про це повідомила британська газета The Guardian.

 

Як повідомило видання у вівторок, 25 травня, представники аґенції зв'язувалися з кількома французькими і німецькими відеоблогерами, котрі спеціалізуються на темі науки й охорони здоров'я. Поганенькою англійською мовою вони попросили їх пояснити своїм підписникам, що рівень смертності серед людей, котрі отримали заштрик вакцини Pfizer, стрімко зростає. Блогерів просили дати у своїх публікаціях посилання на сайт видання Le Monde, а також портали Reddit і Ethical Hacker з інформацією, яка нібито підтверджує дані про смерті після вакцинації.

 

Як вказує The Guardian, стаття в Le Monde присвячена даним, що їх нібито викрали російські гакери з Європейської аґенції лікарських засобів (EMA) й опублікували пізніше в даркнеті. Однак у цій статті немає інформації про рівень смертності, наголошують британські журналісти. «Сторінки двох інших згаданих сайтів зараз видалені», – констатують у The Guardian.

 

Популярний французький відеоблогер Лео Грассе (Léo Grasset) опублікував у Twitter скріншоти електронних листів від Fazze. Він вказав, що у кампанії, в рамках якої йому надійшло це замовлення, був «колосальний бюджет». Також і популярний німецький блогер Мірко Дрочман (Mirko Drotschman) оприлюднив копію мейла з аналогічною пропозицією.

 

Журналісти The Guardian, покликаючись на дані в соцмережі LinkedIn, пишуть, що керівництво аґенції Fazze – це росіяни з Москви. Адреса аґенції зазначена як Percy Street 5 в Лондоні, проте відповідного офісу за вказаною адресою не виявлено. 25 травня Fazze закрила свій сайт і зробила свій екаунт в соцмережі Instagram приватним.

 

Нагадаємо, що 28 квітня Європейська зовнішньополітична служба (EAD) опублікувала доповідь, згідно з якою Росія намагається за допомогою дезінформації підірвати довіру до західних вакцин від коронавірусу.

26.05.2021