Вже й наземні сили Армії оборони Ізраїлю розпочали атаку на Сектор Ґази.

Утім кордону між Ізраїлем і Палестинською автономією поки що ізраїльські війська не перейшли.

 

 

Ракетні та авіаційні удари по об’єктах на території Сектора Ґази доповнилися у п’ятницю, 14 травня, ще й обстрілами наземних підрозділів Армії оборони Ізраїлю (ЦАГАЛ). Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters із покликом на заяву пресслужби ЦАГАЛ. «Повітряні і наземні війська ЦАГАЛ на даний час атакують Сектор Ґази», – йдеться в заяві військовиків.

 

Раніше до кордону були підтягнуті додаткові військові з'єднання. Ізраїльські танки відкрили вогонь по території Сектора Ґази в той час, коли звідти відновився ракетний обстріл території Ізраїлю. В операції, окрім танків, задіяні бойова авіація й артилерія.

 

Тим часом видання The Times of Israel відзначає, що танкові обстріли не можна вважати початком сухопутної операції Ізраїлю в Секторі Ґази. У самому ЦАГАЛ пізніше також підкреслили, що бойова техніка і солдати не перетинали кордон. Видання пояснює, що деякі формулювання, використані представниками Армії оборони Ізраїлю, ввели в оману західні ЗМІ, які повідомили про старт наземної операції на території Ґази.

 

«Ми готові і продовжуємо підготовку до різних сценаріїв», – заявив раніше речник ізраїльської армії Джонатан Корнікус, зазначивши, що не відкидає наземної операції в Секторі Ґази. Тим часом міністр оборони Ізраїлю Бені Ґанц у четвер, 13 травня, підписав наказ про мобілізацію дев’яти тисяч резервістів. Напередодні в чинні збройні сили було мобілізовано 5000 резервістів.

 

У п'ятницю прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що операція в Секторі Ґази триватиме стільки, скільки буде потрібно «для відновлення миру і безпеки в країні». «Ми змусимо ХАМАС та інші терористичні організації заплатити дуже високу ціну, ми робимо це і продовжимо робити це з великою силою», – запевнив ізраїльський прем’єр. Нетаньягу не став уточнювати, має він на увазі повітряну чи наземну фазу операції.

 

На неділю, 16 травня, призначено засідання Ради Безпеки ООН, присвячене врегулюванню близькосхідного конфлікту. «Радбез ООН зустрінеться для обговорення ситуації в Ізраїлі та Ґазі в неділю. США продовжать активно брати участь у дипломатії на найвищому рівні, щоби спробувати знизити напруженість», – повідомила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Ґрінфілд (Linda Thomas-Greenfield).

14.05.2021