Зеленський не вірить, що Росія розв'яже повномасштабну війну.

 

Президент України Володимир Зеленський певен, що світ не готовий до нової повномасштабної війни й Росія не може піти на повномасштабну та потужну ескалацію проти України.

 

 

Про це Зеленський заявив у рамках форуму "Україна 30. Безпека країни", повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Чи готові ми, чи готовий світ, чи готова Європа до повномасштабної війни? Я думаю, що ніхто не готовий, зовсім! Якщо це станеться, я впевнений, ми це вже відчуваємо по тих сигналах, які є, і по тій роботі, яку ми зробили, дипломатичну роботу з підтримки Європи і США незалежності країни. Я вважаю, що Росія не може на це піти, тому що це може бути світова війна", – сказав Зеленський.

 

Президент підкреслив, що це дуже небезпечно, але наголосив – Україні боятися нічого і нікого, адже ми на своїй землі і захищаємо її.

 

Наразі ж Президент констатував падіння рівня ескалації.

 

"На сьогодні, після того, що, я вважаю, була ймовірна потужна ескалація,.. я вважаю, що на сьогодні це зупинилось. Тут нічого ніхто не може гарантувати, бо ви ж знаєте, що у 2014 році ніхто зовсім не очікував з боку Росії таких кроків. Тому гарантувати ніхто нічого не може. Те, що ми бачимо, що ймовірна ескалація зменшилась за останній місяць – це точно; ми бачимо і фіксуємо", – сказав Зеленський.

 

Він додав – буде вірити в те, що "повномасштабної війни точно не буде".

 

Президент Володимир Зеленський звернув увагу на значне зменшення кількості обстрілів з боку ворога на адресу українських військовослужбовців.

 

"Ми бачимо зменшення, не просто зменшення, а що майже пішли у минуле постріли прицільні снайперські. Їх дійсно стало дуже-дуже мало. Саме через них, ви знаєте, було більш як 30 жертв із початку цього року, саме через прицільний ворожий вогонь цих снайперських гвинтівок", – сказав Зеленський.

 

Водночас він додав, що провокаційні постріли нікуди не ділися.

 

Президент подякував усім країнам-парнерам, які вплинули на ситуацію біля державних кордонів України, де РФ розміщувала свої війська.

 

"Щодо відведення, то багато хто про це вже говорив, і говорила Росія. Ми розуміємо, що, чесно кажучи, десь 3,5 тисячі людей військового контингенту пішло назад, – але це тільки ті, хто був на тимчасово окупованих територіях країни. Більше відведення великого ми не побачили", – сказав керівник держави.

 

11.05.2021