Безпрецедентний спалах COVID-19 в Індії: причини

 

Неймовірний спалах COVID-19 в Індії став несподіванкою для науковців. Кількість щоденних випадків хвороби з початку березня не просто зросла, а буквально вибухнула. 30 квітня влада країни повідомила про страхітливі 400 тисяч випадків за добу. Це б’є глобальний рекорд захворюваності на COVID-19, який був поставлений у січні.

 

Ще кілька місяців тому дослідження поширення антитіл серед населення вказували на те, що багато людей в індійських мегаполісах, як-от у Нью-Делі або Ченнаї, вже перенесли вірус. Це дало змогу науковцям припустити, що пік пандемії у цій країні вже минув.  

 

Тепер учені намагаються збагнути, чому вони так помилялися і які причини теперішнього безпрецедентного спалаху. Припускають, що він може бути наслідком «ідеального шторму», тобто одночасного поєднання кількох несприятливих факторів, а саме: послаблення карантинних обмежень, появи заразніших варіантів вірусу та низьких темпів вакцинації. Встановлення причин цієї катастрофи є важливим не лише для Індії, а й для всього світу, адже вона промовисто свідчить, що пандемія може вийти з-під контролю будь-де і будь-коли.

 

В європейських країнах, зокрема у Франції та Німеччині, зараз теж висока статистика захворювання на COVID-19 щодо чисельності їхнього населення, а Сполучені Штати та Бразилія досі входять у трійку лідерів. Проте статистика в Індії сьогодні найвища для будь-якої країни за весь час пандемії. Попереднім «рекордсменом» були США, які 2 січня повідомили про 300 тисяч нових випадків за добу.

 

Попередня хвиля пандемії в Індії досягнула піку у вересні, коли щодня фіксували по 100 тисяч нових випадків. Але теперішня хвиля перевищує її аж учетверо. Такий спалах застав владу країни зненацька. Дослідження поширення антитіл серед індійців, яке провели в грудні-січні, показало, що вони були у понад 50% мешканців деяких мегаполісів. Якщо стільки людей перенесли вірус, то в країні вже мав би виробитися певний колективний імунітет. 

 

Ці цифри зробили науковців надміру оптимістичними. Вони вважали, що якщо в країні і почнеться друга хвиля COVID-19, то вона вочевидь буде м'якшою за попередню. Тепер дослідники дошукуються причин цього безпрецедентного спалаху і того, як вони могли його так проґавити.

 

Одне пояснення полягає у тому, що перша хвиля вразила переважно міських бідняків. Дослідження наявності антитіл не було репрезентативним щодо всього населення, вчені переоцінили поширення вірусу серед інших демографічних груп. Тепер хворіє здебільшого середній клас, який загалом обійшла перша хвиля.

 

Але швидкість і масштаби спалаху мають і іншу причину – нові варіанти вірусу. На відміну від першої хвилі, коли частіше хворіли окремі індивіди, тепер здебільшого заражаються цілі домогосподарства. За даними геномних досліджень, заразніший «британський» варіант коронавірусу B.1.1.7 став основною причиною хвороби в індійському штаті Пенджаб. Крім того, у штаті Махараштра поширився інший небезпечний варіант вірусу B.1.617, який містить одразу дві мутації, що дозволяють йому обходити імунний захист організму. Сьогодні цей варіант виявили вже у 20 країнах.

 

Ситуація в Індії дуже нагадує події минулого року в бразильському місті Манаус, в якому відбувся величезний спалах захворювання після появи там варіанту P.1, який був невразливий до імунітету, виробленого іншими варіантами коронавірусу.

 

Після того, як кількість нових випадків, починаючи з вересня, поступово знижувалася, утворився «публічний наратив, що пік хвороби вже позаду», – стверджує Раманан Лаксмінараян, епідеміолог із Прінстонського університету, який зараз працює в Нью-Делі. Як наслідок, населення почало нехтувати карантинними обмеженнями. Протягом кількох останніх місяців в Індії регулярно відбувалися масові заходи (як всередині приміщень, так і надворі), зокрема політичні зібрання, релігійні церемонії та весілля.

 

Національна кампанія з вакцинації, яка почалась у січні, теж, як не парадоксально, могла сприяти спалаху хвороби, адже спонукала владу послабити карантин. Хоча Індія за цей час вакцинувала вже майже 120 млн людей, це лише 10% її населення, тож для вироблення колективного імунітету потрібно пройти ще довгий шлях. До речі, самі пункти вакцинації, в яких скупчуються люди, очікуючи на вакцину, теж стали розсадниками хвороби.

 

India’s Massive COVID Surge Puzzles Scientists

Scientific American, 21/04/2021

Зреферував Є. Л.    

01.05.2021