Пік коронавірусу вже минув?

 

Вчених непокоїть питання: чи світ вже пройшов пік заражень на COVID-19? Це запитання стає щораз актуальніших, оскільки глобальна кількість нових випадків зменшується, а темпи вакцинації прискорюються. З іншого боку, з’являються нові варіанти вірусу, проти яких вакцини й імунітет можуть бути неефективними. Тож ще поки надто рано стверджувати, що найгірше вже минуло.

  

 

«Окремі цифри і справді обнадійливі, проте існують постійні побоювання, що коронавірус може мутувати. У цьому випадку ані вакцини, ні природні антитіла вже не зможуть від нього захистити. Крім того, на планеті є багато місць, в яких немає природнього імунітету чи достатніх темпів вакцинації, і ці місця залишатимуться дуже вразливими», – стверджує Кейтлін Ріверз, епідеміологиня з Університету Джона Гопкінса у Балтиморі (штат Меріленд).

 

11 січня у світі підтвердили рекордних 740 тисяч випадків зараження COVID-19 за добу, а через два тижні настав рекорд смертності – 14400 померлих. Проте відтоді цифри поступово знижувалися до 20 лютого, коли виявлено 360 тисяч нових випадків і 9500 смертей за добу.

 

Тенденцію до зниження цих цифр пов’язують із розгортання глобальної кампанії вакцинації. Станом на 16 березня 90 мільйонів людей у світі вже вакцинувалися й було поширено 390 млн доз вакцини.

 

Відповідь на запитання, чи пік пандемії вже минув, є надзвичайно важливою з огляду на оцінювання ризиків нових спалахів та прийняття рішень про послаблення карантинних обмежень. «Це питання на мільйон доларів», – каже Рейчел Бейкер, епідеміологиня з Прінстонського університету в Нью-Джерсі.  

 

Раманан Лаксмінараян, епідеміолог із Прінстона, який зараз працює в Нью-Делі (Індія), вважає – є справді підстави вважати, що у січні минув глобальний пік пандемії. За його словами, нові хвилі захворювання можливі, а в окремих країнах кульмінація ще попереду, проте в цілому у світі можна вважати, що «найгірше вже позаду».

 

Лаксмінараян стверджує – частково це наслідок того, що багато людей уже перехворіли. Вірусу стає щораз важче знаходити нових носіїв, тож темпи його поширення поступово сповільнюються. Особливо ці тенденції помітні у таких густонаселених містах, як Нью-Йорк, а також у країнах, що сильно постраждали від коронавірусу, зокрема в Індії та Мексиці. «Ці місця вже пройшли основний етап епідемії», – каже Лаксмінараян.

 

Натомість країни з меншою кількістю носіїв антитіл, зокрема Китай, Сінгапур та Південна Корея, досягнули успіху у стримуванні вірусу передусім завдяки локдаунам та іншим карантинним заходам. Ці держави, найімовірніше, використовуватимуть такі обмеження і для запобігання майбутніх спалахів хвороби.  

 

Проте інші дослідники вважають, що інтерпретувати глобальні тренди слід дуже обережно. Вони вказують на «білі плями» у розумінні поширення пандемії та тривалості імунного захисту від повторного інфікування, а також на непередбачуваність вірусної біології та людської поведінки. Глобальна динаміка нових випадків після періоду зниження вже почала знову трішки рости, а кількість щоденних заражень коливається в районі 438 тисяч.

 

«Залишається надто багато невідомих, щоб ми могли однозначно вважати, що пік пройдено», – вважає Генрік Сальє, епідеміолог із Кембриджського університету (Сполучене Королівство).  

 

Ті дослідники, які вважають, що глобальну кульмінацію пандемії пройдено у січні, вказують на дослідження справжніх масштабів інфікувань у різних частинах світу. Лаксмінараян, наприклад, спирається на дані про країни та регіони, в яких людей протестували на наявність антитіл до SARS-CoV-2. Такі дослідження охоплюють, зокрема, тих, хто переніс вірус безсимптомно й не фігурує в офіційних статистиках захворювання та смертності.  

 

Наприклад, в Індії загальнонаціональне дослідження 28 тисяч людей, проведене наприкінці грудня, виявило, що у 22% індивідів віком від 10 років уже присутні антитіла, а в таких мегаполісах, як Нью-Делі чи Мумбаї, це число перевищує 40%, – стверджує Манодж Мурхекар, епідеміолог, директор Національного інституту епідеміології у Ченнаї та один із авторів цього дослідження.

 

Мурхекар вважає – це свідчить про те, що Індія вже не повернеться до піку, що становив приблизно 100 тисяч випадків за добу, який ця країна пройшла у вересні. Але понад три четверті індійців ще досі не мають антитіл, тож він вважає, що країні загалом «ще рано розслаблятися».

 

Інші частини світу ще далекі від природного імунітету, який можна спостерігати в індійських мегаполісах, тож зниження нових випадків, починаючи з кінця січня цього року, вдалося досягнути передусім завдяки локдаунам та заходам соціального дистанціювання.

 

Зокрема, мета-аналіз досліджень наявності антитіл у різних країнах та регіонах світу, опублікований 8 березня у журналі The Lancet Global Health, виявив, що Індія має один із найбільших відсотків їхнього поширення (приблизно 20%), але на американському континенті антитіла виявили лише у 7% людей, в Європі – у 5%, а в тихоокеанському регіоні – лишень у 2%. Науковці вважають, що антитіла на певний час гарантують імунітет проти важкого перебігу COVID-19, але ще поки достеменно невідомо, скільки триває цей захист. Якщо люди у регіонах із відносно низькою поширеністю антитіл почнуть активно контактувати між собою після послаблення карантину, кількість нових випадків очікувано зросте – попереджають дослідники.  

 

Ситуація у Сполучених Штатах, на які припадає майже 25% усіх підтверджених у світі випадків COVID-19, значною мірою характеризуватиме глобальну траєкторію динаміки коронавірусу. Хоча відсоток американців, в яких виявили антитіла, менший, ніж у Індії, в окремих штатах, за даними Центру з контролю та профілактики захворювань, вони є вже у понад четверті населення.

 

Загальні цифри, щоправда, не відображають великих розбіжностей всередині людських спільнот, – каже Марм Кілпатрік, дослідник інфекційних захворювань з Університету Каліфорнії (Санта-Круз). Колективний імунітет може пояснити зниження темпів захворювання у тих країнах, де люди вже активно проконтактували з коронавірусом, але в інших випадках тенденція до зниження може бути пов’язана з відходом від піку хвороби, що настав після святкового періоду листопада-грудня. З послабленням карантину темпи заражень очікувано знову можуть зрости.

 

Схожу ситуацію можна спостерігати і в Сполученому Королівстві та країнах Західної Європи, де послаблення карантинних обмежень теж може зумовити нову хвилю інфекцій, – каже Себастьян Функ, епідеміолог з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини. За його словами, надмірне фокусування на глобальних тенденціях залишає поза увагою істотні розбіжності між окремими країнами.

 

У багатьох регіонах нашої планети ситуація зі захворюванням на COVID-19 узагалі залишається незрозумілою. Якби Африка на південь від Сахари теж пройшла такі піки, як США та Індія, «то тоді ми б впевнено могли стверджувати, що кульмінація вже позаду», – каже Джозеф Левнард, епідеміолог з Університету Каліфорнії (Берклі).   

 

Інше невідоме – це те, скільки часу зберігається імунітет (і від вакцини, і від хвороби), стверджує Сальє. Якщо імунний захист короткотривалий, то через місяці й роки в майбутньому можливі нові спалахи COVID-19.

 

Нові варіанти коронавірусу також викликають тривогу. У Сполученому Королівстві пік захворювання настав саме після поширення надзвичайно заразного варіанту В.1.1.7. Себастьян Функ вважає, що в деяких європейських країнах існує значний ризик нових хвиль захворювання, зумовлених саме мутованими варіантами SARS-CoV-2, які схожі на В.1.1.7. Це вже зараз може відбуватися, наприклад, в Італії, в якій кількість нових випадків знову росте.

 

Існують докази, які вказують на те, що імунний захист може бути безсилим проти варіанту коронавірусу Р.1, який саме поширюється в Бразилії. Найбільше занепокоєння викликає ситуація у місті Манаус, в якому пік захворювань припав ще на квітень минулого року. Станом на жовтень 76% населення цього міста вже могли перенести вірус. Як наслідок, у людей розвинувся колективний імунітет – і темпи захворювання зменшилась.    

 

Але у січні в Манаусі різко зросла кількість госпіталізацій із COVID-19, причому друга хвиля навіть перевищила першу. Ця хвиля співпала якраз з появою та стрімким поширенням у місті варіанту Р.1.

 

Ситуація в Бразилії може вказувати на лиховісну траєкторію, коли вакцини та імунітет виявляться безсилими проти нових варіантів коронавірусу. За словами Рейчел Бейкер, «ми біжимо наввипередки з часом. Ключове запитання зараз, чи зможемо ми вакцинувати людей достатньо швидко, щоб уникнути майбутнього поширення цих заразніших варіантів?»

 

Smriti Mallapaty

Has COVID peaked? Maybe, but it’s too soon to be sure

Nature, 18/03/2021

Зреферував Є. Л.

24.03.2021