Європарламент пригрозив Росії відключенням SWIFT і ембарго на експорт газу.

Таке покарання чекає на Росію, якщо та зважиться на аґресію проти України.

 

 

Європейський парламент засудив зосередження Росією військ біля кордонів України та в окупованому Криму, назвавши ці дії «загрозливими та дестабілізаційними». Про це йдеться у резолюції ЄП, ухваленій у четвер, 29 квітня. За неї у проголосували 569 євродепутатів, 67 висловилися проти, 46 утрималися, повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

У резолюції зазначено, що Росія зосередила біля кордонів України понад 100 тисяч військовиків із танками, бронемашинами, артилерією та іншим важким озброєнням. На думку євродепутатів, «масштаб та ударні можливості вказують на наступальні наміри». Згадуючи про рішення міністра оборони Росії Сергія Шойгу почати відведення військ з 23 квітня, у резолюції наголошується, що російські вояки мають повернутися в місця постійної дислокації «у повному складі та без зволікань». Також Європарламент вимагає від Росії припинити практику «невиправданих нарощувань військ, спрямованих на залякування її сусідів».

 

«Якщо подібне нарощування військ у майбутньому перейде у вторгнення в Україну з боку РФ, ЄУ повинна дати чітко зрозуміти, що ціна за таке порушення міжнародних прав та норм буде високою», – застерегли євродепутати у документі. Європарламент пропонує в такому разі негайно припинити імпорту нафти та газу з Росії до Євроунії, відключити РФ від платіжної системи SWIFT та заморозити всі активи олігархів, близьких до російської влади, а також членів їхніх родин. Окрім того, пропонується анулювати їм візи.

 

Також Європарламент вимагає в документі, щоб Європейська Унія зменшила свою залежність від російських енергоносіїв. У резолюції закликається зупинити спорудження газогону «Північний потік-2» і припинити зведення «суперечливих електростанцій», які споруджує «Росатом».

             

Європарламент також засудив дії агентів російських спецслужб, які вчинили вибух на складі боєприпасів у Чехії 2014 року. Цю подію в резолюції названо «порушенням суверенітету Чехії» та «неприйнятними ворожими діями». Євродепутати підтримали Прагу в рішенні вислати 18 російських дипломатів, які, за даними Чехії, були аґентами російської розвідки. Європарламент також закликав держави ЄУ до координованої висилки російських дипломатів.

 

А ще євродепутати закликали російську владу негайно та без жодних умов звільнити опозиціонера Олексія Навального. Його засудження названо «політично вмотивованим» і таким, що «суперечить міжнародним зобов'язанням Росії щодо прав людини». Також резолюція закликає звільнити всіх осіб, затриманих за протести на підтримку опозиціонера.

29.04.2021