Депутати Львівської облради вимагають скасувати присудження наукового ступеня Іллі Киві.

 

Депутати Львівської обласної ради у вівторок, 27 квітня, прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів щодо скасування рішення спеціалізованої вченої ради про присудження наукового ступеня народному депутатові України від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» Іллі Киві та проведення розслідування обставин захисту дисертації, повідомила пресслужба ЛОР.

 

Фото https://espreso.tv

 

Депутати Львівської обласної ради висловили обурення повідомленням про рішення спеціалізованої вченої ради присудити науковий ступінь кандидата наук з державного управління Іллі Киві у своєму зверненні.

 

«Члени спеціалізованої вченої ради, які були присутніми на захисті дисертації, а також усі інші, хто брав участь у реалізації цієї афери, вкотре довели нікчемність сучасної системи освіти та необхідність її повного перезавантаження. Гнила бюрократична система, через яку необхідно пройти молодим науковцям, лише створює для них перешкоди в здобутті наукових ступенів та розвитку української науки, проте допомагає особам, які здобувають наукові ступені в особистих інтересах і жодним чином не пов’язані з наукою», – йдеться у зверненні.

 

Депутати Львівської облради просять Міністерство освіти України вжити відповідних заходів та скасувати це рішення.

 

«Таким чином буде зупинено знущання над українською освітою!» – зазначили вони.

 

Як відомо, у понеділок, 26 квітня, відбувся захист кандидатської дисертації народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Ілля Киви в Інституті підготовки кадрів Державної служби зайнятості. Члени комісії проголосували одностайно: 13 – за, 0 – проти. В Інституті підготовки кадрів ситуацію не коментують.

 

На знак протесту проти присвоєння Іллі Киві ступеня кандидата наук львівський науковець Олександр Ябчанка, викладач Школи управління УКУ, у той же день спалив свій документ про присвоєння наукового ступеня кандидата медичних наук, пояснюючи це тим, що йому тепер соромно назватися кандидатом наук, та закликав інших науковців вчинити так само.

 

Фото www.facebook.com/yabchanka

 

«3 квітня 2014 року мені присудили науковий ступінь кандидата медичних наук. Сьогодні Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію. Комісія з 13 членів одноголосно проголосувала "За". Зважаючи на це, мені надалі соромно називатись кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитовано. Прошу вважати це офіційною заявою з вимогою позбавити мене наукового ступеня кандидата медичних наук», – зазначив Олександр Ябчанка у дописі на своїй facebook-сторінці.

 

Львівський науковець закликав також інших кандидатів та докторів наук вчинити аналогічно і не йти на компроміси із совістю.

 

Вчинок львів’янина спричинив величезну кількість відгуків у соціальних мережах, зокрема серед науковців. Люди пишуть про те, що захист народного депутата став маркером імітації в науці та вищій освіті в Україні, але не всі підтримують спалення диплома як форму протесту, бо це, на їхню думку, не здатне зупинити корупційну систему з отримання вченого звання.

 

Народний депутат Володимир Ар’єв із фракції «Європейської солідарності» повідомив про рішення покинути аспірантуру.

 

Фото www.facebook.com/volodymyr.ariev

 

Кандидатка економічних наук Юлія Гвоздович, яка чотири роки працювала над своєю науковою роботою, зазначила у дописі на своїй facebook-сторінці: «Якщо таки Атестаційна колегія МОН присудить йому науковий ступінь, то дійсно можна буде зробити з цим дипломом, як Олександр Ябчанка».

 

Зазначимо, саме Атестаційна колегія проводить експертизу дисертації, чи відповідає вона критеріям, і затверджує рішення про захист кандидатської дисертації. Згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження порядку присудження наукових ступенів», строк розгляду у МОН дисертації та атестаційної справи здобувача наукового ступеня доктора наук не повинен перевищувати шести місяців, наукового ступеня кандидата наук – чотирьох місяців.

 

Додамо, напередодні стало відомо, що народний депутат Ілля Кива додав до своєї кандидатської дисертації довідку з підробленим підписом, а серед підтверджень апробації дисертації вказав матеріали науково-практичних конференцій, які відсутні в офіційних збірниках, – про це йдеться у розслідуванні Данила Мокрика для проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info.

28.04.2021